Öröklés

drbjozsef # 2021.11.28. 09:09

teodora30,

A közjegyző hagyatéki végzése elleni fellebbezésnek nincs díja.

Mi van, ha öcs nem fizet? Gáz.
A végzés szerint feltehetőleg vagy osztályos egyezséggel, vagy ajándékozás jogcímen kerül a nevére az ingatlan. Mindkettő illetékmentes, szóval eddig jó. Illetve, ha fizet érte, akkor igazából nem jó, hiszen valótlan okirat készül, mert ha fizet érte, akkor az visszterhes ügylet, adásvétel - ez esetben viszont vaskos illetéket kellene fizetnie.
De ha szóbeli megállapodás van, és nem tartja be, akkor azt nehezen fogod bizonyítani vita esetén.

Neked kell eldönteni : vagy bízol az öcsben, vagy nem bízol. Ha előbbi, akkor nincs teendőd, csak várni, hogy fizessen. Ha utóbbi, akkor vissza az egész, és papírozzátok le rendesen, vagy, ha nem akar illetéket fizetni, akkor fizessen ki előre szépen, és csak utána írd alá az ajándékozási szerződést.

BEM # 2021.11.28. 11:46

Bocsánat, a fellebbezésnek igaz díja nincs, de illetéke van, azaz

az Itv. 47. § (2) bek. szerint

"A közjegyzőnek a hagyatéki és egyéb közjegyzői eljárásban hozott határozata elleni fellebbezés illetéke 10 000 forint."
vagyis,
ha a hagyatéki eljárás során hozott hagyatékátadó végzéssel szemben fellebbezéssel él az arra jogosult, akkor 10.000 Ft illetéket kell lerónai a hagyatékátadó végzésben meghatározott módon.

drbjozsef # 2021.11.28. 12:00

Igaz, jogos, köszi.

teodora30 # 2021.11.28. 15:51

köszönöm szépen válaszukat!mégegy kérdésem lenne:ha a penzt esetleg nem kapom meg akkor fellebbezéssel elérhetem hogy 1/2 - 1/2 arányra modosítsák a hagyatékot?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.28. 16:50

De ha szóbeli megállapodás van,
Ingatlan tulajdonjogának az átruházásáról nem lehet szóban érvényesen megállapodni. Ha pedig írásba ajándékozást foglalnak, akkor miért fizetne a szerző? Az ajándékozás ingyenes.

Miért zavarná az a kérdezőt, ha a közokiratba a valóságnak megfelelően adásvételt írnak? Nem ő fizeti az illetéket, hanem a vevő.

Szomorú örökös # 2021.11.28. 17:01

Miért zavarná az a kérdezőt, ha a közokiratba a valóságnak megfelelően adásvételt írnak? Nem ő fizeti az illetéket, hanem a vevő.

Szerintem pont ezt szeretnék megúszni úgy, hogy az öcsi nevére kerüljön egyből a hagyatékin.
Az már más kérdés, hogy nem tudni, kitől örökölnek. Mert ha nem szülőtől egyenes ágon, akkor az ugyanúgy fizetős.

drbjozsef # 2021.11.29. 05:27

Ingatlan tulajdonjogának az átruházásáról nem lehet szóban érvényesen megállapodni.
Arról nem is állapodtak meg szóban... :D
Hiszen ajándékozási szerződés készülni fog, vagy a közjegyző befoglalja a végzésébe.

Csak arról állapodtak meg szóban, hogy az öcs pénzt ajándékoz a testvérének...

Kaldzsolt # 2021.11.29. 15:02

Üdvözlök mindenkit!

Az lenne a kérdésem, hogy 11 évvel ezelőtti köttetett egy érvényes és betartott öröklési szerződés. Ezt követően idén novemberben az örökhagyó elhalálozott. Kiderült, hogy az örökhagyó idén januárban végrendeletet írt, amiben másra (is) is végrendelkezett azokról az ingatlanokról és ingókról amiket az öröklési szerződésben "lekötött". A kérdésem az lenne melyik az érvényes? Tehetett-e egyáltalán az örökhagyó végrendelkezést ilyen esetben? A válaszokat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2021.11.29. 18:17

Kaldzsolt

Elég egy topikban is kérdezni, ettől még nem kapsz gyorsabb választ. Sőt!
(a másikban már válaszoltam)

Rita # 2021.12.01. 09:59

Jò napot!

Az lenne a kèrdèsem,hogy ha öröklök jelzàlogot de a hàzon èdesapàm haszonèlvező volt kèrhetem a hàzban a tulajdonrèszem?

drbjozsef # 2021.12.01. 11:40

Rita,

Que?

Ennek fuss neki mégegyszer. Kérheted?
Kérni bármit lehet, az Eiffel-tornyot is, legfeljebb nem kapod meg.

Rita # 2021.12.01. 14:34

Igènyt tarthatok rà? Igy jobb? Nem èrtem mièrt kell belekötni ......ha nem tetszik ahogy feltettem a kèrdèsem nem kell vàlaszolni ilyen egyszerű. Flegmàzni meg vègkèpp nem kell nem azèrt van szerintem az oldal.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.01. 15:04

Nehogy már neked álljon feljebb! Egyszerűen értelmezhetetlen a kérdésed.
Kezdjük elölről:

• Ki az örökhagyó?
  • Ki az örökös?
  • Mi a hagyaték? (A teljes hagyaték.)
  • Mi a kérdés?
Rita # 2021.12.01. 21:52

Az lenne a kèrdèsem,hogy ha öröklök jelzàlogot de a hàzon èdesapàm haszonèlvező volt kèrhetem a hàzban a tulajdonrèszem?

Ki az örökhagyó?
Ott van a mondatba édesapám

Ki az örökös?
Oda van írva hogy "ha öröklöm szerintem ebből gondolhatod hogy én a kérdező vagyok az örökös

Mi a hagyaték? (A teljes hagyaték.)
Jelzálog egy házon amin édesapám haszonélvező volt
Mi a kérdés?
Ha vállalom a jelzálogot a örökkön a bankba kérhetem hogy a házból tulajdonrészt kapjak.

Benne van mindre a válasz de mondjuk ha ember módjára írja valaki hogy nem érti így és ha írjak több infót vagy másképp. Normálisan leírja nem lennék felháborodva....

Szomorú örökös # 2021.12.02. 03:54

Rita

Laikus fórumozóként - én ugyebár előre jelzem, nem jogász volnék - ha jól értem, örökölnél egy házat, amelyen édesapád haszonélvezete van rajta, illetve van rá egy bejegyzett jelzálog. Nos én a leírtakból azt látom, hogy ha elfogadod az örökséget, akkor egyből lesz tulajdonrészed, de vele együtt a jelzálogot is öröklöd, azonban édesapád haszonélvezete is ugyanúgy rajta marad és ő fog a haszonélvezet lejártáig - nagy valószínűséggel haláláig - az ingatlannak rendelkezni, azaz "szedi a hasznait és viseli a terheit, ahogy ez szépen a törvényben le is van írva. Külön-külön ezt nem lehet. Tehát ha az örökséget visszautasítod - csakis a teljes örökséget lehet - akkor sem tulajdonod nem lesz, sem pedig a jelzálogot nem öröklöd. A haszonélvezete apukádnak viszont fennmarad rajta és nagy valószínűséggel ő a jelzálogért sem felel (bár ez eddig ennyiből nem nagyon derült ki).

oligaliga # 2021.12.02. 04:45

Rita

Ez még mindig kevés és nehezen érthető.

A hagyatékban csak a jelzálog van? Édesapád abban adós vagy hitelező (tartozik vagy neki tartoznak)? Hogy jön a képbe a bank? Mi köze a haszonélvezetnek a jelzáloghoz?

Amit drbjozsef írt, jó is lehet, ha a tényállás, amit kihámozott, igaz.

drbjozsef # 2021.12.02. 05:03

Nem én voltam, de Szomorú örökösé semmiképpen sem lehet jó, hiszen az édesapja az örökhagyó.

Rita,

Ha édesapád meghalt, a haszonélvezet megszűnik. Az többet nem lesz. Nem számít.
Ha az ingaltan az övé volt, és 1/1-ben öröklöd, akkor természetesen öröklöd édesapád vagyona mellett a kötelezettségeit is, például a hiteleket, amit felvett. Általános jogutódja leszel, ha örökös leszel.

Ha lefogadod az örökséget (mindenestül!, nincs "mazsolázás"), akkor öröklöd a vagyont, öröklöd a tartozásokat. Ha utóbbi több, akkor főszabály szerint csak a vagyon erejéig felelsz a tartozásokért, a saját meglévő vagyonoddal nem.
Ha visszautasítod az örökséget, azt is csak egyben, az egészet lehet, akkor nincs kérdés, nem öröklöd az ingatlant sem, a többi vagyont se, de jogutód sem leszel, tehát a tartozásokat sem öröklöd. Nem lesz közöd egyikhez sem.

Az, hogy "kérhetem a tulajdonjogot" értelmezhetetlen szókapcsolat jogi szempontból, erre gondoltam, hogy kifejethetnéd, hogy mégis mit értesz alatta.

oligaliga # 2021.12.02. 07:31

drbjozsef

Igazad van, szomorú örökösé a feltételezés.

Nem lehet egy ingatlanon valakinek egyszerre haszonélvezete 1/1-ben és haszonélvezete is bejegyezve.

Teljesen érthetetlen Rita kérdése, és addig nem adnék neki vagy-vagy tanácsokat sem, amíg nem tudjuk, mi a pontos tényállás. Csak összezavarja, és rossz következtetésekre fog jutni.

drbjozsef # 2021.12.02. 08:32

Ez igaz.
Így viszont már értelmet nyerhet a kérdés, csak az ingatlan tekintetében NEM örökös a kérdező, az valaki más tulajdona, csak haszonélvezete volt rajta az elhunytnak.
HA ez lenne, és az ingatlan ezért nem is része a hagyatéknak, akkor nyilván nem a válasz arra a kérdésre, hogy "kérhet-e tulajdonjogot".
Hacsak nincs itt még valami extra, mondjuk házastársi vagyonközösségben a házastárs nevén van, vagy ilyesmi.
Szóval sok minden lehet, de mi hülyék vagyunk mert csak kérdezősködünk.

mzhuf # 2021.12.02. 17:17

Tisztelt Fórumozók!

Halálozás esetén, ha az örökösök közt jogvita nincs, gond lehet ha a bankkártya letiltás előtt a temetésre a bankkártyáról vettek fel pénzt? Van valami szankció ha az örökösök csak így tudták megoldani a temetést?

drbjozsef # 2021.12.02. 17:23

mzhuf,

Dehogy. Ha nincs vita, akkor nem gond. A halálkori számlaegyenleg kerül a hagyatékba, de ha a zárolás előtt még költöttek róla, akkor annyival kevesebbet kapnak. Szerintem a bank sem fog akadékoskodni.

tombdigger # 2021.12.05. 02:31

Kedves szakértők, fórumozók.

Egy családi barát váratlan halála miatt elkezdtem agyalni, mi lenne az életben mardttal, ha egyikünk váratlanul elhunyna. Az én esetemben tisztább a dolog, már elkezdtük a végrendeletet intézni, mert másképp közös gyermek híján anyám (is) örökölne.
A feleségem esetén azonban talán joggal érezném, hogy anyagilag is kihúzzák alólam a talajt, hiszen mindent amink van (elvileg itt mindegy hogy az ő nevén van vagy az enyémen) meg kellene osztanom a gyerekeivel. A közösen lakott ingatlan egyértelmű, ezerszer lerágott csont, viszont itt felmerül, hogy ha én elköltöznék innen, hiszen már nem él le egy életet az ember egy városban de még egy országban sem, akkor nem adhaton el az ingatlant, hiszen akkor ugrik a haszonélvezet.
A további vagyontárgyak viszont jobban zavarnak:

• a saját kocsimat amivel családfenntartóként dolgozni járok nem tarthatnám meg vagy arányosan ki kellene fizetnem? Vagy ha két autó van mindkettő az én nevemen akkor mi a helyzet? Megtarthatnám amit én használtam, amit a feleségem azt át kell adni? Vagy kifillérezni és kifizetni, ha az enyém annyival többet ér, akár még rá is fizetni a másikra?
  • a saját nevemen lévő külföldi bankszámlával. Ennek utánanéznek hagyatékkor vagy önbevallásos alapon megy? Rendelkezhet úgy a feleésgem, hogy saját nevemen lévő számláimon kezelt pénz, részvény az enyém, csak a közös számlán lévő pénzből jár a gyerekeknek?
  • a saját nevemen lévő coibase accounton lévő kriptovalutával
  • a saját nem filléres számítógépeim, szerszámaim, közös mosógép, szárítógép esetén is innentől jogilag közös a gyerekekkel, és csak holtig használhatom, de ha eladnám (mert hát számítógépet csereberél az ember) ki kell őket fizetnem?

Szóval alapvetően nincs olyan sok mindenünk, ami nagyban köszönhető annak, hogy a nejem rokkantnyugdíjas, ez a jövedelme tizede a fizetésemnek, de hagytam itthonmaradni unokázni, akiket szintén támogatunk, a gyerekeivel együtt, egyikük itt is lakik. És akkor most én tarthatok attól, hogy az a kis forgótőkém, jármű is kihullik alólam egy ilyen váratlan eset alkalmával? Illetve gondoltam rá, hogy bele kéne ugrani egy második ingatlanvásárlásba, bőven ki tudnánk fizetni még, dehát minden bele tett effortot később osztozni kell majd a gyerekekkel. Készpénzzel lehet ezellen védekezni? Illetve mi van, ha én most indítanék egy kft-t a saját nevemen? Annak is a fele az övé?

drbjozsef # 2021.12.05. 11:07

tombdigger,

Megegyezés kérdése. Kifizeted, vagy ha nem, akkor igen, öröklik a részüket mindenből. Ami a te neveden van, és nem kerül a hagyatékba, az iránt megegyezés híján pert indíthatnak, ha szerintük a házastársi közös vagyonba tartozik, ezért jár nekik belőle.

veggoline # 2021.12.06. 07:23

Kedves fórumozók,szakértők!

Próbálok röviden kérdezni.
Élettársi kapcsolatban élek 30 éve.A párom elmúlt 73 éves.Nem járt hozzá soha a 3 gyereke de két éve mióta komoly beteg a legidősebb gyerek és felesége egyre többször megjelenik .Soha nem távoznak üres kézzel.Módszeresen hordja el a fia a drága szerszámait.Ami elkezdett aggasztani az hogy nemrég mikor itt jártak a feleség bement a kertből a lakásba ,én meg teljesen véletlenül valamiért bementem és rajta kaptam ahogy körbefotózta a telefonjával a lakást,a képeket a falon külön is.Bár igencsak meglepődött mikor szembekerült velem de szemét módon szó nélkül kiment.
A lakásban gyakorlatilag mindent az én örökségemből vettünk és a szüleimtől kapott kisebb -nagyobb pénzösszegekből.A képek,porcelánok nem is igazán értékesek csak eszmei-érzelmi értékük van számomra mert a szüleimtől örököltem vagy kaptam.
Legutóbb tegnap jártak itt és mikor elmentek észrevettem hogy a dolgozószobában 2 fiók sem volt betolva a helyére.Valószínű nem a mosdóba ment ki hanem ott kutatott kicsit.
Kérdésem hogyan tudom megmenteni ezeket a dolgokat ha a párom meghalna?Mert hogy teljesen ki akarnak fosztani az biztos.Nem élhetek csupasz falak között azért mert szerintük minden az övéké.A párom semmit sem tesz örül hogy legalább egy gyereke előkerült .
A családi ház fele az enyém,a másik felén holtig tartó haszonélvezeti jogom van.De mi a helyzet az ingóságokkal?
Rettegek tőlük......
Válaszokat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.06. 11:37

A lakásban gyakorlatilag mindent az én örökségemből vettünk és a szüleimtől kapott kisebb -nagyobb pénzösszegekből.A képek,porcelánok nem is igazán értékesek csak eszmei-érzelmi értékük van számomra mert a szüleimtől örököltem vagy kaptam.
No; vita esetén ezt kell bizonyítanod. Ha nem sikerül, közös tulajdon.