Öröklés

igazságtalansággg # 2011.02.19. 14:55

A gépre tették:értem ez alatt,lélegeztetőgép,mélyaltatásban,állapota romlása miatt.Írásbeli végrendeletet nem hagyott,a két tanú,nem rokonunk,nekik semmi javuk az egészből.Tudomásom szerint,a szóbeli végrendelet,a végrendelkezés egy hivatalos fajtája.Kérdés viszont,mennyibe kerül ennek peresítése,és előre kell-e fizetni?

ObudaFan # 2011.02.19. 15:01

6% illeték és pervesztesség esetén a másik fél költsége. Könnyen adnak egy illetékfeljegyzési jogot.
De itt nem ez a kérdés, hanem hogy nyerhető lesz-e a per. Lásd: "írásbeli végrendeletet egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tehetne." Volt három eszméletben töltött napja a szóbeli végrendelet után, így csak akkor fogják megállapítani a szóbeli végrendelet érvényességét, ha a saját nevét sem tudta leírni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.19. 16:20

Közjegyzőt akkor is lehetett volna hívatni.

Frimi # 2011.02.19. 21:19

ObudaFan!

Köszönjük a 2011.02.18. 15:18 választ.
Szóval nincs más mód, csak a kitagadás...
Kérdeznénk, hogy meg lehet-e úgy oldani, hogy a gyerek ne tudjon róla és csak az egyik szülő tagadja ki?
Ha nem, akkor hogy kell elindulni, mit kell, vagy kell-e bármit bizonyítani? (25 éves a gyerekünk..)

Előre is köszöni a segítséget:
Pista bácsi és felesége

monalisa1 # 2011.02.19. 21:47

Addig is míg ObudaFan érdemben válaszol., Kitagadás: Polgári Törvénykönyv 662. és 663. §-ok mely megtalálható itt balra a "Szolgálatások" menűsor "törvénytár" rovatban, jobbra fent a Ptk. rövidítésre klinkelve.

Megállapítható, hogy valakit kitagadni az örökségből csak nagyon kivételes jogszabályi esetben lehet.

Frimi # 2011.02.20. 10:41

Köszönjük, ez a kitagadás tényleg nem egyszerű....
Még egy kérdés:
Megtehető-e az, hogy az egyik szülő a halála előtt (akár 1 nappal) a másiknak ajándékozza a részét?
Tudjuk, hogy van illeték, de úgy gondoljuk, hogy akkor az életben maradt szabadon rendelkezhetne az ingatlannal.
Vagy mégis örököl ebben az esetben is a gyerek?

Kérjük a hozzáértőt még erre a kérdésünkre válaszoljon!

Köszöni:
Pista bácsi és felesége

Ui.:
A Frimi az a szomszédunk, mert nála van internet és megengedi, hogy néha használjuk, nekünk nem telik rá...meg öregek is vagyunk.

ObudaFan # 2011.02.20. 12:05

Azt leszámítva, hogy az ember nem mindig tudja, hogy a következő nap meg fog halni, érdemes tudni, hogy az ajándék is a kötelesrész alapja, így semmivel nem vagytok vele előrébb, mint a végrendelettel.

Frimi # 2011.02.21. 12:37

ObudaFan

Köszönjük a kissé cinikusra sikeredett válaszát.
Egy nagyon beteg ember, ráadásul 80 év fölött már sajnos tudhatja, hogy "közeleg a vég" (pláne, ha az orvosai sem jósolnak fél évnél többet). Az "egy nappal előtte" valóban költői túlzás volt és nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy "előtte".
Úgy tűnik, bármi is lenne a végakaratunk a törvény a szabad emberi döntés ellen van és kötelez rá, hogy annak is adjunk, akinek nem akarunk!
Nincs igazság!

Legyen további szép napja, üdvözli:
Pista bácsi és felesége

monalisa1 # 2011.02.21. 14:32

A várható örökségről még az örökhagyó életében okiratilag le lehet mondani, az más kérdés, hogy a "szerető" gyermeket erre hogyan tudnák rábírni?!

Zsuzsika76 # 2011.02.22. 11:16

Segítséget szeretnék kérni!
Anyukánk a hónap elején elhúnyt,hárman vagyunk testvérek.Egy helyrajzi számon két ingatlan van,egyik anyu nevén,másik az Ő édesanyja nevén.A nagymamának eltartási szerződése van a középső testvéremmel,a saját tulajdonának a felére,a másik felét közösen örököljük az elhunyt nagypapa,majd édesanyánk által.Legidősebb nővérem anyukám házában lakik,szeretne engem kifizetni,mert júniusban az előző házasságából kifizeti a volt férje.Középső nővérem lemond az anyai örökségről,mi meg lemondunk a nagyanyai házrészünkről.A problémánk az,hogy valószinű a hagyatéki eljárás előbb lesz,mint ahogy a nővérem kifizetne,én előbb nem szeretnék lemondani.A testvérem 5 milliót kap az előző házasságából,én 3 milliót kértem tőle.El kell számolnia neki a volt férj által közös ház felének az árával(5millió)9 évi per után)?Ha ebből 3milliót nekem ad,nekem is elkell számolni?Mindketten a házunk felújítására szertnénk költeni.Hogyan lehetne megoldani a problémát úgy,hogy a közjegyző előtt,már tiszta legyen minden?Köszönöm

ObudaFan # 2011.02.22. 12:37

Ki felé kellene elszámolni?

Egy helyrajzi számon két ingatlan van,egyik anyu nevén,másik az Ő édesanyja nevén.

Ez így, ebben a formában lehetetlen.

ObudaFan # 2011.02.22. 12:44

Ki felé kellene elszámolni?

Egy helyrajzi számon két ingatlan van,egyik anyu nevén,másik az Ő édesanyja nevén.

Ez így, ebben a formában lehetetlen.

igazságtalansággg # 2011.02.22. 19:09

Tisztelt fórumozók!Köszönöm válaszukat kérdésemre,viszont sajnos még most sem tudom hogy édesanyám hagyatéki perével kapcsolatban,mivel én bízonyítom igazam(szóbeli végrendelet),gondolom a perköltséget is nekem kell állni.Nos,kiderült 6% a perköltség,de kérdésem előre kell-e kifizetni(kifizetnem)?Egy másik ismerősöm azt mondta,a bíróság lehet nem is foglalkozik az egésszel.Én nem így látom,a felek között vitás kérdés merül fel,és részemről a tanúkkal bizonyítani kell a történteket.Valóban van rá esély hogy nem foglalkoznak vele?Előre is köszönöm.

lajos47 # 2011.02.23. 09:47

Lehet-e olyan ingatlant ajándékozni saját gyermeknek részben, vagy egészben, amely nem teljesen tehermentes, vagy előbb tehermentesíteni kell? (100 ezer körüli rajta még az adósság)
Mennyi illeték fizetendő, ha pl. 50 %-os tulajdonrészt ajándékozok el, de haszonélvezetet és elidegenítési tilalmat kötök ki a teljes ingatlanra.
Egyébként az ingatlan általam lakott.

monalisa1 # 2011.02.23. 09:51

Figyelj már! Az eredeti kérdésedre ObudaFan és KBS választ adott, mindketten jogászok.

Én azzal egészítem ki, hogy a szóban tett végrendeletet a negyedik nap írásban meg kell ismételni különben hiába voltak tanúk, érvénytelen.

Ami az esetleges bírósági eljárást illeti, a kereset beadásával egyidejűleg lehet kérni a bíróságtól költségmentességet és/vagy illetékfeljegyzést.

Javaslom előszőr a fenti- a végrendelet érvényességére vonatkozó lényeges kérdés tisztázódjon, azt követően el lehet menni a bírósági "panasznapra" -általában csütörtök- és ott segítenek a keresetetlevelet megírni, valamint a perköltség dolgában is tájékoztatnak a fentiekre vonatkozóan.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.02.23. 09:52

igazságtalansággg:

monalisa1 # 2011.02.23. 10:04

lajos47

Amennyiben nem fedezetelvonásként a tulajdonjog átadása akkor megoldható, kell hozzá ügyvéd és a gyámhatóság, valamint ha a tartozásod bank felé áll fennt akkor tőlük is a hozzájárulás. (Ezen utóbbi miatt simábban menne a dolog az előzetes tehermentesítéssel.)

Az ajándékozás az ingyenes, a többit az ügyvéd kiszámítja.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 10:29

pl. 50 %-os tulajdonrészt ajándékozok el, de haszonélvezetet és elidegenítési tilalmat kötök ki a teljes ingatlanra.

Haszonélvezetet fenntarthatsz magadnak, de elidegenítési tilalmat nem köthetsz ki.

ObudaFan # 2011.02.23. 10:39

mivel én bízonyítom igazam(szóbeli végrendelet),gon­dolom a perköltséget is nekem kell állni.

A kettőnek nem sok köze van egymáshoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 10:43

:) Sőt, aki sikeresen bizonyítja egy perben az igazát, az általában nem fizet perköltséget.

ObudaFan # 2011.02.23. 10:49

Mennyi illeték fizetendő, ha pl. 50 %-os tulajdonrészt ajándékozok el, de haszonélvezetet ... kötök ki a teljes ingatlanra.

Az ajándékozási illeték összegét - az egy-egy megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke alapulvételével - a következő táblázatokban foglalt kulcsok alkalmazásával kell kiszámítani:

• lakásingatlanra: 18 millió forintig 5%

18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 8%
35 millió forint feletti rész után 12%

• más ingatlanra: 18 millió forintig 11%

18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 18%
35 millió forint feletti rész után 21%.

A tiszta érték kiszámításánál a megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni a hagyatékot terhelő tartozást (Ptk. 677. §), illetőleg az ajándékot terhelő adósság és az egyéb teher értékének egy-egy megajándékozottra eső részét. A megajándékozottnak az ajándékot terhelő adósság és egyéb terhek után - ide nem értve az ajándékot terhelő vagyoni értékű jogot - visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. Ennek mértéke nem lakásingatlan esetén 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint; lakásingatlan esetén 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4%. A haszonélvezet, illetőleg használat jogával terhelten átruházott (átszállt) vagy ilyen teher egyidejű alapításával megszerzett vagyon esetében a tulajdonszerzőt terhelő illeték alapja a haszonélvezet, használat figyelembevétele nélkül megállapított forgalmi érték és a haszonélvezetnek, használatnak a következők szerint számított értéke közötti különbözet:
A vagyoni értékű jogok egy évi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni.
Ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani:

1. ha a vagyoni értékű jog jogosultja:

25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese;

1. ha a vagyoni értékű jog tartama mind a jogosult, mind a kötelezett élete, házassága vagy özvegysége idejétől függ, az a) pontban megállapított szorzók alkalmazásánál a két személy közül az idősebbnek az életkora az irányadó.
Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 10:51

Kolléga, saját gyerekének akar ajándékozni... Az illetékmentes. A haszonélvezetet meg magának tartaná fent. Az is illetékmentes.

ObudaFan # 2011.02.23. 11:10

Valóban, én néztem félre a kérdést.

csaszi100 # 2011.02.23. 11:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni. 2006-ban férjem szabad fel-
használású jelzáloghitelt vett fel. 2008-ban meghalt.
Férjem adós és zálogkötelezett, én adóstárs,a fiam adós
és zálogkötelezett. A férjemnek van egy lánya, ő az örö-
kös. A hitelt 2008 óta a fiam fizeti, mert az örökös
azt mondja semmi köze hozzá.Létezik? Az összeg 3.600.000.-mFt. A házat 6 mFt- értékelték. Szeretném
tudni, hogy az örökösnek mennyit kell ebből az összegből
átvállalnia, és mi van a már befizetett összeggel, amit
neki kellett volna fizetnie. Ahhoz hogy juthat hozzá a
fiam. Azt is szeretném megtudni, hogy ezt a hitelt biz-
tosan három fele kell szétosztani? Vagy az örökösnek
annyit kell átvállalnia a hitelből, amennyi az öröksége?
Kérem szíves segítségét. Köszönettel Erzsébet.

ObudaFan # 2011.02.23. 11:20

Az örökös legfeljebb azzal tartozik, ami az örökrésze értéke. Hogy ezen belül pontosan mennyivel, ahhoz a hitelszerződést kellene látni, de főszabályként valóban az 1/3 lehet, ha tehát az örökrésze ezt eléri. A helyette történő túlfizetést perben lehet követelni tőle.