Öröklés

ObudaFan # 2011.03.03. 18:37

velem akarnak aláíratni „valamilyen papírt“ az ügyvéd előtt. Mi lehet ez ?

Hát azt meg mi honnan tudjuk?

újforumos # 2011.03.04. 09:39

Én sem tudom , így fogalmaztak.
Kell ehhez az én hozzájárulásom?

pazs # 2011.03.04. 09:57

Mihez? Az ajándékozáshoz nem, úgyhogy lesz ott valami más is.

újforumos # 2011.03.04. 11:16

Az előző írásomban lévő régi dolgokkal érdemes valamit kezdeni ?
Vagy az már elúszott?

Szilu5 # 2011.03.07. 14:54

Tisztelt Tanácsadók! Édesapám meghalt,amiben lakott ő volt a tulajdonos 1/1ben.kérdezném hogy a testvérének lehet e köze az ingatlanhoz?én a lánya vagyok,testvérem nincs, és ugy tudom én öröklöm apukám után.volt hagyatéki meghallgatás és csak engem vettek fel örökösként.Köszönöm válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.07. 15:59

volt hagyatéki meghallgatás és csak engem vettek fel örökösként.

Akkor?

Csilla54 # 2011.04.05. 17:54

Testvér - testvér öröklési kérdés.
Nagymamám annak idején a 4 gyerekre íratott egy ingatlant. Az egyik gyerek külföldön élt, házasodott, nem született gyereke.
A külföldön élő felesége nagyon idős, neki több testvére van. A külföldén élő felség örököl a férje után, ez világos, de ha ő is meghal akkor az ő örökrésze kié? Fel kell kutatni a testvéreket (8)?

Mi a teendő?

Minden gyerek idős, lassan mindenki meghal.
2 élő testvérnek van családja.

ObudaFan # 2011.04.05. 18:02

Ha a feleség előbb hal meg, mint ez az unoka, akkor az unoka testvérei örökölnek majd, ha később, akkor előbb a feleség, majd utána az ő rokonsága. Már ha a magyar jogot kell alkalmazni, ami azért egyáltalán nem biztos.

Minda # 2011.04.06. 10:48

Az lenne a kérdésem, hogy külföldön élő rokonom haláláról miképp értesítenek, ha én már nem tudom felvenni a kapcsolatot vele. Egyáltalán értesítenek-e. Illetve, hogy Németországban élő nagynéném (nagymamám testvére) után jár-e nekem örökösödés. (nincs gyermeke, sem férje; a többi leszármazott meghalt)

monalisa1 # 2011.04.06. 11:41

Legjobb lenne ha a rokonod lakhelye szerinti városi/községi hatóságot németül írt levélben tájékoztatnád: xy elhunyta esetén -esetleges végrendelet hiányában- valószínűleg te leszel az örököse, ergo értesítsenek majd (= el kell temettetned), egyben a hagyatéki eljárásról is.

Különben honnan tudnák, hogy a néninek van-e élő örököse, és az hol is él szerte a világban?!

A néni a szomszédjánál külön is hagyja meg a telefonszámodat, aki baj esetén egyből értesíthet majd.

Jobb nem jut az eszembe.

monaLuis
laikus hozzászóló

Jepetto # 2011.04.07. 15:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemmel több, mint 30 év óta vagyunk házasok, nincs közös gyermekünk, előző házasságomból van egy gyermekem, a férjemnek nincs gyermeke, testvérei viszont vannak.

Mi az öröklési sorrend abban az esetben, ha én akinek egyenes ági örököse van, korábban meghalok, mint a férjem, és a férjem halála után ki örököl?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.04.07. 20:59

Ön után a gyermeke örököl. Férje után - az ági vagyon kivéve - Ön, ha túléli, ha nem, a testvérei.

Már ha nincs végrendelet.

monalisa1 # 2011.04.10. 07:27

A közjegyzőnek lehetősége van a Központi és Elektrónikus Közszolgáltatások Központi Hivatától adatokat kérni xy személyekre vonatkozóan. http://www.nyilvantartas.hu

monalisa1 # 2011.04.10. 07:31
ObudaFan # 2011.04.10. 09:27

Néhány hónapig.

valaki52 # 2011.04.12. 01:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Testvéremmel az öröklés rendje szerint örököltünk ingatlant édesanyánk után.
Anyukám azonban végintézkedésben rám pénzt is hagyott, mert korábban a testvérem volt jobban támogatva. Öcsém most pert inditott ellenem pénzösszeg köteles részét követelve.
Szeretném tudni, hogy ha örökölt hagyatékban, követelhet e a kötelesrészre hivatkozva? Lehet e az örökhagyó vagyonát külön külön, hol az örökösödési trv. szerint, hol a köteles rész szerint újra osztani?
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2011.04.12. 09:37

A kötelesrészt a teljes hagyaték és az esetleges ajándékok együttes értéke alapján kell meghatározni, de a kötelesrészbe be kell tudni minden örökölt vagyontárgyat. Nem lehet a leírtak szerint megbontani az öröklést.

sziszi69 # 2011.04.12. 20:13

Tisztelt Szakértők !
Édesapám tavaly gondozási segélyt kért, mivel nagyon beteg volt és az élettársa gondozta. A segélyt meg is ítélték, viszont édesapám közben meghalt, a határozat két nappal a halála után kelt. Kérdésem az lenne, hogy ez az öröklés része-e vagy sem, be kell-e jelenteni a közjegyzőnek ?
Előre is köszönöm !

csabika20 # 2011.04.13. 13:08

Szép jó napot!

2010 ben édasanyám elhunyt.testvérem és én örököltük lakásanak 1/4 –1/4 részét,amely lakás eladásra került!
Érdekelnek hogy mennyit és mikor kell leadóznom belőle.

Tisztelettel Gy.Csaba

monalisa1 # 2011.04.13. 13:18

sziszi969

Édesapja halálával a megadott gondozási díj okafogyottá vált, ezt az önkormányzattal 8 napon belül közölni kellett - azóta ujabb kifizetés bizonyára nem történt. (Azóta új határozat kellett hogy szülessék és abban közlés: kérik-e vissza a pénzt vagy sem.)

Ha nem, azt a nem olyan nagy összeget valószínűleg a temetésre fordították, a számla meg bizonyára el lett téve.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.13. 13:28

csabika20

Ingatlannal kapcsolatos bármely tulajdoni változásnál ügyvédre és/vagy közjegyzőre szükség van, így a jelzett adásvételkor a jogász az adózásra vonatkozó szükséges tájékoztatást is bizonyára megadta...

Az örökléskor még nem kellett semmit fizetni, azonban az ingatlan 5 éven belüli értékesítése okán már igen, lévén jövedelem keletkezett.

Azóta az adóhivatal valószínűleg már ki is küldte a Határozatot, miszerint ki-ki mekkora összeget kell hogy szja címén fizessen.

monaLuis
laikus hozzászóló

Bogica07 # 2011.04.14. 14:37

Tisztelt Szakértők!
Apósom halálával Párom,valamint testvére a törvényes örökösök(hagyatéki még nem zajlott le).Az örökölt ingatlan jelzáloghitellel terhelt,a szerződésen Apósom szerepel adósként,valamint a volt élettársa is(ő a hitelfelvevő),aki TELEKKÖNYVÖN KÍVÜLI TULAJDONOSKÉNT van megjelölve. Kérdésem a következő:örökölhet-e ő is az ingatlanból,vagy lehet-e bármilyen követelése ezzel kapcsolatban?
Válaszukat előre is köszönöm!

sziszi69 # 2011.04.14. 15:59

monalisa1
A gondozási segélyt visszamenőleg ítélték meg, egy összegben, kamatostól, amíg élt édesapám, addig nem kaptak pénzt. Mivel az édesapám bányász volt, ezért tőlük igényelte, ők ítélték meg, ők folyósítanák ezt az összeget. Azt mondták hogy ezt már csak én vehetem fel, mivel én vagyok az egyetlen örökös, de addig nem utalják a pénzt, amíg a hagyatéki tárgyalás meg nem történt. Édesapámnak csak egy autó volt a nevén, ami kevesebbet ér, mint amennyi hitel van még rá. Szóval a lényeg, hogy azt nem tudom, hogy ezt a határozatot be kell-e mutatni a közjegyzőnek vagy sem, mert ha ez az örökség része, akkor ezt is elveszítem. (400 ezer forintról van szó)

ObudaFan # 2011.04.15. 09:55

Bogica07

Örökölni végrendelet híján nem örököl, de élettársként elképzelhető, hogy lehet tulajdoni igénye. Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.

Bogica07 # 2011.04.15. 12:48

köszönöm a választ!Ez az igény akkor is fennáll,ha már nem éltek együtt?A lakás vásárlásakor és a hitel felvételekor még közös háztartásban éltek(7 évvel ezelőtt).Kb.3 éve vége lett az élettársi kapcsolatnak és külön lakásban éltek.