Öröklés

ObudaFan # 2011.04.15. 13:26

Attól még fennállhat.

monalisa1 # 2011.04.15. 14:39

sziszi69

A pénz apukádat illette volna, így a hagyatéka része, ahogy az autó is, a tartozás is...

Az most lényegtelen, hogy ha él, a pénzt (= az ezen havi segélyt) magának megtarja vagy netán neked adja, ergo az ő járandósága volt.

Pech, hogy sajnos előbb elment mint ahogy az egyösszegű kifizetés megtörtént.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.15. 14:44

Ami az autót érintő tartozást illeti, próbálj megállapodni a kölcsönadóval, hogy 1.) eladod a kocsit és a vételárat átadod, a visszamaradó tartozást havi részletekben fizeted egálig., 2) megtartod a kocsit, a tartozást "nagy havi törlesztőkkel" mielőbb rendezed.

ágika31 # 2011.04.15. 18:52

Tisztelettel kérdezném

Nagyapám elhalálozása esetén,az öröklésből ki tudnak zárni esetleg,ugyanis édesanyám időközben elhunyt és ő
az első szülött volt ,az előző kapcsolatból,a másikból két gyermeke született,édesanyámmal nem foglalkozott viszont azóta kétszer nősült.Mi négyen vagyunk testvérek
(unokái)kérdésem,édesanyámnak járt volna köteles rész,és ezt mi örökölhetjük e.

ObudaFan # 2011.04.16. 09:04

Jár a kötelesrész.

igazságtalansággg # 2011.04.16. 14:08

Üdv minden fórumozónak.Kérdésem a következő:hagyatéki perben pert indítottam,az összvagyon 40m ft,ennek a felére mindenképp jogosult vagyok,de a másik fél(testvér) részét kérdőjelezem meg.Nos ha jól tudom a perköltség 6%,de kérdés,minek a 6%-a,a 40milliónak,vagy "csak" a perelt 20milliónak. Érvényes szóbeli végrendelet érvényesítése van folyamatban,ezért kérdéses a perköltség tárgya.Köszönöm.

monalisa1 # 2011.04.16. 15:00

"Csak" a vitatott 20 M Ft után a 6% perköltség, maximum 900.000 Ft.

A szóban tett végrendeletet a negyedik nap(tól) írásba kell foglal(tat)ni különben nem érvényes. (Ügyvéd v közjegyző a betegágyhoz hívható.)

A közvetlen életveszélyről ill. az írásbeliség esetleges akadályozottságáról a kezelőorvos megnyílatkoztatható.

monaLuis
laikus hozzászóló

akatona # 2011.04.18. 13:01

Kedves Szakértők!

1946-ban meghalt egy távoli rokonunk. Erről 1-2 éve szereztünk csak tudomást, miután egy közjegyző megkeresett minket. Kiderült, hogy azért kell lefolytatni a hagyatéki eljárást, mert bíróság előtt elbirtoklást indítottak ismeretlen örökösök ellen. A végzés értelmében édesapám is örökölt 1/10 részt. Még nem emelkedett jogerőre, de az elbirtoklást kezdeményező tulajdonrésszel rendelkező rokon ügyvédje már megkeresett bennünket, hogy vagy lemondunk a részünkről, vagy bíróság elé kerül az ügy, mert az elbirtoklást elindítják ismét. Az az álláspontjuk, hogy ők fizették eddig a költségeket (egy percig sem vitatjuk), ők gondozták a területet (ezt sem vitatjuk).

A kérdésem az lenne, hogy hogy indíthatnak ellenünk elbirtoklást, amikor édesapám (és a többiek) tulajdonába még csak most kerülne a része? Hogy róhatják fel neki azt, hogy nem foglalkozott az földterülettel, amikor a hivatalos megkeresésig nem is volt tudomása róla hogy az - részben - az ő tulajdona?

Válaszukat előre is köszönöm,

Katona Ági

ObudaFan # 2011.04.18. 13:23

Ez nem a felróhatóságról szól, senki nem ró fel semmit. Viszont elbirtokolhatták ettől az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.18. 14:36

Ha a tulajdonos menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy a jogait gyakorolhassa, akkor az akadály megszűnésétől számított egy éven belül az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt.
Tehát nagyon nem mindegy, hogy az az 1-2 év pontosan mennyi, és az alatt mikor, hogyan próbáltátok érvényesíteni a tulajdonosi jogaitokat.

Mátyás # 2011.04.20. 10:06

Üdvözletem!
Sajnos van néhány fekete folt számomra az alább ügyben, amiben szeretném kérni a segítségüket, hogy el tudjak igazodni.
Nagyapám néhány hete hunyt el. Két házassága volt, mindkettő válással végződött, gyermek csak az egyikből született (édesanyám) valamint később egy asszonnyal élt együtt -talán a haláláig, de ezt sajnos nem tudjuk pontosan. Nagyapám nem tartotta édesanyámmal a kapcsolatot.
Édesanyám nehéz szociális körülmények között él (szociális segélyből tartja fent magát), a férjemmel próbálunk rajta segíteni.
Mivel nincs értesülésünk arról, hogy lenne más egyenesági örökös rajta kívül, ő tart attól, hogy olyan költségekbe veri ez az eljárás, amit nem tud finanszírozni.
Sajnos azt sem tudjuk ki temette el, vagy hogy egyáltalán el lett-e temetve? Hol lehet ennek utána érdeklődni?
Édesanyám kapott egy értesítést, hogy nyilatkozzon nagyapám vagyonáról...Erről sajnos szinte semmit sem tudunk, annyit tudunk, hogy még életében több helyről örökölt nagyapa (de hogy most ez felélték vagy sem...?).Ami biztos, egy lakáson van nagyapám haszonélvezete, édesanyám a tulajdonos. Ha jól gondolom, édesanyám lesz így 100%-ban a tulajdonos automatikusan. Vagy már ez is öröklésnek számít? Így terhelheti őt a temetési költség még akkor is ha esetleg a hagyatéki tárgyaláson lemond az örökségéről? Illetve még arról nem találtam semmilyen információt, hogy milyen költségek merülhetnek fel egy ilyen hagyatéki eljárás során? Gondolok itt illeték bélyegekre, közjegyzői díjra. Szívesen segítünk édesanyámon, de ehhez nekünk is valamilyen szinten tisztában kellene lennünk ezeknek az "ügyeknek" a menetével, anyagi vonzataival.

Előre is köszönöm a megértést és a válaszokat!
Sajnos én teljesen el vagyok veszve ezekben az ügyekben.

ObudaFan # 2011.04.20. 11:08

A haszonélvezet a haszonélvező halálával megszűnik. Ez nem öröklés, így az öröklés esetleges visszautasítása esetén is haszonélvezettől mentes lesz a tulajdonjoga. A közjegyzői díjat az örökös viseli, így az öröklés visszautasítása esetén azt nem kell megfizetnie.

akatona # 2011.04.20. 11:44

Köszönöm szépen a válaszokat.

Mi számít menthető oknak? Hiszen a hagyatéki végzés 2011. február 24-i keltezésű, jogerőre is mostanában emelkedett csak, de erről még nem kaptunk semmit.

(elnézést, az elhalálozás dátumán elgépeltem, 1960-ban történt, nem pedig 46-ban)

köszönettel:

Katona Ági

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.20. 12:43

Itt az egyetlen menthető ok az, ha az örökös nem tudott az ingatlanról. Abban a pillanatban, ahogy tudomást szerzett róla, az egy év ketyegni kezdett. (Az nem számít, hogy mikor volt hagyatéki tárgyalás, az sem, hogy mikor bocsátotta ki a közjegyző a végzést, és az sem, mikor lett jogerős.)

ObudaFan # 2011.04.20. 17:43

Azt, hogy pénzben kell valamekkora összeget fizetned, kifejezetten így tartalmazza a végrendelet, vagy csak a féltestvéred egy általa meghatározott összeget kér?

Jaymado # 2011.04.21. 11:07

Üdv!
A következö a problémám.
Nagymamám végrendeletében apámra hagyta a lakását.Azonban haszonélvezeti szerzödést kötöttek, nagymamám részére.Apám elhunyt,jövö hónapban lesz a hagyatéki tárgyalása.Nagymamám azóta is ott él, mint haszonélvezö.Elvileg a lakás öröklése így rám szállt.A tárgyalásra magammal kéne vinni 53000 ft-ot, de munkanélküliként ezt semmilyen módon nem tudom megtenni.Az örökséget is ugye majd csak nagymamám után kapom meg.Az lenne a kérdésem, ilyen esetben mi a teendö? Lehet kérni a tárgyalás halasztását a tényleges öröklésig vagy valamilyen módon köteles vagyok megfizetni most az összeget ha örökölni akarok?
Elöre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.04.21. 13:47

Ha a nagymamád él még, és végrendeletben édesapádra hagyta azt a házat, édesapád viszont nem élte őt túl, akkor az a végrendelet hatálytalan. Ettől még a törvényes öröklés rendje szerint örökölsz persze. Viszont ha ő végrendelkezett arról az ingatlanról, akkor tulajdonos. HA viszont tulajdonos, akkor nem lehet egyben haszonélvező.

ObudaFan # 2011.04.21. 20:22

Rendben, de akkor igazságügyi szakértő nélkül nem fogjátok tudni azt az értéket meghatározni, hacsaknem egyeztek meg.

Jaymado # 2011.04.21. 20:54

Köszönöm az elözö választ, de rájöttem, hogy rosszul írtam vagyis hiányosan.Nagymamám annak idején átiratta a lakást édesapám nevére egy eltartási szerzödés fejében.A végrendelet azért készült, hogy a lakás tartalmának és az ingóságoknak is édesapám legyen a kizárólagos örököse.Miután édesapám elhunyt, én nagymamám ápolását nem tudtam vállalni, viszont volt olyan családtag aki tudta.Így módosítva lett az eltartási szerzödés és osztozunk majd a lakáson, az ápolásért cserébe.A kérdéseim még mindig ugyanazok, ha nincs 53000 ft-om a hagyatéki tárgyalásra, mit tehetek?Lehet halasztatni, vagy részletre kérni, vagy bármi más mód anélkül,hogy lemondanék az örökségröl?

monalisa1 # 2011.04.21. 21:25

A közjegyző szabott árakon dolgozik.

A közjegyző- és ahogy az ügyvéd is egyéni vállakozó, az esetleges fizetési halasztást ill. részletfizetést meg kell vele beszélni., adhat, de saját kockázatára.

Az esetleges nemfizetés esetén egyből küldené a fizetési meghagyást.

A hagyatéki tárgyalás halasztásáról is ő jogosult dönteni.

monaLuis
laikus hozzászóló

davi86 # 2011.04.24. 19:14

Az lenne a kérdésem hogy tavaly elhunyt nagymamám utána örököltünk egy lakást.Az unokatestvéremmel.Azt tudni kell hogy az unokatestvérem soha nem látogatta ezt a szomszédok is tudják bizonyítani.Életének utolsó három évében csak én látogattam és ápoltam.Az ingatlan eladásakor az unokatestvéremnek járó részt oda adnám ,de fel szeretnénk számolni ápolási költséget mert úgy gondolom nekem ez jár vele szembe.Mennyi lenne ez az összeg(három éven keresztül napi rendszerességgel jártam,orvoshoz vittem,kezelésekre hordtam,bevásároltam anyagilag támogattam.
Köszönettel: D.D.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.24. 19:20

Rosszul gondolod.

davi86 # 2011.04.25. 06:56

Tudna valaki válaszolni egy kicsit bővebben!?

monalisa1 # 2011.04.25. 07:01

davi86

A nagymama ha készített volna végrendeletet mely szerint csak te örökölsz utána, akkor a lelketlen unokatestvér csak a kötelesrészre lenne jogosult.

monalisa1 # 2011.04.25. 07:04

Ha az unokatestvéred önként felajánl egy összeget a saját örökrészéből, és ezzel mintegy megköszöni neked a közös nagymamátokkal kapcsolatos önzetlen törődésetet, nos akkor ez egy szép gesztus lenne tőle, egyébiránt...