Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.07. 13:00

Neki nem kell bizonyítania. Neked kellene.

Csilla111 # 2021.03.07. 09:48

Nem én akarok bizonyítani hanem a haszonélvező akar. Gyakorlatilag mindent magának szeretne. Na mindegy így lehet egy embert kisemmizni. Egyébként meg egy közjegyző is megteheti azt hogy a lemondott ékszer sorsáról nem dönt. Holott itteni válaszok alaján az is ingóságnak számít. Amennyiben a párom végrendelet szerint az ingóságot örökli. Ezügyben akkor neki nem kötelessége erről dönteni? Ennek sorsa a levegőben lóg? Hagyatékátadó végzésben sem ingóság sem pedig ékszer további sorsa nem szerepel. Ezt a részét nem szeretném hagyni. Ha erre is van valami törvény, akkor gratulálok az államnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.07. 09:38

Szeretném megkérdezni bíróságon blokkot vagy csak névre szóló számlát fogadnak el?

Mit bizonyítanál vele?

(Nagyon nem érted te ezt a dolgot - pedig nem kell hozzá diploma.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.07. 09:31

Kértél leltározást?

Csilla111 # 2021.03.07. 08:24

Köszönöm a választ. Mivel az ékszer végrendeletben benne van. Igaz nincs megjelölve hány db. Tőlünk is kapott az sem szerepel a leltárban. Sajnos nincs már meg a blokkja. Itt amit az unokára hagyott volna, nem kérte. Minek is kérte volna ha már a javát kivalogatta. Nem azért mert annyira szükségem lenne rá, de jelen pillanatban az elhunyt fia semmit sem. Többiek laptopot stb. ami érték elvittek. Nagyon nagy fölényben van az élettárs minden számlahoz van hozzáférése, mivelegy lakásban éltek.Szeretném megkérdezni bíróságon blokkot vagy csak névre szóló számlát fogadnak el?

Csilla111 # 2021.03.07. 08:05

Köszönöm szépen a segítséget. Ezt nem tudtam hogy csak az ami be van írva annyi az ingóság. Úgy gondoltam a lakásban lévő dolgok minden ingóságnak számit, és nem kell tételesen beírni. Mert az élettárs csak azt fújja nektek ide semmi közötök mindent ő vett 1998 vègrendelet óta. A közjegyző csak a haszonélvező leltárát vette figyelembe. Annyira egydalú magatartást tanusított. Lehet letettem volna az asztalára bármit, hogy a leltár része. Azzal sem foglalkozott volna. Készpénzt is beírtuk. Azzal sem foglalkozott mert az élettárs tagadja.Temetési biztosítást is beírtuk még akkor nem lett felvévve a pénz. Majd késöbb azt mondta nem veszi figyelembe mert már kifizették. Akkor most az arany ékszer is elszáll? Ezt sem tudtam hogy ingóságba tartozik. Ilyen esetben ha nem döntött róla a közjegyző és a haszonélvező eltüntette. Senkit nem tudok számonkérni? Gndolom hiába fogok panaszt tenni egy egyszerű embernek szava nincs a Magyar törvény szerint. Még azt kérdezném a nem beírt ingóság akkor az is minden ami a lakásban fellelhető az élettársé? Akkor azért nem enged be a lakásba. Jövő héten remdőrrel fogom meglátogatni. Az edesanya személyes papírjai,közmű szerződések stb. Közműveknél fogyasztói szám nélkül nem foglalkoznak az emberrel.Semmi tájéloztatást nem kapok hogy vannak fizetve a számlák vagy sem. Már 7 hónap alatt jelentős összeg is összejöhetett. Persze amitnem kapcsolnak ki. Amennyiben nem fog beengedni feljelentjük hogy nyoma legyen. Köszönöm a segítségeket

drbjozsef # 2021.03.07. 07:35

Csilla111,

Aki azt írja a végrendeletébe, hogy „A lakásingatlan és a benne található ingóságaim”, az azt jelenti, hogy A lakásingatlan és a halálom után el nem vitt, ott maradt, a hagyatéki leltárba bejelentett ingóságaim.

Az ingatlan nyilvántartott vagyon, nem lehet letagadni, elvinni, ellopni.

Az ingóságok viszont nagyon is azok (ha nem egy nyilvántartott műkincsről, vagy pl. szintén nyilvántartott autóról van szó). Pontosan, aki kapja, marja.

Ha szerinted volt ott egy (több, sok) bizonyos tárgy, akkor jelentsd be (kellett volna) a leltárba. Ha a közjegyző rendelkezik róla, akkor igényelheted attól, akinél szerinted van. Ha nem adja, pert indíthatsz, ahol bizonyíthatod, hogy ez a tárgy LÉTEZIK (!), azt, hogy az örökhagyó tulajdona volt (!!!), és azt, hogy azt az általad jelölt illető vitte el (!!!!!!).

Melyiket tudnád ezek közül bizonyítani kétséget kizárólag. Léteznek azok az ékszerek? Van róla okiratod, számlád, fényképed? Az örökhagyóé volt? Biztos? Tudod bizonyítani? Nem ajándékba vette az élettársnak? Névre szóló számla? Tudod bizonyítani, hogy az unoka/élettárs vitte el? Videófelvétel, tanúk, hogyan?

Még egyszer : igen, aki kapja marja.

Szomorú örökös # 2021.03.07. 04:57

Csilla111

Én már felvettem a Közjegyzői kamarával a kapcsolatot, jogi képviselőjük visszahívott, javasolta tegyek panaszt. Esetleg szükséges lehet egy új tárgyalás, vagy kérni kell?

Azt nem tudom megmondani, hogy lesz-e új tárgyalás automatikusan, de ha igen, akkor nektek kellene valahogyan előkeríteni azt a 2020-as végrendeletet - amit állítottál - anélkül nem fogtok tudni érvényesülni. Feltéve persze, hogy ismeritek a tartalmát és az esetleg kedvezőbb, mint ez a régi, amit az élettárs a közjegyzőnek átadott. Anélkül kétlem, hogy csak úgy előkerülne, mivel nagy valószínűséggel nem került bele az országos nyilvántartásba, azaz nem ügyvéddel íratták.

Az unoka már a temetés napján szemünk láttára elvitt egy gyűrűt, aztán ki tudja mennyit. 3 db maradt. Ha az élettárson múlik sem arany, de még ingóság sem lesz.

Az számít a hagyatéki végzésben ingóságnak, ami a hagyatéki leltárban fel lett véve. Legtöbb esetben az aranyékszert és a készpénzt nem szokták felvenni, arra annak van legnagyobb esélye birtokolni, aki megtalálja.

Így juthatott hozzá egy ismerősöm édesanyja halálakor a volt szomszédom is egy nagyobb összegű készpénzhez, mivel ő be tudott menni a lakásba és azt elvitte. Igen, ez komoly értékű és büntetendő lopás.....lehetett volna, ha az elhalálozott gyermeke tudta volna bizonyítani, hogy ez a pénz létezett. De sajnos nem tudta, így megúszták. Csakis én tudtam róla, mert elmondták. :-(

Csilla111 # 2021.03.06. 23:07

Még annyit hozzátennék az előzőekhez, igen a 3 db arany benne volt a hagyatékba. Ezt az élettárs írta bele. A közjegyző a mi leltárunkat nem vette figyelembe. Az unoka már a temetés napján szemünk láttára elvitt egy gyűrűt, aztán ki tudja mennyit. 3 db maradt. Ha az élettárson múlik sem arany, de még ingóság sem lesz. Végrendeletben ez áll. A lakásingatlan és a benne található ingóságaim tulajdonjogának kizárólagos örököse fiam legyen, még a holtig tartó haszonélvezeti jogot élettársam ....név.stb. örökölje. Az ingóság ékszer? Aki kapja marja?

Csilla111 # 2021.03.06. 22:57

Köszönöm szépen a válaszokat. Nekem a közjegyző első perctől nem tetszett. Semmiben nem akart tájékoztatást adni. Reméltem hogy nem csak én gondoltam, hogy ezen dolgokat bele kelett volna foglalni. Mindegy jövő héten intézkedem, ügyvédhez fordulok. Meglátom mit javasol az ügyvéd. Én már felvettem a Közjegyzői kamarával a kapcsolatot, jogi képviselőjük visszahívott, javasolta tegyek panaszt. Esetleg szükséges lehet egy új tárgyalás, vagy kérni kell?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.06. 22:32

Ha jól veszem ki a szóból, az a három ékszer a végrendeletben volt feltüntetve.

Ha egy végrendeletben az ingóság szerepel, akkor miért nem írta be a közjegyző?
Mondok én neked valamit. Beleírom a végrendeletbe, hogy "és az a sok aranyam, amit a Nemzeti Bank páncéltermében őriznek nekem, legyen a legkisebb unokámé. Szerinted leltárba veszik, és átadják az unokámnak?

drbjozsef # 2021.03.06. 22:21

Csilla111,

De rendelkeznie kellett volna.
Semmilyen utalás nincs rá? Vissza van utasítva, oszt annyi?

De menjünk vissza egy lépést : azok az aranyékszerek egyáltalán be lettek jelentve a hagyatékba? Megvannak, léteznek? Mert, ahogy már kifejtettük, az ingóságok gyorsan és főleg bizonyíthatatlanul "párolognak".

Benne volt a hagyatéki leltárban?

(Bár ha visszautasította az unoka, akkor feltételezem hogy igen...)

Amúgy aki visszautasít, az kiesik az öröklésből, helyén a leszármazói, szülei, vagy távolabbi rokonai örökölhetnek a kiesés szabályai szerint. Végső esetben a magyar állam.

De ennek benne kellene lennie a végzésben.

Csilla111 # 2021.03.06. 19:29

Tisztelt Fórum!
Szeretném még megkérdezni valamit. Előzőekben írtam a párom örökölt egy ingatlant, és ingóságot, elhunyt élettársa haszonélvezeti jogot. 3 db arany ékszert unoka örökölt volna, ő nem kérte az örökséget. Ez a hagyatékátadó végzésben le is van vezetve. Ezen arany ékszer további sorsáról nem kelett volna a közjegyzőnek a törvényes öröklési rend szerint a sorsáról dönteni? Ha egy végrendeletben az ingóság szerepel, akkor miért nem írta be a közjegyző? Ilyen mennyire jogszerű? Helyesen járt el a közjegyző? Ez akkor mulasztás? Számomra furcsa az egész eljárása kezdetektől fogva. Köszönöm.

K.Viki83 # 2021.03.06. 04:33

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: K. Viki

Csillag74 # 2021.03.05. 12:57

K.Viki83

Nekünk az örökölt harkányi üdülési jogra felajánlották, hogy ellenszolgáltatás nélkül visszaveszik, de végül az egyik örökös igényt tartott rá. Szerintem a hagyatéki előtt célszerű felhívni az üdülőt és érdeklődni, hogy mik a lehetőségek.

drbjozsef # 2021.03.04. 11:36

K.Viki83,

Az egyenes ági rokonok közötti öröklés illetékmentes.

A hagyatékot csak egyben lehet visszautasítani, kevés kivétellel (pl. földtulajdon), szerintem az üdülési jog nem kivétel.

K.Viki83 # 2021.03.04. 11:22

Kedves Segítők

Olyan kérdésem lenne, hogy egyenes ági rokonnak kell illetéket fizetni? Ha van üdölési jog azt vissza lehet külön utasítani vagy csak egyben az egész örökséget?

Köszönettel: K. Viki

drbjozsef # 2021.03.04. 10:03

(persze, tegyük hozzá, hogy _hatásosan_ csak a jogszerűség határait eléggé közelről súrolva, úgyhogy nem való bárkinek belevágni)

wers # 2021.03.04. 09:58

(megjegyzem, egy agilisabb tulajdonos is meg tudja keseríteni a haszonélvező életét, nem csak fordítva, csak fel kell venni a kesztyűt.)

Ez nagyon igaz.

drbjozsef # 2021.03.04. 09:56

Ha te se érted, mi se fogjuk.
Sok minden kavarog itt, jópár inkább érzelmi kérdés, mint jogi, úgyhogy érdemben elég nehéz bármit is írni.

Ha nincs tartozás, vagy nem több, mint a vagyon értéke, nem kell visszautasítani, pláne, ha csak haszonélvezetet kapott a nem is fiatal élettárs. A semmihez képest csak várni kell.
(megjegyzem, egy agilisabb tulajdonos is meg tudja keseríteni a haszonélvező életét, nem csak fordítva, csak fel kell venni a kesztyűt.)

Csilla111 # 2021.03.04. 09:28

Ezt még én sem értem. De a tájékoztatás közjegytő részéről nem történt meg. Ez egy idézésben volt foglalva. Nem egy szivélyes üdvözletbe. Lehet hülyének tűnök, de adatok és bizonyítékok hiányában belehet idézni valakit hagyatéki tárgyalásra? Tárgyalás előtt 4 nappal azt a tájékoztatást kapta a párom hogy nincs a birtokában a közjegyzőnek. Még vár végrendeletet örököstől. Na ez az érthetetlenségem oka. És főleg az hogy temetés napján kérték a páromat hogy írjon majd alá egy papírt hogy maradjon a lakásban az élettárs. Mivel nem voltak hajlandóak leltárt felvenni a párom kérésére, miért kelett volna egy ilyet aláírni.Ez lehet a bosszú, és közben rátaláltak a régi végrendeletre. Párom szerette volna visszautasítani az örökséget. Én sajnos lebeszéltem róla, mivel egy tehermentes ingatlanról van szó.

drbjozsef # 2021.03.04. 08:08

Egyre kevésbé értem. Ha elfogadott valamit, akkor csak volt az a "valami". Látta, olvasta? Mi a kérdés?

Csilla111 # 2021.03.04. 07:07

Nem küldött fénymásolatot.A tárgyaláson elfogadta a párom, mivel a 2020-ast eltüntették. Ezt lehet rosszul tette?

drbjozsef # 2021.03.04. 06:45

Most küldött fénymásolatot vagy nem küldött?

drbjozsef # 2021.03.04. 06:43

Csilla111,

Igen, ez a gyakorlatban nehéz ügy. Az ingóságokat, pénzt elengedhetitek. (kivéve, a halált követő nap és a zárolás közötti időszakban felvett pénzt, azzal el kell számolnia, de ehhez is pereskednetek kell, ha önként nem teszi).

A lakásba bejutáshoz sincs jó ötletem, lehet pár évig pereskedni, hogy a bíróság kötelezze a beengedésre, ha van ilyen ítéleted, akkor az végrehajtható, és végső esetben rendőrséggel kikényszeríthető.

Minden más, csak a helyi rendőr(ség) jóindulatán, hozzáállásán múlik. A Ptk. szerint jogod van megnézni, hivatkozhatsz az 5:152.§-ra, legyen nálad egy friss tulajdoni lap, és akkor hátha a kiérkező rendőr segít annyiban, hogy bemehess. De nemigen kötelezheted rá. Ha nem akar beengedni a birtokos, önhatalommal nem mehetsz be csak úgy a saját tulajdonodba sem.