végrendelet - tanúk

ObudaFan # 2009.04.20. 09:39

Ügyvédem figyelmét felhivtam hogy akkor az eladási összeget kérje a hagyatéki leltárba felvetetni.

BTO11 # 2009.04.19. 19:10

mit értesz butaság alatt???

ObudaFan # 2009.04.19. 10:04

Szerintem hagyd dolgozni az ügyvédedet, és ne kérj tőle butaságokat.

ObudaFan # 2009.04.19. 10:03

zni az ügyvédedet, és ne kérj tőle butaságokat.

BTO11 # 2009.04.18. 18:10

Még annyit tennék hozzá hogy a garázs uj tulajdonosának a bejegyzése jan 21-n történt meg a helyi Födhivatalba,anyám pedig jan 10-én halálozott el.

BTO11 # 2009.04.18. 18:07

T.ObudaFan!

Megtörtént a hagyatéki tárgyalás édesanyám örökségével kapcsolatban.
A hagyatéki leltárba anyám nevén lévő garázst nem akarta bevenni a közjegyző mivel életében eladta ,az intenziven lélegezteő gépen fekve. Hogy lehet valamit igy eladni???Ügyvédem figyelmét felhivtam hogy akkor az eladási összeget kérje a hagyatéki leltárba felvetetni.
a lakás értékét a helyi PH adja meg a hagyatéki leltárba ami jóval a forgalmi érték alatt van,mennyire törvényes ez??
Mivel igy a köteles rész iránti igényem összege igen alacsonyra fog kijönni.
Csak biróságon van lehetőségem az igazi érték,összeg érvényesitésére?

BTO11 # 2009.03.30. 19:42

T.ObudaFan!

beletőrődök,majd az ember halálán jót röhögök,mert a kötelesrész kifizetése is kiboritja majd,és kibujik a szög a zsákból, hogy kettönk közül ki a parazita ember.

ObudaFan # 2009.03.29. 09:43

Ebben az esetben szerintem törődj bele.

BTO11 # 2009.03.28. 17:11

T.ObudaFan!

hát ez az amit sajna konkrétan nem tudok bizonyitani.

mert senki olyan családtag,ismerős nem volt ott mikor a végrendelet készült.

ObudaFan # 2009.03.28. 12:05

Ez édeskevés. NEm azt kell bizonyítani, hogy erőszíkos természetű volt, hanem, hogy ennél a konkrét végrendeletnél erőszak, vagy jogellenes fenyegetés történt.

BTO11 # 2009.03.28. 11:15

kadaj01!

a lelki terror?? hogy állandóan leugatlak és csak az én akaratom teljesülhet,a tied nem.az én eszméim a valók te ne gondolkodj,max csak azt amit én megengedek,

BTO11 # 2009.03.28. 11:11

T.obudafan!

sajnos csak esetleg a család barátai tanusithatnák ,a szomszédok max hogy a férj erőszakos és összeférhetetlen.csak köszönö viszonyba van a szomszédokkal.

még annyit hogy a férj unoka öccsét kérte meg a segitségre,édesanyám novemberbe korházba került,és az unoka öccs is karácsony előttig birta "a nagybácsit" pedig hajléktalan elvált ember.
ő mondta hogy a férj 1x emlitette hogy ha a feleségemnek aztmondom ül akkor ült.

ObudaFan # 2009.03.28. 09:28

Ha bizonyítani tudod, hogy kényszer, vagy jogellenes fenyegetés hatása alatt íródott a végrendelet, akkor pert indíthatsz az érvénytelenségének megállapítására.

kadaj01 # 2009.03.28. 08:22

Mi az a "lelki terror"?

BTO11 # 2009.03.27. 22:45

elözö kérdésemhez tényként annyi ügyvédem nem talált jogi hibát a végrendeletben csak a köteles részi kitagadásba mivel a férj él,élt.
én max annyit hogy a végrendeletbe rám hivetkozva a kitagadásnál nem stimmel az én születési hónapom napom,az év stimmel csak,meg a lakcim,ezért is gondolom gyanitom a lelki teror alat aláiratott végrendeletet.

BTO11 # 2009.03.27. 22:30

tavaly édesanyám végrendeletet irt szerintem lelki terror alat ,igaz ügyvédi ellenjegyzéssel,férje akaratára mivel férjével összevesztem a nagyobbik lányom érzelmi ,lelki terorrja miatt.

ügyvédem szerint a köteles részből való kitagadása az jogilag nem áll meg az indok alapján ,de a többi örökösrészt buktam,bukják unokái is mert őket 1 sorba se emliti végrendeletében.

amugy házasságuk alatt nagy részt édesanyám férje lelkiterrorjába élt és állitolag fizikailag is bántalmazta,de nekem soha nem panaszkodott ,max annyit hogy elmond mindennek és aztán jó van-mármint a férje-

ismerősei szerint anyámat agymosta ez az ember,őket is magatartásával elüldözte anyám közeléből.
ellenem is többszöri kisérletett tett meg hogy édesanyámmal a kapcsolat szakadjon meg .a fent emlitett eset aminek nagyobb lányom volt a szenvedője az is erre irányult.

mit tehetek a teljes örökségemért és ez mennyibe fájna nekem anyagilag kb.

ObudaFan # 2009.03.27. 16:09

Ha kórházban történt a végrendelkezés, akkor az is lehet egy támadási pont a végrendelet felé, mert vitatható bizonyos betegségek esetén, például, infarktus, strok, agyvérzés, hogy szellemileg teljesen cselekvőképes tudatában írta e alá a végrendeletet a végrendelke

Azért azt, hogy a végrendelkező nem volt beszámítható, annak kell bizonyítani, aki a végrendelet érvénytelenségére hivatkozik. Márpedig önmagában annak a bizonyítása, hogy egy infarktusa volt az örökhagyónak, ehhez édeskevés.

Peter23 # 2009.03.27. 13:15

A kórházhoz közjegyző, igen akkor közvégrendelet lesz.
Egyébként értettem az ügyvédet, általános esetekben.

A hagyatéki vagyon mértékétől függően érdemes ügyvédet fogadni és a végrendeletet megtámadni, ha nem ért vele egyet a kérdező, vagy kétségei vannak a hitelességet illetően!
Ha csak nem jogász volt az elhunyt, akkor nagy esély van arra hogy lesz olyan hiba a végrendeletben vagy az aláírás körülményeiben vagy egyéb körülmények miatt amitől érvénytelenné válik majd.

monalisa1 # 2009.03.27. 13:01

Nem ügyvéd hanem közjegyző szükséges a betegágyhoz, mert ő igazolja hivatalosan, hogy a végrendelkező az aláírásban a betegség miatt akadályozott. Vagy ha pl. a betegség okán nem tud olvasni akkor előtte az iratot felolvassa és meggyőződik hogy a tartalmát megértette.)

Ha elmúlt a végveszély 3 napon belül a végrendeletet "rendesen" el kell készíteni.

Monalisa
laikus hozzászóló

Peter23 # 2009.03.27. 12:54

Továbbá javaslom a tanúk hivatalos meghallgatását ha végrendelet megtámadási per lesz.
Idézzék be a tanukat és ott részletes kérdéseket, feltenni nekik külön külön meghallgatva őket, hogy az aláírás körülményeiről lehetőleg minnél több kérdésre válaszoljanak!
Pl miylen színű volt egymás ruházata, miylen szinű volt a kórterem fala, miylen ágyon feküdt a végrendelkező, vagy milyen köntös volt rajta, milyen kapcsolatban álltak a végrendelkezővel, milyen körülmények között íródott a végrendelet és kik voltak jelen stb.
Ellentmondások felszinre kerülése esetén a tanúk hitelüket vesztik.
Esetleg érdemes még írásszakértőt is bevonni.
A nem ügyvéd előtt, magánkezűleg írt végrendeletek többnyire be szoktak fuccsolni, onnantól pedig ági öröklés van egyenlő arányban.

Peter23 # 2009.03.27. 12:40

Ha kórházban történt a végrendelkezés, akkor az is lehet egy támadási pont a végrendelet felé, mert vitatható bizonyos betegségek esetén, például, infarktus, strok, agyvérzés, hogy szellemileg teljesen cselekvőképes tudatában írta e alá a végrendeletet a végrendelkező, vagy csak eléraktak egy papírt amit végig sem tudott olvasni hogy ez a műtéti hozzájárulás aztán írja alá.
Kórházi szakvéleményt a betegségről amivel bekerült, érdemes kikérni, bár nem tudom kiadhatják e.
Ha ügyvéd nem volt jelen az aláírásnál az is gyengítheti a végrendelet hitelességét.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.10. 09:16

Nu, közepes összegben mernék fogadni. :) Az emberek hülyék - de ennyire nem.

ObudaFan # 2009.03.09. 16:40

Ez az , amit nem tudhatunk. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.09. 14:17

Előfordulhat.
De ennek a bizonyítására az aligha lesz alkalmas, hogy megkérdezik a tanúkat, az aláírás vagy az elismerés történt előttük. Nem várható ugyanis tőlük az a válasz, hogy "sose voltunk egy időben, egy helyen az aláíróval".

ObudaFan # 2009.03.09. 13:45

BÁrmelyik ezek közül, csak egy nem: ha egyáltalán nem volt olyan időpont, amikor mind a két tanú és a végrendelkező egy helyen lettek volna, és a végrendelkező ezt kijelentette. Márpedig azért ez is előfordul. :)