DNS - vizsgálat

_Wasp_ # 2009.05.27. 17:07

Hogy még pontosabbak legyünk:
Tartási kötelezettségedet csak a bíróság szüntetheti meg. Te nem.

A perindításnak azonban különböző akadályai lehetnek, a pernyerésről nem is szólva.

A korábban teljesített tartási kötelezettséged visszatérítése még elvileg is erősen kizárt, kivéve, talán ha meglenne az igazi apa, attól lehetne jogalap nélküli gazdagodás címén visszakérni, de kétlem, hogy sikerrel.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.05.27. 10:33

Hogy pontosak legyünk: a jövőbeni tartási kötelezettségtől lehet szabadulni így, a már megfizetett tartásdíjat nem lehet visszakövetelni.

scofield # 2009.05.27. 10:29

Köszönöm a tanácsokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.27. 06:19

Ezt azért ilyen kategórikusan nem jelenteném ki. Ott van ugyan az egyéves perindítási határidő az apaság vélelmének a megdöntésére, és ezt alapból a gyerek születésétől kell számítani. Ha azonban a vélelmezett apa csak később szerez tudomást arról a körülményről, amely arra vall, hogy mégsem ő az apa, akkor a tudomásszerzéstől kezdődik az egy év. És az ügyész az apa érdekében még akkor is indíthat pert, ha ez az egy év eltelt.

(Ugyanakkor hadd mondjam el, hogy elég őrült dolog lenne, ha pert indítanál egy olyan gyermek ellen, akit 16 éven át sajátodként neveltél. Erősebb kötelék az, mint néhány kromoszóma.)

_Wasp_ # 2009.05.26. 20:55

semmit nem követelhetsz. Sőt, a jövőbeni eltartási kötelezettségedtől sem fogsz megszabadulni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

scofield # 2009.05.26. 20:44

Tiszteletem
A kérdésem az lenne,ha kiderülne(DNS) hogy 16-év után nem az enyém a gyerek,de közben elváltam.A gyerektartást pedig 7-éve fizetem.Mit követelhetek a 16-év megvezetésért,mint eszmei,és anyagilag?
Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2009.04.03. 16:57

Az önmagában nem gond, hogy nincs pénzetek a szakértői vizsgálatra, mert költségmentességet lehet kérni. Itt a probléma az lesz, hogy valószínűleg van vélelmezett apa, és a gyámhatóság nem fog eseti gondnokot kirendelni az ő apasági vélelme megdöntésére, addig meg nem indíthattok apasági pert.

monalisa1 # 2009.04.03. 15:51

Ha a feleség anno megcsalta a férjét akkor a srác hogyan hasonlíthat a férjre? Ettől függetlenül a férj csak "észrevette" hogy a felesége terhes, vagy mikor is született az a gyermek?! Mert ha a válást követő 9 hónapon belül akkor akárki is a biológiai apa az ex férjet anyakönyvezik mint apát, azon túl már akárki is lehet a gyerek apja - akit a nő megnevez.

Amúgy félem, hogy t.díj lenyulás-szaga van a dolognak.

Javasolnám megvárni lép-e valamit a nő?!

Monalisa
laikus hozzászóló

zsany85 # 2009.04.03. 15:27

Tegnap derült ki hogy van egy 5éves fia a férjemnek!

A volt exe ismeröse vette fel vele a kapcsolatot és az ismerös mutatta meg a fiut aki nagyon hasonlít rá
az anyuka mondta hogy a férjemé a gyerek akivel ano megcsalta annak a nevét kapta.
Ilyenkor mit tehetek dns vizsgálatra nincs pénzünk ha a páromé a gyermek igényt tartana rá SOS mit tegyünk!?

ObudaFan # 2009.04.03. 08:22

Ha jól értem, akkor egyelőre nem áll fenn az apasági vélelem. Ebben az esetben a párod nem is indíthatja el az ügyet, de nem is látom, hogy miért lenne az neki jó, ha elindítaná.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.02. 21:18

Szerintem tisztázásra szorul maga a tényállás. Jogilag ki az apja annak a gyereknek, és ki a tersmészetes apja. Mert ne haragudj, nem épp kristálytisztán adod elő a dolgot.

mimina2 # 2009.04.02. 19:14

És, ha a férjem indítaná el az ügyet???

ObudaFan # 2009.04.02. 18:09

Ha az anya szeretné rendezni az apaságot és valóban ő az apa, akkor semmi. A DNS tesztek pontossága bőven 99% fölött van. Viszont 11 évig biztosan nem kellett tartásdíjat fizetni, ez ebben a helyzetben már kész nyereség.

mimina2 # 2009.04.02. 17:53

Férjemről kiderült, hogy van egy 11 éves gyerek. Kapcsolat apával nincs, nem is volt, nem ismerik egymást. Tartásdíjat nem kell fizetni, bírósági ügy sem volt. A gyerek a vélt apa nevén van. 10% esély, hogy nem is az övé. A nő megvezette.

Mennyi esély van arra, hogy férjem, illetve én megszabaduljunk ettől a tehertől?? Van egyáltalán?
DNS-vizsgálat kijátszható-e, ha erre köteleznék a vélt apát, ha ügyet indítana? Vélt apa kijátszhatja? Van esély, arra, hogy lezárhassa ezt az ügyet számára, száminkra kedvezően? Mennyi?

Köszönöm a válaszokat.