Kedvezményezett

monalisa1 # 2009.04.24. 23:39

Egy "Elhalálozáskori rendelkezés" valószínűleg a postán is megköthető, és a kezdeményezett bárki lehet, és ami a lényeg: a pénz nem képezi örökség tárgyát - azt azonnal fel lehet venni. (A pénz elköltése bizonyára a megbízó és a megbízott közti megállapodás szerint majd - bizalom dolga.)

Én csak a banki "Elhalálozási rendelkezést" ismerem., egy 2 pld-nyos nyomtatvány melyet a megbízó kitölt és a megbízott is aláírja a banki ügyintéző előtt, aki azt úgyszintén aláírja/pecsételi. És onnantól mindenki éljen még sokáig!

A majdani kényszerű temetésről stb. minden számlát precízen tegyél majd el, mert előre borítékolni lehet (...) hogy a részeges "gyermek" perre viszi majd a dolgot.

Persze perelni bárkit és bármit is lehet, aztán majd a bíróság dönt!...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ides # 2009.04.24. 21:34

Szeretném a segitségüket kérni! A Keresztanyámnak, aki özvegy van egy fia, aki iszákos. Nyitottunk egy postai folyószámlát, amiben Engem feljogosított a számla feletti rendelkezésre és megnevezett kedvezményezettként is halála esetén. Mindezt azért tette, hogy amennyiben elhalálozik az összegyűlt nyugdíjából eltudjam temettetni és síremléket állítani neki. Azt szeretném tudni, hogy ilyen esetben, mivel nem én vagyok a törvényes örökös, nem tud-e megtámadni a Fia és elvenni a megtakarított pénz?

ObudaFan # 2009.04.21. 10:14

Valószínűleg nem, de mondom, hogy a szerződést kell megnézni.

hipo # 2009.04.20. 16:49

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a válaszát!

Ez esetben a betét hagyatéknak tekinthető, vagy nem?

Igényt tarthat-e a pénzre, vagy annak egy részére az örökös, aki egyébként a bácsi házasságon kívüli,ám nevére anyakönyvezett fia?

Köszönöm,

Hipo

ObudaFan # 2009.04.20. 16:15

Nem ártana a kedvezményezettnek magát a szerződést megnéznie, de ha kedvezményezett, akkor valószínűleg rendelkezésre jogosult.

hipo # 2009.04.20. 14:38

Tisztelt hozzáértők!

Egy idős házaspár takarékszövetkezetben létesített takarékbetétjét a nevesítéskor kettőjük nevére írták. Ekkor megjelöltek egy harmadik személyt a betétkönyv kedvezményezettjének. Sajnos, a pár mindkét tagja elhunyt, előbb a néni, nemrég a bácsi.

Kérdésem: mire jogosít a kedvezményezettség? Lehet-e többféle kedvezményezett?

Tudomásom szerint a kedvezményezett, a tulajdonosok halála esetén rendelkezik a betétkönyv felett. Ki vehet belőle, megszüntetheti, és a betétkönyv nem képezi hagyaték tárgyát.

Van-e olyan típusú kedvezményezett, aki abban az esetben, ha a bácsinak örököse van, nem rendelkezik a betétkönyv felett?

Köszönettel,
Hipo