Házasság - Adósság

Balla Judit # 2009.04.23. 10:31

Kedves Szakértők!

Engedjék meg, hogy tanácstalanságomban a segítségüket kérjem.
Hamarosan férjhez megyek a páromhoz, aki sajnos az elmúlt évek alatt tetemes adósságot halmozott fel bankokkal szemben. (Elsősorban személyi hiteleit nem tudta fizetni.) Az ügyei bírságra kerültek, jelenleg részletfizetéssel törleszti az adósságát. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a hamarosan létrejövő házasságunk alatt az élete úgy alakul, hogy nem tudja törleszteni tovább az adósságait, és "neadjisten" végrehajtásra kerül sor, akkor házassági vagyonjogi szerződés hiányában veszélyben tudhatom a már a mai napon is meglévő vagyontárgyaimat? Azaz az ő személyes adóssága veszélyt jelenthet az én saját ingóságaimra illetve saját ingatlanomra?
Vlaszukat előre is köszönöm.
B.J.

Gyöngyusz # 2009.04.23. 11:54

Sziasztok,

nálam pont fordított a helyzet, a válás után , mivel nem történt meg a vagyonmegosztás, minden felvett hitelt nekem egyedül kell fizetnem.
a mostani párom nem mer feleségül venni, fél, ha bedőlnék, vagyis nem bírnom fizetni, akkor minden eddigi ingóságát veszélyezteti?
én is megköszönném, aki tud ebben valami okosat mondani.
Gy.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.23. 11:59

A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a hamarosan létrejövő házasságunk alatt az élete úgy alakul, hogy nem tudja törleszteni tovább az adósságait,

Kedves Judit!

A házasság olyan intézmény, ahol a felek kölcsönösen felelnek egymásért. Ha az egyik keresőképtelen lesz, a másik kötelessége eltartani. Olyan nincs, hogy a jövendő párja fogja törleszteni a saját adósságát. A házasság alatt minden feleződik. Ugyanúgy a bevétel, mint a kiadás is. Ha nem közös kasszán lesznek, akkor is jogilag úgy tekinthető, hogy házasságuk alatt a törlesztést közösen fizették. A házasság létrejöttével a jövendőbelije adósságát is felvállalja egyben.

Azok a javak, amit a házasság előtt szerzett, ingatlan, ingó, azok maradnak a külön vagyona, de ha kijön a végrehajtó, hogyan fogja bizonyítani, hogy a TV, a hűtő, a mosógép szintén a külön vagyona volt. A végrehajtó behajt, kivéve azokat az ingóságokat nem, amiket számlával, vagy egyéb módon igazolhatóan tudja bizonyítani, hogy az kizárólag az Ön vagyona.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.23. 12:04

Kedves Gyöngyusz!

Az Ön párjának kevesebb félnivalója van, mert a hitel mögött ott van fedezetként egy ingatlan. A vagyonmegosztás során kérni kell az elszámolást a hiteltörlesztés után.

Balla Judit # 2009.04.23. 13:02

Köszönöm a válaszát.

Akkor ezt a helyzetet egy házassági szerződéssel sem tudom kivédeni?

Balla Judit # 2009.04.23. 13:04

A házasság után egyébként külföldön fogunk tovább élni. A párom természetesen tovább törleszti a tartozásait külföldről is. Ám ha úgy alakul és nem tud fizetni, akkor a behajtó keze külfölre is elér? A külföldön bejelentett lakcímén felkeresheti a párom?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.23. 13:10

De, a házassági szerződéssel a végrehajtó leállítható.

Külföldre nem megy a végrehajtó, viszont életben fogja tartani a behajtani valót, úgyhogy ha bármikor hazatelepülnek és lesz a párjának a nevén bármi, a végrehajtó azonnal foganatosítani fog kamatostul.

Vagika # 2009.05.15. 13:03

Üdvözlöm!

Hasonló a problémám. A férjemmel külön élünk. Van egy közös jelzálog hitelünk, ami a lakásomon van, ahol a gyerekekkel lakom. Most a férjem kijelentette, hogy nincs pénze fizetni. Néha valamennyit fizet, de csak töredékét, annak amit havonta kéne fizetni.
Lehet valamit csinálni, hogy mégis Ő fizesse.

Köszönöm a válaszokat.
Vagika

Grád András # 2009.05.15. 13:20

Kedves Vagika!

Mivel házastársak, egyaránt tartoznak visszafizetni a kölcsönt, és ha egyikük sem teszi, árverés lesz a vége. Igazából célszerű lenne a házastársi közös vagyont akár peren kívül ügyvéddel, akár perben megosztani. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sutyo # 2009.05.19. 18:12

Üdvözlöm!

Pár hete váltam el. A vagyonmegosztásról az ügyvédem lebeszélt mivel ez nekem nagyon sokba kerülne és amennyiben meg is állapítaná a bíróság, hogy az exem mennyivel is tartozik nekem, abban az estben sem lehetne végrehajtani, hiszen nincs miből. Vagyona nincs, terhes, nincs keresete.
A házasságunk ideje alatt egy nagyobb összegű hitelt vettünk fel, de az én keresetemre. Az exem semmit nem akar fizetni, ill. már különélésünk óta én fizetem a törlesztő részletet (már 2,5 éve). Mit tudok tenni?
Ja, és mivel én kaptam meg a fiaimat még a min, összegű gyermektartásdíjat sem fizeti. Ez ügyben is mi a teendő?
Rendőrségen vagy a gyámügyön tudok feljelentést tenni?

Választ előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:19

Ki lakja a lakást?

sutyo # 2009.05.19. 19:26

szolgálati lakás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:28

Á bocsánat, azt hittem, hogy ingatlant vettetek.

A kölcsönt közösen kellene fizetnetek, a vagyonmegosztáskor kérned kell a kifizetett törlesztés felét.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:30

Haj, a gyermektartás elmulasztása miatt tehetsz feljelentést, kérheted a gyámhivatalt, hogy az állam előlegezze meg neked a gyerektartást.

sutyo # 2009.05.19. 19:32

Igen azt tudom, hogy jár a fele a törlesztő részletnek, de hogyan ill. be tudom hajtatni a megítélt pénzt tőle ha nem dolgozik, nincs vagyona?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:35

Rendőrségen.

A közös vagyon csak annyiban aggasztó, ha lenne közös ingó, vagy ingatlan vagyonotok, amit tovább tudna terhelni.
Azért nem ártana elszámolni, jobb ha ítélet van arról, hogy mennyi jár neked.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:37

Ha lesz rendszeres jövedelme, vagy örököl, akkor a végrehajtás alapján foglalnak tőle.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:38

feljelentést a rendőrségen kell megtenni.

jakka # 2009.06.09. 14:45

Üdvözlöm.

Kicsit több mint egy éve szétmentünk az akkori élettársammal, de amíg együtt voltunk vettünk közösen egy házat, persze hitelre, és még más hitelt is összeszedtünk! Most mindent egyedül fizetek.
A kérdéseim a következők.
Tudok jogilag segítséget kérni a volt élettársamtól, hogy segítsen fizetni a lakást vagy az a hitelt amit közösen vettünk fel?
ez a lakás közös tulajdonnak számít mert a tulajdoni lapon ez én nevem van!
Vagy egyáltalán tudok valamit tenni?
Előre is köszönöm a válaszát

ObudaFan # 2009.06.09. 17:20

Ez főleg attól függ, mi van a kölcsönszerződésben.

Ha ott csak te vagy adós, de jogilag is élettársak voltatok, akkor is elképzelhető, hogy közös tulajdon keletkezett, és van megtérítési igényed a kölcsön egy részére, de azért elsősorban azt kell megnézni, mi van a kölcsönszerződésben.

Ani1 # 2009.06.10. 22:15

Üdvözlöm!

Segítségüket kérném!

A napokban örököltem pénzt amiből lakást szeretnék venni.
Na most a férjem házasságunk előtt és alatt rengeteg tartozást halmozott fel sajnos.
Attól tartok ha lesz a nevemen valami azonnal elveszik a férjem tartozásai miatt.Válni nem szeretnénk.Gondolkodtunk a gyerekek nevére de hamar lebeszéltek róla mert akkor se eladni se semmit nem tudunk tenni csak a gyámügyi hivatal engedélyével és ez nagyon macera.Édesanyám is szóba jött hogy az ő nevére, de ott is fen áll az a veszély hogy ha vele valami történik akkor a testvéreim is öröklik.Nem tudom hogy lehetne ezt megoldani.Esetleg van olyan hogy a férjem lemond mindenről az én javamra,úgy hogy nem vállunk el?

Előre is köszönöm:Ani1

monalisa1 # 2009.06.11. 07:14

Az a pénz a te különvagyonod, azt csínálsz vele amit akarsz, értsd nem vagy köteles "bedobni" a közösbe, tehát vehetsz lakást magadnak - akár.

Ha mégis inkább beálldozod a férjed kölcsöneit csökkentendő, előtte készüljön házassági vagyonjogi szerződés, miszerint ennyid volt, egy esetleges váláskor a közösből ennyivel többet követelsz is vissza.

A férjed hiába mondana le mindenről a javadra, a tartozásait nem tudja meg nem történtnek tenni (...), valamint a házastársak egyetemlegesen felelősek egymás tartozásaiért.

Szóval bármennyire is nehéz a döntés, de ahhoz, hogy a lakást ne árverezzék el a fejetek fölül, neked kell(ene) áldozatot hozni.

Nekem más ill. jobb megoldás nem jut az eszembe.

Mindentől függetlenül egy nagyon mélyreható beszélgetés a férjeddel a felelősségről, nem ártana meg...

"Lisa"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.06.11. 08:59

a házasságotok alatt felvett hitel vélhetően közös lesz.
A férjed vagyonról lemondó nyilatkozata emiatt is nem fog sokat érni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kisokos # 2009.06.11. 10:37

Ani1,

sajnos az a helyzet, hogy ha a közös vagyon nem nyújt elég fedezetet a tartozásokra, akkor a különvagyon is úszhat. Egyszerűen azért, mert egyetemlegesen feleltek a házasság alatt felhalmozott tartozásokért, így a hitelező tőled is kérheti, hogy fizess. Te pedig a teljes vagyonoddal felelsz, elsősorban a közösből rád jutó résszel, másodsorban a különvagyonnal.

A helyzetet elkerülendő kössetek házassági szerződést, amelyben fektessétek le, hogy innentől kezdve csak az közös adósság, ha mindkettőtök aláírása szerepel a papíron. Ellenkező esetben a hitelfelvétet olyannak kell tekinteni, amely a másik fél tudta és beleegyezése nélkül született. Írjatok bele tájékoztatási kötelezettséget is harmadik fél felé. Így sem lesz egyszerű, de legalább egyértelmű lesz a másik fél rosszhiszeműsége, és így jó eséllyel te nem fogsz felelni az általa egyoldalúan felvett kölcsönökért. Visszamenőleg nyilván nem érvényes, de legalább a jövőre nézve sokat segíthet rajtad.

OKOSKA1 # 2009.07.08. 16:52

Egy kényes témában szeretnék kérdezni.
Házasságkötésünkkor ketten vettünk a férjemmel egy lakást .
Később örököltem édesapámtól egy lakást, melyet eladtam és vettünk rajta egy lakást, amely az én nevemre került, mivel az én örökségemből vettük

A régi lakásunkat később eladtuk és feléltük a pénzt.

Férjem egy banknál felhalmozott mitegy 1 mill ft-s tartozást egy hitelkártyán. Ennek a hitelnek a felvételéről én nem tudtam.
Nem fizeti a hitelt és a bank most fenyegetőzik.
Férjem nem dolgozik, így a munkabéréből sem fogják tudni levonni a tartozást.
Szeretném tudni, hogy az én nevemen levő lakáshoz hozzányúlhat-e a bank???
Ingóságokat elvihet-e a bank?? Semmiféle nygértékű ingóságunk nincs, csak a szokásos lakásberendezés.
A segítséget előre is köszönöm.