Házasság - Adósság

Grád András # 2009.10.04. 11:38

Alap: Egy kérdés - egy topik! (A másikban már válaszoltam.)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

k_timi80 # 2009.10.04. 10:05

Tisztelt Szakértők, Jogászok!

A férjemmel válófélben vagyunk. Van egy közös házunk ami 40%-ban az én, 60%-ban pedig az ő tulajdona. A házra hitelt vettünk fel,amit 4 éve fizetünk. Én most eljöttem a házból, a férjem pedig azt akarja hogy fizessem a törlesztőrészlet felét amíg el nem adjuk a házat,nekem ez persze nem felel meg,ragaszkodom a 40%-hoz. Ő most azt követeli hogy visszamenőleg 4 évre fizessem ki a törlesztés 40%-át mivel ő volt a keresőképes,ő tett többet a közös kasszába. Én a 4 évből 2 évet GYES-en voltam a kislányunkkal, 2 évet pedig dolgoztam. A ház törlesztője 140 ezer ft.Az én nettó fizetésem 80 a férjemé pedig 240 ezer ft. A kérdésem az lenne hogy jogos-e ilyenkor hogy ő visszamenőleg követeli a pénzt?

Segítségüket köszönöm.

monalisa1 # 2009.10.03. 15:36

Bocs, de majd hülye lesz egymaga elvinni a balhét...

Vagyis egy házasságban vagyonközösség van: nem csak a pozitívumokat kell/lehet közösen élvezni hanem a negatívumokat is közösen rendezni.

Ha a közös vagyonból a férj az adótartozás felével egyezően ellentételezést kap máris rendeztétek a dolgot - innentől övé az egész tartozás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

sbacsi # 2009.10.03. 14:11

Tisztelt Szakértők!

Lehetséges-e válás esetén úgy megosztani a közös vagyont, hogy a férjem adótartozása csak rajta maradjon teherként?

Köszönettel:
Luca

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.08. 17:49

Igen.

OKOSKA1 # 2009.07.08. 16:52

Egy kényes témában szeretnék kérdezni.
Házasságkötésünkkor ketten vettünk a férjemmel egy lakást .
Később örököltem édesapámtól egy lakást, melyet eladtam és vettünk rajta egy lakást, amely az én nevemre került, mivel az én örökségemből vettük

A régi lakásunkat később eladtuk és feléltük a pénzt.

Férjem egy banknál felhalmozott mitegy 1 mill ft-s tartozást egy hitelkártyán. Ennek a hitelnek a felvételéről én nem tudtam.
Nem fizeti a hitelt és a bank most fenyegetőzik.
Férjem nem dolgozik, így a munkabéréből sem fogják tudni levonni a tartozást.
Szeretném tudni, hogy az én nevemen levő lakáshoz hozzányúlhat-e a bank???
Ingóságokat elvihet-e a bank?? Semmiféle nygértékű ingóságunk nincs, csak a szokásos lakásberendezés.
A segítséget előre is köszönöm.

kisokos # 2009.06.11. 10:37

Ani1,

sajnos az a helyzet, hogy ha a közös vagyon nem nyújt elég fedezetet a tartozásokra, akkor a különvagyon is úszhat. Egyszerűen azért, mert egyetemlegesen feleltek a házasság alatt felhalmozott tartozásokért, így a hitelező tőled is kérheti, hogy fizess. Te pedig a teljes vagyonoddal felelsz, elsősorban a közösből rád jutó résszel, másodsorban a különvagyonnal.

A helyzetet elkerülendő kössetek házassági szerződést, amelyben fektessétek le, hogy innentől kezdve csak az közös adósság, ha mindkettőtök aláírása szerepel a papíron. Ellenkező esetben a hitelfelvétet olyannak kell tekinteni, amely a másik fél tudta és beleegyezése nélkül született. Írjatok bele tájékoztatási kötelezettséget is harmadik fél felé. Így sem lesz egyszerű, de legalább egyértelmű lesz a másik fél rosszhiszeműsége, és így jó eséllyel te nem fogsz felelni az általa egyoldalúan felvett kölcsönökért. Visszamenőleg nyilván nem érvényes, de legalább a jövőre nézve sokat segíthet rajtad.

_Wasp_ # 2009.06.11. 08:59

a házasságotok alatt felvett hitel vélhetően közös lesz.
A férjed vagyonról lemondó nyilatkozata emiatt is nem fog sokat érni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.06.11. 07:14

Az a pénz a te különvagyonod, azt csínálsz vele amit akarsz, értsd nem vagy köteles "bedobni" a közösbe, tehát vehetsz lakást magadnak - akár.

Ha mégis inkább beálldozod a férjed kölcsöneit csökkentendő, előtte készüljön házassági vagyonjogi szerződés, miszerint ennyid volt, egy esetleges váláskor a közösből ennyivel többet követelsz is vissza.

A férjed hiába mondana le mindenről a javadra, a tartozásait nem tudja meg nem történtnek tenni (...), valamint a házastársak egyetemlegesen felelősek egymás tartozásaiért.

Szóval bármennyire is nehéz a döntés, de ahhoz, hogy a lakást ne árverezzék el a fejetek fölül, neked kell(ene) áldozatot hozni.

Nekem más ill. jobb megoldás nem jut az eszembe.

Mindentől függetlenül egy nagyon mélyreható beszélgetés a férjeddel a felelősségről, nem ártana meg...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Ani1 # 2009.06.10. 22:15

Üdvözlöm!

Segítségüket kérném!

A napokban örököltem pénzt amiből lakást szeretnék venni.
Na most a férjem házasságunk előtt és alatt rengeteg tartozást halmozott fel sajnos.
Attól tartok ha lesz a nevemen valami azonnal elveszik a férjem tartozásai miatt.Válni nem szeretnénk.Gondolkodtunk a gyerekek nevére de hamar lebeszéltek róla mert akkor se eladni se semmit nem tudunk tenni csak a gyámügyi hivatal engedélyével és ez nagyon macera.Édesanyám is szóba jött hogy az ő nevére, de ott is fen áll az a veszély hogy ha vele valami történik akkor a testvéreim is öröklik.Nem tudom hogy lehetne ezt megoldani.Esetleg van olyan hogy a férjem lemond mindenről az én javamra,úgy hogy nem vállunk el?

Előre is köszönöm:Ani1

ObudaFan # 2009.06.09. 17:20

Ez főleg attól függ, mi van a kölcsönszerződésben.

Ha ott csak te vagy adós, de jogilag is élettársak voltatok, akkor is elképzelhető, hogy közös tulajdon keletkezett, és van megtérítési igényed a kölcsön egy részére, de azért elsősorban azt kell megnézni, mi van a kölcsönszerződésben.

jakka # 2009.06.09. 14:45

Üdvözlöm.

Kicsit több mint egy éve szétmentünk az akkori élettársammal, de amíg együtt voltunk vettünk közösen egy házat, persze hitelre, és még más hitelt is összeszedtünk! Most mindent egyedül fizetek.
A kérdéseim a következők.
Tudok jogilag segítséget kérni a volt élettársamtól, hogy segítsen fizetni a lakást vagy az a hitelt amit közösen vettünk fel?
ez a lakás közös tulajdonnak számít mert a tulajdoni lapon ez én nevem van!
Vagy egyáltalán tudok valamit tenni?
Előre is köszönöm a válaszát

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:38

feljelentést a rendőrségen kell megtenni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:37

Ha lesz rendszeres jövedelme, vagy örököl, akkor a végrehajtás alapján foglalnak tőle.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:35

Rendőrségen.

A közös vagyon csak annyiban aggasztó, ha lenne közös ingó, vagy ingatlan vagyonotok, amit tovább tudna terhelni.
Azért nem ártana elszámolni, jobb ha ítélet van arról, hogy mennyi jár neked.

sutyo # 2009.05.19. 19:32

Igen azt tudom, hogy jár a fele a törlesztő részletnek, de hogyan ill. be tudom hajtatni a megítélt pénzt tőle ha nem dolgozik, nincs vagyona?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:30

Haj, a gyermektartás elmulasztása miatt tehetsz feljelentést, kérheted a gyámhivatalt, hogy az állam előlegezze meg neked a gyerektartást.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:28

Á bocsánat, azt hittem, hogy ingatlant vettetek.

A kölcsönt közösen kellene fizetnetek, a vagyonmegosztáskor kérned kell a kifizetett törlesztés felét.

sutyo # 2009.05.19. 19:26

szolgálati lakás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:19

Ki lakja a lakást?

sutyo # 2009.05.19. 18:12

Üdvözlöm!

Pár hete váltam el. A vagyonmegosztásról az ügyvédem lebeszélt mivel ez nekem nagyon sokba kerülne és amennyiben meg is állapítaná a bíróság, hogy az exem mennyivel is tartozik nekem, abban az estben sem lehetne végrehajtani, hiszen nincs miből. Vagyona nincs, terhes, nincs keresete.
A házasságunk ideje alatt egy nagyobb összegű hitelt vettünk fel, de az én keresetemre. Az exem semmit nem akar fizetni, ill. már különélésünk óta én fizetem a törlesztő részletet (már 2,5 éve). Mit tudok tenni?
Ja, és mivel én kaptam meg a fiaimat még a min, összegű gyermektartásdíjat sem fizeti. Ez ügyben is mi a teendő?
Rendőrségen vagy a gyámügyön tudok feljelentést tenni?

Választ előre is köszönöm!

Grád András # 2009.05.15. 13:20

Kedves Vagika!

Mivel házastársak, egyaránt tartoznak visszafizetni a kölcsönt, és ha egyikük sem teszi, árverés lesz a vége. Igazából célszerű lenne a házastársi közös vagyont akár peren kívül ügyvéddel, akár perben megosztani. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Vagika # 2009.05.15. 13:03

Üdvözlöm!

Hasonló a problémám. A férjemmel külön élünk. Van egy közös jelzálog hitelünk, ami a lakásomon van, ahol a gyerekekkel lakom. Most a férjem kijelentette, hogy nincs pénze fizetni. Néha valamennyit fizet, de csak töredékét, annak amit havonta kéne fizetni.
Lehet valamit csinálni, hogy mégis Ő fizesse.

Köszönöm a válaszokat.
Vagika

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.23. 13:10

De, a házassági szerződéssel a végrehajtó leállítható.

Külföldre nem megy a végrehajtó, viszont életben fogja tartani a behajtani valót, úgyhogy ha bármikor hazatelepülnek és lesz a párjának a nevén bármi, a végrehajtó azonnal foganatosítani fog kamatostul.

Balla Judit # 2009.04.23. 13:04

A házasság után egyébként külföldön fogunk tovább élni. A párom természetesen tovább törleszti a tartozásait külföldről is. Ám ha úgy alakul és nem tud fizetni, akkor a behajtó keze külfölre is elér? A külföldön bejelentett lakcímén felkeresheti a párom?