Házasság - Adósság

Balla Judit # 2009.04.23. 13:02

Köszönöm a válaszát.

Akkor ezt a helyzetet egy házassági szerződéssel sem tudom kivédeni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.23. 12:04

Kedves Gyöngyusz!

Az Ön párjának kevesebb félnivalója van, mert a hitel mögött ott van fedezetként egy ingatlan. A vagyonmegosztás során kérni kell az elszámolást a hiteltörlesztés után.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.23. 11:59

A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a hamarosan létrejövő házasságunk alatt az élete úgy alakul, hogy nem tudja törleszteni tovább az adósságait,

Kedves Judit!

A házasság olyan intézmény, ahol a felek kölcsönösen felelnek egymásért. Ha az egyik keresőképtelen lesz, a másik kötelessége eltartani. Olyan nincs, hogy a jövendő párja fogja törleszteni a saját adósságát. A házasság alatt minden feleződik. Ugyanúgy a bevétel, mint a kiadás is. Ha nem közös kasszán lesznek, akkor is jogilag úgy tekinthető, hogy házasságuk alatt a törlesztést közösen fizették. A házasság létrejöttével a jövendőbelije adósságát is felvállalja egyben.

Azok a javak, amit a házasság előtt szerzett, ingatlan, ingó, azok maradnak a külön vagyona, de ha kijön a végrehajtó, hogyan fogja bizonyítani, hogy a TV, a hűtő, a mosógép szintén a külön vagyona volt. A végrehajtó behajt, kivéve azokat az ingóságokat nem, amiket számlával, vagy egyéb módon igazolhatóan tudja bizonyítani, hogy az kizárólag az Ön vagyona.

Gyöngyusz # 2009.04.23. 11:54

Sziasztok,

nálam pont fordított a helyzet, a válás után , mivel nem történt meg a vagyonmegosztás, minden felvett hitelt nekem egyedül kell fizetnem.
a mostani párom nem mer feleségül venni, fél, ha bedőlnék, vagyis nem bírnom fizetni, akkor minden eddigi ingóságát veszélyezteti?
én is megköszönném, aki tud ebben valami okosat mondani.
Gy.

Balla Judit # 2009.04.23. 10:31

Kedves Szakértők!

Engedjék meg, hogy tanácstalanságomban a segítségüket kérjem.
Hamarosan férjhez megyek a páromhoz, aki sajnos az elmúlt évek alatt tetemes adósságot halmozott fel bankokkal szemben. (Elsősorban személyi hiteleit nem tudta fizetni.) Az ügyei bírságra kerültek, jelenleg részletfizetéssel törleszti az adósságát. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a hamarosan létrejövő házasságunk alatt az élete úgy alakul, hogy nem tudja törleszteni tovább az adósságait, és "neadjisten" végrehajtásra kerül sor, akkor házassági vagyonjogi szerződés hiányában veszélyben tudhatom a már a mai napon is meglévő vagyontárgyaimat? Azaz az ő személyes adóssága veszélyt jelenthet az én saját ingóságaimra illetve saját ingatlanomra?
Vlaszukat előre is köszönöm.
B.J.