Köszönöm, erre nem gondoltam.
Örökségről lemondás, visszautasítás?
Tisztelt Fórumozók!
További kérdésem is lenne.
Édesapám meghalt, örökölni fogunk tőle egy telkes ingatlant tetvéremmel.
Édesapám ingtlanjával kapcsolatban annyit kell tudni, hogy a testvéremnek kb. 25 évvel ezelőtt elajándékozta a melléképületekkel felépített fél tulajdonrészét, amelyre testvérem építkezett.
Valószínű, hogy most már külön helyrajzi számon vannak a telkek, és a házak.
Kérdésem, hogy ha most öröklünk, mennyire számít ez a Tény, ugyanis én édesapám életében, ilyen mértékű ajándékot nem kaptam.
Hagyatékin számít-e ez?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta (osztályrabocsátás).
A szokásos mértékű ajándékokat, valamint a tartásra rászorult leszármazók részére nyújtott tartást akkor sem kell osztályra bocsátani, ha azt az örökhagyó kifejezetten kikötötte.
A hagyaték, valamint az osztályrabocsátott ingyenes adományok tiszta értékének összeszámításával nyert együttes érték megfelelő arányos elosztása útján kell megállapítani az egy-egy örököstársnak jutó örökrészt, és abból le kell vonni az örököstárs által osztályrabocsátott értéket.
Az érték megállapításánál az adomány juttatáskori értékét kell számításba venni. Ha ennek az értéknek az alapulvétele bármelyik érdekeltre súlyosan méltánytalan, a bíróság az értéket az összes körülmények figyelembevételével állapítja meg.
Nagyon szépen köszönöm a választ, a dolgok innentől fogva átértékelődnek számomra, roppant sokat segitettetek.
Tisztelt Fórum résztvevők!
Édesapámnak gépjármű hitele van,valamint egyéb hitele is,ami az egész nyugdíját fölemészti.Valamint a szülői ház fele is az övé.Rám akarja íratni a ház másik felét is.Kérdésem.Ha véletlenül történik vele valami akkor valami teher rám öröklődik?(Ha nincs semmi örökség,csak esetleg egy hitelre vett gépjármű)Vagy vissza utasíthatom az örökséget?És még,ha nem fizeti a hitelt akkor a nyugdíja mekkora részét vonnák le?
Nagyon köszönöm a segítséget,és a türelmet!
Tisztelettel:Maszat úr
Az örökös legfeljebb az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Visszautasíthatja az öröklést az örökös.
Tegyük hozzá, hogy az a "rámíratja" eléggé fedezetelvonónak tűnik, és akkor mindegy, hogy visszautasítja-e a hagyatékot, azt tűrnie kell, hogy az ingatlan tulajdoni hányadából kielégítsék a hietelezőket.
Köszönöm a válaszokat!
Jó napot!
Szeretnék lemondani az örökségemről személyes okok miatt. Az apám még él és kötve hiszem, hogy írásban belemenne ebbe. Van rá mégis mód, hogy már most éljek ezzel? Döntésem végleges.
Köszönöm!
Ha ő nem akarja, akkor nincs. A halála utána szabadon visszautasíthatod az örökséget.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Kedves fórumozók!
Édesanyám sajnálatos módon elhunyt.
tulajdonában állt egy lakás,amin teljes egészében tartozás van(svájci frank alapú,így már több ,mint a ház értéke a tartozás) és még kis millió hitel.
Nem szeretnénk örökölni utána semmit,szeretnénk a testvéremmel visszautasítani az örökséget.
A problémám,hogy én is és a testvérem is külföldön tartózkodunk nem tudunk járkálni otthon az ügy után.
Én házas vagyok.Lemondok a magam,gyerek nevében.A férjemnek is le kell mondania,nyilatkoznia?A gyámhatóságra ha nem tudom bevinni a papírokat,a közjegyző továbbítja ?
a Testvéremnek is van gyermeke.Ez már érdekesebb,mivel a kicsi nem Magyarországon született és Magyaro.nincs anyakönyvezve sem.Ilyenkor mi a helyzet?
Ráadásul a testvérem állandó lakcíme az édesanyám tulajdonában lévő,jelenleg öröklés alatt álló ingatlan.
Jelent ez problémát?Hozzáteszem,hogy sosem lakott benne.
Ha mindenki lemond az öröklésről, kinek a javára tegyük?Egyáltalán kell valaki javára lemondani ,vagy nem szükséges azt beleírni a nyilatkozatba?
Miért kellene a nem örökös férjednek visszautasítania az örökséget. A gyerek nevében való lemondáshoz viszont kellene a gyámhatóság hozzájárulása. Nem szokták megadni.
"... visszautasításhoz..." Elnézést.
A férjemnek azért,mert a közjegyző hölgy azt mondta neki is le kell mondania.Én,gyerek és ha van házastársam neki is ezt mondta.
A gyámhatóság miért nem engedélyezné?Ezzel tulajdonképpen csak banki hitelt,ami nem is lehet a gyerek nevén, tartozás örökölne a gyerek.?
Segítséget szeretnék kérni abban a következő ügyben: bátyám és én testvérünk után (nőtlen, gyerektelen volt) fele-fele arányban örököltünk egy üzletlakást. Bátyám külföldön él, nincs szüksége az örökségre, de ennek függvényében az örökösödési illetéket sem akarja kifizetni. Mivel viszonyunk nem felhőtlen, azt sem szeretné, hogy az enyém legyen az Ő része is. Mit tudok tenni? Kifizethetem a Rá eső illetéket is és akkor megkaphatom az Ő beleegyezése nélkül is az Ő részét?
Ha csak a rám eső illetéket fizetem ki, akkor a fele ingatlan az én nevemre kerül, de mi lesz a másik felével?
Köszönettel
Fannas
„Kifizethetem a Rá eső illetéket is és akkor megkaphatom az Ő beleegyezése nélkül is az Ő részét?”
Dehogy.
„Ha csak a rám eső illetéket fizetem ki, akkor a fele ingatlan az én nevemre kerül, de mi lesz a másik felével?”
Amit ő szeretne.
szilviczi
Viszont az örökös meg úgyis csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Köszönöm a segítséget,sajnos többet nem tudtam meg.
Tudom,hogy az örökség erejéig felelünk érte ,de mindenképpen visszautasítjuk .a gyereket sem kötelezhetik egy tartozás megöröklésére.
Nem kötelezik. De megörökli - épp azáltal, hogy te visszautasítod.
A gyerek is csak az örökrésze erejéig felel, ha megörökli, így azért főszabály szerint nem érheti érdeksérelem.
Üdvözlök minden segítőkész fórumozót!
A következő esetre szeretnék valami megoldási javaslatot kérni:
Néhány hete derült ki (a földregisztráció kapcsán), hogy két külterületi ingatlan (szántó) vonatkozásában elhunyt édesapánk után a testvérem és én is örökösök lennénk (a feltételes mód azért van, mert póthagyatéki eljárás van folyamatban, és ma került elküldésre az anyag az illetékes hagyatéki ügyintéző részéről a közjegyző felé).
Tehát: az egyik ingatlanban 1/8-1/8 tulajdoni hányadunk lenne (ugyanis 1/2 a apai nagymama tulajdona, míg a másik 1/4 rész édesapám nővére tulajdona, vagyis a korábban elhunyt apai nagyapa utáni örökrészekről van szó); a másik ingatlanban több mint 20 tulajdonos van, akik mellé jönnénk mi a testvéremmel (ennél is rendelkezik tulajdonrésszel apai nagymamám és édesapám nővére az előzőekben leírtak miatt).
A lényeg, hogy azt szeretnénk, ha az örökség - a mi öröklésünk nélkül - édesapánk nővéréé lenne közvetlenül (kvázi lemondanánk a javára, bár ez talán nem a leghelytállóbb kifejezés). Tennénk ezt azért, mert az adó-és értékbizonyítvány alapján az összérték nem éri el a 20.000 Ft-ot sem (a közjegyzői díj, illetve a tulajdonjog bejegyzés az ingatlan-nyilvántartásba többe kerülne, mint maga az örökség, magyarán felesleges pénzkidobás stb.) A visszautasítás csak bonyolítaná a képet, mivel nekem kiskorú gyermekem van.
Szóval mi a legjobb megoldás ilyenkor?
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben: édesapánk után örököltünk egy jelzáloggal terhelt ingatlant illetve mellé egy személyi kölcsönt. A hagyatéki még nem történt meg, terveim szerint visszautasítjuk az örökséget. Amikor a személyi kölcsönt adó banknál anno bejelentettem édesapám elhunytát, ott aláírattak velem a bejelentésen kívül valamiféle szándéknyilatkozatot a hitellel kapcsolatban illetve egy olyan papírt is, amelyen azt kutatom, hogy volt-e az elhunytnak valamiféle életbiztosítása. Mondtam az ügyintézőnek, hogy valószínűleg nem én vagyok az örökös, azt mondta, hogy nem baj, ezeket a papírokat akkor is alá szokták iratni minden ilyen esetben. Azóta olvastam a 'ráutaló magatartás'-ról, mint jogi fogalomról. Kérdésem az lenne: ezen papírok aláírása ráutaló magatartásnak számít-e az örökség elfogadását tekintve? (Tehát a bank felléphet-e a visszautasításom ellen a hagyatéki tárgyaláson, ezeket a papírokat lobogtatva?) Köszönöm szépen! Sea
Még ami eszembe jutott: mondhatom-e azt, hogy félretájékoztattak és én jóhiszeműen írtam alá, ellenben ők rosszhiszeműen jártak el, kihasználva az akkori jogi tudásom hiányosságait? Már ha egyáltalán tényleg kötelez ez a 2 aláírt papír valamire... (Egyáltalán aláírathatnak-e a hitellel kapcsolatban bármiféle szándéknyilatkozatot a hagyatéki tárgyalás előtt?) Köszönöm!
sea1
Az örökség elfogadásáról a közjegyző előtt kell nyilatkozni, nem a bank előtt. Ezzel együtt nem lenne baj tudni, mit is írtál alá.
law01
Hát, beszélj a gyámhatósággal, hogy hozzájárulnának-e, hogy a gyermekeid nevében is visszautasítsd, de erős kétségeim vannak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02