Tisztelt Tanácsadók!
Segítséget szeretnék kérni a következő öröklési helyzetben. Édesapám most halt meg, egyedüli gyerekként én örökölnék mindent. Van a nevén egy lakás, azon pedig több bejegyzett zálogjog. Azon kívül semmilye nem volt, a mi házunkban laktak, szivességi alapon.Szeretném visszautasítani az örökséget a saját, és a gyerekeim nevében is. Azért hogy ezt megtehessem szeretnék tisztában lenni minden kizáró tényezővel. Édesapámnak volt egy nem bejegyzett élettársa 27 éve. A temetést is papíron ő intézte. Ténylegesen én fizettem, de mindenhol az ő neve szerepel. A munkahelyéről az utolsó táppénz összege felvehető-e az élettársa által? Nekem, gondolom nem kellene, hiszen azt hiszem, az az örökség elfogadásának minősülne. Nem tudom biztosan, így van-e. Ha felvenné az élettárs, az a hagyatéki eljárásban betudható-e a temetési költségbe? Vagy be kellene fizetni utólag? Hiszen a vagyon biztosan kisebb mint a tartozás. Ha nem vehetjük fel, akkor ott kell hagyni a munkáltatónál?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget. Üdvözlettel Krisztina
Örökségről lemondás, visszautasítás?
Tisztelt Ügyvéd
Öröklés visszautasítása esetén ki lép be örökösnek a visszautasító helyére?
Ha van 2 testvére a visszautasítónak és egy gyereke,akkor csak a gyerek lép be örökösnek vagy a testvérek is vagy csak a testvérek örökölnek helyette?
Köszönöm a választ
poker_player
Ha nincs túlélő házastárs, akkor első körben a gyermek örököl. Ha a gyerek visszautasítja az öröklést (és élő szülő, illetve a gyermeknek leszármazója nincs), akkor a testvérek örökölnek. Ha az egyik testvér visszautasítja az öröklést, akkor csak a másik testvér. Ha a másik testvér is visszautasítja, akkor jöhetnek távolabbi hozzátartozók, végső soron a magyar állam.
Petra1121
A jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése napjától számított egy éven belül.
Ebből következően élettárs nem veheti fel. Ugyanakkor a fenti szöveg alapján az én véleményem az, hogy ha a fent felsorolt egy háztartásban élő hozzátartozó veszi fel, az nem minősül az örökség elfogadásának. Ha viszont nem egy háztartásban élő hozzátartozóról beszélünk, akkor a felvételhez örökösnek kell lenni és ezt igazolni kell. Legalábbis az én véleményem szerint.
Tisztelt Tanácsadók!
Azzal kapcsolatban kérem a tanácsukat, hogy feleségem nagybátyja elhalálozott, ezt követően feleségem és gyermekeink visszautasították az örökséget. Ennek kapcsán most olyan végzést kaptam a közjegyzőtől, hogy nekem is nyilatkoznom kell, hogy visszautasítom az örökséget, máskülönben én öröklök.
Első kérdésem, hogy valóban ez a törvényes rend, vagy hibázott a közjegyző?
Ha valóban nyilatkoznom kell, akkor ezután jönnek majd az én vér szerinti rokonaim is?
Mikor zárul be a kör?
Köszönettel:
Molino
Hacsak nincs a nevedre szóló végrendelet, akkor itt valami nem stimmel.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ. Van valamilyen jogi passzus, amire hivatkozhatnék, de legalábbis nyomatékosíthatnám a visszautasítást?
Nem szándékozok kioktatni egy ügyvédet, de azt szívesen jelezném, hogy a törvény rá is vonatkozik.
Köszönettel:
Molino
Neked nincs mit visszautasítanod.
Milyen ügyvédet? Hagyatéki eljárásban közjegyző jár el. Lehet, hogy a kiskorú gyerekeid törvényes képviselőjeként kellene nyilatkoznod.
Kedves Sándor,
igazad van, a közjegyzőtől jött a levél.
Abban ez szerepel: "Felhívja a .... figyelmét, hogy a házastárstól is szükséges visszautasító nyilatkozat, ennek hiányában házastársa örökölni fog."
Nem értek hozzá, nekem is csak a józan paraszti eszem van, ami háborog.
Köszönöm, ha van további vélemény, vagy javaslat.
Molino
Ha végrendelet alapján öröklök, de abból szeretnék lemondani egy bizonyos dologról, nem az egész öröklésről. Ilyet tehetek?
„Ha végrendelet alapján öröklök, de abból szeretnék lemondani egy bizonyos dologról, nem az egész öröklésről. Ilyet tehetek?”
- Külön vissza lehet utasítani a termőföldet a hozzá tartozó, mezőgazdasági művelés célját szolgáló eszközökkel.
- Külön vissza lehet utastani a végrendeleti, illetve a törvényes öröklés alapján járó hagyatékot.
A fentieket leszámítva az öröklést csak egészében lehet visszautasítani.
Molino
Elég ha leírod, hogy szerinted nem is vagy örökös, de ha mégis, akkor visszautasítod az öröklést. Nem kell indokolni.
Kedves ObudaFan,
Köszönöm a segítséget, így teszek.
Üdv,
Molino
Téved a közjegyző. Ő is ember.
Tisztelt ObudaFan!
Testvérem örökösei lemondtak a javamra az örökségükről, amiben, mint utólag kiderült tartozás is volt, nem kevés. Miután az örökölt ház része már a nevemre került, visszautasítani már nem tudom, viszont találtam egy érdekes mondatot a válaszai között, melyre felfigyeltem: "Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért." Ez pontosan mit jelent? Csak olyan értékig felel a tartozásért, amennyi pluszt örökölt?
Előre is köszönöm válaszát!
Mi az, hogy amennyi pluszt?
Ha az örökölt házrész értéke 2 millio, akkor eddig az összeghatárig hajtható be rajta a tartozás?
Ha ez a teljes hagyaték.
Köszönöm válaszát!
Elsősorban nem is az értékéig, hanem magával az örökséggel felel.
Tisztelt Uram/Hölgyem!
Előre is köszönöm az útmutatást, tanácsot. 27 éves vagyok, szüleim 10 éve váltak el. Mindkettőjüknek van 1-1 hitellel terhelt ingatlan a nevükön, nem szeretnék adósságot örökölni. Sajnos nem jó a kapcsolatom a szüleimmel, viszont próbálok érvényesülni önerőből. Nem szeretetnék örökölni semmit részükről semmilyen formában. Szeretnék lemondani az örökségről, hagyatékról írásban mindkét fél esetében. Van erre lehetőség?
Az orokhagyo eleteben a vele kotott irasos megallapodasban le lehet mondani az oroklesrol, halala utan pedig vissza lehet utasitani. Egyebkent az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasokert.
Az orokhagyo eleteben a vele kotott irasos megallapodasban le lehet mondani az oroklesrol, halala utan pedig vissza lehet utasitani. Egyebkent az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasokert.
Tisztelt Fórumozók!
Rövid ismertető: 2012-ben örököltünk a hugommal édesapánk után 1/2 tulajdoni hányaddal
- 1 nyaralót
- 1 panellakást
Szüleink elváltak, így majd egykor édesanyám után is örökölni fogunk egy kertes ccsaládi házat. Szüleinkkel egyeztetve, az ő kérésüknek eleget téve az alábbiakban állapodtunk meg:
- A panellakás legyen a hugomé, a nyaraló 1/2-1/2, míg majd a családi ház legyen az enyém.
Ennek értelmében a hagyatéki tárgyaláson a tulajdonjogok így lettek rögzítve.
Jelenleg a hugomnak van egy 1/1-es tulajdonú lakása, 1/2 tulajdonú nyaralóval, nekem szintén 1/2 nyaraló és majdan a családi ház 1/1-es tulajdona... Ez így rendben is lenne, de sajnos megromlott a testvéri viszonyunk, a nyaralón megy a harc, amiből én szeretném megkapni a részemet. Eladásba nem megy bele, megváltani nem tudja, perre csak legvégső esetben szeretném vinni a közös tulajdon megszűntetését.
Azonban hiába bújom a vonatkozó jogi sorokat, illetve a korábbi fórum bejegyzéseket nem tudom megállapítani, hogy a hagyaték íily módon történő felosztása, a panel rész visszautasítása jogszerű volt-e, ha van 3 kiskoru gyermekem, a jog valóban megilleti-e őket a panel 1/6 részére egyenlő arányban?
Nem visszautasítás volt az, hanem osztályos egyezség.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02