Szeretném megkérdezni, hogy áprilisban volt édesapám hagyatéki tárgyalása. Már régen jogerőre emelkedett. Van rá bármilyen mód, hogy mégiscsak lemondjak az örökségemről? Köszönöm
Örökségről lemondás, visszautasítás?
Átruházhatod, amit örököltél. De az örökösi minőségeden nem tudsz változtatni.
2001-ben apám lemondatott az örökségemről, mondván megkaptam a részem életében(30,000). A lemondásban szerepel a köteles részről való lemondás is.
Úgy gondoltam akkor, hogy ha ilyen hozzám, akkor nem tartok rá igényt. Ellenben 1965-ben volt apám hibájából egy balesetem, aminek hatásaként 33 műtétem volt.
Apám most végrendeletet hagyott hátra, amiben persze nem szerepelek.
Kérdésem: a végrendelet felülirja-e a lemondó nyilatkozatot?
Érvényes-e meg a lemondás a köteles részről?
Polgári peres uton kérhetem-e a balesetből eredő kártéritésem. Nem pereskedtem életében, hisz apát perelni ilyenért???
Tudom, kellett volna...de reménykedem hogy a jog mellém áll, ugyanis jelentős vagyonról van szó.
Köszönöm a segitségeteket!!!!
Tisztelt Kovács Béla!
Helyzetem a következő: Jelenleg van egy lakás a tulajdonomban aminek a fele a kiskorú kistestvéremé, édesanyukám haszonélvezeti joggal rendelkezett, de ő nem rég elhunyt. Amit örökölhetünk az egy nagy összegű hitel, illetve a közüzemi tartozások(amit anyukám nem fizetett édesapukám halála után), viszont mi másfél éve gyermekotthonban nevelkedünk, tehát mi nem használtuk az ingatlant ez idő alatt. Én nem rég töltöttem be a 19. életévemet, még nappali tagozaton tanulok(még 2 évig). A kérdésem az lenne, hogy ezekről a tartozásokról a hagyatéki tárgyaláson lemondhatunk? Sajnos nagyon tanácstalan vagyok, ezért szeretnék egy kicsit többet megtudni, illetve mire számítsak..
A választ előre is köszönöm!
A hagyatékot egészben lehet visszautasítani, csak a tartozásokat nyilván nem. (Ha azt lehetne, mindenki azt tenné.)
Szia Béla! Te úgy olvastad, hogy Timea97 és testvére nem csak tartozásokat örötek?
Ha csak azt örököltek, akkor nem örököltek.
De en passant szó esett valami ingatlanról...
„Jelenleg van egy lakás a tulajdonomban aminek a fele a kiskorú kistestvéremé, édesanyukám haszonélvezeti joggal rendelkezett”
Erre gondolsz? És gyanítom itt a gyámügynek is lesz beleszólása.
(bocsi, ha nem értem, amit nem írsz le :))
Még egy kérdés, a közműtartozás is az örökség része ez esetben? Vagy, mint tutjadonosok, azokkal ők tartoznak? (remélem nem)
Közműtartozása meg szerződése válogatja. A távfűtés díjáért a törvény rendeli kezesnek a tulajdonost, más esetekben meg "önként", szerződésben vállalhatja a mögöttes felelősséget.
haszonélvezetről hogy pontosak legyünk, azt meg örökölni nem lehet.
Az ingatlan nem a hagyaték része, ezért csak tartozás van azt meg vissza kellene utasítani, hogy ne próbálkozzanak rajtuk a hitelezők.
Lenne egy fontos kérdés/ünk/.
Van egy ingatlan, aminek végrendelet szabályozza majd a sorsát. Van egy üdülési jog, teljesen tiszta, adósságmentes, ami egy alapítványra lenne hagyva / esetleg a városra /. Az a kérdés, hogy az üd. jogot visszautasíthatja-e a végrendeletben szereplő alapítvány és utána mi lesz vele ? Visszaszáll a ingatlant öröklő gyerekre, és ha ő nem akarja azt, akkor mi történik ?
Kösz. a választ.
Csak az állam nem utasíthatja vissza az örökséget. Ha a gyermek sem akarja akkor a törvényes öröklés sorrendjében sorban levő örökös lép a helyébe.
Annyi, hogy ha az a gyerek kiskorú, akkor a törvényes képviselője a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatja vissza az öröklést.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02