Örökségről lemondás, visszautasítás?

pupac81 # 2016.09.01. 08:53

Szeretném megkérdezni, hogy áprilisban volt édesapám hagyatéki tárgyalása. Már régen jogerőre emelkedett. Van rá bármilyen mód, hogy mégiscsak lemondjak az örökségemről? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.01. 09:43

Átruházhatod, amit örököltél. De az örökösi minőségeden nem tudsz változtatni.

szail # 2016.09.01. 14:33

2001-ben apám lemondatott az örökségemről, mondván megkaptam a részem életében(30,000). A lemondásban szerepel a köteles részről való lemondás is.
Úgy gondoltam akkor, hogy ha ilyen hozzám, akkor nem tartok rá igényt. Ellenben 1965-ben volt apám hibájából egy balesetem, aminek hatásaként 33 műtétem volt.
Apám most végrendeletet hagyott hátra, amiben persze nem szerepelek.
Kérdésem: a végrendelet felülirja-e a lemondó nyilatkozatot?
Érvényes-e meg a lemondás a köteles részről?
Polgári peres uton kérhetem-e a balesetből eredő kártéritésem. Nem pereskedtem életében, hisz apát perelni ilyenért???
Tudom, kellett volna...de reménykedem hogy a jog mellém áll, ugyanis jelentős vagyonról van szó.
Köszönöm a segitségeteket!!!!

Timea97 # 2016.09.20. 13:46

Tisztelt Kovács Béla!

Helyzetem a következő: Jelenleg van egy lakás a tulajdonomban aminek a fele a kiskorú kistestvéremé, édesanyukám haszonélvezeti joggal rendelkezett, de ő nem rég elhunyt. Amit örökölhetünk az egy nagy összegű hitel, illetve a közüzemi tartozások(amit anyukám nem fizetett édesapukám halála után), viszont mi másfél éve gyermekotthonban nevelkedünk, tehát mi nem használtuk az ingatlant ez idő alatt. Én nem rég töltöttem be a 19. életévemet, még nappali tagozaton tanulok(még 2 évig). A kérdésem az lenne, hogy ezekről a tartozásokról a hagyatéki tárgyaláson lemondhatunk? Sajnos nagyon tanácstalan vagyok, ezért szeretnék egy kicsit többet megtudni, illetve mire számítsak..

A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 14:01

A hagyatékot egészben lehet visszautasítani, csak a tartozásokat nyilván nem. (Ha azt lehetne, mindenki azt tenné.)

wers # 2016.09.20. 14:09

Szia Béla! Te úgy olvastad, hogy Timea97 és testvére nem csak tartozásokat örötek?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 16:45

Ha csak azt örököltek, akkor nem örököltek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 16:46

De en passant szó esett valami ingatlanról...

wers # 2016.09.20. 17:05

Jelenleg van egy lakás a tulajdonomban aminek a fele a kiskorú kistestvéremé, édesanyukám haszonélvezeti joggal rendelkezett
Erre gondolsz? És gyanítom itt a gyámügynek is lesz beleszólása.
(bocsi, ha nem értem, amit nem írsz le :))

wers # 2016.09.20. 17:29

Még egy kérdés, a közműtartozás is az örökség része ez esetben? Vagy, mint tutjadonosok, azokkal ők tartoznak? (remélem nem)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 17:54

Közműtartozása meg szerződése válogatja. A távfűtés díjáért a törvény rendeli kezesnek a tulajdonost, más esetekben meg "önként", szerződésben vállalhatja a mögöttes felelősséget.

elfmage999 # 2016.09.20. 18:50

haszonélvezetről hogy pontosak legyünk, azt meg örökölni nem lehet.

Az ingatlan nem a hagyaték része, ezért csak tartozás van azt meg vissza kellene utasítani, hogy ne próbálkozzanak rajtuk a hitelezők.

majmi # 2016.10.11. 12:14

Lenne egy fontos kérdés/ünk/.
Van egy ingatlan, aminek végrendelet szabályozza majd a sorsát. Van egy üdülési jog, teljesen tiszta, adósságmentes, ami egy alapítványra lenne hagyva / esetleg a városra /. Az a kérdés, hogy az üd. jogot visszautasíthatja-e a végrendeletben szereplő alapítvány és utána mi lesz vele ? Visszaszáll a ingatlant öröklő gyerekre, és ha ő nem akarja azt, akkor mi történik ?

Kösz. a választ.

Rexor # 2016.10.11. 12:17

Csak az állam nem utasíthatja vissza az örökséget. Ha a gyermek sem akarja akkor a törvényes öröklés sorrendjében sorban levő örökös lép a helyébe.

ObudaFan # 2016.10.11. 12:33

Annyi, hogy ha az a gyerek kiskorú, akkor a törvényes képviselője a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatja vissza az öröklést.