Válás,vagyon megosztás

jelszo # 2009.05.20. 15:48

kedves Immaculata!

Köszi hogy figyelmeztetsz, de még csak abban a helyzetben vagyok hogy infót gyűjtök minden téren, mivel a válópert még - akár milyen rossssssz.. is a helyzet -nem tudom beadni.
Van egy fele házam amiben élünk, 2 gyerekem és egy különvagyonom, amibe nem szeretnék költözni, nincs olyan állapotban, jelenleg eladó.
Tudom hogy a legolcsóbban akkor jövök ki ha közös megegyezéssel válok, de amig nincs külön pénzem és nem tudok semmit fizetni a "drágámnak" nem tudom kitenni. Hosszú pereskedés után amire sok okom és bizonyítékom lenne el tudnánk válni, de neki sincs hova költözni ezért patt helyzet van, s erre pénzem és idegrendszerem sincs.
Csak a legjobban az zavar, hogy a rengeteg közös adósságunk mellett felvesz személyi kölcsönöket hitelkártyáka és azokat elissza elgépezi, és persze addig az enyém a tartozás fele is amig házasok vagyunk. A nyugdíjából már annyit levonnak a bankok hogy a fél reszit sem tudja kifizetni, nemhogy még esetleg gyerektartást, vagy a konyhára valami összeget. Annak, hogy a lakást megosszuk semmi értelme, mivel pokollá tenné az életünket mégjobban. Minden eszközt megtalál rá.. Szóval így élünk . Várom hogy a szüleim házát el tudjam adni, és legalább megpróbálni kifizetni ha egyezségre jutunk. A gyerekelhelyezéssel semmi gond nem lenne lesz..ja őket nagyívben, amit a gyerkek is tudnak. Tudom hogy sok hasonló nehéz helyzetó ember küzd még, de nekem a sajátom a legnehezett. Köszi hogy meghallgattál, amugy mindenkinek köszönöm a tanácsokat, sok okosat tudtam már meg erről az oldarról.

kisokos # 2009.05.20. 07:05

jelszó,

elméletileg nem, de gyakorlatilag van olyan bíró, aki figyelembe veszi ezt is a vagyonmegosztás során. A tv. ugyanis arra kötelezi, hogy úgy ossza meg a vagyont, hogy egyik fél se jusson jogosulatlan előnyhöz. Ennek alapesetben az 50-50% felel meg, de adott esetben belefér az 55-45%, vagy akár a 60-40% is. Ennél többre nincs reális esély. Ugyanakkor megfontolandó, hogy ezért a bizonytalan plusz 5-10%-ért érdemes-e vállalni egy vagyonmegosztási pert annak minden rád jutó költségével és idővonzatával együtt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:23

Jelszó, neked valamelyik topicban egy fontos infót adtam, de otthagytad, pedig lehetett volna folytatni úgy, hogy abból jól jöjjél ki.

ObudaFan # 2009.05.19. 17:13

Nem vonható le.

jelszo # 2009.05.19. 16:43

Üdvözlök mindenkit!

Kérdésem lenne, hogy válás során (ha minden tulajdon fele-fele) és a férjem évtizedeken át italozó és játékautomatás életmódot folytatott, a tulajdonrészéből levonható-e valamennyi érték amit elszórt a gyermekeitől? Hogyan tudom ezt esetleg bizonyítani.
Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.19. 13:44
  1. Nem neki kell igazolnia az állítását, hanem a férjnek.
  2. Nem az értékének, hanem a tulajdonának az 1/2 arányú eszmei hányadára tarthat igényt. (Hacsak nem a különvagyona terhére szerezte a férj - amit viszont megintcsak neki kell igazolnia.
  3. Ha a házassági életközösség fennállt, akkor az is közös vagyon.
Kiváncsikukac # 2009.05.19. 13:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Sógorom durva, agresszív viselkedését nővérem megelégelte, és márciusban beadta a válókeresetet. Féltékenységi rohamainak egyik kiváltó oka az, hogy évek óta impotens, ezért néhány éve nincs köztük hagyományos értelemben vett szexuális kapcsolat, mindig csak a „próbálkozásig” jutottak el. December közepéig egy szobában, egy ágyban töltötték az éjszakákat, csak ekkor költözött a testvérem külön szobába, azóta a pénzt is külön kezelik, a költségeket egyenlő arányban fedezik. ( Két felnőtt gyerekük közül az egyik velük él.)
Sógorom állítása szerint az életközösségük és a házaséletük már 2005-ben megszűnt.
Tehát mindketten mást állítanak. Sógorom ragaszkodik az állításához, mert az elmúlt évben vásárolt egy hétvégi házat, ami kizárólag az Ő tulajdona, és valószínű, hogy attól tart, ezt is meg kell felezni-e a vagyonmegosztás során. ( Ezt a házat titokban vette, teljesen véletlenül jutott a tudomásunkra néhány napja.)
Kérdéseim:
1./ Mivel tudja igazolni a testvérem, hogy csak decemberben szűnt meg az életközösségük és a házaséletük?
2./ Egyáltalán kérheti az újonnan vásárolt ingatlan értékének 50%-át?
3./ Tavaly az önkéntes nyugdíjpénztártól kapott a sógor 500.000 Ft-ot, ez is közös vagyonnak számít?
( Korábban közös számlájuk volt, de 2 éve a sógor új számlát nyitott, arra utalták ezt az összeget, ezért erről is csak véletlen szereztünk tudomást.)

Köszönettel. Kiváncsikukac

kisokos # 2009.05.19. 13:01

(aktuális forgalmi érték-fennálló hiteltartozás-különvagyoni rész)/2

Az hogy eddig mennyi kamatot és törlesztést fizettek az nem számít, emiatt senki nem tartozik a másiknak megtérítéssel ebben az esetben.

ObudaFan # 2009.05.19. 12:38

A kivásárlás közös megegyezést feltételez, tehát amennyiben meg tudtok egyezni. Ha nincs megegyezés, akkor az 5M-n kívül a többi összeg fele jár neked egy perben.

elégvolt # 2009.05.19. 12:24

Köszönöm a válaszokat!

További, egyben utolsó kérdésem, hogy - sarkítva - amennyiben 5 millót hozott íly módona férjem, 1 millió volt a közös pénz, 900e a szocpol (kicsi lakás, egy gyerekre kaptuk), 9 millió a hitel:
Mi az az összeg, amivel a férjem engem ebből a lakásból kivásárolhat (hitelkamatból eddig beletettünk kb 3 millát, a fennálló hiteltartozásunk még mindig kb 9 millió.)
Köszönettel:
Éva

kisokos # 2009.05.19. 11:52

elégvolt,

A tv. szerint a különvagyon helyébe lépő vagyontárgy is különvagyon marad. Mivel még az együttélés megkezdése előtt került a férjed nevére az ingatlan, így az különvagyon és az is marad. Ugyanakkor ezt neki kell bizonyítania. Arra is meggyőző magyarázatot kell adnia, hogy miért lett 50-50% a tulajdoni arány, ha nem ez felelt meg a valóságnak.

Ha az új lakás árát csak részben fedezte a férjed különvagyona, akkor a fennmaradó rész felére tarthatsz igényt. Vagyis ha mondjuk 70% volt a különvagyoni hozzájárulás, akkor a maradék 30% felére, vagyis 15%-ra.

Amit érdemes lenne megrpóbálnod, az a kizárólagos lakáshasználat megszerzése. Ha a gyermekek nálad maradnak, és a szóban forgó ingatlan volt az a közös otthon, hol a házasság alatt éltetek, ráadásul saját tulajdon alapján laksz ott, akkor elég jó esélyed van arra, hogy a bíróság neked ítéli a lakáshasználatot. Innentől a férjnek nincs igazán jó lehetősége, hogy a pénzéhez és a tulajdonához jusson.

ObudaFan # 2009.05.19. 11:35

Erről egyébként nem is feltétlenül kell gyorsan megegyezni, mert az ingatlan vagyon megosztása nélkül is ki lehet mondani a bontást. Egyébként ha mindent tud bizonyítani, amit leírtál, vagy azokat te magad sem vitatod, akkor igaza van. Azt írod ugyanis, hogy a ház annak idején hiába került 50%-ban az ő nevére, azt az édesanyja fizette ki teljes egészében.

elégvolt # 2009.05.19. 11:30

Tisztelt Grád Úr!

Számos alkalommal olvastam a fórumot, hogy kérdésemre választ leljek, ám eddig nem találtam meg. Kérem segítségét a következő kérdésben.
Férjemmel 2000. október 1-én kezdtük meg az élettársi, 2003. áprilisában a házastársi közösséget. Anyósom 2000. szeptemberében adásvétel útján egy ingatlanhoz jutott, ami férjem és testvére nevére került. Házasságunk alatt, azaz 2006. tavaszán azonban anyósom a férjem 50%-át megvásárolta tőle. Az eladásból származó összegből, kettőnk spórolt pénzéból és hitelből egy lakást vásároltunk, 50/50 %-os tulajdoni hányaddal.
Másfél éve nem élünk együtt, idén nyáron indítanánk a válást. A férjem "kivásárolni" készül engem a lakásból. Szerinte az édeanyja részére 2006 nyarán értékesített ingatlan eladásából származó összeg 100%-ban őt illeti meg, így váláskor ennek az összegnek a felére nem formálhatok jogos igényt. Két gyermekünk született. Ő mindössze a három év alatt, a hitel felvétele óta közösen befizetett összeg felét lenne hajlandó számomra kifizetni (2,5 millió Ft-ot). Az ingatlan (lakás+garázs) kb 16 millió Ft-ot ér.
Kérdésem, hogy az előző lakás eladásából származó, közös lakásunk megvásárlására fordított összeg(rész) valóban kizárólag őt illeti-e? A gyermekelhelyezésról, -tartásról, ingóságok elosztásáról elviekben már megegyeztünk, "csak" a fenti kérdés maradt nyitott.
Köszönettel:
Márton Éva

Grád András # 2009.05.19. 07:18

Kedves Bazsarózsa!

Még egyszer: Ha közösen építettek BÁRMIT (függetlenül atól, hogy szerepel-e az ingatlan-nyilvántartásban, hogy milyen színűre van festve stb.) az a közös vagyonuk részévé vált. Minthogy a telek a szülei nevén van, mindketten tőlük igényelhetik a megtérítést, illetve a ráépítéssel szerzett tulajdoni hányadot. Ön nyilván nem fogja, de ettől még a házastársa megteheti. Továbbra is sok múlik azon, hogy kötelmi jogi vagy dologi jogi igénye lehet, ami a közös beruházás mértékén múlik döntően. Legjobb lenne megegyezni vele, legalábbis én ilyen esetekben erre szoktam bíztatni az ügyfeleimet, mert a perben az illeték és a szakértői díj magas lesz. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Bazsarózsa # 2009.05.19. 06:31

Kedves Tanár úr!

Köszönöm a gyors válaszát.
Akkor is lehet jogos követelése a páromnak, ha ez az ingatlan jelenleg is a szüleim nevén van és tulajdonképpen a kérdéses épület papíron nem is létezik?
Köszönettel: Bazsarózsa

Grád András # 2009.05.18. 12:08

De fel lehet szakértővel értékeltetni a korábbi állapot és a mostani közötti különbséget, a becsült beruházási érték fele jár neki, hacsak Ön nem bizonyítja a különvagyoni beruházást. Itt viszont már Önre hárul a bizonyítási teher, erre jó lehet pl. az édesanyja takarákbetétkönyve, tőle kapta rá a pénzt. De előre szólok, hog nullszaldóval nemigen fog tudni kijönni ebből, valamennyit mindenképpen fizetni kell, lehet, hogy többet, lehet hogy kevesebbet 2 milliónál, a bizonyítási eljárás kimenetelétől függ. És ez akkor is így lenne, ha életében egy napot nem dolgozott volna. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.05.18. 11:24

Például számlákkal. Vagy azoknak a cégeknek a nyilatkoztatásával, akik a munkát végezték.

Andrea1 # 2009.05.18. 11:09

ObudaFan!
Értem hogy miről beszél,csak nemtudom hogyan tudná ő bizonyítani hogy mennyit költöttünk a lakásra.Kérném hogy valamiféle példákat írjon nekem.Köszönöm.

ObudaFan # 2009.05.18. 11:01

Mivel házastársak voltatok, nem azt kell igazolnia, hogy ő mit költött rá, vagy egyáltalán hogyan keersett, hanem azt, hogy ti mennyit költöttetek rá, és ennek a felét követelheti. Hiszen ezt a közös vagyonból költöttétek.

Andrea1 # 2009.05.18. 10:46

kisokos!
Hát éppen ez az,hogy szerintem semmivel nemtudja bizonyítani.20 év alatt jó ha 4 évet dolgozott.Arról nem is beszélve hogy minden számla édesanyám nevén van,és a kölcsön is amit az építkezésre vett fel.Sőt,megtaláltam a takarékkönyvét is amiből akkor vette ki a pénzt amikor építettük neki az egy kis szobát.Így is kérhet bármit????
Tudni kell azt is,hogy az előző tárgyaláson közös lakáshasználatot kért,és én úgy mentem csak bele,ha havi díjat fizet ezért.Erre ő lemondott ezen szándékáról a bíróság előtt.De most ismét beadta hogy mégis kérné a közös lakáshasználatot.Hogyan tovább???

kisokos # 2009.05.18. 10:27

Andrea1,

igen, de neki kell bizonyítania, hogy milyen mértékben és milyen formában járult hozzá a felújításhoz, bővítéshez. Egyáltalán nem biztos, hogy ez pont, vagy akárcsak nagyságrendileg is 2m Ft.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.18. 09:55

igen

Andrea1 # 2009.05.18. 09:14

Tanácsot szeretnék kérni!!!!
Megpróbálom röviden és érthetően leírni,hogy miben kérek segítséget.
Válófélben vagyok,vagyis csütörtökön lesz a 3. tárgyalás amiben kimondják a válást. "nagyon remélem".Ezzel nincs is probléma,viszont exem kétmillió forintot kér abból a házból ami édesanyámé.Ebben a házban éltünk közel 20 évi házasságot.Édesanyám januárban sajnos meghalt,és exem ezen kapva követeli a részét.Én csak örökös vagyok mint egyetlen gyerek,de még hagyatéki sem volt.Az tény,hogy a lakáson végeztünk munkákat mint pl:festés,tapétázás,csempézés,és építettünk utánna 1 szobát amiben édesanyám éldegélt hogy ne zavarjon minket.Szeretném megtudni hogy jogosan követeli e a részét a házból.

Grád András # 2009.05.17. 21:38

Kedves Leamary!

Éppen csak azt nem írta meg, hogy hol élnek, ami nagyon nem mindegy, mert a Hágai és a New Yorki Egyezmények alapján nem változtathatja meg az ezen egyezményben részes államokban lakó házastárs önkényesen a gyermek lakhelyét. Az összes uniós tagállamhoz hasonlóan mi is részesei vagyunk egyébként, ami azt jelenti, hogy ha a másik fél hozzájárulása nélkül "felül a repülőre" és hozza a gyermeket, vissza fogják adni a másik félnek, és az ottani eljárásban nagy valószínűséggel sokkal hátrányosabb helyzetbe kerül. A gyermekelhelyezés az ottani bíróság előtt fog zajlani, de a lefolyását az ottani jog ismeretének hiányában nem tudom megjósolni. Üdv:

Grád András # 2009.05.17. 21:32

Kedves Bazsarózsa!

Az életközösség alatt a különvagyoni ingatlanra fordított beruházások ha nem voltak meghatározóak, akkor a házastársa azok ráeső felének megtérítését igényelheti, ezt hívjuk kötelmi jogi igénynek. Ha azonban a közös építkezés jelentős volt, pl. ráépítésnek minősíthető, akkor akár az ingatlan egy bizonyos hányadának is lehet, hogy a telekkönyvön kívüli tulajdonosává vált. Ez a dologi jogi igény. Ezeket nem valószínű, hogy ügyvéd nélkül meg tudják oldani, majd kellene keresniük valakit, a legcélszerűbb lenne ugyanis peren kívül szerződéssel megosztaniuk a közös vagyont. Üdv: