Válás,vagyon megosztás

Bazsarózsa # 2009.05.17. 21:16

Tisztelt Grád úr!

Tizenhárom évi házasság után válunk. A kérdéses pont, amiben nem tudunk megegyezni a következő.
A szüleim ingatlanán egy már szerkezetkész épület állt / falak, tető/, mikor ideköltözött a párom. Az én családom segítségével fejeztük be az épületet / 30 négyzetméter, szoba-konyha, építési engedély nincs/, a mi munkánk és pénzünk van beleinvesztálva / számlákkal nem alátámasztható/.
A kérdésem, hogy a páromnak milyen jogos követelései lehetnek az ingatlannal kapcsolatban.
Előre is köszönöm a válaszát.

leamary # 2009.05.17. 19:50

Szép jo estét mindenkinek!Vàlàssal gyermek elhelyezéssel lenne kérdésem.
Svàjcban kötöttem hàzassàgot a férjem portugàl szàrmazàsu van egy közös kislànyunk is ö most 3 honapos és a portugàl utlevele van csak még meg.
A vàlàsi papirt màr mind ketten alàirtuk,de még nem adtuk be,mivel az apuka fenyegtözik,hogy elveszi a gyermeket töllem.Szeretnénk haza utazni magyarorszàgra jövö héten màr a repülö jegyet is megvàsàrolta az édesanyàm.De a férjem ki jelentette csak akkor irja alà a papirt amiben kijelenti,hogy haza utazhatok a kislànnyal ha azt is alà irom,hogy vissza is jövünk.De én nem szeretnék vissza jönni,mivel a férjem bàntalmaz nem csak testileg de lelkileg is,erre bizonyitékom is van,mert a legutobb a rendörséget is kihivtam.A gyermekkel nem foglalkozik,mivel ö csak éjszaka ér haza,itthon alszik és reggel miutàn felkelt ujra tàvozik,munka helye nincs.Az is kiderült,hogy van egy baràtnöje,de tagadnak mindent,gondolom csak a formasàgok miatt.
Elég nehéz helyzetben vagyok mivel szeretnék tölle elvàlni,mert ez nem élet igy,de ha haza is mennék és csak a vàlàs miatt jönnék vissza,nem is tudnék hova menni lakni,mig a vàlàs lezajlik,mivel sem munka vàllalàsi engedélyem,sem tartozkodàsi engedélyem nincs,igy dolgozni sem tudok,és ott van a 3 honapos pici babàm.Muszàj alàirnom ilyen nyilatkozatot,hogy csak akkor enged el,ha vissza is jövünk,kényszerithet ö erre???És a gyermek elhelyezés hogyan müködik,kihez kerülhet a gyermek.És ha hozzàm kerül,hogy müködik a làthatàsi szabàlyzat???
Nagyon el vagyok keseredve,és màr nem tudom hovà tudnék fordulni kérem segitsenek a felvilàgositàsban.
üdvözlettel
Éva Costa

Neste # 2009.05.17. 19:32

Köszönöm Válaszát!

Grád András # 2009.05.17. 19:20

Kedves Zsolt29!

Valaha, amikor katona voltam, és ketten kaptunk egy közös konzervet, mindig úgy osztottuk el, hogy az egyik osztotta szét, és a másik választott. Talán nem kell elmagyaráznom, hogy ez milyen hatékonyan működött. Aztán bíró lettem, ott ilyen pereket kaptam, mindig felhívtam a rosszhiszemű felet, hogy ossza ketté a vagyont. Csináljon két egyforma értékű "halmazt" a vagyontárgyakból, de úgy, hogy aztán majd a másik fél fog választani. Önök is megtehetik. Egyik oszt - a másik választ. Roppant egyszerűen működik! :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.05.17. 19:06

Kedves Neste!

Ha nem végeztek az együttélés alatt valamilyen bizonyíthatóan értéknövelő beruházást az ingatlanon (pl. tetőtérbeépítés, komolyabb felújítás, tehát nem egy kifestés stb.) akkor semmilyen követelése nem lehet. Még lakáshasználati jog ellenértéke sem illeti meg, hiszen nem a házastársa tulajdonát képező ingatlant kell otthagynia. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Neste # 2009.05.17. 18:23

Üdvüzlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni a vagyonmegosztással kapcsolatban!

Van egy kedves ismerősöm,aki közel 11 éve házas. A házastársa szülei házában élnek (alsó részen a nagyszülők,felső részen ők a 2 gyerekükkel).A ház tulajdonosa a nagyszülő pár,bejelentve a házastárs és a 2 gyerek van oda (ő csak ideiglenes címen van bejelentve). Valószínűleg válásra kerül a sor. A kérdés az lenne,hogy megilleti-e őt valami is a az elmúlt évek alatt szerzett közös vagyonból, jár-e neki valami?

Előre is köszönöm a segítséget!

zsolt29 # 2009.05.17. 08:52

Köszönöm a tanácsot! ha van még valakinek valamilyen tanácsa azt megköszönném.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 08:47

Igen.

Még azt nem tudja, az "apukád":), hogy a válástól függetlenül szükségetek lesz a jövőben is egymásra. Nem szabadna fillérek miatt egy életre elszakadni egymástól.

zsolt29 # 2009.05.17. 08:41

Ő se tud számolni:) nem akarja eladni az autót én is mondtam neki hogy ennyiért kifizetem a felét:)))
Én javasoltam az osztozkodásnál hogy mindenek a valós értékét vegyük és úgy felezzenek de akkor mivel megakarja tartani az autót sok ingóságról le kellene mondania.ezért próbálja az ingóságokat fentebb értékelni az autót pedig lentebb.))
Érdekes nem?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 08:34

vagyis a fele értékért 145e? Számolni azt nem tudok.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 08:33

Az autó problémája nagyon egyszerű. Váltsátok magatokhoz azon az áron 290e Ft, ahogy ő mondta. Innentől kezdve ez már nem lesz probléma. Úgye tudod, hogy bármelyik fél kifizetheti a másikat, függetlenül attól, hogy jelenleg kinek a nevén van az autó?

zsolt29 # 2009.05.17. 08:24

Köszönöm.
Sajnos a szüleimről van szó.
És az egyik fél a kisemmizésre hajt ebben a mi a gyerekekre is értem.
az osztozkodás nem megy mert mindig veszekedésbe torkollik.
Pl. az autó ő szerinti értéke/ő 290EFt mond/ nem egyezik a valós értékkel ami kb.550Eft.De a többi ingóságot már a vásárlási értékkel akarja számolni.Pl konyhaszekrény 200Eft-ért vették.Azt mondja hogy az autó fele értékében a szekrényt odaadja:)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 08:17

Az utolsó kérdésedre a gyerek. Ha a gyerek önként visszaadja az ajándékba kapott ingóságot, akkor az mindkettőtöké, de csak akkor köteles visszaadni, ha az a létfenntartásotok miatt válik szükségessé. A válás nem ez a kategória.

Az ingatlan természetbeni megosztása szakértői kérdés. Ha lehetséges valamelyik fél szobából vizes helyiséget kialakítani, akkor ezt fogja javasolni.

zsolt29 # 2009.05.17. 08:05

Kieg: A gyermekeknek vett ajándék ingóságokra kitarthat igényt?/az egyik fél azt is vissza akarja osztani/

zsolt29 # 2009.05.17. 07:59

Köszönöm.
Még egy kérdés:Ház felezésnél két nagykorú gyermek még ott lakik 4 szoba van illetve két úgynevezett fél szoba mostani elhelyezés szerint mindenki különszobába lakik az egyik fél azt szeretné hogy az egyik gyermek költözzön ki a szobájából egy másikba /a gyermek nem akar./ez a fél leakarja zárni a ház felét de az ő felébe esnének a közös helységek is. sajnos a külön bejárat nem megoldható,minden szoba egymásból illetve a félszobákból nyílik.Nem elég ha mind a két félnek van különszobája?A fél állítása szerint nem akar egy térfélen együtt lenni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 07:41

Nem:)

Ha az egyik fél ajándékba kapta a szekrénysor árát pld. a szüleitől és abból a pénzből megvette a szekrénysort, akkor az a külön vagyona lesz. De ha a saját fizetéséből, vagy jutalmából vette a szekrénysort, az közös vagyonszerzésnek számít, függetlenül a családi hangulattól.

zsolt29 # 2009.05.17. 07:23

"Ha valaki a külön vagyonából vett ingóságot, ingatlant, az továbbra is a külön vagyonához fog tartozni" Ezt hogy kell érteni? Hogy a házasság alatti /kb.két éve/ egy egyszeri összeveszés alkalmával az egyik fél vett egy szekrénysort majd két hét múlva ki békültek és most még is azt mondja hogy az a szekrény csak az övé.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 07:10

A házassági együttélés alatt szerzett vagyon, közös vagyon.

Ha valaki a külön vagyonából vett ingóságot, ingatlant, az továbbra is a külön vagyonához fog tartozni.

Az ajándék, az ajándék, azt visszakövetelni lehet ugyan, de kizárólag akkor, ha az ajándék még megvan, és az ajándékozónak a létfenntartása érdekében szüksége van rá, és a megajándékozott létfenntartását az ajándék visszaadása nem veszélyezteti.

Természetben akkor lehet megosztani egy ingatlant, ha legalább kettő szobából áll, a közös helyiségek pedig közös használatban maradnak.

zsolt29 # 2009.05.17. 06:36

Tisztelt fórumozok!
Vagyon megosztásról szeretnék információt kapni, sajnos a megegyezés nem sikerül mert valamelyik fél mindig vagy a behozott vagyonát emlegeti vagy ha a házasság alatti összeveszés/külön kassza/ alkalmával vett valami ingóságot/szekrénysort/ azt megosztani nem szeretné.Illetve van egy személy gépjármű ami hitelre lett vásárolva összesen 2millió Ft-ért,ami a tulajdonos szerint "Ő" felértékeltette 290EFt-ér,ami szerintem nem igaz.Ehhez jön hozzá az hogy az autó felértékelt árat akarja venni a többi ingóság akkori vételi/új/ árát.
A másik probléma az ajándékba vett ingóságok a gyermekek részére Pl.szekrénysor az egyik fél azt is vissza akarja osztani.
illetve a ház felezés esetén a konyha,fürdőszoba helységegeket hogyan felezik?
A házasság alatti vásárlásokat lehet bizonyítani hogy ki vette?Vagy az akkor is közös?