apa eltartása

tuty # 2009.05.22. 10:59

Köszönöm a hasznos információkat és segítségeket!

tuty # 2009.05.22. 10:53

Az üzenet (kadaj01)- nek szól!

Szerintem te teljesen félreértettél a férjem kért meg hogy segítsek tolmácsoljam a kérdését mert ő nem tud internetezni, mert csak a munkahelyemen elérhető az internet. Én nem kioktatásra voltam kíváncsi, hanem erre a kérdésre a válszra. És miaz hogy semmi közöm hozzá, talán az én pénzem és megélhetésem, nem kockáztatná. És ilyen ügyben nem kell a feleség támogatása. Különben is a férjem mielőtt összekerültünk volna, ugyanígy érzett és cselekedett volna. Sőt én próbáltam rá hatni, még régen annó 10-12 éve, hogy vegye fel vele a kapcsolatot de mindig azt mondja hogy ha ő nem volt rá kiváncsi, akkor ő sem az apjára.

Egyjogász # 2009.05.22. 09:02

Az részben jogi, részben lelkiismereti kérdés.
Az biztos, hogyha nincs senki más tartásra kötelezett hozzátartozója a papának, tapasztalataim szerint a gyermeknél bepróbálkoznak mind a tartás, mind az esetleges temetési költségviselés kapcsán.
Aztán ha a gyermek erre önként nem hajlandó, komolyabban is fellépnek-e, azt nem tudom. A törvény mindenesetre így szól:

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa sincs.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.
(Az általában szóra hívnám fel a figyelemet, "gyönyörű" gusztustalan perekhez volt már "szerencsém" ezzel kapcsolatban.
Abban igazad van, hogy sok olyan szülő van, aki xart a gyerekére, aztán amikor ő szorul rá, akkor eszébe jut, hogy neki van egy fia is...)

61. § (1) A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani.
(3) Az a rokon, amelyik a tartásra jogosulthoz a leszármazás rendjében közelebb áll, a tartás kötelezettségében a távolabbit megelőzi.

65. § (1) A kötelezett a tartás teljesítéseképpen köteles anyagi viszonyaihoz képest a jogosultat mindazzal ellátni, ami annak a megélhetéséhez szükséges.

(2) A tartási kötelezettség kiterjed az öreg koránál fogva vagy egyébként is tehetetlen és gondozásra szoruló rokonnal kapcsolatos gondozás költségeire, illetőleg az azzal kapcsolatos szolgáltatásokra is.

66. § (1) Nem köteles mást eltartani, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné. E szabály alól a törvény kivételt tehet.

ObudaFan # 2009.05.22. 08:45

Nem fognak kötelezni. Az öröklés ellen meg azt lehet tenni, hogy a férjed visszautasítja.

kadaj01 # 2009.05.22. 08:32

Szerintem jobb lenne ha a férjed döntene (egyedül, nem a te nyomásodra) ez ügyben, nem pedig te, akinek tulajdonképpen semmi köze az egészhez.

tuty # 2009.05.22. 08:13

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy férjem szülei elváltak, ő 4 éves volt amikor apja elköltözött, nem ismeri őt , és az apja sem a férjemet, egyáltalán nem tartotta vele a kapcsolatot, a férjem még pici volt ő nem tudta eresni, az apja meg nem volt rá kiváncsi, már ha az ilyet apának lehet nevezni, a válásnak már 29 éve. Most telefonáltak az ügyeletről, hogy bent van és ott nem maradhat intézkedjünk valami szociális otthonba való elhelyezésről, mert őt adta meg legközelebbi hozzártozójának, csak mobil telefonunk van valahogy kikeresték a tudakozóból. Az sem tudja, hol lakunk.
A férjem teljesen elzárkózik az ügy ellen, nem akar vele foglalkozni, azt mondja, hogy ha gyermek korában mikor neki lett volna szüksége az apjára akkor nem gondoskodott róla, most ő sem akar róla gondoskodni.
Az lenne a kérdésen, hogy kötelezhetnek e minket arról, hogy intézkedjünk az ügyében. Örökölni sem szeretnénk utána ha majd meghal, ez ellen mit lehet tenni.
Várom válaszát!
Előre is köszönöm!
Tisztelettel