Köszönöm szépen,azt hiszem,ezekkel már tudok majd mit kezdeni.
Köszi még egyszer!
Katty
családon belüli vagyonmegosztás
Scholl cipőben jól járhatsz!
Mindenki nem járhat jól.
Az élettárs jól járhat, ha elveszi édesanyádat, vagy megvásárolja a tulajdonrészeteket.
Te jól járhatsz, ha megkapod édesanyádtól a diákhitel összegét és még meg is váltja a tulajdoni részedet.
Édesanyád jól járhat, ha magadra vállalod a diákhitelt, hiszen már két fizetésből kell gazdálkodnotok és vagy édesanyád, vagy az élettársa megveszi a részedet.
„fizetni fogják”
Ha jól értem az élettárs elég rendesen kivette a részét a neveltetésetekben. Fer, nem fer gazdasági válság van, mindenkinek nehéz lesz jövőre, vagy már van. Az embernek egy év alatt is leromolhat az egzisztenciája, nemhogy 5 év alatt. Ha nem veszel fel diákhitelt, nem tudod elvégezni az egyetemet, ha meg nem tudod elvégezni, már régen dolgoznál valahol és belelátnál a nagy életbe.
Édesanyád élettársának túl sok joga nincsen. Annyit kérhet, hogy az általa befektetett pénzt, amivel a lakás értéke növekedett (tehát itt konkrétan felújítás, bővítésre gondolok) megkaphassa.
Kedves Rexor és Immaculata!
Köszönöm a hozzászólásotokat.
Persze szeretném,ha anyukám is végre boldog lehetne,de mikor elkezdtem az egyetemet,ígéretet tettek,hogy fizetni fogják,ezért nem tartottam fernek amit mondtak.
Még az lenne a kérdésem,hogy törvényileg milyen jogai vannak anyu élettársának a lakásra nézve,vagy hogyan lehet ezeket érvényesíteni?Mit lehetne tenni,hogy neki is jó legyen,és mi is jól járjunk?
Előre is köszi!
Immaculata, kemény szavak ezek, de szívhezszólóak. Vidd győzelemre az igazságot :)
Kedves Katty!
Nem fogsz örülni annak, amit mondok, most mégis rávilágítok egy-két dologra, mert szerintem az a helyes ha a jog fölött egy kicsit továbblátunk.
Amikor a szüleid elváltak, apukád a legkényelmesebb megoldást választotta. A bíróság ebbe nemigen szokott belemenni, kivéve, ha a felek így egyeznek meg. Azzal, hogy a fél tulajdonát rátok íratta, minden kötelezettségétől mentesült. Mentesült a havi gyerektartás fizetésétől, mentesült a kötelező, tulajdonos számára is fizetendő költségek alól, valamint a lakás fenntartásával, karbantartásával járó minden egyéb költség alól.
Ezt a nem kevés összeget anyukádnak kellett a saját rovására kifizetnie, amiből te jócskán gazdagodtál.
A gyerektartás természetesen a gyereket illeti, de azt az összeget, meg még a többit mind, mind anyukádnak kellett kiszorítania egyedül mindkettőtökre. Ahogy írod, a lakást sem hanyagolta el, hanem folyamatosan karbantartotta, fizette azokat a költségeket teljes egészében amit a te gyerektartásodból levonhatott volna rezsire, közös költségre, adóra és minden olyan költségre, amit nektek, mint tulajdonosoknak kellett volna fizetnetek a testvéretekkel.
Rábeszélt, hogy tanuljatok tovább, pedig az egyetemi évek alatt is járt volna nektek a gyerektartás, ami kiválthatta volna a diákhitelt.
És most te válaszolj. Ezek után te mit tartasz jogosnak, hogy végre anyukád olyan életet élhessen külön a párjával, amelyet megérdemel.
Üdv. I.
Sz. Timi, örökölhetsz, ha végrendeletet írnak.
Kedves Katty!
A diákhitel célja, hogy miután elvégezted az egyetemet, a későbbi fizetésedből Te finanszírozd majd a hitel visszafizetését. Ha jól értem az egyetemt elvégezted, innentől a Te dolgod, hogy megállj a nagybetűs életben. Mivel gyanítom, hogy később a feszültség itt csak növekedni fog szerintem 2 megoldás lehet:
- Ha eladnátok a lakást, Te megkapnád a Rád eső részt.
- Kifizetik a Rád eső részt (tehát valaki megvásárolja a tulajdonrészedet). Én ezt javasolnám, és utána ebből fizetheted a diákhitelt is. Egyébként abszolút fer ez, hiszen mint említettem nem az ő feldatuk, hogy a diákhitelt fizessék...
Tisztelt Ügyvédek!
Szeretném megtudni hogy ha 9 évesen nevelőszülőkhöz kerültem,de nem fogadtak örökbe és 17 évesen nevüket felvehettem,akkor én örökölhetek-e tőlük.Az anyukám a nevelőszülöm.Üdvözlettel:SZTimi
Tisztelt Ügyvédek!
Arra kérném Önöket, hogy aki tudna javasolni valamit a lenti helyzetre,tegye meg,szívesen vennénk egy külső szemlélő javaslatát.A történet:
Szüleim elváltak, apukám az Öcsémre és rám íratta a lakás felét(cserébe hogy ne keljen gyerektartást fizetnie), tehát 1/4-1/4 tulajdon az Öcsémnek és nekem, anyukámnak 2/4 tulajdona van a lakásból.Most már 6 éve van élettársa anyunak,együtt újítgatták a lakást,én a 6 évből 5-öt egyetemre jártam,jelenleg pedig már a párommal élek. Felvetették velem a diákhitelt,mondván,hogy fizetni fogják,de nem tudják megoldani máshogy az egyetemi tanulmányaim finanszírozását.Most azzal fordultak hozzám, hogy jelzálogot vennének fel a lakásra.Utána azt is mondták,hogy nekik sok az,amit fizetni kell,így nem tudják a diákhitelt törleszteni,két lehetőségem van:kifizetik a részemet a lakásból,de akkor nekem kell fizetnem a diákhitelt,vagy fizetik a hitelt, de akkor kevesebbet fognak kifizetni a lakásból(szerintem ez nem fer,mert a lakásrészemnek ehhez semmi köze).Arra hivatkoznak,hogy nem fognak tudni venni olyan lakást, ami csak az övék.
Hogyan lehetne megoldani ezt a helyzetet,hogy mindenki jól járjon?
Anyukám élettársa attól tart,hogy ha anyuval netán történik valami,akkor ő nem jogosult semmire a lakásból,pedig ő is költött már rá.
Szívesen venném a hozzászólásokat,tanácsokat!
Előre is köszönöm: Katty85
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02