családon belüli vagyonmegosztás

Katty85 # 2009.05.30. 15:34

Köszönöm szépen,azt hiszem,ezekkel már tudok majd mit kezdeni.
Köszi még egyszer!
Katty

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.29. 11:07

Scholl cipőben jól járhatsz!

Mindenki nem járhat jól.
Az élettárs jól járhat, ha elveszi édesanyádat, vagy megvásárolja a tulajdonrészeteket.

Te jól járhatsz, ha megkapod édesanyádtól a diákhitel összegét és még meg is váltja a tulajdoni részedet.

Édesanyád jól járhat, ha magadra vállalod a diákhitelt, hiszen már két fizetésből kell gazdálkodnotok és vagy édesanyád, vagy az élettársa megveszi a részedet.

fizetni fogják
Ha jól értem az élettárs elég rendesen kivette a részét a neveltetésetekben. Fer, nem fer gazdasági válság van, mindenkinek nehéz lesz jövőre, vagy már van. Az embernek egy év alatt is leromolhat az egzisztenciája, nemhogy 5 év alatt. Ha nem veszel fel diákhitelt, nem tudod elvégezni az egyetemet, ha meg nem tudod elvégezni, már régen dolgoznál valahol és belelátnál a nagy életbe.

Rexor # 2009.05.29. 10:36

Édesanyád élettársának túl sok joga nincsen. Annyit kérhet, hogy az általa befektetett pénzt, amivel a lakás értéke növekedett (tehát itt konkrétan felújítás, bővítésre gondolok) megkaphassa.

Katty85 # 2009.05.29. 10:18

Kedves Rexor és Immaculata!

Köszönöm a hozzászólásotokat.
Persze szeretném,ha anyukám is végre boldog lehetne,de mikor elkezdtem az egyetemet,ígéretet tettek,hogy fizetni fogják,ezért nem tartottam fernek amit mondtak.
Még az lenne a kérdésem,hogy törvényileg milyen jogai vannak anyu élettársának a lakásra nézve,vagy hogyan lehet ezeket érvényesíteni?Mit lehetne tenni,hogy neki is jó legyen,és mi is jól járjunk?
Előre is köszi!

Rexor # 2009.05.28. 12:19

Immaculata, kemény szavak ezek, de szívhezszólóak. Vidd győzelemre az igazságot :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.28. 10:48

Kedves Katty!

Nem fogsz örülni annak, amit mondok, most mégis rávilágítok egy-két dologra, mert szerintem az a helyes ha a jog fölött egy kicsit továbblátunk.

Amikor a szüleid elváltak, apukád a legkényelmesebb megoldást választotta. A bíróság ebbe nemigen szokott belemenni, kivéve, ha a felek így egyeznek meg. Azzal, hogy a fél tulajdonát rátok íratta, minden kötelezettségétől mentesült. Mentesült a havi gyerektartás fizetésétől, mentesült a kötelező, tulajdonos számára is fizetendő költségek alól, valamint a lakás fenntartásával, karbantartásával járó minden egyéb költség alól.
Ezt a nem kevés összeget anyukádnak kellett a saját rovására kifizetnie, amiből te jócskán gazdagodtál.
A gyerektartás természetesen a gyereket illeti, de azt az összeget, meg még a többit mind, mind anyukádnak kellett kiszorítania egyedül mindkettőtökre. Ahogy írod, a lakást sem hanyagolta el, hanem folyamatosan karbantartotta, fizette azokat a költségeket teljes egészében amit a te gyerektartásodból levonhatott volna rezsire, közös költségre, adóra és minden olyan költségre, amit nektek, mint tulajdonosoknak kellett volna fizetnetek a testvéretekkel.
Rábeszélt, hogy tanuljatok tovább, pedig az egyetemi évek alatt is járt volna nektek a gyerektartás, ami kiválthatta volna a diákhitelt.

És most te válaszolj. Ezek után te mit tartasz jogosnak, hogy végre anyukád olyan életet élhessen külön a párjával, amelyet megérdemel.

Üdv. I.

Rexor # 2009.05.28. 10:19

Sz. Timi, örökölhetsz, ha végrendeletet írnak.

Rexor # 2009.05.28. 10:17

Kedves Katty!

A diákhitel célja, hogy miután elvégezted az egyetemet, a későbbi fizetésedből Te finanszírozd majd a hitel visszafizetését. Ha jól értem az egyetemt elvégezted, innentől a Te dolgod, hogy megállj a nagybetűs életben. Mivel gyanítom, hogy később a feszültség itt csak növekedni fog szerintem 2 megoldás lehet:

1. Ha eladnátok a lakást, Te megkapnád a Rád eső részt.
  2. Kifizetik a Rád eső részt (tehát valaki megvásárolja a tulajdonrészedet). Én ezt javasolnám, és utána ebből fizetheted a diákhitelt is. Egyébként abszolút fer ez, hiszen mint említettem nem az ő feldatuk, hogy a diákhitelt fizessék...
SzTimi # 2009.05.28. 10:10

Tisztelt Ügyvédek!
Szeretném megtudni hogy ha 9 évesen nevelőszülőkhöz kerültem,de nem fogadtak örökbe és 17 évesen nevüket felvehettem,akkor én örökölhetek-e tőlük.Az anyukám a nevelőszülöm.Üdvözlettel:SZTimi

Katty85 # 2009.05.28. 09:59

Tisztelt Ügyvédek!
Arra kérném Önöket, hogy aki tudna javasolni valamit a lenti helyzetre,tegye meg,szívesen vennénk egy külső szemlélő javaslatát.A történet:
Szüleim elváltak, apukám az Öcsémre és rám íratta a lakás felét(cserébe hogy ne keljen gyerektartást fizetnie), tehát 1/4-1/4 tulajdon az Öcsémnek és nekem, anyukámnak 2/4 tulajdona van a lakásból.Most már 6 éve van élettársa anyunak,együtt újítgatták a lakást,én a 6 évből 5-öt egyetemre jártam,jelenleg pedig már a párommal élek. Felvetették velem a diákhitelt,mondván,hogy fizetni fogják,de nem tudják megoldani máshogy az egyetemi tanulmányaim finanszírozását.Most azzal fordultak hozzám, hogy jelzálogot vennének fel a lakásra.Utána azt is mondták,hogy nekik sok az,amit fizetni kell,így nem tudják a diákhitelt törleszteni,két lehetőségem van:kifizetik a részemet a lakásból,de akkor nekem kell fizetnem a diákhitelt,vagy fizetik a hitelt, de akkor kevesebbet fognak kifizetni a lakásból(szerintem ez nem fer,mert a lakásrészemnek ehhez semmi köze).Arra hivatkoznak,hogy nem fognak tudni venni olyan lakást, ami csak az övék.
Hogyan lehetne megoldani ezt a helyzetet,hogy mindenki jól járjon?
Anyukám élettársa attól tart,hogy ha anyuval netán történik valami,akkor ő nem jogosult semmire a lakásból,pedig ő is költött már rá.
Szívesen venném a hozzászólásokat,tanácsokat!
Előre is köszönöm: Katty85