ObudaFan a jogász, az érdemi választ ő adta - én csak kontárkodok itt...
Örökség
Nagyon szépen köszönöm mindkettőjüknek!!!
(És gondolod, hogy egy átlagember képes mindenre kiterjedő öröklési szerződést szerkeszteni?
Szerintem ha ezen variációnál maradnak akkor ne sajnálják azt a pár tízezer forintot amit egy ügyvéd kérhet, mert akkor tutira mehetnek az ügyben.)
Tulajdonképpen éppen az öröklési szerződésnél nem lehetetlen ügyvéd nélkül sem, csak akkor az elidegenítési és terhelési tilalom nem lesz feljegyezve.
Annyiban egészítem ki ObudaFan részletes válaszát, hogy egy öröklési szerződést ügyvéddel kell készíttetni, az már nem lehetséges "házilagos" írás.
Ajándékozás esetén valóban kell illetéket fizetni. Az ajándékozáshoz nem kell a másik reménybeli örökös hozzájárulása, de ugyanúgy kötelesrészre tarthat igényt, mint végrendelet esetén is. Nyilván azért egy végrendelet a szülők szempontjából biztosabb megoldás, mint az ajándékozás, hiszen ebben az esetben a tulajdonjoga megmarad. Ha viszont a szülők részére ez a gyermek ténylegesen juttat rendszeresen valamennyi összeget, és a szülők erre rá is szorulnak, akkor nincs akadály öröklési szerződést kötni, ami a kötelesrészből is kizárja a másik gyermeket.
Végrendelettel kizárható az örökségből a másik gyermek, vagyis csak felét örökölné annak amit egyébként örökölne. (75 - 25 százalékban oszlana meg az örökség a két gyermek közt a kötelesrész okán.)
Végrendelet saját kezüleg is írható de nagyon be kell tartani annak minden előírását, így a másik gyermek azt nem tudná később eredménnyel megtámadni.
Az hogy készült végrendelet nem okvetlenül kell tudnia róla, ellenben a végrendeletet "letétbe" kell helyezni a jó gyermeknél - majdan azzal érvényesítheti az örökléssel kapcsolatos jogát.
Lakásingatlan öröklése esetén 20 M Ft-ig nem kell öröklési illetéket fizetni, vagyis 2x20= 40 M Ft vagyoni értékig mentesség van.
Szerintem ez látszik a legköltségmentesebb eljárásnak a jelent és a jövőt illetően is.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt Tancsáadók!
Egy ingatlant, ahol a tulajdonosnak két gyermeke lenne az örökös, az egyik gyerek ott lakik a házban, újítgatják és hozzáépítenek, segítik a szülőt a számlák kifizetésében, míg a másik gyerek kiesik a család életéből (ráadásul tartozik a szülőnek).
A szülő szeretné az ottlakó gyermekre íratni a ház egy részét, ezt ajándékozás útján teheti csak meg, ami után illetéket kell fizetni, illetve amennyiben ezt szerené a másik gyermek hozzájárulása kellene??
Van esetleg más mód arra, hogy a gyerek a felénél többet örököljön (kapjon) a házból???
Egy adásvételi szerződés esetén az ingatlan annyiért kel el, amennyiért az eladó hajlandó eladni, a vevő meg hajlandó megvenni.
- Bocs de "innen" a sz.gép mellől kevesen lehetnek képben a tiszakécskei ingatlanárak dolgában.
- Nem kötelező az ingatlan értékének felbecsültetése, de előfordulhat, hogy az adásvétel után az APEH egészen más ár után szabja majd ki az illetéket. (Tehát az ex-has nem mindig jön be.)
- A kedves papától függetlenül, saját zsebből - és saját megnyugtatás végett lehet hívni ingatlanost a felértékelés végett. (Pár tízezer forint költség.)
Aztán ha már a számláján van az összeg, a kedves papától függetlenül azt csínál vele amit akar - bár bölcs javaslat az édesapjától a lakásvásárlás.
Zárójelben: az 1/4-ed tulajdoni részre nemigen tudna külső vevőt szerezni - sem most sem a későbbiekben -, legfeljebb egy kicsit "stóforja" az eladási árat felfelé - vélhetően van a papának még...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az én esetem kissé bonyoult.
Édesapámnak van most 3,5 Mi ft-ja és arra jutott, hogy ezt kifzeti nekem cserébe, ha adásvétellel eladom a tulajdonrészemet az öcsémnek és a húgomnak. (kikötése: vegyek lakást a pénzből).
Apám ingatlanja Tiszakécskén található, 1530 m2-es telek, a lakás kb. 150 m2 vagy több és egy autószerelő műhely is található rajta. A tulajdoni lapon ennek 1/4-e az enyém, 1/4-e a bátyámé, 1/12 az öcsémé, 1/12 a húgomé, 1/12 szintén a bátyámé, a maradék 1/4 pedig apámé. Tehát jelenleg 1/4 rész az enyém.
- kérdés: Reális-e ez az ár vagy az apám átverhet?
- kérdés: Törvényes-e ez az adásvétel, ha ingatlan értékbecslőt nem von be apám az ügyletbe és csak megsaccolja az árat?
- kérdés: Mit javasol, fogadjam el apám ajánlatát?
Köszönettel és tisztelettel,
Melinda
A közjegyző jogász, nem ritkán talákozhat hasonló esettel, tehát ha ő azt mondja hogy nem szükséges bírósági és/vagy gyámhatósági külön jóváhagyás, akkor szerintem szerencsésen egy körrel kevesebb...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Ez most mit is jelent? Hogy pl. kisgyermekem (5hós) nevében visszautasíthatóm az általam már visszautasított örökséget (ami termőföld, mi nem foglalkozunk ilyennel hivatásszerűen), ha a közjegyző jogosnak találja?
"Ptk.13. § (2) Bírósági vagy közjegyzői határozattal elbírált jognyilatkozat érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása nem szükséges."
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02