Örökség

monalisa1 # 2009.06.03. 19:44

ObudaFan a jogász, az érdemi választ ő adta - én csak kontárkodok itt...

nemeli # 2009.06.03. 19:32

Nagyon szépen köszönöm mindkettőjüknek!!!

monalisa1 # 2009.06.03. 19:26

(És gondolod, hogy egy átlagember képes mindenre kiterjedő öröklési szerződést szerkeszteni?

Szerintem ha ezen variációnál maradnak akkor ne sajnálják azt a pár tízezer forintot amit egy ügyvéd kérhet, mert akkor tutira mehetnek az ügyben.)

ObudaFan # 2009.06.03. 18:44

Tulajdonképpen éppen az öröklési szerződésnél nem lehetetlen ügyvéd nélkül sem, csak akkor az elidegenítési és terhelési tilalom nem lesz feljegyezve.

monalisa1 # 2009.06.03. 18:40

Annyiban egészítem ki ObudaFan részletes válaszát, hogy egy öröklési szerződést ügyvéddel kell készíttetni, az már nem lehetséges "házilagos" írás.

ObudaFan # 2009.06.03. 18:34

Ajándékozás esetén valóban kell illetéket fizetni. Az ajándékozáshoz nem kell a másik reménybeli örökös hozzájárulása, de ugyanúgy kötelesrészre tarthat igényt, mint végrendelet esetén is. Nyilván azért egy végrendelet a szülők szempontjából biztosabb megoldás, mint az ajándékozás, hiszen ebben az esetben a tulajdonjoga megmarad. Ha viszont a szülők részére ez a gyermek ténylegesen juttat rendszeresen valamennyi összeget, és a szülők erre rá is szorulnak, akkor nincs akadály öröklési szerződést kötni, ami a kötelesrészből is kizárja a másik gyermeket.

monalisa1 # 2009.06.03. 18:21

Végrendelettel kizárható az örökségből a másik gyermek, vagyis csak felét örökölné annak amit egyébként örökölne. (75 - 25 százalékban oszlana meg az örökség a két gyermek közt a kötelesrész okán.)

Végrendelet saját kezüleg is írható de nagyon be kell tartani annak minden előírását, így a másik gyermek azt nem tudná később eredménnyel megtámadni.

Az hogy készült végrendelet nem okvetlenül kell tudnia róla, ellenben a végrendeletet "letétbe" kell helyezni a jó gyermeknél - majdan azzal érvényesítheti az örökléssel kapcsolatos jogát.

Lakásingatlan öröklése esetén 20 M Ft-ig nem kell öröklési illetéket fizetni, vagyis 2x20= 40 M Ft vagyoni értékig mentesség van.

Szerintem ez látszik a legköltségmentesebb eljárásnak a jelent és a jövőt illetően is.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nemeli # 2009.06.03. 12:26

Tisztelt Tancsáadók!
Egy ingatlant, ahol a tulajdonosnak két gyermeke lenne az örökös, az egyik gyerek ott lakik a házban, újítgatják és hozzáépítenek, segítik a szülőt a számlák kifizetésében, míg a másik gyerek kiesik a család életéből (ráadásul tartozik a szülőnek).
A szülő szeretné az ottlakó gyermekre íratni a ház egy részét, ezt ajándékozás útján teheti csak meg, ami után illetéket kell fizetni, illetve amennyiben ezt szerené a másik gyermek hozzájárulása kellene??
Van esetleg más mód arra, hogy a gyerek a felénél többet örököljön (kapjon) a házból???

ObudaFan # 2009.06.03. 12:15

Egy adásvételi szerződés esetén az ingatlan annyiért kel el, amennyiért az eladó hajlandó eladni, a vevő meg hajlandó megvenni.

monalisa1 # 2009.06.02. 15:06
  1. Bocs de "innen" a sz.gép mellől kevesen lehetnek képben a tiszakécskei ingatlanárak dolgában.
  2. Nem kötelező az ingatlan értékének felbecsültetése, de előfordulhat, hogy az adásvétel után az APEH egészen más ár után szabja majd ki az illetéket. (Tehát az ex-has nem mindig jön be.)
  3. A kedves papától függetlenül, saját zsebből - és saját megnyugtatás végett lehet hívni ingatlanost a felértékelés végett. (Pár tízezer forint költség.)

Aztán ha már a számláján van az összeg, a kedves papától függetlenül azt csínál vele amit akar - bár bölcs javaslat az édesapjától a lakásvásárlás.

Zárójelben: az 1/4-ed tulajdoni részre nemigen tudna külső vevőt szerezni - sem most sem a későbbiekben -, legfeljebb egy kicsit "stóforja" az eladási árat felfelé - vélhetően van a papának még...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Judyyyy # 2009.06.02. 14:32

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az én esetem kissé bonyoult.
Édesapámnak van most 3,5 Mi ft-ja és arra jutott, hogy ezt kifzeti nekem cserébe, ha adásvétellel eladom a tulajdonrészemet az öcsémnek és a húgomnak. (kikötése: vegyek lakást a pénzből).
Apám ingatlanja Tiszakécskén található, 1530 m2-es telek, a lakás kb. 150 m2 vagy több és egy autószerelő műhely is található rajta. A tulajdoni lapon ennek 1/4-e az enyém, 1/4-e a bátyámé, 1/12 az öcsémé, 1/12 a húgomé, 1/12 szintén a bátyámé, a maradék 1/4 pedig apámé. Tehát jelenleg 1/4 rész az enyém.

1. kérdés: Reális-e ez az ár vagy az apám átverhet?
  2. kérdés: Törvényes-e ez az adásvétel, ha ingatlan értékbecslőt nem von be apám az ügyletbe és csak megsaccolja az árat?
  3. kérdés: Mit javasol, fogadjam el apám ajánlatát?

Köszönettel és tisztelettel,
Melinda

monalisa1 # 2009.06.02. 13:28

A közjegyző jogász, nem ritkán talákozhat hasonló esettel, tehát ha ő azt mondja hogy nem szükséges bírósági és/vagy gyámhatósági külön jóváhagyás, akkor szerintem szerencsésen egy körrel kevesebb...

"Lisa"
laikus hozzászóló

szerena # 2009.06.02. 13:12

Ez most mit is jelent? Hogy pl. kisgyermekem (5hós) nevében visszautasíthatóm az általam már visszautasított örökséget (ami termőföld, mi nem foglalkozunk ilyennel hivatásszerűen), ha a közjegyző jogosnak találja?
"Ptk.13. § (2) Bírósági vagy közjegyzői határozattal elbírált jognyilatkozat érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása nem szükséges."