Kiskorú veszélyeztetése


XLVIII # 2012.02.05. 08:42

Kiskorú veszélyeztetéséért felelősségre vonható-e az a munkáltató, aki a munkabér kifizetésének előre be nem jelentett visszatartásával akadályozza a gyermekét egyedül nevelő szülőt a kötelessége teljesítésében? A mi (vannak sorstárs kollégáim) esetünkben a munkáltató 2012. jan. 01. óta a magyar állam (Kormányhivatal).

Gabicsek # 2012.02.05. 12:48

XLVIII!
Nem.
Polgári peres ügy.

XLVIII # 2012.02.05. 18:15

Gabicsek! Köszönöm a gyors választ.

banuta # 2012.02.06. 15:16

XLVIII!
gondolt át még egyszer....
sima polgári pernek sem biztos, hogy megáll!

XLVIII # 2012.02.07. 17:44

Kedves banuta! Jogi tanácsért regisztráltam a "szak"fórumra, mert én más szakterületen dolgozom. Gabicsek "polgári per"-válasza már visszahőköltetett - pereskedésben volt már részem, a hátam közepére sem kívánom. Eredetileg "felelősségre vonás"-i lehetőség felől érdeklődtem. 27,5 éve vagyok közalkalmazott, mindeddig nem találkoztam azzal a jelenséggel, hogy nem kapok fizetést, nem fizetik ki a megbízási szerződés alapján elvégzett pluszmunkáért a megbízási díjat. Tudom, hogy a magánszférában ez mindennapos jelenség, az abban dolgozók rémségesnél rémségesebb történeteket tudnának mesélni...
Az viszont nagyon elgondolkoztató, hogy a munkával kiérdemelt munkáért járó munkabér önkényes visszatartása nem "áll meg" semmilyen jogorvoslati szinten????

Gabicsek # 2012.02.08. 08:45

Adass ki fizetési meghagyást közjegyzővel az igazolt elmaradt összegre.

Debra01 # 2012.03.13. 07:42

Tisztelettel mindenkinek.
Van egy kiskorú 11 éves. A szülők szétváltak, és osztott felügyeletben egyeztek meg. Felmerült a gyanu, hogy az idősebb testvér drog vásárlásra a kisebb öccsét küldi pénzt kunyerálni. A kisfiú tudja, hogy mire kell a pénz. Anyja ellenőrizte. A gyerek "tiszta" Viszont aggasztó, hogy egy nagykorú (még ha a testvére is) Ilyesmire használja fel.
A rendőrség lepasszolta az ügyet. Ennek ellenére "1600 ft, egy gombócért üzenet több, mint aggasztó."
A kérdés, hogy ezt köteles eltűrni a szülő? Ki segíthet abban, hopgy ez az állapot megszűnjön.

C a s a b l a n c a # 2012.03.13. 08:12

Mennyire idős az a testvér? 18 elmúlt? Menjen világgá...

valoapa # 2012.03.13. 08:44

Sziasztok!

Megáll-e kiskorú veszélyeztetése, ha több szakember szerint is egy kiskorút a környezetében történő dolgok miatt érzelmi károsodások érik, de a gondozó szülő nem hagyja, hogy (pszichológus) szakember segítsen a gyereknek.


  • laikus fórumlátogató
Gabicsek # 2012.03.13. 08:55

Ez így megfogalmazva túl általános.
Ehhez a bűncselekményhez olyan szülői (vagy gondozói, stb.) magatartás kell, ami a gyerek testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti. E magatartásoknak általában többször kell megismétlődnie, mivel ennek általában egy folyamatnak kell lennie. Az eljárás során azt próbálják tisztázni, hogy egyes alkalmakkor a szülő pontosan mit, éd hogy csinált - vagy nem csinált -, amely magatartásával a gyereket veszélyeztette.

Debra01 # 2012.03.13. 15:25

A gond ott van, hogy a testvér nagykorú, de a másik szülő háztartásában él. Pont az a szülő, aki a kiskorút mindenáron "el akarja venni" Az anya kitiltotta a nagykorú gyermekét, hogy a kiskorú ne legyen a közelében. Viszont osztott felügyeleti jog miatt az adott időpontban az apa joga a felügyelet. A drogos nagykorú ott él. Az anya a rendőrséghez fordult, akik sajnálták, de nem az ő reszortjuk. Tehát, ha engedi a gyereket akkor drogos környezetbe kerül, ha nem engedi, akkor egy "bosszúálló fúria"

Sajnos, így is kezelik. Pedig csupán túl korrekt akar lenni.

Gabicsek # 2012.03.13. 21:00

Lehet, hogy bírsághoz kéne fordulni sürgősen az osztott felügyeleti jog megszüntetésére, láthatást pedig a saját lakásodon kéne biztosítani. De szerintem ezt csak perben lehetne megoldani.

Gabicsek # 2012.03.13. 21:17

bírósághoz.

valoapa # 2012.03.13. 23:22

Köszönöm Gabicsek!


  • laikus fórumlátogató
ngfh # 2012.07.11. 08:21

Tisztelet Hozzáértők, Tapasztaltak!

Érdeklődnék, hogy gyerekveszélyeztetésnek számít-e a következő két pont, illetve, ha igen, gyámügyre lehet e menni vele, hogy a gyerek elhelyezését megváltoztassák.

  1. A házat amiben él a gyerek, nevelője élettársával, rendszeresen nem fizeti a hitelt. "Felmondás előtti felszólítás"- nál jár a bank.
  2. A beteg gyereket nevelője, nem látja el jól, élettársa rendezi, ha ő van otthon vele, illetve többször előfordul, hogy a lázas beteg gyereket beviszi munkahelyére (irodában dolgozik), és a gyereknek egy fotelban kell tölteni 8 órát, mire végre hazamehetnek.

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.11. 09:20

Ítéletet nem tudunk hozni. Az nem a mi hatáskörünk. A gyermekelhelyezés megváltoztatása pedig nem a gyámhatóságé.

ObudaFan # 2012.07.11. 09:22

Legfeljebb védelembe vételt lehet kérni a gyámhatóságtól.

ngfh # 2012.07.11. 09:24

Köszönöm válaszát!

Kérdés akkor hova tudunk menni, mert bíróságra értelmetlen az apa ügyvédnője miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.11. 14:12

Ennek a megjegyzésnek sincs értelme.

guba" # 2012.07.11. 14:20

Miért nincs? Az ügyvédnő mindig nyer, tehát pereskedni nincs értelme olyan ügyben, ahol ő képviseli az ellenérdekű felet.

Dr.Attika # 2012.07.11. 16:35

ObudaFan!
Nagyon igazad van, hogy a gyermekelhelyezés nem a gyámhatóság hatásköre. Te tudod, én tudom. De azt tudjuk-e, hogy gyámhatósági ügyintézők hány darab "soknullás" papírt fogadnak el ügyfelektől arra hivatkozva, hogy ezt befolyásolni tudják? Szerintem semennyit.

IUSTIS # 2012.09.08. 02:44

Tisztelt Fórumozó!

Kérdéseim a Btk. 195. § (4)

"Aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

tényállása kapcsán:

  1. az elhelyezéséről szóló "bírósági vagy hatósági határozat" JOGERŐS vagy VÉGREHAJTHATÓ kell, hogy legyen?

ii) a "kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy" lehet a NAGYSZÜLŐ is?

iii)a "kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság" kiszabása az elhelyezésről szóló (jogerős/végrehajtható/nem jogerős/nem végrehajtható - lsd.: i) határozat ELŐTTI is lehet?

Köszönöm válaszukat!

Ropi77 # 2014.11.02. 15:29

Tisztelt hozzáértők!

Veszélyeztetésnek minősül-e, illetve felhasználható-e a bíroságon ha a gondozó szülő (anya) avval fenyegeti a gyereket, hogy ha eljön hozzám (apa), akkor öngyilkos lesz, vagy rám hívja a rendőrséget! A gyermek nem bírja hogy az anyja mindenért őt hibáztatja, idegileg kezd kikészülni, az anyja rázárja az ajtót hogy ne tudjon hozzám jönni. A gyermeknek már az járt a fejében hogy ő csinál magával valamit hogy az anyja hadja már békén. Az anya testvére, akivel egy háztartásban élnek, avval rémiszgeti a gyermeket hogy ha hozzám menekül akkor elintézi hogy intézedbe kerüljön, csakhogy ne lehessen nálam.

Hozzászólásokat előre is köszönöm.

Pille0726 # 2014.11.09. 11:42

Tisztelt Hozzáértők!

Gyermek elhelyezése kapcsán, illetve gyámság átvétele kapcsán kérném a segítségüket.
A párom jelenleg börtönben van, a volt felesége elhunyt. Három gyermeke van, ebből két kiskorú. A két gyermek először az anyai nagymamánál volt elhelyezve, aki elhunyt, utána a nagymama testvéréhez kerültek, akik visszaéltek a gyerekek vagyonával, és végül idén februárban a párom testvéréhez kerültek.
A legkisebb gyermek betöltötte szeptemberben a 13-ik életévét. Sajnos a jelenlegi környezete nem nevezhető a legjobbnak (pl: Egy szakadt nedves matracon alszik, és ahelyett hogy ágyat kapott volna, inkább egy napi kamatozású hitelből Görögországba mentek). A család ezen részével való kapcsolata is elég hullámzó, sajnos valamiért nem nagyon akarják őt elfogadni.
Addig ment ez az állapot, hogy a gyermek arra kért, hogy vegyem át a gyámságát, ami elöl természetesen én nem is zárkóztam el. Viszont 2015. február közepén fogják csak a munkaszerződésemet határozatlanra módosítani. Ezzel tisztában van a párom testvére is, ez alapján meg is beszéltük, hogy megvárjuk a szerződés módosítást, és utána adjuk be a kérelmet a gyámságra.
Ennek ellenére a nagybátyja úgy döntött, hogy már előbb beadja az elhelyezési papírokat. Azzal zrikálja a gyereket, hogy alig van 10% esély, hogy én őt megkapjam, úgyhogy vagy intézetben vagy nevelőszülőknél fogja végezni. Ezt mindenképp el szeretnénk kerülni! A gyermek sajnos már idegi alapon betegeskedik, és nap mint nap azon görcsöl, hogy most mi lesz vele.
Abban kérném a segítségüket, hogy mit tehetek ez ügyben. Ha a gyermeket meghallgatják, akkor megkaphatom e a gyámságát? És megteheti e ezt a párom testvére, hogy direkt előbb elindítja az eljárást, hogy nem vállalja tovább a gyermek gyámságát, csak hogy biztos ne hozzám kerüljön, hanem intézetbe vagy idegenekhez?

Előre is nagyon köszönöm a segítségüket!

sz_gabci # 2017.10.29. 09:53

Tisztelt Jogászok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Gyermekvédelmi gyám vagyok. Az egyik gyámságom alatt álló, nevelésbe vett 14 évet betöltött kislány folyamatos szökésben van, állandóan visszaszökik a hajléktalan édesanyjához. A rendőrök időnként elkapják, visszaszállítják, de órákon belül újra megszökik. Természetesen a gyermek mindig csontsoványan, élősködőktől hemzsegő hajjal kerül elő. Az anya jelenleg is egy padon él, és várja a következő gyermekét. Jelenleg egy Népkonyha mögötti padon laknak, az anya jövedelemmel nem rendelkezik.
A kérdésem: kimeríti-e az anya a kiskorú veszélyeztetése meghatározást, ha támogatja a gyámoltam ott tartózkodását, hiszen nem szól a rendőröknek, hogy a gyermek visszaszökött hozzá, illetve nekünk sem jelzi, hogy tegyük meg a szükséges lépéseket? Illetve, ha a gyámoltamat igazoltatják, más hozzátartozó adatait diktálják be, így nem szállítják vissza, hiszen nem látják, hogy a gyermek körözés alatt áll. A gondozási helyen több testvére is nevelkedik a gyámoltamnak, ők jól érzik magukat, iskolába járnak. A gyámoltamnak is az a legnagyobb kifogása a lakásotthon ellen, hogy iskolába kell járni, és nem lehet cigarettázni. Mégis úgy gondolom, a probléma gócpontja az anya, aki motiválja erre az életformára a gyermeket. Egyszerűen csak azon gondolkodom, hogy tehetek-e még valamit az anya effajta cselekedete ellen, hiszen már a szülői felügyelete szünetel, azóta amióta a gyermekeit nevelésbe vették? Mégis továbbra is veszélynek teszi ki a gyermekét? Nem beszélve arról, ha a bármi történik a gyermekkel kint az utcán, az lesz az első kérdés mit tettünk azért, hogy megakadályozzuk. A gyermek hallássérülése miatt egy különleges lakásotthonban van a gondozási helye kijelölve. De a fenti helyzet miatt már kértem a speciális, zárt intézményben történő elhelyezését. Sajnos Isten malmai itt is nagyon lassan őrülnek, egy ilyen eljárás, ha sikerrel is jár, akkor is minimum egy évig, majd a sorba állás akár újabb másfél évig is eltarthat. Addig bármi történhet, félek hogy megfagy az anyja mellett az utcán, hiszen fizikailag is megviselte már az utcai élet. Szerintetek tehetek bármit még az ügyben?
Köszönettel:
sz_gabci