Válóper - ha nem jelenik meg az alperes

ObudaFan # 2009.06.16. 18:48

Addig kérhetsz ideiglenes intézkedést a gyermektartásra.

Bubbalu # 2009.06.16. 12:22

Tisztelt ÓbudaFan!
Még meg sem volt a tárgyalás és már is elhalasztották, ugyanis anyósom írt a bíróságnak egy levelet, hogy külföldön van a kisfia és nem tud a tárgyalásra eljönni, csak októberben jön haza.
Kérdem én, ennyi elég hozzá? És ha azt írja, hogy 5 év múlva jön haza, vagy nincs tudomása róla, hogy mikor "óhajt" hazajönni, akkor mikor történik meg a válás? Amíg nem váltunk el, neki milyen kötelezettségei vannak a családdal, számlákkal, hitelekkel kapcsolatban? Csak amit ő jónak lát?
Mit tehetek törvényesen?
Előre is köszönöm?

ObudaFan # 2009.06.15. 11:30

Sajnos még mindig nem kaptam meg a választ arra a kérdésemre, hogy ha a közös megegyezéssel beadott válási keresetem ügyében kitűzött tárgyaláson nem jelenik meg a férjem mi fog történni a következőkben???

De, megkaptad: el fogják halasztani, és ha nem is jön el, akkor csak tényállással tudtok válni.

A gyerektartásra kérhetsz ideiglenes intézkedést.

Bubbalu # 2009.06.15. 11:14

Azt is szeretném megtudni, hogy él-e még az a lehetőség, hogy ha eladjuk a házat nem kell a szoc.pol.-t visszafizetni, hanem akinél a gyerekek maradnak az "új" lakásba beleforgathatja ezt az összeget, vagy mindenképpen vissza kell fizetni a banknak?

Bubbalu # 2009.06.15. 09:36

Kedves joghoz értő hozzászólók!
Sajnos még mindig nem kaptam meg a választ arra a kérdésemre, hogy ha a közös megegyezéssel beadott válási keresetem ügyében kitűzött tárgyaláson nem jelenik meg a férjem mi fog történni a következőkben???
Külföldön van (dolgozni)és őszig nem is óhajt hazajönni. De ez sem biztos, valószínűleg attól függ, hogy alakul kint az élete az új barátnővel.
Április elején elhagyta a lakást.
A válás kimondásáig van-e joga a családjának a kinti jövedelméhez?
Itthon van ezen felül fix jövedelme, amiből- egyenlőre - utal pénzt gyerektartásra. Persze csak bízom benne, hogy mindaddig megteszi, amíg a bírósági határozat meg nem lesz és letudják vonni tőle.
Válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.06.11. 07:28

Hogy jönnék én ahhoz, hogy bárkiről is bármit képzeljek - szó se volt erről.

Természetesen ameddig a gyermekek tanulnak addig tabu a jelenlegi otthonuk, ám ha a lakás/ház nem megosztható és emiatt őneki el kell mennie, akkor félő hogy tulhasználat miatt havonta fizetned kell rész "albérletet" - már amennyiben erre a bíróság kötelezne.

Továbbra is azt javaslom, a válóper "cirkuszába" a gyerekeket ne vond bele., ha te nem tudnád elmondani a dolgokat, tanu nemigen segít...

Válni akarsz, ahhoz csakis a te elhatározásod, döntésed szükséges, az őt megillető vagyoni értéket a bíróság nem itélheti el tőle.

Azt hogy a későbbeikben mit csínál a pénzével abba beleszólásod már nem lesz...

Javaslom esténként olvasgasd ezt a topicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és az arra kapott válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

További minden jót, jobbat.

Bubbalu # 2009.06.11. 06:35

"Lisa"
Laikusként elég sokmindent tudsz úgy veszem észre.
Nem óhajtok ülni a vagyoni értékén, én lennék a legboldogabb ha elköltözhetnék abból a házból, mert a történtek miatt utálok ott lakni, de csak ezért nem fogok albérletbe költözni a gyerekeimmel, hogy egy bizonyos 3. személy pedig az én vagyoni értékembe - ahogy te mondtad - beleüljön, s ezáltal a gyerekeim kerüljenek hátrányba. Én ugyanis az ő érdeküket tartom szem előtt! Mint előzőleg írtam semmiképpen nem akarnám, hogy bíróságra kelljen menniük, de többször hallottam már olyat, hogy a bíró meghallgatta a gyerekeket.
Egyébként pedig ezt nem igazán értem, hogy miért csak a gyerek 18 éves koráig nem lehet kirakni a lakásból, ha pl. 20 éves koráig alapból középiskolás, mert késett + 5 évesre jár.
Nem tudom, hogy mit képzelsz rólam, de én csak a gyerekeim jelenlegi és jövőbeni érdékeit próbálom nézni. Sajnos a férjem hozott bennünket olyan helyzetbe, hogy ideág jutottunk! Én vagyok itt a gyerekeimmel és minden egyéb gonddal. Pedig ennyi erővel én is leléphetnék, aztán oldja meg a másik a problémákat ahogyan akarja.

monalisa1 # 2009.06.10. 18:32

A mindenkori havi összes jövedelméből fizetnie kell a t.díjat, és ha az százalékosan van megállapítva akkor akként. Az már más kérdés, hogy ennek hogyan tudsz érvényt szerezni itthonról, amikor valószínűleg azt sem tudod hol- milyen cégnél is dolgozik, és hogy ott mennyi a pénze. Számtalan anyukának nagy fejtörést okoz ez a dolog...

Nézd, az egy dolog, hogy a jelen pangó ingatlanpiaci időkben nemigen lehet eladni (= jó áron ill. reális áron) egy lakást és/vagy házat, a másik az, hogy végtelen időkig nem ülhetsz a vagyoni értékén...

Ha nem tudjátok a házat közösen értékesíteni, végső soron bírósághoz fordulhat a közös tulajdon megszüntetése iránt, és ez legtöbbször árverezést jelent...

Az hogy ő az anyukája 4 szobás házában kényelmesen elvan, semmiképp nem jön ide.

Azonban amíg a közös gyermekek közül a kisebbik is be nem töltötte a 18. életévét a házból "kirakni" benneteket nem lehet, mivelhogy a szülő akár a saját kárása is köteles a gyermekének biztosítani a megfelelő lakhatást.

Az un. tényfeltárásos váláskor sem okvetlenül muszáj mindenről beszélni - és főleg nem az esetleges egymásra sárdobálás stb. -, elég annyi, hogy eddig tartott a házasság és nem tovább.

A gyerekeknek meg semmi keresnivalójuk a válóperes tárgyaláson, nem "mozi" ez hogy szórakoztató legyen...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bubbalu # 2009.06.10. 18:11

Egyenlőre még nem követeli. De még mindig nem tudom a választ, hogy mi lehetséges akkor, ha én nem tudom kifizetni őt és az ingatlant sem tudjuk eladni jó ideig?
Ha nem jelenik meg a tárgyalásokon, akkor már úgy veszi a bíróság, hogy nem közös megegyezéssel válunk és ki kell teregetni a piszkos dolgokat a bíróságon?
Ezt én elakartam kerülni, márcsak a gyerekek miatt is, hogy véletlenül se kelljen oda menniük. Pontosan elég volt ami itthon lezajlott.
De arra sem kaptam meg a választ, hogy a külföldi keresetéből jogosult-e a családja?
Köszönöm

ObudaFan # 2009.06.10. 17:26

De, előbb-utóbb el tudtok válni úgy is, de nem a közös megegyezéses bontás szabályai szerint.
Van neki ott 50% tulajdoni hányada, annak a lakott értékét legalábbis jogosan követeli.

Bubbalu # 2009.06.10. 17:13

Ne haragudj, de még nem jártem azelőtt itt és úgy gondoltam, hogy csak adott témáról lehet egy-egy részben írni.
Azt hiszem nálunk elég sok minden felmerül. Én csak örülnék, ha egy helyen megkapnám a választ minden kérdésemre.
Azt a választ kaptam itt a lakáshasználattal kapcsolatosan, hogy a felét fizessem ki a férjemnek.
Ezt jogosnak tartanám, de kérdés az, hogy miből fizessem ki, ha nekem is csak adósságom van a ház miatt. Eladni a mai ingatlan piac mellett szinte lehetetlen, vagy potom pénzért, amely talán az adósság és szoc.pol. visszafizetésére elég. Én mehetek a két tinédzser gyerekemmel albérletbe. Jelzem a férjem az egyedül élő édesanyjával lakna egy 4 szobás házban, ha nem lenne külföldön.
Ha a férjem nem jön haza hónapokig, évekig külföldről, akkor addig nem válunk el? Akkor addig a külföldi keresetéből is jár a családjának?
A válaszokat előre is köszönöm.
B.

monalisa1 # 2009.06.09. 19:30

Most olvastam a lakáshasználati díj... c. másik topicban, hogy a házasságból két gyermek is van - az egyik még kiskorú.

Kár hogy ezt a tényt itt nem közölted velünk, illetőleg nem kellene több topicba is "szétszorni" a sztorit...

Szóval ha kiskorú gyermek is van, akkor a bíróság a váláskor feltétlen szükségesnak tartja az apa személyes meghallgatását a gyermek elhelyezésére, a t.díjra, valamint a láthatás/kapcsolattartás nagyon részletes leszabályoza vonatkozóan.

Mindezt nem lehet írásban "megüzenni" a bíróságnak.

monalisa1 # 2009.06.09. 19:20

Bubbalu

Közös megegyezéses válás esetén a bíróság mindkét féltől szeretné hallani a válási "óhajt", valamint az ingatlan(ok) és ingóságok dolgáról a megegyezést. (Tulajdonképpen csupán pár mondat elhangzásáról van szó, de azt lehetőleg élőszóban.)

Ha a következő tárgyalásra sem tud eljönni a férjed, javasolt közjegyzői magánokiratba foglaltatnia a keresettel azonos kérést. (Legjobb ha a külföldi magyar követségen ill. konzulátusos készül a fenti közjegyzői okirat, mert akkor elmaradhat a hiteles fordíttatás költsége.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.06.09. 17:12

Akkor halasztás.

Bubbalu # 2009.06.09. 12:56

Két hét múlva lesz az első válóperes tárgyalásunk. A férjem (alperes) nagy valószínűséggel nem lesz ott, mivel külföldön tartózkodik. Az anyja átvette az idézést (mivel az ő címe lett megjelölve tartózkodási helynek).
A válás közös megegyezéssel lenne. Ő aláírt egy papírt, hogy egyetért azokkal amit a keresetben leírtam.
A kérdés az, hogy Ő nincs ott, mi történik?