gyerektartás

kiki8 # 2009.06.17. 18:15

Köszönöm a hozzászólást!

_Wasp_ # 2009.06.17. 13:20

a feleség nem "emelheti meg" a tartásdíjat, vagy a férjed fizet önként többet, vagy van erről egy ítélet.

Kérdésem az lenne hogy ilyen esetben tudunk e tenni valamit hogy elkerüljük a levonást?
semmit. Ha levonást kér az ex, akkor levonás lesz.

Egyáltalán a gyerektartást lehet e másra költeni?
bármire költhetik, akkor sincs beleszólásotok, ha az egészet elissza, a gyermek meg kénytelen nálatok kajálni.

szerinte nem sokat számítana ha megemlítené a közös gyerekünket.
szerintem meg számítana. Így a jövedelmének 40%-át kell kifizetnie szerintem, úgy meg maximum 33%-t kéne. Ez például egy kétszázezres fizetésnél 12ezer forint per hó, évi 144e. Háromnegyed havi fizetés. gondolom lenne helye nálatok.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kiki8 # 2009.06.17. 11:27

A feleség emelte meg.Nincs még bírósági eljárás.
De a párom nem is akar.Mert rosszabbul járunk ha lenne.főleg a letiltás miatt.
szerinte nem sokat számítana ha megemlítené a közös gyerekünket.
Köszönöm a gyors választ.

ObudaFan # 2009.06.17. 10:41

Nyilván nem a feleség emelte meg, hanem a bíróság. Ha így van, akkor fizetni kell, mert különben elrendelik a letiltást. Nem tudom, hogy a felemelési perben a közös gyermeketekre hivatkozott-e a párod.

kiki8 # 2009.06.17. 10:04

Segítséget szeretnék kérni!

A párom volt felesége megemelte a gy.tartást.
harmincról,negyvenre.A gyerekek 10 és 12 évesek.
Nekünk a párommal is van egy közös 7 hónapos fiunk.
Igaz jól keres,de sajnos semmi se látszik belőle.albérlet,hitelek,számlák stb....
Eddig mindig időben fizetett a párom.De most elmaradt.Az ex annyit mondott hogy ha nem fogja tudni fizetni akkor levonatja a fizetéséből.
Kérdésem az lenne hogy ilyen esetben tudunk e tenni valamit hogy elkerüljük a levonást?
Egyáltalán a gyerektartást lehet e másra költeni?
Mit tudok tenni hogy a kisfiam ne szenvedjen hiányt semmiben???Hittem hogy lehet még jobb is de már nem vagyok biztos benne és szeretném a fiam megvédeni.
Nem szeretném ha neki kellene hiányban szenvednie hogy a másik kettőnek mindenük meglegyen bár már nekik megvan mindenük.A nyaralásról nem is beszélve.Vigye az apja őket.
Én családi nyaralást szeretnék hármasban,amit a párom ellenez mert mi van ha a másik kettő megtudja és számon kérik őt.Már nagyon nem tudom hogy mi tévő legyek.Ha valaki tud segítsen.Köszönöm.

kisokos # 2009.06.15. 07:03

Tűzvarázsló,

a tdíj emelésére akkor van reális esély, ha

• a kötelezett teljesítőképessége megnő és a tdíj nem %-os formában lett megállapítva,

ÉS

• a gyermek szükségletei (pl. az életkor előrehaladtával, betegség következtében) megnőnek.

Tehát, ha a volt feleségnek a jelenlegi házasságából születik gyermek,vagy elveszti a munkahelyét,akkor a gyerektartást emeltetheti.
Értelemszerűen nem. Az ő jövedelmi helyzete csak sokadik helyen, a gyakorlatban alapvetően nem befolyásolja a tdíj mértékét.

monalisa1 # 2009.06.14. 19:56

Természetesen ObudaFan is nagyon jó és hasznos tanácsolat/válaszokat ad, mint ahogy a többi fórumozó - önzetlenül segítő jogász is.

Én csak egy laikus hozzászóló vagyok, és egyszerübb kérdésre könnyű a válaszolás.

monalisa1 # 2009.06.14. 19:52

Javaslom keresd/olvasd ezen "öröklés és családjog" rovatban dr. Gárd András tanár úr előzőekbeli hozzászólásait., évtizedik családjogi ügyekben eljáró bíró volt, tehát nagy szakmai tapasztalattal válaszol az egyes beírásokra, így többek közt a t.díj pro és kontra módosításával kapcsolatos kérdésekre is.

monalisa1 # 2009.06.14. 19:43

A "csak úgy" alapon még senkinek nem itéltek meg semmit, a követelés jogalapját bizonyítani kell. A bíróság vizsgálódik, mérlegel és dönt.

tüzvarazslo # 2009.06.14. 19:05

Köszönöm a választ.
Tehát,ha a volt feleségnek a jelenlegi házasságából születik gyermek,vagy elveszti a munkahelyét,akkor a gyerektartást emeltetheti.Ha úgy fordul a bírósághoz most,hogy ő "csak úgy " szeretné emeltetni,akkor a bíróság felméri az ő és a párom vagyoni helyzetét,vagy elfogadja amennyit kér? Kereseti nyilatkozatot kér és az alapján határoz meg egy összeget?

Köszönöm a választ
Bocs,hogy ennyit kérdezek,de még nem látok teljesen tisztán.

monalisa1 # 2009.06.14. 18:58

Külön írom: a tanévkezdéshez a legtöbb önkormányzat és/vagy a munkahely több-kevesebb beiskolázási támogatást biztosít - kérni kell.

Ami a lakáshitel dolgát illeti, sokan a lakáscseréhez vesznek fel hitelt ill. ujabb hitelt - értelemszerűen megnövekszik a család havi kifizetni valója. De jól is néznénk ki ha ennek különbözetét az ex-el szavatnánk meg...

monalisa1 # 2009.06.14. 18:47

A mindennapi élet velejárója a többletkiadás tanévkezdetkor, de a felvett hitel törlesztése is "normálisnak" mondható. Vagyis egyik sem a körülmények lényeges megváltozását jelenti.

Azonban egy kisbaba születése és/vagy a munkahely elvesztése már nagyon is indok lehet a t.díj módosítására.

"Lisa"
laikus hozzászóló

tüzvarazslo # 2009.06.14. 17:07

Kedves Obudafan! A körülmények lényeges megváltozásán érthető esetleg iskolakezdés,lakáshitel törlesztés.Ha ezek lehetősége fennáll,akkor a gyerektartás emelését a bíróság fenntartás nélkül elfogadja?

Válaszát köszönöm

Kedves Monalisa,az ön válaszát is köszönöm.

ObudaFan # 2009.06.14. 09:56

Ilyen esetekben a tartásdíj módosítása azon az alapon kérhető, hogy a kötelezettségvállalást követően az annak alapjául szolgáló körülményekben a lényeges változás állott be.

monalisa1 # 2009.06.13. 18:41

A t.díj lehet havi fix összegben meghatározva, illetőleg a kötelezett havi összes jövedelméből egy eltartott gyermek esetében 15-25% közötti összeg.

Minden különösebb pro és kontra érvelést mellőzve, a 3 évvel ezelőtt megállapított/meghatározott t.díj időközben jelentősen vesztett értékéből = inflálódott. (Az élet minden területén változtak a bérek, a díjak, a költségek stb.)

És a gyermekkel kapcsolatos költségek sem örök állandók, hanem az évek előhaladtával egyre több rá a költség a kiadás.

A 15e Ft-ra 3 év elteltével a 5e Ft emelési kérelem egyáltalán nem túlzott, mértéktartó.

A fizetendő havi t.díj összegét befolyásolhatja ha esetleg nektek időközben közös kisbabátok született, illetve az apa netán munkanélkülivé vált - remélve átmenetileg csak. Ezen esetekben ő kérheti a mérséklést a körülmények időközbeni változására tekintettel, de mindent igazolni kell.

Legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni az emelési különbözetet.

"Lisa"
laikus hozászóló

tüzvarazslo # 2009.06.13. 18:05

A párom 3 éve elvált a feleségétől.A házasságból egy gyermek született,aki most 7 éves.Három éve közös megegyezés alapján,amit a bíróság is jóváhagyott,15.000 Ft.gyerektartásban állapodtak meg.Három hónappal ezelőtt a volt feleség bejelentette,hogy emeltetni akarja a gyerektartást 5000 Ft.-tal.Viszont ez az összeg a párom jelenlegi fizetésének a 20%-tól több.Kérdezem én,joga van-e a volt feleségnek öncélúan emeltetni a gyerektartást úgy,hogy a bíróság nem vesszi figyelembe a két fél vagyoni helyzetét? A volt feleség házasságban él.Visszamenőleg kérheti-e az emeltetett gyerektartást.A párom és én megbeszéltük vele,hogy a jelenlegi fizetésének a 20%-a szerint vonják a gyerektartást,ő ebbe beleegyezett,de még mindig nem intézte el jogi úton.Lehet ennek érdeki háttere?