gyerektartás végrehajtása

_Wasp_ # 2009.07.17. 14:01

a különbözetre kérhetnéd a végrehajtás felfüggesztését, ha már a bíróság hivatalból nem intézkedett ez iránt.

Az önpusztító dolgokról lebeszéllek, az csak arra jó, hogy bolondot csinálj magadból. Ha a különélő gyermeked nagykorú lesz, akkor saját tartásod, vagy kiskorú gyermekeid tartásának rovására őt eltartani nem leszel köteles.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Abacs # 2009.07.17. 13:22

Segítő tanácsot szeretnék kérni.
Tartásdíj perünk 2,5 éve indult és azóta zajlik.Volt már egy ítélet,de hatályon kívül helyezték és új eljárás van folyamatban.Betegségem és lecsökkent jövedelmem miatt kértem leszállítást.Azóta nincs ítélet és majd ősszel folytatódik tovább.A másik fél már kért orvosszakértői vizsgálatot is,mert kétségbe vonják hogy betegségem miatt váltottam munkahelyet.Jelen pillanatban is még a 2005-ös fix összegű tartásdíj van érvényben,amit az akkori átlagon felüli munkabérem alapján állapítottak meg.Mostani jövedelmem az 1/3-a annak amit kerestem.Próbáltam fizetni kölcsönökből,eladott holmikból 2008 végéig. Volt 20008-ban egy végrehajtás is 3 havi fél tartásdíj fizetés miatt.Valahogy kinyögtük kölcsönkérve a pénzt szüleimtől.Utána év végéig mindig helyrehoztam ha elmaradásom volt.
Az elmúlt 8 hónapban viszont csak a felét tudtam fizetni,mert 1,5-szeresére nőttek a lakás törlesztő részletei (2 hitel),és ha azt nem fizetem,akkor mehetünk az utcára a két pici gyermekünkkel és a feleségemmel.Most kiderült,hogy a volt feleségem végrehajtást kért ellenem.
Jelzáloghitelt már nem tudok felvenni a házra,a barátaim sem állnak jól anyagilag,személyi kölcsönöm már van,azt is törleszteni kell.Több hitelt már nincs miből törleszteni.
Már arra is gondoltam,hogy ha tényleg végrehajtás lesz,akkor égő fáklyát csinálok magamból a bíróság előtt,hátha akkor elmondhatom a történetemet,hogy milyen igazságtalanság folyik.Teljesen belefáradtam,az egészségem is rosszabb lett.Cukorbeteg lettem 5 hónapja.
Mit lehet tenni?

_Wasp_ # 2009.07.17. 13:06

ettől függetlenül egy minimumösszeg meghatározásra kerülhet, ne hagyd, hogy elévüljön (6 hó az elévülés!), addig, amíg sem pénze, sem vagyontárgya nem lesz az anyának, tekintsd egy hosszú távú kölcsönnek, amikor pedig álláshoz, vagyonhoz jut (pl örököl) akkor majd milyen jól jön, lehet, hogy a gyermeked egész egyetemi tanulmányait, vagy a lakásvásárlásának kezdő tőkéjét fedezni tudja.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kisa6 # 2009.07.17. 12:59

Azt még elmondanám,mikor vele volt télen a gyerek 1 hetet nem kapott meleg ételt!De új kutyája az lett 2 is.A gyerek sem tudja megérteni,miért viselkedik így!

kisa6 # 2009.07.17. 12:55

Sajnos úgy áll a helyzet,hogy van egy "kedves" édesanyja a gyermek anyukájának,aki arra hivatkozik hogy szegény lánya aki keresi a helyét segítségre szorul,ezért rendszeresen havonta küld neki pénzt.Ahelyett hogy erre az unokájára költeni,akit állítólag nagyon szeret.
a gyerektartást amivel eddig tartozik anyuka megússza?Nincs semmi vagyona.A körny.tan.után a bíróság ezt kapta:Tulajdona 1 db tv,1 db ágy, 1 db 1 db mosógép.Ebből mit lehet csinálni?

_Wasp_ # 2009.07.17. 12:44

neked kéne megindokolni, hogy mire fel kívánnál a korábbi egyezségtől eltérő vagyoni megosztást a javadra. És ha a bíróság úgy látja, hogy ez nem indokolt, akkor bukod.

a megállapodások olyanok legyenek, hogy mindketten belemenjetek. Ha ellentmondás van, akkor a bíróság dönt, és az senkinek nem lesz annyira jó.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Gingerke # 2009.07.17. 12:01

Az ingóságok megosztásánál kinek kellene nagyon megindokolni? A bíróságnak? Gyermekünk egyetemista, az anyánál marad. A lakóingatlan esetében jó gondolat-e 1/3 2/3 arányban osztani, hiszen az anyának kell új helyen gyermekével új lakást vásárolni?

Ki tudja a választ? Válóper el?tti els? lépés: Gyorsan megosztani az ingóságot, mert lakhelyet, munkát változtatok.Ügyvédi hitelesítéssel! Másod

_Wasp_ # 2009.07.17. 09:52

kilenc éves gyermeknél albérletben lakni nem kell, de tartásdíjat fizetni kell. Ha nem tud sokat fizetni akkor nem tud, de azt már nem hiszem el, hogy az albérletben ingyen lakik, hogy a boltban ingyen adnak neki kenyeret. Tehát valami jövedelme van, és abból veled egységben járuljon hozzá a gyermeke eltartásához.

Egyébként büntetőjogi felelőssége is van, és azt is meg lehetne említeni, hogy a gyermekével való kapcsolattartás nem fakultatív, hanem kötelessége, aminek eleget kell tennie. (bár sajnos a kapcsolattartást kikényszeríteni nem lehet)

másfelől:

Gyermektartásdíj megelőlegezése
22. § (1) A gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha

1. a bíróság a tartásdíjat jogerős határozatában már megállapította vagy van olyan külföldi bíróság, vagy más hatóság által hozott jogerős határozat, amelyet a Magyarországon élő gyermek javára nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján kell végrehajtani, és
  2. a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen, továbbá
  3. a gyermeket gondozó szülő vagy más törvényes képviselő nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani,

feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.
(2) Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a 131. § (2) bekezdését kell alkalmazni.
(3) A gyámhivatal a gyermektartásdíj behajthatatlanságát a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett személy rendszeres jövedelmére, illetve egyéb vagyonára vezetett eredménytelen végrehajtást követően állapítja meg. Az eredménytelen végrehajtást, illetve a végrehajtás szünetelését kimondó foglalási jegyzőkönyv hat hónapnál régebbi nem lehet.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg számításánál a kérelem benyújtása időpontjában közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni a 19. § (4) bekezdésében meghatározott személyeket.
(5) Nincs helye a gyermektartásdíj megelőlegezésének, ha a kötelezett

1. lakóhelye olyan államban van, ahol a tartásdíj nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján nem érvényesíthető, vagy
  2. külföldi tartózkodási helye ismeretlen, vagy

c)

1. a jogosulttal közös háztartásban él

e)
(6) Nincs helye továbbá a gyermektartásdíj megelőlegezésének

1. részösszegű megfizetés vagy részösszegű behajthatóság esetén, ha ennek mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének ötven százalékát meghaladja, vagy
  2. lejárt gyermektartásdíj esetén.

24. § (1) Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás időtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. Indokolt esetben a megelőlegezés folyósítása - egy alkalommal - legfeljebb további három évre ismételten elrendelhető. Nincs helye a megelőlegezés ismételt elrendelésének, amennyiben a (8) bekezdés szerinti adók módjára történő behajtás 3 éven át nem járt eredménnyel.
(8) A megelőlegezett gyermektartásdíjat a kötelezett a Ptk. 232. §-ának (2) bekezdésében meghatározott kamattal az államnak megtéríti. A megelőlegezett gyermektartásdíjnak meg nem térült összegét adók módjára kell behajtani az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint.

159. § (1) A gyermektartásdíj gyámhivatal általi megelőlegezésének - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a törvény 22-24. §-ainak hatálybalépését követően előterjesztett kérelem esetén van helye.
(2) Azokban az ügyekben, amelyekben a tartásdíj előlegezéséről a bíróság a törvény hatálybalépésekor még nem döntött, az eljárást meg kell szüntetni, és a kérelmet át kell tenni a jogosult lakóhelye szerinti gyámhivatalhoz.
(3) Ha a tartásdíj megelőlegezése a bíróság határozata alapján már folyamatban van, a bíróság végzésében meghatározott időtartamig a folyósítás továbbra is a bíróság feladata, a korábban hatályos jogszabályi rendelkezések szerint, azonban a tartásdíj megelőlegezése ismételt elrendelésének nincsen helye. Ezt a szabályt kell alkalmazni folyósított összeg adóstól történő behajtására abban az esetben is, amikor már csak a megelőlegezett összeg behajtása van folyamatban.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kisa6 # 2009.07.17. 09:44

Hozzátenném még lassan egy éve van nálunk a gyermek,semmiféle hozzájáruása nincs anyukának,elvinni is csak egyszer vitte karácsonykor.

kisa6 # 2009.07.17. 09:43

Hozzátenném még lassan egy éve van nálunk a gyermek,semmiféle hozzájáruása nincs anyukának,elvinni is csak egyszer vitte karácsonykor.

kisa6 # 2009.07.17. 09:43

kisa6 # 2009.07.17. 09:38

Sajnos elvesztt az éterben.
Kérdésem a következő:Hol lehetne igényelni gyerektartás megelőlegezést anyuka helyett?Nincs semmilye,albérletben lakik,nem dolgozik,9 éves gyermekét nálunk helyezte el a bíróság.Köszönöm a választ.

_Wasp_ # 2009.07.17. 09:35

nem.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kisa6 # 2009.07.17. 09:33

Tegnap írtam kérdést,nem fog megjelenni?

_Wasp_ # 2009.07.16. 12:19

Gingerke

igen, de nagyon meg kéne indokolni,
igen
de, ilyen egyszerű, ha nincs gyermek.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Anyu33 # 2009.07.16. 12:14

Köszönöm Wasp, megteszem :*

Gingerke # 2009.07.16. 12:10

Ki tudja a választ?
Válóper előtt vagyok. Közös házunkat szeretnénk eladni. Első lépés:a benne lévő ingóságok megosztása, mert lakóhelyet, lakást váltok.Ha mi ügyvédi hitelesítéssel megegyezünk, egymással szemben további követelésünk nincs, a későbbi válóper módosíthat-e ezen? Második lépés: ingatlan eladása./lassabb folyamat/ Szintén megegyezhetünk-e arányaiban ebben is? /szintén ügyvédi hitelesítéssel?
Harmadik lépés: elválunk, és ezek után a bíróság csak hivatalosan elválaszt minket, hisz mi már egymással szemben minden anyagi kérdést megoldottunk! Vagy ez nem ilyen egyszerű?
Köszönettel a választ!

Ki tudja a választ? Válóper el?tti els? lépés: Gyorsan megosztani az ingóságot, mert lakhelyet, munkát változtatok.Ügyvédi hitelesítéssel! Másod

_Wasp_ # 2009.07.16. 12:09

t

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.16. 12:09

(azért általában a jogi úttal fenyegetőzés beválik - ha az ügyintézőnél nem is, de a felettesénél feltehetően. Megemlítheted, hogy együttműködési kötelezettségük van, és ha kiderül, hogy mégis hibáztak valamit, és még együtt sem működtek, akkor minden kapcsolódó károdért teljes felelősséggel fognak tartozni - ide értve a csillagászati ügyvédi díjakat is. :) sok siker... )

_Wasp_

és felesleges megoldása

Anyu33 # 2009.07.16. 11:56

:DDD
Köszi Wasp, megértettem.
:*

_Wasp_ # 2009.07.16. 11:42

hahó.

azt hogy hogyan lehetne simán elintézni, nem tudom, de az biztos, hogy ha nem kapod meg a neked járó tartásdíjat, akkor követelésedet bírósági úton érvényesítheted, ami nem annyira "sima" és nem annyira gyors, viszont sokkal többe kerül a neked tartozóknak.

bárkit felszólíthatsz bármire.
Én például most felszólítalak téged, hogy bukfencezz.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Anyu33 # 2009.07.16. 11:03

Felszólíthatom-e a telefonon az ex munkaügyisét az együttműködésre, és arra, hogy emelje fel azt a telefont és kérdezze meg a MÁK-os bérszámfejtőjét, hogy miért nem utalták el a t.díjat, ha egyszer már a hónap elején zárolták és nekem nem hajlandó elárulni az illető nevét és elérhetőségét?
Hahó, valaki!
S.O.S.!!!
Nagyon köszönöm!

Anyu33 # 2009.07.16. 08:27

Ja, és kinek lenne a dolga ezt gördülékenyen és simán elintézni?
Köszönöm!

Anyu33 # 2009.07.16. 07:20

Jó reggelt!

Újabb akadályba ütközött az ügyem.
Vázolom:
A Bíróság minden érintettnek elküldte a fizetésből letiltó végzést, az ex munkahelye felé is.
Azonban lakcímet írt az utalás helyére, amit még idejében korrigáltam ajánlott levélben az exférj munkahelye felé, aki állítólag továbbította a MÁK felé, ugyanúgy, mint a letiltó végzést.
Elég undok és elutasító volt a férfi munkaügyes, hozzáteszem.
Csak akkor vált közlékenyebbé, amikor felhívtam a figyelmét a végrehajtás hátráltatása miatti következményekre.
Ellenben a mai napig nem érkezett meg a t.díj, amit állítólag még a hónap elején zároltak az ex fizetéséből.
Ismételten felhívtam a munkaügyest (állami cég), aki azt mondta, hogy ő nem tud mit tenni, elküldte a papírt a MÁK-nál lévő bérszámfejtőjének, a többi nem az ő dolga, ne hívogassam.
Kérdezzem meg az exférjemet az illető(MÁK) nevéről, elérhetőségéről, mert ő, mint munkaügyes nem adhatja ki.
Szerintem ez is csak hátráltatás és gonoszkodás, időhúzás.
Az exet két napja nem lehet elérni.
Mit tegyek és hová forduljak?
Köszönöm, ha segítetek!

monalisa1 # 2009.07.02. 16:29

Külön nem, de ha a t.díjjal kapcsolatos bírósági itélet/végzés rendelkezett az ügyvédi költség megfizetéséről is, akkor magától értetődő a dolog.

Egyébiránt az ügyvédi díj térítésének jogalapját előbb tisztázni kell.

"Lisa"
laikus hozzászóló