gyerektartás végrehajtása

_Wasp_ # 2009.07.20. 10:05

oké, sok sikert! :D

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Anyu33 # 2009.07.20. 10:01

Köszönöm, megyek bukfencezni ;)

_Wasp_ # 2009.07.20. 09:57

akkor az apától kell kérni a le nem vont tartásdíjat

_Wasp_

és felesleges megoldása

Anyu33 # 2009.07.20. 09:42

Köszönöm Wasp, és ha ezt ő nem tette meg, akkor mi a teendő?

_Wasp_ # 2009.07.20. 09:35

A exnek kézbe, vagy a munkáltatónak kellett volna már július hónap elején bérszámfejtenie?
úgy vélem, hogy a munkáltatónak, a június hónapban ledolgozott munka alapján júliusban bérszámfejtve.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Anyu33 # 2009.07.20. 09:06

Szép napot!
Ismét kérdésem lenne...
A Bíróságtól megkapott t.díj végzésben az áll, hogy "Folyamatos gyermektartásdíj: Július 1 napjától kezdődően havonta előre esedékesen a bérköltség terhére..."- ez mit jelent, hogy mikortól kell a munkáltatónak nekem utalnia a t.díjat?
Mert egyenlőre úgy néz ki, hogy a munkáltató a júliusi bért csak augusztusban bérszámfejti, viszont az ex júniusban fizetett utoljára (akkor még nem volt meg a végzés).
Kérdésem az lenne, hogy akkor most a naptár szerinti júliusban kinek kell a t.díjat fizetnie?
A exnek kézbe, vagy a munkáltatónak kellett volna már július hónap elején bérszámfejtenie?
Mert nem történt meg, pedig még bérszámfejtés előtt megkapta a végzést.

Köszönöm a segítséget!

_Wasp_ # 2009.07.20. 08:47

Az anya a szüléssel járó költségeknek a társadalombiztosítás által nem fedezett részét követelheti a külön élő apától, és a felmerült kiadások teljes összegére igényt tarthat.

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.07.19. 14:58

A gyermek megszületése előtti időre nem jár tatrásdíj, de a szüléssel kapcsolatos költségek részbeni megtérítését lehet kérni.

Abacs # 2009.07.19. 10:59

Ok.Köszönöm.
Így egy kicsit nyugodtabb vagyok.

Patti # 2009.07.19. 10:25

Üdv.
A gyermek megszületése előtt jár gyerektartás úgy mint a családi pótlék?

_Wasp_ # 2009.07.19. 10:06

igen, a bironak vegzessel kell dontenie. ha a vegrehajtas felfuggesztes ala kerul (meg egyszer: A KULONBOZETRE!) akkor semmilyen kar nem erhet benneteket a targyalas elhuzodasaval, illetve az ellenerdeku felnek haszna nem lesz belole, ami az iment emlitett perelhuzo taktikakat ertelmetlenne teszi - es ezt a bironak is meg lehet emliteni

de az ugyveded ezt ugyis tudja...

_Wasp_

és felesleges megoldása

Abacs # 2009.07.19. 07:39

Értem.Akkor a kérdésem az lenne hogy ha az előző tárgyaláson jogfenntartó nyilatkozattal a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmünket fenntartottuk egy esetleges végrehajtás indítás esetén, akkor az a bíróra nézve mit jelent? Végzést kell hoznia,hogy helyt ad,vagy elutasítja? Ha esetleg elutasítja,akkor lehet fellebbezni ellene?
Az lényeges pont,hogy egy 2005-ös megítélt tartásdíjról szóló ítélet alapján lenne végrehajtás,ami előzetesen végrehajtható?

ObudaFan # 2009.07.18. 12:09

Akkor még egyszer.
Ez az a kérdés, amire értelmes választ nem fogsz tudni kapni olyantól, aki a peres iratokat az adott ügyben nem ismeri, mert minden ügyben esetről esetre kell megnézni, hogy indokoltan húzódott-e el az ügy.

Abacs # 2009.07.18. 11:49

A helyzet az kedves ObudaFun, hogy a volt feleség ügyvédje mindig kitalál valami újat,hogy a pert tudja valamivel húzni.Már túl vagyok igazságügyi könyvszakértői vizsgálaton, igazságügyi orvosszakértői vizsgálaton.Abban a bizalomban mentünk az utolsó tárgyalásra,hogy minden megvan már egy ítélethez.Erre fel előállt a másik fél azzal,hogy beidézte a szakértőket a következő tárgyalásra.Értelme nem sok van szerintem,csak a költségeket növeli,hiszen már leírtak mindent a szakértők.Tisztán látszik hogy időhúzásra megy,mint a fociban a meccs végén 1:0-ás vezetésnél. Csak itt arra játszanak,hogy minél később mondják ki a leszállítás szót.Ha lehet,akkor pedig majd csak a másodfokon.Addig eltelik 3 év és jól tönkretettük az apukát és családját./Hehe/
Az eljáró bíró pedig azt teszi,amit a másik fél jogi képviselője mond.Hagyja húzni az ügyet.

Nem lehet fenntebb lépni vagy bármit is tenni ilyenkor?

A bíróság így mondhatja hogy jogszerűen jár el,mert a másik fél még újabb bizonyítási eljárást kért,és ő nem mondhat nemet.
Egy tapasztalt bíró már szerintem látná,hogy mire megy ki a játék.Nem szabadna ezt engednie.Sőt, figyelembe kellene azt is vennie,hogy ez a meghurcoltatás egészégileg is tönkreteszi az ügyfelet.
Én idegileg összeroppantam,amikor a beadott tiszta és világos bizonyítás ellenére a másik fél keresetének adott helyet és felemelte a tartásdíjat.Nem érdekelte,hogy beteg vagyok és elvesztettem a munkahelyemet. Azt mondta cinikusan,hogy: "a két kiskorút meg majd eltartja a jelenlegi felesége".
Hát, ezt feldolgozni lehetetlen. Mire a másodfok hatályon kívül helyezte,és megjegyezte hogy nem is érti az ítéletet,addigra cukorbeteg is lettem.Soha nem volt ilyen problémám, és betojtam,amikor éhgyomorra 16,2-őket mért az orvos.Most is ott van a dokumentum,hogy cukorbetegséggel,magasvérnyomással és depresszióval kezelés alatt állok,de ez senkit sem érdekel úgy látom.(Végülis az árvasági segély is szép összeg lehet majd.)

kisa6 # 2009.07.18. 09:18

Végleges bírósági tárgyaláson azt értettem,hogy az itélet kihirdetése.Nem volt jó a fogalmazás.
Most ideiglenesen intézkedéssel van itt a gyerek,az elmult hat évben tárgyalás nélkül is a párom küldte a havi tizenötezer forintot.Többször elhangzott a tárgyaláson hogy nem kérünk se többet se kevesebbet mi sem.Arra hivatkozik folyamatosan,nincs munkája,épp az aktuális férfi ill. az anyukája tartja el./azt még ideírnám,a gyermeket a nagymama nevelte,mi tudtuk ezt,csak közben intéztük a gyerekelhelyezés megv.,és azt mondta ügyvéd,legyen igazolás a feladott gy.tart.-ról.Közben anyuka költötte ezt el./Ha pár nap volt az utalás csúszásában,azt írta,nincs pénz,nincs gyerek.Most mi is játszuk ezt el?A nagymama vinné nyaralni,nem akarunk a gyerekkel kitolni.Bár annó ezt az sms-t anyuka- lánya együtt írta.

ObudaFan # 2009.07.18. 08:34

Ez az a kérdés, amire értelmes választ nem fogsz tudni kapni olyantól, aki a peres iratokat az adott ügyben nem ismeri, mert minden ügyben esetről esetre kell megnézni, hogy indokoltan húzódott-e el az ügy. Ha indokolatlanul, akkor a bírósággal szemben kártérítési igénnyel lehet fellépni.

Abacs # 2009.07.17. 19:24

Kedves _Wasp_!

Köszönöm hozzám írt válaszodat.Annyi kérdésem még lenne,hogy egy polgári peres eljárásban, - konkrétan tartásdíj per - nem számít a bíróságnak, ha 2,5 évig tart (vagy tovább) ? Semmi kötelme nincs időben a befejezésre?
Azért kérdezem ezt,mert a másik fél szeretné elhúzni minél tovább az ügyet,hiszen addig verhetik a vasat (és verik is),hogy márpedig a régi ítélet van még érvényben addig is./Adós fizess!/ Ha pedig behajtják valahogy (nem tudom hogyan),akkor az a pénz már nem jön vissza soha,hiába nyerjük meg a pert.A házunkat elárverezhetik, ha a bírót nem érdekli.
/keserves ez/

monalisa1 # 2009.07.17. 19:13

Sztella77

Ha visszaolvasod ezen topicit sok helyen is le van írva, hogy egy eltartott gyermek esetében az apa mindenkori havi összes nettó jövedelmének 15-25%-a a t.díj összege - általában 20%.

Ha nem tudotok megállapodni kénytelen leszel bírósághoz fordulni.

(Abba itt külön ne menjünk bele, hogy esetleg csak a minimálbér a legális jövedelem, a többit meg netán zsebbe - ez eseteben "gubanc" van.)

A gyermekelhelyezés kérdése és a láthatás/kapcsolattartás is rendezendő kettőtök közt, illetve ebben is a bíróság dönt.

Attól hogy a gyermek az anyánál van/marad, a szülői felügyelet legtöbbször közös. (Erről is olvassál az egyik-másik topicban.)

Sok örömet és boldogságot a kislányhoz, és legfőbb egészséget - hosszú távon is!

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.17. 19:03

Mi az hogy "végleges bírói tárgyaláson..." Egy per során tárgyalások vannak, aztán itélet születik majd. A visszamenőleges 6 havi elmaradást eleve a keresetlevélben kérni kellett volna, de ha mégsem, akkor az itélethozatal előtti utolsó tárgyaláson lehetőség van ill. volt még rá. (Ha esetleg nem lett kérve a bíró magától nem itélheti meg...)

A tárgyalás egészén kellett volna indokolni/bizonyítani, hogy minek akadályoztatása miatt nem lett kérve a kötelezettől a t.díj már a legelső elmaradást követően. (A szóbeli kérés nem kellően bizonyíték, vagyis a szó elszál, ezzel szemben egy tértivevényes felszólító levél másolata megmarad.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisa6 # 2009.07.17. 16:38

Köszönöm a válaszokat!Az utolsó kérdésem az lenne,a végleges bírói tárgyaláson megállapított gyerektartás visszamenőleg 6 hónapra kérhetjük?Ezek szerint a többit megússza?

sztella77 # 2009.07.17. 16:21

Szeretnék kis segítséget kérni gyermektartással kapcsolatban.Megszületett a kislányom és az apukája a gyerektartást fizetne,de nem tudom,hogy mennyit kellene kérni tőle amit a törvény is előír.Még friss a dolog,mivel a lányom még csak 1 hetes.
Kérném a segítséget milyen összeget lehet kérni ami törvényes.
Köszönettel:Sztella77

Abacs # 2009.07.17. 15:21

Értem.Ha viszont a bíró nem hajlandó intékedni és elutasítja a kérést is,akkor lehet fellebbezni és kérni a Megyei Bíróságtól az intézkedést?

_Wasp_ # 2009.07.17. 15:09

intézkedhet, vagy a te kérésedre dönthet így. Ebben az esetben a csökkentett tartást kell fizetned az ítéletig, de ha mégis bukod a pert, akkor a különbözettel tartozni fogsz.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Abacs # 2009.07.17. 14:57

Köszönöm hogy segítesz.
Amikor az ember végtelen igazságtalanságot érez és azt hogy abszlút tehetetlen ez ellen,akkor már minden mindegy alapon feljön ez a gondolat is.Látta nemrég a tv-ben hogy egy idős ember tette ezt végső elkeseresedésében,amikor az unokájukat akarták elvenni tőlük.Az idős ember megtette, a hatóságok odafigyeltek és orvosolták az igazságtalanságot.
Amikor már a 28. hónapnál tartunk a pereskedésben és még mindig csak a méltánytalan igazságtalanságokat látom,akkor teljesen elkeseredem.
A bíróságnak hivatalból kell-e intézkednie erről? Korábban kértük a felfüggesztést, ha esetlegesen lenne végrehajtás.

_Wasp_ # 2009.07.17. 14:03

(különbözeten természetesen a korábban megítélt tartás, és az általad megcélzott leszállított tartás közötti összeget értem)

_Wasp_

és felesleges megoldása