nyári kapcsolattartás alatt külföldre?

gambler # 2009.08.12. 08:35

Én meg,másképpen érzem ...
Sokszor úgy tűnik néhány hozzászólásból - tisztelet a kivételnek - hogy néhányan képtelenk elviselni azt, hogy egy gyereknek két szülője van. Azt meg különösen, hogy esetleg az a másik (kapcsolattartó) szülő is szereti / szeretné a gyerekét, és szeretne vele lenni. Higyjétek el borzasztó nehéz azt egy apnak (is) feldolgozni, ha kikerül a gyerekei mindennapjaiból. Ha a gyereke vele van, akkor bizony ő dönti el, hogy mit, kivel, és hol. Vagy talán a gondozó szülő megkérdezi apukát, hogy elviheti-e a gyereket nyaralni, és hogy éppen hova ? Ugye, nem ? Más kérdés, hogy a minimális kommunikáció azért jó, ha megvan a felek között. De ne akarjon senki több jogot magának a gyerekeivel kapcsolatban (sem), mint amit a másiknak megad ! Azt meg, hogy egy elvált apának több joga lenne ma Mo-n, mint a gondozó anyának, azt ugye senki sem gondolja komolyan ? Ha bárkit megbántottam volna, elnézést érte, nem ez volt a szándékom. Csak, hogy hallgattassék meg a másik fél is.

verde # 2009.08.12. 06:15

Ezt én is így érzem, de a gyerek csak veled él, az apa meg csak a kapcsolattartás alatt látja...
Nyugi!
Tudtál már a lányoddal beszélni????

follett # 2009.08.11. 21:37

Kedves Verde!

Az anyát nem kell tájékoztatni arról, hogy a gyermek hol tartózkodik a kapcsolattartás idején."

ez azt jelenti, hogy nem köteles közölni a lakhelyét,ahova a lányomat viszi? Ez azért érdekes, mert az exem albérletben van(na nem kell sajnálni, a Rózsadombon full panorámás tuti lakás)és nem tudom az albérlet címét. Nem mintha meg szeretném látogatni, de hát úgy gondolkoztam, ha nekem kötelességem közölni, hogy hol élek a lányommal, akkor neki is, hogy mi a címe. Komolyan mondom én már néha úgy érzem, hogy nekem kevesebb jogom van(pedig nálam van elhelyezve a gyermek és a szülői felügyeleti jog), mint neki.

follett # 2009.08.11. 14:10

ha jól emlékszem, akkor a végzésben úgy szól valahogy a megfogalmazás, hogy át kell adnom a gyermek útlevelét, hogy biztosítsam, hogy az APA külföldre tudjon menni nyári szünetben a gyermekkel. Tehát az APA szó szerintem benne van(de majd este megnézem). Most írtam a tanár úrnak, majd mondom, hogy mit válaszol. Ja igen, a mi végzésünkben az is benne van, hogy az apának kötelessége tájékoztatni arról, hogy külföldön hol tartozkodik a gyermekkel szállást is megnevezve (ezt sem tette meg).

_Wasp_ # 2009.08.11. 13:38

az jó, hogy számodra egyértelmű :)

merthogy e szakasz alapján olvasható a rendelkezés úgy is, hogy itt a különélő szülő is hozzájárulhat (hiszen pont ebben a kérdésben a felügyeleti joga nem szünetel, persze engedélyt csak olyan mértékben és olyan jogokra adhat, mint amikkel ő rendelkezett korábban), ami ugye a kérdezett esetben fennáll. na majd írd meg, hogy igazam volt-e András szerint.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

follett # 2009.08.11. 13:33

Megnéztem Grád tanár úr honlapját, érdekes módon ott is megtalálható az általam megmutatott link szövege. Egy az egyben ugyan az. Keresni fogom a tanár úrat, az lesz a legtisztább, mert számomra ez a mondat egyértelmű:
"Harmadik személy részéről jogellenes a gyermek külföldre vitele és külföldön tartása, ha ehhez a szülői felügyeletet gyakorló szülők nem járultak hozzá, vagy hozzájárulásuk hiányában bírósági döntés ezt nem teszi lehetővé."

verde # 2009.08.11. 12:57

Kedves follett, megtaláltam derill véleményét a dologról az elhelyezés/láthatás 2004.06.25. cím alatt:
Ő sok érdekes és hasznos dolgot szokott írni ebben a témában, de mostanában nem nagyon van fent, a már említett dr. Grád ügyvéd úrral dolgozik együtt.

Tehát a hozzászólása:

"Az anyát nem kell tájékoztatni arról, hogy a gyermek hol tartózkodik a kapcsolattartás idején. Amennyben a kapcsolattartás szabályozása ugy történik, hogy az apa az elvitel jogával is élhet, oda viszi gyermekét, ahova akarja, sőt, ha például nem korlátozta a biróság belföldre, külföldre is mehet vele (ez esetben a kapcsolattartás határozat szerinti betartásának egyik feltétele az utlevél átadása, ha ezt az anya nem teszi meg, ezzel a kapcsolattartást akadályozza, tehát szankcionálható), és a kapcsolattartás idején bárkire rá is bizhatja. Ugyanigy, a gyermeket nevelő anyának sem kell az apát tájékoztatni arról, hogy gyermekével mikor hol tartózkodik, és gyermekét épp kire bizza. Ez kölcsönös, és nem lehet diszkriminációt alkalmazni ez ügyben."

verde # 2009.08.11. 12:47

....akinek a szülői felügyeleti jogát megszüntették vagy akinek a szülői felügyeleti joga szünetel.....

A szülői felügyelet szünetelése és szüneteltetése nem azonos fogalmak.
Szünetelni közös szülői felügyelet hiányában a jogszabály erejénél fogva szünetel.
Szüneteltetni akkor szünetelteti a bíróság, ha valamely kérdésben a szülő visszaél a szülői felügyeleti jog valamely jogosítványával.

verde # 2009.08.11. 12:34

Elolvastam, érdekes, bár számomra nem minden tiszta, pl:

Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának 284. számú állásfoglalása a gyermek jogellenes külföldre viteléről szól:
"Mindenképpen jogellenes a gyermek külföldre vitele és külföldön tartása, ha a gyermeket az a szülő viszi külföldre, akinek a szülői felügyeleti jogát megszüntették vagy akinek a szülői felügyeleti joga szünetel. Ilyen esetben a szülői felügyeletet gyakorló másik szülő hozzájárulása sem szünteti meg a külföldre vitel jogellenességét."

Ez azt jelenti, hogy ha nem közös a szülői felügyelet, hiába egyezik bele a gondozó szülő, hogy a kapcsolattartó szülő kivigye a gyereket külföldre, az akkor is jogellenes.
?????

Hát, Follett, talán tényleg jelezheted a rendőrségen. Kérdés, hogy megéri-e? Tudod már, hogy hol vannak, beszéltél már a gyerekkel?

follett # 2009.08.11. 10:52

Nagyon köszönöm Mosza, megfogadom a tanácsod!

follett # 2009.08.11. 10:38

Kérlek benneteket nézzétek meg ezt a linket:
http://www.origo.hu/…rmekkel.html

Innen gondolom, hogy külföldre az én beleegyezésem nélkül 3. személy nem viheti el a gyermekemet. Van egy rendőr barátom, aki nekem ad igazat, de még nem próbálkoztam a rendőrségen.

A Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának 284. számú állásfoglalása a gyermek jogellenes külföldre viteléről szól, összefoglalja a hatályos magyar rendelkezéseket, amelyeket az ún. Hágai Szerződés végrehajtása során alkalmazni kell.

A magyar jog szerint jogellenesnek minősül a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történő elrejtése, ha:

Harmadik személy részéről jogellenes a gyermek külföldre vitele és külföldön tartása, ha ehhez a szülői felügyeletet gyakorló szülők nem járultak hozzá, vagy hozzájárulásuk hiányában bírósági döntés ezt nem teszi lehetővé.

verde # 2009.08.11. 10:20

Ezt én is így gondolom, ezért írtam, hogy nincs értelme mindenféle rendőrségre járkálásnak.
Bízni kell apában, és az élettársban, a gyerek valószínű jól érzi magát az olasz tengerparton.
De nem is tudsz mást csinálni, follett, nyugi!
Hívott már a gyerek?

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:11

Kíváncsi vagyok, hogy tesznek-e valamit a rendőrök az esetedben? Érdeklődtél már? Miként kezelik ezt, emberrablás, kkorú veszélyeztetése???

a leírt tényállás alapján egyikről sincs szó.

A szülő arra bízza a gyermeket, akire akarja, ezt a gondozó szülő - képzeljen bármi mást - megtiltani nem tudja. A különélő szülő (ebben az esetben az apa) sem tilthatja meg, hogy follett egyedül hagyja a gyermekeket az új párjával... Abszurd is lenne - elég csak belegondolni!

_Wasp_

és felesleges megoldása

verde # 2009.08.11. 10:05

Kedves follett!
Akkor is azt tudom mondani, hogy nyugalom,mert valóban nem tudsz mit csinálni apa öntörvényűsége ellen, és ha nincs baj úgyis azt mondják, hogy anyuka miért akarná megfosztani a gyereket az ilyen élményektől.
Kérdés, hogy miért kell megvárni a bajt?!

Ismered a mi esetünket, az sem könnyű, évek óta tart, annyival lett könnyebb, hogy már nem aggódom magam halálra.
Próbálok segíteni a gyereknek a helyzet kezelésében, mikor felhív, hogy nincs mit enni, hogy bántják a nagyok, de igazából nem tudok mit tenni, menniük kell, és azért ezek mellett a problémák mellett, azért menni is akarnak, hiszen csak az apjuk.
Van aki könnyelműnek tart, de valójában, semmit nem tudok tenni az apa felelőtlensége miatt, csak annyit, hogy a gyereket felkészítem, hogy ha éhes, igenis, nyissa ki a hűtőt, és ne kezdjen vitába a nagyobbakkal, inkább foglalja le magát mással, jó messzire a barátnő gyerekeitől.
Kíváncsi vagyok, hogy tesznek-e valamit a rendőrök az esetedben? Érdeklődtél már? Miként kezelik ezt, emberrablás, kkorú veszélyeztetése???

Enteki # 2009.08.11. 09:55

OFF: bizonyos nőknek azt hiszem pisztolyt tartottak a fejéhez hogy szüljön gyereket arra nem érdemes férfinak. Bocsánat akire ez nem vonatkozik ON

follett # 2009.08.11. 09:47

Kedves Verde!

Mivel éjjel nem aludtam és végig a neten voltam, egy-két jogszabályt átolvastam. Nincs közös szülői felügyelet! A bíróság rendelkezett arról, hogy az apa kiviheti külföldre a gyermekemet, ez való igaz,De! az én engedélyem nélkül ezt a jogát nem ruházhatja át 3. személyre.Itt külföldről van szó, nem belföldi nyaralásról, hogy a nagyinak lepasszolom a gyermeket. Tehát ez külföldre való kivitelről szól, itt más a helyzet. Én pedig ezt megtiltottam (bizonyíthatóan), így ha ez megtörténik feljelentem az apát és az élettársat is a rendőrségen. Sajnos nem vagyok nyugodt, mivel az élettárs folyamatosan gyötri a lányomat lelkileg(hülyének nevezi, ostobának, olyan vagy mint az anyád stb). Ismerem a történetedet, olvastam a másik fórum részben is, teljesen átélem a helyzeted. Néha úgy érzem, hogy nincs kellő mértékű szankció az ilyen helyzetekre és pont e miatt tehetnek meg bármit az ilyen emberek velünk és a gyerekeinkkel mint a mi volt férjeink. Az én ügyvédem azt mondta, majd belefárad az exem, majd ha megszületik a közös gyerekük stb..... már 6 éve tart.

_Wasp_ # 2009.08.11. 09:44

verde hozzászólását bár jogilag teljesen helytálló, azzal egészíteném ki, hogy az időszakos kapcsolattartás alatt az apának kötelessége lenne hogy biztosítsa a telefonos/levélben történő kapcsolattartást, ha önnek és a gyermeknek is igénye van rá. A törvény ugyan ezt nem mondja ki közvetlenül, de az értelméből véleményem szerint egyértelműen következik.

_Wasp_

és felesleges megoldása

verde # 2009.08.11. 06:02

Kedves follett, sajnos nem hiszem hogy sokat tudsz tenni.
Én úgy tudom, hogy az apai kapcsolattartás alatt apa dönti el kivel, és hol van a gyermek.
Nekem sem léptek még arra sem, hogy egész nap apa bezárva tartja őket a barátnő lakásában a barátnő 12-14 éves gyerekeivel, mert ő és a barátnő dolgozik...

Elfogadja a kislányod az apa élettársát, és annak lányát?
Mert ha igen, valószínű, jól érzi magát a nyaralás alatt, és ez már megnyugtató lehet.

Próbálj megnyugodni, az útlevelet odaadtad, valószínű, hogy már a gyerek kint is van Olaszországban, bízz az élettársban, biztosan vigyáz mindkét gyerekre, és haza fogja őket rendben hozni.A lányod pedig szerez egy csomó szép élményt.

A rendőrség mit tehetne, te adtad oda az útlevelet, nem elrabolták a gyermeket...nyaral, tengerparton, örülj neki, szerintem ennyivel elintéznék.
Majd ha időben nem jön haza, akkor tehetsz valamit.
De erre nem hiszem, hogy szükség lesz!

Magamból kiindulva, sokszor az anyai aggódás - amit csak a hasonló helyzeteket megélt anya érthet meg - sokkal nagyobb, mint a probléma.

follett # 2009.08.11. 02:57

Sajnos nem csak Verde ex férje ilyen öntörvényű ember. Én is hasonló cipőben járok. Nálunk a bíróság rendelkezett arról, hogy az volt férjem nyári kapcsolattartás alkalmából külföldre viheti 7 éves lányunkat és kötelességem átadni az útlevelet, neki pedig kötelessége az indulás előtt 24órával közölni, hogy hol fognak tartózkodni külföldön. Én szépen becsületesen megtettem a kötelességemet, ő közölte, hogy e héten szerdán Olaszországba mennek. A kislányom felhívott vasárnap délben, hogy apa nem fog menni nyaralni, hanem az apa élettársa fogja elvinni külföldre nyaralni az élettárs(szintén kiskorú)lányával együtt. Ezt én rögtön megtiltottam az apának, amire ő arrogánsan válaszolt, hogy majd ő ezt eldönti. Azóta nem érem el a volt férjemet telefonon, kértem sms-ben is(hogy bizonyítékom legyen), tegye lehetővé, hogy beszéljek a gyermekkel. Ő csak annyit válaszolt(sms-ben), hogy a lányom majd Olaszországból felhív. Most itt állok kétségbe esve, hogy nem tudok a lányomról semmit, nem tudom, hogy kivel megy ki, azt sem, hogy pontosan hova és a határozott tiltásom ellenére félek, hogy az élettársa egyedül kiviszi a lányomat. Beszéltem a gyámüggyel, hát érdekes volt. Nincs törvényileg meghatározva, hogy apai kapcsolattartás alatt nekem biztosítva legyen az a jogom, hogy beszéljek a gyermekkel telefonon, tehát megteheti, hogy hetekig nem tudok a lányomról semmit. Nem tudnak mit csinálni azzal a ténnyel, hogy az apa nem adta meg a lányom pontos tartózkodási helyét a külföldi nyaralás alatt, max. egy „na ilyent többet ne csináljunk” dolog lesz belőle. Hozzá teszem az apa albérletben lakik, aminek a címét szintén nem tudom, de a gyámügy szerint erre sincs törvényi jogszabály, hogy tudnom kell. Ha bebizonyosodik, hogy az apa a tiltásom ellenére odaadta az élettársának a gyermekemet, hogy külföldre vigye, mehetek a rendőrségre. Ami nagyon jó, de ott nem tudom megmondani, hogy hol tartózkodnak, sőt még az apa budapesti tartózkodási helyét sem(az albérletcímet). Ha valaki adna erre okos tanácsot, azt nagyon megköszönném!

verde # 2009.08.08. 02:17

Köszönöm butácska, nagy igazság van abban, amit írtál...

butácska # 2009.08.07. 18:59

Nem tudom, hogy bátor vagy inkább könnyelmű vagy e.
Az egyik oldalról minden elismerésem az ismételt próbálkozásaidnak melyen keresztül biztosítani szeretnéd, hogy a gyermekeid az apjukkal tudjanak lenni.
A másik oldalról nézve viszont nem adnám eleve oda a gyerekeket ha nem vagyok meggyőződve a biztonságukról, az ellátásukról.
Az alaphelyzet, hogy az apának joga van látni és elvinni a gyerekeket a Bíróság által megszabottak szerint. Te ezt biztosítani köteles vagy. Ha ettől bármilyen formában elakar térni, azt VELED kell megbeszélnie. Én nem vennék tudomást holmi másodkézből megtudott információkról. És sorry, de nem gondolkoznék helyette sem. Legfeljebb az utazás napján szembesül a hagyagságának következményével.
Kedves a férjedtől hogy bevállalta a közvetítő szerepét, de miért is??? A gyerekekkel kapcsolatos dolgok az apjukra és Rád tartoznak. Véleményem szerint ezzel magad is hozzájárulsz ahhoz hogy egy senkinek nézzen. Tessék határozottan a saját lábadra állni! Amit nem Neked mond az nincs, nem létezik, nem tudsz róla.
Na igen, a gyerekek érdeke.... Ez a szöveg sokszor csak egy jól hangzó hivatkozási alap. Nem dől össze a világ ha egy 6 és 8 éves gyermek az idén nem a tengerparton nyaral. Viszont ellehet nekik mondani, hogy útlevél nélkül bizony nem utazhatnak, amit apuka nem intézett el. Milyen felelősségérzetet vársz el tőle, ha alapokban nem tud gondolkozni? S az nem mentség, hogy férfi agya van - amire az egyik hozzászóló utalt :-) Mint ahogy az sem szolgálja a gyerekek érdekét ha nem kapnak megfelelően enni vagy éppen felügyelet nélkül vannak.
Nagyon sok gondolatot írnék, de tudom túl terjedelmes lenne. Ezért összefoglalva:
ne magad hibáztasd az apuka dolgaiért. Ha lenyeled a megalázásodat, azt is fogja tenni. Csak mert eleve bántani akar.
Végezetül amiért tulajdonképpen most megszólaltam. Jók az étrendkiegészítők, de nem mindegy milyenek, honnan szerezzük be és kinek a véleményére! Én magam részéről maradnék az orvosoknál és a gyógyszertáraknál!
A megbántás legkisebb szándéka nélkül írtam és sok sikert és erőt a továbbiakra.

verde # 2009.08.07. 16:21

Azért nem olyan fényes a dolog...kicsit összejönnek a dolgok.
Ma - a nyári kapcsolattartás alatt már sajnos nem először - zokogva hívott fel a nagyobbik (8) fél 3-kor!!!, hogy ma még nem ettek, és az apjáék csak este mennek haza (egész nyáron ez volt), ráadásul a rájuk felvigyázó 12-14 éves gyerekekkel jól összevesztek.
A nem evéssel és az egész napra egyedül hagyással tisztában voltam, a családgondozó már többször szólt nekik, hogy akkor minek a gyerek, vagy legalább adnák be napközis táborba őket (még a gytről is lemondtam volna cserébe), de nem igazán hatotta meg őket a dolog.
Ezért is örültem, hogy a 4-ből legalább egyet együtt töltenek az apjukkal a tengerparton - az útlevél odaadás mellett szólt.

De könyörgöm, minek a gyereknek étrendkiegészítő tabletta valami keleti orvoslást folytató embertől, jó drágán, ha nincs mellette étrend?????
Apának nem az lenne a dolga, hogy legalább ebben a 2szer 2 hétben figyel a gyerekeire, abban mi a jó, hogy bezárja rájuk a lakást és csak este megy haza. Egy 8 és egy 6 éves gyerek nem tud még magáról gondoskodni?! A nagyobbak meg csak ülnek a szgép előtt és elhajtják a nyávogó kisebbeket.
Ez normális?

kalamalyka # 2009.08.07. 10:45

.vagy nem .).

Mindenesetre ez szerencsés felállás. Végre egy normális ember a túlparton :)

Talán összefogással valahogyan sikerül helyrezökkenteni az Urat. Ráférne. vehetne példát az élettársáról.........

monalisa1 # 2009.08.06. 21:03

Lám - és szerencsére - nincs is olyan nagy baj., vitamint meg minden korosztálynak lehet ill. érdemes szednie - időszakonként.

Tudnám javasolni, hogy a barátnővel jöjjetek össze pl. egy cukrászdai "torkos" délutánra és beszélgessetek.

Két okos nő idővel csak megpuhít egy konok fejű hapsit...

verde # 2009.08.06. 20:04

Köszi, monalisa!
Egyébként apa barátnője felhívott titokban, és tájékoztatott mindenről. A gyereknek semmi baja, de mivel apa barátnője a saját gyerekét is elvitte egy keleti orvoslással is foglalkozó belgyógyászhoz, mert szegénykém vékonyka, gondolták, elviszik a mi gyerekünket is, aki szintén filigrán alkat. A doki megállapította, hogy makk egészséges a gyerek, de a nyelve színe szerint nem árt, ha szed egy kis étrendkiegészítőt. Azt mondta a barátnő, hogy eldöntöm, hogy én adom-e majd neki, ő lemásol nekem róla mindent, és odaadják a vitamint is, de ő hisz benne, és szerinte hatásos.
Mellékesen és szépen én is elmondtam neki, hogy a gyereknek itthon semmi baja, eszik rendesen, bár én megtehetem és fontosnak is tarom, hogy egy ilyen korú gyermek napi több órát mozogjon a szabadban, tehát legyen miért ennie... Náluk ez nem megy, nincs udvar és egész nap dolgoznak, csak este mennek haza a gyerekekhez, olyankor meg bevásárláshoz kötve levegőznek. Ez is érthető, valamilyen szinten.

A lényeg, hogy megnyugodtam, a gyerek jól van, egy kis vitamin meg soha nem árt.

Megkértem a barátnőt, hogy ha apa nem is, de legalább ő, tájékoztasson az ilyen dolgokról, mert persze, hogy aggódom a gyerekekért.
Először beszéltünk a 8 hónap alatt, és remélem ez a közeledés némiképp változtatni, könnyíteni fog ezen a helyzeten.

Ok okozat? Biztosan van benne valami, de leginkább egy nagy kibeszélés segítene a dolgon, viszont apa erre nem hajlandó. Bízom benne, hogy ennek is eljön az ideje...talán éppen a barátnő segítségével.

Akkor most végre nyugodtan lefekszem aludni:)