nyári kapcsolattartás alatt külföldre?

monalisa1 # 2009.08.20. 15:35

1. Nem írtad hogy kisdedről van szó. 2. Nem hiszem, hogy a különélő szülő hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekét huzamosabb ideig ne lássa, illetve időszakonként ne őnála legyen a kicsi. 3. Persze ha a gondozószülő meg tudja oldani, hogy minden egyes láthatásra a gyermeket hazahozza - és majd kiviszi ismét, de ez már az ő gondja...

Szóval az, hogy az anyuka akár hónapokig is külföldön a gyermekkel, ez szerintem nehezen képzelhető el, illetve minden a különélő szülőtől függ.

Popzenész # 2009.08.20. 14:37

Tisztelt Monalisa1!

A gyermek még csak nem is óvodaköteles a koránál fogva.
Éppen ezért nem csak a nyári hónapokban kell gondolkodni akkor, amikor arról beszélünk, hogy az anyuka kivinné a gyermeket több hónapra külföldre ahová ő pihenni megy.

monalisa1 # 2009.08.20. 14:32

Az itthoni "pár" addig marad külföldön ameddig neki tetszik, ezzel szemben a nála elhelyezett gyermek a nyári szünetből x időt a különélő szülőnél kell hogy eltöltöltsön. A gyermek többi idejével a gondozószülő tetszése szerint rendelkezhet.

Mivel két hét és vége a szünidőnek - indul az iskola ill. óvoda, így a kérdést szerintem leginkább jövőre kell eltenni, feltéve, ha "a" párkapcsolat egy éve múlva is meglesz még...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Popzenész # 2009.08.20. 13:15

Tiszelt hozzáértők!

Lenne egy kérdésem. /a családomat érinti az ügy/

Különélő szülők esetében van-e maximális ideje a nyaralásnak abban az esetben, ha a szülő, a nála elhelyezett gyermekkel nyaralni megy?
A szülő egyébként a munkahelyén fizetés nélküli szabadságot vett ki és a külföldön élő új párja hívta ki hosszabb idejű pihenésre, abba a szállodába ahol dolgozik.
A lehetséges választ előre is köszönöm!

derill # 2009.08.19. 16:17

Valamiért szétesett. Pk. 284-es állásfoglalás.
PK 284. szám
A gyermek jogellenes külföldre viteléről

I. A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történő elrejtése, ha:

1. együtt élő szülők esetében a szülői felügyeleti jogot együttesen gyakorló szülők közül az egyik szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül viszi külföldre a gyermeket, kivéve, ha a gyámhatóság döntése ezt lehetővé tette;
  2. különélő szülők esetében a szülő a nem nála elhelyezett gyermeket a másik szülő hozzájárulása nélkül viszi külföldre;
  3. különélő szülők esetében a szülő a nem nála elhelyezett gyermekkel tartósan vagy végleges letelepedés szándékával külföldön marad, holott a másik szülő csak a kiutazáshoz járult hozzá, a kinn maradáshoz nem;
  4. különélő szülők esetében a szülő a nála elhelyezett gyermeket a másik szülő beleegyezése nélkül tartósan vagy végeleges letelepedés szándékával viszi külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetővé tette;
  5. olyan szülő viszi külföldre a gyermeket, akinek szülői felügyeleti jogát megszüntették, vagy akinek a szülői felügyeleti joga szünetel; a jogellenességet a szülői felügyeleti jogot gyakorló másik szülő hozzájárulása nem szünteti meg;
  6. harmadik személy a szülői felügyeletet gyakorló szülők bármelyikének hozzájárulása nélkül, illetőleg - a kiutazáshoz történt hozzájárulás esetében - tartósan vagy végleges letelepedés szándékával viszi a gyermeket külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetővé tette;
  7. a szülő a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájárult, ezt a nyilatkozatát azonban a gyámhatóság nem hagyta jóvá.

II. Az eljárás kezdeményezésére a szülői felügyeletet gyakorló vagy a felügyeleti jog egyes jogosítványaival rendelkező szülő jogosult.
Ha a gyermek nem áll felügyelet alatt, ez a jog a gyámot (intézeti gyámot) illeti meg.
Ha a felügyeleti joggal rendelkező szülő a felügyeleti jogot ténylegesen nem gyakorolta, vagy jogellenesen hozzájárult a gyermek külföldre viteléhez, illetőleg a szülőnek a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájáruló nyilatkozatát a gyámhatóság nem hagyta jóvá, az eljárás megindítására a gyámhatóság jogosult.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2009.08.19. 16:16
Ha a gyermeket a szülő külföldre viszi, elviekben illene tájékoztatni a másik szülőt, azonban ilyen kötelezettség általában előírva nincs. Van egy Pk. 28
  • es állásfoglalás, ami viszont nem jogszabály, persze ettől még figyelembe vehetik, korábban feltettem a szövegét, valahol a fórumon megtalálható. Van egy gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény, ami szerint visszahozzák a gyermeket, ha valamelyik szülő jogellenesen külföldre viszi. Ha a kapcsolattartásról a különélő szülő nem hozza vissza időben, végrehajtási eljárás indítható a gyámhivatalnál, ilyenkor behívják és figyelmeztetik, ha továbbra sem tartja be a kapcsolattartás szabályait, bírságolhatják, végső soron pedig korlátozhatják a kapcsolattartási jogát (Gyer. 33. § és Gyer. 31. §.) Eszköz tehát van, persze érdemes békésen megpróbálni, de nem mindíg lehet. Nézze mindenki a gyermek érdekét is, hogy jobb neki mondjuk az Adrián, mint a koszos Balatonban, még akkor is, ha az mostanában kicsit tisztább. Az Adria viszont nagyon tiszta. Ha ott a gyerek elmerül (ha a sósvízben egyáltalán képes rá) látható a víz alatt is, míg például ha eltűnik a Balatonban, megtalálnis nehéz. Ezen felül is egészen más élmény egy tengerben fürödni, tengerparton nyaralni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gambler # 2009.08.16. 18:32

O.K. ! Én csak azt tudtam, hogy szombat, de hogy reggel, vagy este, azt nem.
Jó nyaralást nektek !

verde # 2009.08.16. 18:09

Gambler,ha nem késett volna, nem izgultam volna...gondolhatod.
Reggel helyett éjszaka, de mindegy, már minden rendben, pakolunk, hajnalban mi is indulunk nyaralni!

Mindenkinek további szép és nyugodt nyarat!

Follett, tudsz már valamit a kislányodról?

gambler # 2009.08.16. 16:14

verde !
Először is örülök, hogy minden rendben ! Mondtam én, hogy így lesz ! :)
Most akkor késett egyébként, vagy nem ?

kalamalyka # 2009.08.16. 09:47

Tessék lépni az ellen,hogy ezt ne tehesse meg! Gondolom, ő sem örülne annak, hogy az átadás napján bizonytalanul ácsorogna akár éjszakáig is a a kapu előtt, hogy mikor mennek ki a gyerekek végre.......................

Az ilyen emberrel csak így lehet beszélni, és azt a fajta stílust ő nyerte el magának.

verde # 2009.08.16. 06:38

Hazajöttek az éjszaka, épen, egészségesen, a nyakamba ugrottak, és a lényeg, hogy itthon vannak.
Az egész napos várakozás, aggódás miatti "feljelentem dolog" egy pillanatra elszállt, viszont az útlevél átadását ilyen hozzáállással valószínű kétszer meggondolom legközelebb.
Úgy vélem, ha az egyik fél normális, a másik félnek is normálisnak kellene lennie...

Gambler, természetesen a kapcsolattartás lejárata időpontilag van meghatározva, gondolom pontosan azért, hogy ne kelljen a kapuban állva egész nap várnom, mert ugye ez senkitől nem várható.
Tehát pontosan tudja mindkét fél, hogy mikor járt le.
Ugyanúgy, ahogy apa kapcsolattartása sem úgy kezdődik, hogy majd valamikor átadom, hanem pontos idő van meghatározva ott is.
A minimum a telefon, hogy ne izguljam magam halálra... a lábamat nem mertem kitenni itthonról, mert mi van, ha pont akkor jönnek...
Szerinted ez normális?
Szerintem te sem így csinálod.

Wasp, mi nem megyünk külföldre, így hál Istennek, költség nélkül megoldható a pár órával későbbi időpont.
Engem csak az dühít, hogy bizonytalanságban tart, mert nem képes kommunikálni.

gambler # 2009.08.15. 19:44

Isten ments', hogy beledumáljak, de még nem járt le a láthatás. Persze, már elég késő van, de még mindig szombat ... Lehet, hogy közben már haza is vitte a gyereket.

_Wasp_ # 2009.08.15. 19:26

verde:

a gyámhivatali eljárás kapcsán jelentsd be, hogy kártérítési igényed van. (gondolom foglaltál szállást, repülőjegyet, mittudomén mit, amit le kell mondanod)

a 10k forint nem visszatartó erő (bár vastagabban fog fogni a toll remélem) főleg, ha azt a gyámhivatalnak kell befizetni, de ha 50-100k-t NEKED kell adnia, azt már megérzi.

ez tűrhetetlen komolyan mondom.

van olyan, hogy valaki nem tud visszaérni, de az a minimum, hogy jelezze, ahogy csak tudja. Egy SMS bárkinek belefér a költségvetésébe.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.08.15. 18:23

Az ex-ed sem téged sem a gyámost nem vesz komolyan -vagyis súlytalanok vagytok előtte -, máskülönben meghozta volna ma a gyermekeket.

A ma érkeznek holnap indulnátok dolgát én túl szoros időintervallumnak tartom, pl. egy csomó ruhát kellett volna ma kimosni-, megjavítani- valamint a gyerkőcök egy-két nap hadd fújják ki magukat.

Valahogy nem lehet a dolgokat ennyire kicentizni, mindig közbejöhet valami - ahogy közbe is jött...

Remélve jövőre is lesz mindenkinek módja nyaralni, az "érkezik - indul" dolgot egy kicsit húzzad majd széltebb.

"Lisa"
laikus hozzászóló

verde # 2009.08.15. 17:52

Még mindig nem tudok semmit.
A legjobb az egészben, hogy apa tudja, holnap mi indulunk (volna) nyaralni.
Tavaly is ez volt, csak akkor hétköznapra esett a kapcstartás vége, és a gyámhivatalos felhívta és felszólította a gyerekek hazahozatalára. Ja, és megbüntette kerek 10 ezer forintra. Hát ez nála nem visszahúzó erő.
De egyébként nyugodt vagyok, lassan kezdem ezt megszokni. Ha meg lehet azt szokni, hogy hülyének néznek.
Tényleg remélem, hogy csak erről van szó, nem pedig történt valami...

_Wasp_ # 2009.08.15. 15:05

én is azt mondom, hogy nyugi, de hacsak nem volt valami nagyon indokolt dolog, és nem hozzák ma a gyermeket, ezt jelentsd be a gyámhatóságnál, mert ilyent éppúgy nem lehet csinálni, mint ahogy a gondozó szülő sem adhatja láthatásra oda napokkal később a gyermeket.

szóval egyrészt nyugi, másrészt menjen a fenébe a különélő szülő - ez nem eljárás. Ha nem tudnak időben visszajönni, Alexander Bell óta megoldható lenne a korrekt elintézése a dolognak.

_Wasp_

és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.08.15. 13:34

Tényleg nyugi... Valószínűleg holnap jönnek haza, vagyis a hétvége egyik napját még a tengerparton töltik - logikusan.

Azért egy rövid telefon és/vagy sms értesítés a késés okáról joggal elvárható lenne, de hát te ismered...

A megjövetelik takarits vagy olvass, telik az idő...

"Lisa"
laikus hozzászóló

verde # 2009.08.15. 13:00

Ma lejárt a kapcsolattartása apának, kedd óta nem beszéltem a gyerekekkel, még azt sem tudom, hogy haza indultak-e Horvátországból, és hogy mikor hozza őket apa.
Mondjátok, hogy nyugi!

_Wasp_ # 2009.08.13. 09:39

párezer forintért valami vacak telefon megteszi, feltöltőkártyával a gyermek nem is tud nagy számlát csinálni.

ma már tipikus, hogy mobilja mindenkinek van. (nemrég láttam mobilt óvodásoknak :) piktogrammokkal)

egyébként lehet, hogy nem rosszindulat, csak elfelejtkeztek rólad, a telefon otthon maradt, nem vitték el a balatonpartra, és a gyermeket is lekötötték a jobb programok.

szóval ne aggódj feleslegesen

_Wasp_

és felesleges megoldása

follett # 2009.08.13. 09:16

Köszönöm Mosza! Nem tartom helyesnek, hogy 7 éves gyereknek telefonja legyen, de belátom a mostani helyzetből tanulva, hogy ezt kell tennem.
Ez az egész eddig nem okozott problémát, ráadásul apuka anyagi helyzete, hát mit ne mondjak extrán kimagasló, nem a telefonszámlával foglalkozik, sosem szólt érte, bár nem szoktunk sokáig beszélni a lányommal.

Kedves Wasp! Apuka Magyarországon tartózkodik, így megtehetne annyit, hogy ír egy sms-t, hogy jól van a gyermekem. Ráadásul mivel nem veszi fel a telefont, így sms-ben kértem,értesítsen, hogy minden rendben van e.

Köszönöm mindenkinek, hogy próbáltok nyugtatni. Én is próbálok így hozzáállni, hogy nincs baj, csak remélem átmeneti rosszindulat van mögötte, mivel kifogásoltam, hogy nem tetszik a dolog.

_Wasp_ # 2009.08.13. 08:58

annak, hogy külföldről nem hívnak olyan gyakran, sok oka lehet. Ezek közül csak egy az, hogy vagyonokba kerül a dolog.

_Wasp_

és felesleges megoldása

follett # 2009.08.13. 08:38

Kedves Monalisa!

Én örülnék a legjobban, ha ez így lenne.
Nem én szoktam hívni a lányomat, hanem ő engem. Mindig elkéri az apja telefonját és felhív. Mindig megmondja azt is, hogy legközelebb mikor fog hívni(ez így jól működött, pont azért amit leírtál, ha igénye volt rá, hívott). A gondom most már az, hogy az apát sem érem el, nem veszi fel a telefont.
Azt hiszem ennyi elég, hogy miért aggódom....

monalisa1 # 2009.08.12. 21:26

follett

Számtalan oka lehet annak, hogy miért nem az apa vitte a kislányt külföldre nyaralni. A barátnő bizonyára kellő felelőségtudattal rendelkezik, tehát az apa nyugodvást hagyta rá a gyermeket. (Különben is hadd szokjanak minél jobban össze...)

Ami a kapcsolattartás hiányát illeti, nos lehet, a kislánynak éppen így nyugodt a nyaralása - az anya naponként telefonon történő "aggódása" nélkül...

Én az egészet így látom.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gambler # 2009.08.12. 21:24

Kedves follett !

Soraim nem feltétlenül(csak) neked szóltak ! Mint írtam is : tisztelet a kivételnek. :)

follett # 2009.08.12. 20:56

Kedves Gambler!

Nem egészen erről szólt a párbeszéd, mint amit Te levettél belőle. Arról kezdtünk el beszélgetni, hogy a gyermekem apja a nyári láthatás alatt -melynek időpontát ő kérte tőlem, mivel nem felelt meg neki a bíróság által kijelőlt időpont- szóval ezt időpontot arra használta fel, hogy a 7 éves lányomat nem ő vittel el külföldre nyaralni, hanem ezt a jogát átadta a barátnőjének. Mindezt úgy tette, hogy nem is értesített róla, hanem még itthonról a lánykám felhívott és tőle tudom. Azóta nem tudtam beszélni a lányommal, nem tudok semmit róla és az apa nem mond semmit.
Tehát erről volt szó eredetileg, onnan jutottunk tovább. Én maximális "elviselem"(ahogy Te írtad), hogy a lányomnak van egy apja is. Sőt! Pont az a problémám, hogy a lányunkat miért nem az apa viszi nyaralni külföldre és mennyire ragaszkodik az az apa a gyermekéhez, aki a barátnőnek lepasszolja a lányomat 10 napra és nem vesz részt a nyaraláson. Itt nem nagyiról, vér szerinti rokonról van szó! Jogilag megteheti, elfogadom, nem tudok tenni ellene, de aggódom és hírt szeretnék kapni a lányomról. Hát így kerek a történet, amire válaszoltál.