hagyatéki tárgyalás

Bernadett 1982 # 2011.04.12. 17:05

Segítséget szeretnék kérni egy véleményem szerint zavaros "ügyben".Férjemmel ingatlan-vásárlást tervezünk a napokban.Az ingatlant a tulajdonos a napokban örökölte meg hivatalosan is.A hagyatéki eljárás lezárult,írásban tájékoztatták,hogy Ő az egyedüli örökös.A végzésben azonban 15 nap áll rendelkezésre a fellebbezésre.Mivel szeretnénk meggyorsítani az adás-vételt ügyvédünk tanácsára egy nyilatkozatot készített a tulajdonos,miszerint fellebbezési jogáról lemond.Ezzel a nyilatkozattal felkereste a közjegyzőt,aki elutasító választ adott,mondván a 15 napot mindenképpen ki kell várni,nem mondhat le ebbéli jogáról,addig nem hajlandóak jogerőre emelni a végzést.A kérdésem:valóban megteheti ezt a közjegyző?a nyilatkozat teljesen szabályos,ügyvéd is látta.Felháborítónak tartjuk,hogy ilyen történhet..Vagy a nyilatkozat nem segíti elő a jogerőre emelkedést.Másik kérdésem,hol lehet panaszt tenni a közjegyzőre,van-e az Ő munkájára hatóság vagy bármiféle kontroll-szerv?

Segítségét előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.04.12. 15:43

A temetési vállalkozónál nem valószínű hogy kártyával tudsz fizetni, ergo vedd ki a pénzt az automatából - testvéreddel előzetesen megbeszélve. (A nyugtát gondosan tedd el, kellhet a hagyatéki eljáráson majd.)

Amúgy egy automatát az "egyéb műveleteknél" be lehet úgy állítani, hogy eseti alkalommal akár 999.999 Ft-ig is teljesít - feltéve ha a számlán van elegendő pénz.

monaLuis
laikus hozzászóló

Attila7016 # 2011.04.12. 15:16

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Úgy is felhasználhatom, hogy a bankkártyájával fizetem ki a temetés előlegét?

ObudaFan # 2011.04.12. 14:59

A temetésre mindenképpen.

Attila7016 # 2011.04.12. 14:34

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!
Édesapám egy hete hunyt el. Sajnos a temetéssel járó költségeket nem tudom állni teljes egészében ( egyetlen testvéremmel közösen sem). Édesapám tárgyhavi nyugdíja bankszámlára érkezett. Felhasználhatom-e a rajta lévő összeget a költségek részbeni kiegyenlítésére ( a testvérem tudtával és beleegyezésével )?

Élet80 # 2011.04.06. 12:33

Még homályos picit, de köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.04.06. 12:03

Ez azt jelenti, hogy elsősorban a hagyatékból kell rendezni. Ha több örökös van, akkor ennek lehet jelentősége.

Élet80 # 2011.04.06. 11:52

A mondat második felét kifejtenéd, elnézést de nem értem !

ObudaFan # 2011.04.06. 11:28

Az örökös fizeti a közjegyzői díjat, és az egyébként hagyatéki hitelezői igény.

Élet80 # 2011.04.06. 11:16

Kedves Fórumosok!
Segítsetek nekem kérlek! Lenne pár kérdésem, bár alapvető dolgok, de nem vagyok biztos bennük.
A Nagypapám mindent úgy intézet, hogy senki ne örököljön semmit csak én, az házat is gyerekkoromban "megvettem", hogy örökös rész se legyen.Meghalt az év elején. Az ellátását Anyu és én nem tudtok szakszerűen ellátni, ezért otthonba került, az ottani szokásoknak megfelelően a fennmaradó nyugdíja betétkönyvbe került.Erről indult most a harc.A gyerekei (illetve az unokák ahol már nem él) is megkapták a hagyatékira a behívását. Az lenne a kérdésem, hogy mindenkinek be kell fizetnie az eljárás díját? Ha nem jön el valaki és nem is nyilatkozik, akkor mi történik? Aki nem jött el annak a nem befizetett hagyatéki díját az örökösnek ki kell fizetnie? Azért érdekelnek ezek, mert a temetési költségeket mi álltuk, és a hagyaték pont ennyi. Előre is köszönöm a választ !

ObudaFan # 2011.04.01. 21:23

Nem köteles megjelenni, de ha negatív a hagyaték, akkor azt esetleg érdemes visszautasítani.

Ptk. 607. § (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.
(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs vagy a bejegyzett élettárs örököl.
Ptk. 608. § (1) Leszármazók házastárs és bejegyzett élettárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
(3) Ha a kiesett szülőnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülő, illetőleg annak leszármazói örökölnek.
Ptk. 609. § (1) Leszármazóknak, házastársnak, bejegyzett élettársnak, szülőknek és szülők leszármazóinak hiányában törvényes örökösök egyenlő részekben az örökhagyó nagyszülői.549
(2) Az öröklésből kiesett nagyszülő helyén ennek leszármazói örökölnek ugyanúgy, mint a kieső szülő helyén ennek leszármazói.
(3) Ha a kiesett nagyszülőnek leszármazója nincs, helyette nagyszülőpárja, ha pedig ez is kiesett, ennek helyén leszármazója örököl.
(4) Ha valamelyik nagyszülőpár kiesett, és helyükön leszármazójuk nem örökölhet, az egész hagyatékot a másik nagyszülőpár vagy ezek leszármazója örökli.
Ptk. 610. § Ha sem az örökhagyó nagyszülője, sem a nagyszülőktől leszármazó nem örökölhet, törvényes örökösök fejenként egyenlő részekben az örökhagyó távolabbi felmenői.

Ptk. 611. § (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
(2) Ági öröklésnek van helye testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgyra is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.
(3) A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki arra ezen a címen öröklési igényt támaszt.
Ptk. 612. § (1) A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek.
(2) Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő nincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.
(3) Ha ági örökös nincs, az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával esik egy tekintet alá.

andy89 # 2011.04.01. 17:53

Tiszteletem!

Hagyatéki tárgyalásra szóló idézést kaptam kézhez egy olyan személy után, akivel nem tartottam a kapcsolatot. Érdeklődnék, hogy ebben az esetben köteles vagyok-e megjelenni a tárgyaláson, illetve érdemes-e egyáltalán részt vennem? Továbbá az elhunytnak tartozása van az Idősek Otthona felé, ahol elhunyt, végrendelet hiányában ki az örökös és kit terhel a tartozás? Az idézés úgy fogalmaz, hogy nyilatkoznom kell, hogy elismerem-e magam örökösnek, ha nemmel nyilatkozom, akkor ki tekinthető örökösnek?

Válaszát előre is köszönöm!

buxus # 2011.03.25. 18:26

Azt a részt nem értem, hogy – az öröklésből ugye kiesett mindkét szülő, mivel már régen elhunytak – ennek leszármazói kicsodák? Tulajdonképpen a mondat második része nem világos. Egy kicsit konkrétabban meg tudná fogalmazni? köszönöm.

ObudaFan # 2011.03.25. 18:08

Leszármazók házastárs és bejegyzett élettárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.

Ha ez volt a kérdés.

buxus # 2011.03.25. 17:02

Tiszteletem! Örökösödésnél ki számít leszármazottnak? Annyit tudok, hogy az utód, stb. Elég bonyolult a helyzetünk, a lényeg, hogy az örökhagyó, utód, testvér, szülők, nagyszülők nélkül hunyt el, a közjegyző szerint az örökhagyó apjának a testvérének az utódja, mint leszármazó az örökös, és nem kell visszamenni a parentéliában a nagyszülői szintig emiatt. Ez valóban lehetséges? A jogban csak leszármazott szerepel, mint aki örökölhet, ebben az esetben az unokatestvér annak tekinthető? Köszönöm a segítséget!

lewho # 2011.03.04. 07:52

Nem büntetnek meg, ha nem mész el. A költségeit főszabályként az örökös viseli.

Viszont kérhetsz kötelesrészt, ha a végrendelet alapján te nem örökölsz.(Ha akarsz.)

Amcsi70 # 2011.03.04. 06:57

T. Cím!

Édesapámmal kisgyermek korom óta, több évtizede nem találkoztam. Most kaptam egy idézést hagyatéki tárgyalásra, miszerint tavaly meghalt és végrendeletben egy rokonára hagyta az ingatlanát és a végrendelet szerint mása nincs. Ha nem jelenek meg a hagyatéki tárgyaláson megbüntethetnek-e ezért és bár nem öröklök semmit, számíthatok-e rá, hogy fizetnem kell valamiyen címen a közjegyzőnek?

Válaszát előre is köszönöm: Amcsi

Dr.Attika # 2011.02.23. 22:14

Vagyis az ön tulajdoni hányada nem változik, ha nem örökös. Önnek kell felkutatni az örökösöket és csak akkor szerezhet tulajdonjogot ha velük erre vonatkozó tulajdon átruházására vonatkozó szerződést köt.
Örökös mindíg van. Ha más nem a Magyar Állam.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 22:05

Póthagyatéki eljárással is csak az örökösnek adják át a hagyatékot. Tulajdonossá azonban ő sem ezzel válik, hanem a hagyaték megnyíltával.

vadász243 # 2011.02.23. 21:36

Tisztelt fórumozók

Több olyan osztatlan közös tulajdonban lévő földben is van tulajdoni hányadom, ahol a tulajdonostársak egy része már meghalt, a földet pedig a tulajdoni lapok szerint nem örökölte senki. Vannak ismerőseim, akik ilyen esetekben póthagyatéki eljárások útján már jópár hektár ilyen ,,gazdátlan" föld tulajdonosai lettek, de a részletekbe ők nem tudtak/akartak beavatni. Remélem itt azért majd olvassa valaki amit írok és tud majd segíteni. A kérdésem az lenne, hogy konkrétan mi a menete ennek az eljárásnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.22. 21:25

Nem kell azt hitelesíttetni. Nem meghatalmazás.

nasti # 2011.02.22. 19:37

Kedves ObudaFan,

Koszonom a valaszt.Azt szeretnem megkerdezni,hogy a hagyatek visszautasitasara van-e esetleg mintalevel,mert kulfoldon vagyok es igy nekem kene a megszerkesztett levelet bevinni a kovetsegre ,hogy igazoljak az alairasom hitelesseget.

koszi megegyszer a segitseget

ObudaFan # 2011.02.16. 19:04

Ha visszautasítod az öröklést, a gyermeked örököl helyetted, feltéve, hogy ez az egy gyermeked van. Illetékmentesen fog örökölni.

nasti # 2011.02.16. 18:51

Segitseget szeretnek kerni a kovetkezo ugyben.Anyukam meghalt es a testveremmel orokolnenk az anyai reszt.Edesapank meg el Hal Istennek.A kerdes az lenne,hogy en az anyai reszemet rahagyhatom-e a kiskoru gyermekemre?Ha igen akkor a kesobbiekben mire lehet szamitani.Kell-e illeteket fizetni es mi a modja,hogy a gyerekre hagyjam.Kulfoldon elunk a kicsivel es hagyateki targyalas meg nem volt csak a hagyateki leltart vettek fel.Valaki azt mondta,hogy a gyerekem javara nem mondhatok le csak a testveremere amit en kicsit furcsallok.Ha megis igy van,hogyan tudom kikerulni,hogy mindent elveszitsek.Apukank hajlando az apai reszrol vegrendelkezni a nevemre ha a testverem javara mondok le csak nem tudom,hogy ez a kesobbiekben nem jelent-e hatranyt.

zsoka63 # 2011.02.15. 16:54

Segítséget szeretnék kérni, Édesapám meghalt és most jön a hagyatéki tárgyalás. Ketten vagyunk testvérek, van egy bátyám. Édesapám halála előtt végrendeletet hagyott, miben rám hagyja az ingatlam. Persze a bátyám megkapta az Ő részét míg élt apukám. Az ikerház fele neki épült, ami a bátyám nevére is került. Anyagi segítséget is nyújtottak neki a szüleim, ami bele is van foglalva a végrendeletbe. Ezzel magyarázva, hogy miért én öröklök most. Kérdésem az lenne, hogy van e ilyenkor köteles rész az öröklésnél. Köszönöm a választ.