hagyatéki tárgyalás

lustakutya13 # 2009.05.20. 16:41

Ez úton köszönöm a szíves hozzá szólásokat és remélem tudok ebből érdemi eredményeket eszközölni.Bár senki nem javasolta hogy esetleg forduljak ügyvédhez de gondolom ez a legbiztosabb képviseleti forma vagy felesleges pénz kidobás,ezt még nem tudom.

Üdv.Lustakutya13

szemir # 2009.05.22. 07:33

Sziasztok!
Valaki megtudja azt mondani nekem,hogy ha apukám 100 százalékban testvérem nevére iratja szülői házunkat,és én elköltözök,akkor évekkel később is követelhetem e a kötelesrészt? Persze a testvérem is külön él,saját házában! Tehát a szüleim vannak csak a házukban!
Ebben,ha valaki esetleg tudna tanácsot adni,akkor megköszönném!
Üdv:szemir

kadaj01 # 2009.05.22. 08:30

szemir, olyan nincs, hogy "testvérem nevére iratja". Vagy elajándékozza, vagy eladja neki. Ajándékozás után 15 évig lehet igényed a köteles részre.

szemir # 2009.05.29. 09:20

kadaja01!
Köszönöm a hozzászólásodat(és mindenki másét is)!
Ha apu végrendelkezik és ebből kihagyna éngem,akkor is lehet igényem a kötelesrészre?
Üdv:szemir

ah.lorinc # 2009.05.29. 09:53

Alapesetben igen. Ha kitagad, akkor köteless rész sem jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.29. 11:39

Ha érvényesen kitagadja. Az meg azért elég ritka.

szemir # 2009.06.02. 13:43

Érvényesen nem tud kitagadni,ugygondolom!A kitagadási feltételeknek nem felelek meg.
Köszönöm a hozzászolásokat!

tímea75 # 2009.06.03. 18:04

Segítséget szeretnék kérni.
Apám után örököltem egy ház 1/4-ed részét. A mai napon kaptam meg a hagyatékátadási végzést. Én azonban erről szeretnék lemondani, ill. Apám testvérére hagyni, aki szintén tulajdonosa ennek az ingatlannak. Mivel lakhelyemtől messze van ez a közjegyzőség, hogyan lehet ezt megoldani személyes jelenlét nélkül?
Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2009.06.03. 18:39

Levélben, ha még nem mondtál le a visszautasítás jogáról. A visszautasítás jogáról való lemondásnak kell tekinteni az örökség olyan birtokba vételét vagy a hagyatékra vonatkozó egyéb olyan cselekményt is, amelyből az örökösnek az örökség elfogadására irányuló kétségtelen akarata tűnik ki. Lemondásnak minősül az is, ha az örökös a közjegyző által bármely érdekelt kérelmére kitűzött határidő alatt nem tesz az örökséget visszautasító nyilatkozatot.

tímea75 # 2009.06.03. 18:49

Köszönöm szépen a gyors választ!

Közjegyző által hitelesített levélben? Vagy magánokiratként két tanuval?
Ebben az esetben az örökségem a többi 3 tulajdonosra száll?
De mint említettem, én egyikőjüknek szeretném, aki évekig gondoskodott Apámról.

ObudaFan # 2009.06.03. 18:51

Akkor viszont el kell fogadnod, és oda kell ajándékoznod. Akkor is, ha illeték szempontjából ez nem olyan kedvező.

tímea75 # 2009.06.03. 19:02

Nem mondtam le a visszautasítás jogáról, úgy tudom 15 napon belül megtehetem, hiszen ma kaptam meg a hagyatékátadási végzést, és ez ennyi idő után emelkeik jogerőre. Jól tudom?

Akkor lehet, hogy inkább visszautasítom...
Levél minyen módján? Közjegyző által hitelesített levélben? Vagy magánokiratként két tanuval?

Köszönöm, remélem nem merül fel több kérdés :)

ObudaFan # 2009.06.03. 19:12

Elég két tanúval.

lustakutya13 # 2009.06.23. 19:52

Sziasztok Lustakutya13 vagyok 05.20 -án zártam itt egy segítség kérést hagyaték ügyben. Most ebből kifolyólag újfent felmerült egy vissza térő probléma.Meg történt a hagyatéki tárgyalás de ellett napolva mivel a kötelesrész egyik jogosultja nincs meg jelen esetben ez az illető a testvérem. A közjegyző megnézette a népesség nyilvántartót de ott nem találták nyomát majd hirdetményi idézést adott ki de erre sem történt jelentkezés.Most kaptam 60 nap haladékot felkutatására de nem tudok olyan hivatali lehetőséget ahol ez ügyben érdemben foglalkoznának velem, gondolok itt APEH, TB, ELMŰ, GÁZMŰVEK ahol szerepelhetne a hol léte ja és ki is adnák a címet.Végső megoldásként ajánlotta a közjegyző a halottá nyilvánítást ami nekem nem nagyon tetszik.
Szóval van-e valakinek valamilyen használható ötlete vagy esetleg valamilyen hivatalos út vagy fórum amin ellehetne indulni.
Köszönettel Lustakutya13

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.06.25. 16:07

Ügygondnok kirendelését kellene kérned.

lustakutya13 # 2009.06.30. 07:38

Ha ügyvéd lesz az ügygondnok mennyiben változik a hagyatéki tárgyalás kimenetele,vagyis miben befolyásolja vagy segíti a végzést ha nincs meg az egyik örökös?
Üdvözlettel Lustakutya13
Ui.Írtam a freemail e-mail-címre nem tudom hogy ez megérkezett vagy sem esetleg ez nem szabályos kapcsolat?

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.06.30. 09:28

Ügygondnokkal le lehet folytatni az eljárást.
Nem jött meg szerintem.

lustakutya13 # 2009.06.30. 16:57

Köszönöm a segítséget megteszem a lépéseket.
Üdvözlettel Lustakutya13

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.06.30. 20:10

Nincs mit.

cserniica # 2009.07.05. 05:16

Már írtam ebbe a fórumba. Az unokatestvéremet a férje megfojtotta, majd utána öngyilkos lett. Ajándékozási szerződés volt kettejük között. A férj hagyatéka az államot illeti. A másik felét ketten örököltük egy másik unokatestvérrel. Az unokatestvérem halála után nem vettek rólam tudomást és a másik örökös megkapta a ház kulcsát és tudomásom van arról, hogy a lakást átkutatták. Az hogy elvittek-e valamit a lakásból, az csak valószínűsíthető. Olyan dolgokra derült fény, ami erre utal. Például az első tárgyaláson elővette a bakkártyát, ami nála volt. Jegyzőkönyvezték, hogy az államtól és tőlem kéri a temetési költséget, holott rájöttem, hogy az elhunytak ezt még életükben kifizették. A jegyző és az ügyintéző ezekről a dolgokról nem hajlandóak tudomást venni. Szerintük teljesen jogszerű volt, hogy megkapta a másik örökös a ház kulcsát. Miután én közöltem a másik örökössel, hogy ez csalás és ennek következményei lesznek, lemondott az örökség ráeső részéről az önkormányzat javára. Egy tárgyalás már volt, ahol erről még szó sem volt, csak a csalás kiderülése után. A végleges hagyatéki tárgyalásra szeptemberben fog sor kerülni.Kérdésem, hogy megteheti-e ezt, mert az ügyintézők részéről részrehajlást gyanítok. Hová fordulhatok ebben az ügyben, ha úgy érzem, hogy nem érvényesülnek a jogaim?

ObudaFan # 2009.07.05. 09:40

Szerintem először egy ügyvédhez fordulj.

monalisa1 # 2009.07.06. 21:02

Muszáj volt ezt ide is beírni? A másik topicban jogász ugyanezen kérdésekre választ adott már - legfeljebb a válasz nem tetszett...

ObudaFan # 2009.07.07. 17:06

Ha ebből per lesz, nekik kell bizonyítani, hogy ezek valóban a temetés költségei voltak, és hogy ezeket ők fizették meg. Ha azonban ezt bizonyítják, megnyerik.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.08. 05:58

Az illő eltemetés költségeibe a gyakorlat beleérti a szokásos értékű síremlék állítását is. Az pedig teljesen normális, hogy a koporsós temetést követően csak hosszabb idő, pl. kilenc hónap, elmúltával állítják fel a sírkövet. Korábban nem is lehetne, a frissen feltöltött sír ülepedése miatt elmozdulna, ledőlne.

élni jó! # 2009.07.09. 19:09

Kedves Mindenki!
Anyósom 8.5 éve halt meg. Férje kb. 2 évre rá eladta a házat, ami csak a férj nevén volt. Mi azt hittük ez így van rendjén, mert férjem és húga anyósom előző házasságából született. Nemrég megtudtuk, hogy a házasság alatt szerzett vagyon közös vagyonnak számít, akkor is, ha csak az egyik fél nevén szerepel, így a gyermekeknek joguk lett volna az anyai részre. Nem tudjuk, hogy volt-e hagyatéki tárgyalás, erről értesítést nem kaptak a gyermekek. Ennyi idő elteltével érdemes belekezdeni valamibe? Ha igen, akkor hogy fogjunk hozzá?
ELőre is köszönöm a válaszokat!