hagyatéki tárgyalás

tigriss # 2011.11.23. 16:05

Kedves Fórumozók!

A következő esetben kérnék segítséget:

Meghalt a nevelőapám. A ház fele az ő nevén volt, a másik fele az anyukámén. Örökölni fogom utána a ház 1/8-adát. Van e lehetőség arra, hogy én erről a részről lemondjak az anyukám javára? Illetve van e értelme, mert tervezzük a ház eladását.
A második kérdés, hogy ha a nevemre kerül a ház egy része és 1-2 éven belül eladjuk a házat, nekem kell e majd adózni utána, illetve ha anyukám javára lemondok erről az örökségről, Neki kell e majd adózni ezen rész után?

Üdv:
Tigriss

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.06. 13:35

Akármeddig. Öt évenként küld egy írásbeli felszólítást, és mindig újraindul az elévülés. (A hatályos szabályozás szerint.)

xflower # 2011.10.06. 13:33

Kedves Casablanca!

Valóban az volna a legjobb ha minél előbb lezajlana a per, de valószínű, hogy a per elindításához szükséges összeg (igen nagy összeget igényel)nem áll a rendelkezésére, ezért kérdeztem, hogy meddig húzhatja az időt?

Köszönöm

ObudaFan # 2011.10.05. 12:52

Szerintem annak nincs akadálya, hogy az ismeretlen örökössel szemben elindítsátok a pert a közös költség iránt és a hagyatékból behajtsátok. Hogy a társasház bármilyen formában betekinthetne az iratokba, azt már nem nagyon hiszem, meg lehet próbálni beavatkozni a perben, de kevés esélyt adok rá, hogy menni fog.

M.M.Gyöngyi # 2011.10.05. 12:39

Tisztelt Fórumozók!
Olyan problémával fordulok Önökhöz, amit már több, mint 5 éve cipel a hátán a társasházunk.
2005-ben elhunyt egy lakótársunk, akinek a társasházban 2 db saját tulajdonú lakása volt. Felesége, gyermekei nem voltak. Ha élnek is rokonai, akkor azok külföldön. A probléma az, hogy még életében egy házvezetőnőt alkalmazott maga mellett, aki most nem tudjuk milyen jogcímen, de örökösként lépett fel. Egy időben azt állította, hogy a felesége lett az idős úrnak, de ezt nem tudta semmivel igazolni. A bácsi halála előtt már jóval nem fizette a közös költséget, ezért a közös képviselő jelzálogot jegyeztetett be. A közös képviselő szerint így jogosultak vagyunk társasházként kártérítést kérni, ha majd egyszer lezárul az örökösödési per. Itt érkeztem el az első problémához. 2005-óta tart az örökösödési per. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy fel lehetne -e kérni egy ügyvédet, hogy betekintsen az ügy menetébe és valamelyest megmozgassa (ezt társasházi felhatalmazással szeretnénk). A másik probléma, hogy a házvezetőnő itt lakik úgy, hogy nem fizet közös költséget hivatkozva arra, hogy még nem az övé a lakás, majd ha ő örökli akkor visszamenőleg hajlandó lesz fizetni, addig nem. Az ő költségei ránk a többi lakóra hárul. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy van -e arra lehetőség, hogy kitiltsuk őt innen amíg jogos tulajdonosa nem lesz a lakásoknak, vagy van -e arra mód, hogy a költségeit fizettessük vele?

C a s a b l a n c a # 2011.10.05. 11:47

FMH-t neki és hadd szóljon!

Mi van ezen húzni való? Minél hamarabb, annál jobb...

xflower # 2011.10.05. 10:46

Tisztelt Fórumozók!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy ha a hagyatéki tárgyaláson a hagyatéki hitelező (aki magán személy) jelezte a követelet összeget, mellyel az örökösök nem értenek egyet, akkor a hitelezőnek kell elindítani a pert. A per elindítására vonatkozóan van-e határidő, hogy mennyi időn belül kell elindítania a pert, vagy akár évekig is elhúzhatja?

Segítségüket köszönöm.

candyfloss # 2011.10.04. 07:43

Kedves Zodiac!

1. Valóban az adó-és értékbizonyítványban szerepel az ingatlan értéke, amelynek felértékelése történhet úgyis, hogy kimennek és felmérik, valamint ha "sablon" házról van szó akkor fognak egy négyzetméter árat és helyszíni szemle nélkül felmérik.
  2. Ha nem a hagyatéki leltár felvételnél közlik a lakást, csak a közjegyzőnél, azzal nem mennek semmire, mivel a közjegyzőnek az adó-és értékbizonyítványban szereplő érték szerint adja át a hagyatékot, AMIT AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL szerez be. Így, ha elfelejtenek szólni, és csak a hagyatéki tárgyaláson közli a lakást, akkor a tárgyalást el fogják halasztani. Valamint felhívom figyelmét, hogy az önkormányzati dolgozóknak is titoktartási kötelezettségük van.
  3. Lemondhatnak édesanyjuk javára, de akkor neki nem kell a haszonélvezetről lemondani, mert ő a tulajdonos lesz és nem haszonélvező.

Üdvözlettel

szandra

Vizitantusz # 2011.09.30. 12:29

Kedves ObudaFan! E-mail-ben írtam le, hogy milyen tartozásról van szó.
Előre is köszönöm a visszajlzést, várom.
Vt.

ObudaFan # 2011.09.29. 11:42

Milyen tartozásról van szó?

Vizitantusz # 2011.09.29. 11:09

ÓbudaFan.
Köszönöm a választ. Hány év ebben az esetben pontosan az elévülési idő? Mint az ügyben érintett, hogy lehet, hogy "nem biztos , h tudok mindegyik végrehajtási cselekményről"? A 2004.évi CXL tv az érvényes jogszabály?
Vt

ObudaFan # 2011.09.29. 10:56

Vizitantusz

A végrehajtási kifogást közvetlenül a végrehajtónál kell megtenni vagy a pesti Központi Ker.Bíróság Perenkívüli Csop-nál?

Kifogást azt a végrehajtónál kellene, de elévülés esetén nem kifogással lehet élni, hanem végrehajtás megszüntetési pert kell indítani a bíróságon.

tihanyil

Akkor az én véleményem is az, hogy ki kell fizetni már most az illetéket (illetve méltányossági jogkörben kérhető halasztás).

tihanyil # 2011.09.29. 06:46

Kedves Óbudafan,

köszönöm a válaszokat. Az első kérdésemet akkor pontosítanám. A pénzt netbank-on átutalták Örököstársaim saját számlájukra. Volt ugyanis hozzáférésük. És ezt ők is elismerik.
Negyedik kérdésemet kiegészíteném: Ha igen, akkor mióta van lehetőség "részegyezségre"? És juthat-e így Édesanyám az ági vagyonból tulajdonhoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.29. 05:14

Az is végrehajtási cselekmény például, ha a végrehajtó ellenőrzi, van-e ingatlantulajdonod.

Vizitantusz # 2011.09.28. 21:54

ÓbudaFan.
Köszönöm a választ. A bizonytalanságom megmaradt. Hány év ebben az esetben pontosan az elévülési idő? Mint az ügyben érintett, hogy lehet, hogy "nem biztos , h tudok mindegyik végrehajtási cselekményről"? A 2004.évi CXL tv az érvényes jogszabály?
A végrehajtási kifogást közvetlenül a végrehajtónál kell megtenni vagy a pesti Központi Ker.Bíróság Perenkívüli Csop-nál?
Köszönettel: Vt

ObudaFan # 2011.09.28. 20:12

Vizitantusz

Az elévülést megszakítják a végrehajtási cselekmények, és nem biztos, hogy mindegyikről tudsz. Be kell nézni a végrehajtónál az iratokba. Ha ennek ellenére elévült, pert indíthatsz a végrehajtás megszüntetése iránt.

tihanyil

Ne próbálj jogászkodni, hanem írd le, mi történt. Az a megállapítás, hogy a tulajdonukba került volna, valószínűleg nem igaz.

Másik kérdésem: ági öröklés tárgya-e az a vagyon, amelyet az Örökhagyó osztályos egyezség keretében örökölt felmenőitől.

Igen.

Harmadik kérdésem: Törvényes öröklés szerint kívánom a hagyatéki eljárás lefolytatását, Örököstársaim megakadályozhatják-e ezt?

Ha nincs végrendelet, nem.

Negyedik kérdés: köthetnek-e Örököstársaim osztályos egyezséget nélkülem?

A saját örökrészükre nézve miért ne.

tihanyil # 2011.09.28. 18:17

Kedves Fórumozók!

Testvérem áprilisban elhunyt. Végintézkedés, leszármazott nélkül, nőtlen családi állapotban. Édesapám halála miatt 2 Testvére és Édesanyja az örökösök. Halála napján vállalkozói bankszámlájáról a pénz Örököstársaim tulajdonába került. A hagyatéki leltárban a bank tájékoztatása miatt a teljes összeg szerepel. Állítólag az illetéket az öröklés arányában mindenkinek meg kell fizetni utána és a közjegyző nem vizsgálódik, hogy kinél van a pénz. A hagyaték lezárása után bírósági perrel lehet megoldást keresni. Igaz ez?
Másik kérdésem: ági öröklés tárgya-e az a vagyon, amelyet az Örökhagyó osztályos egyezség keretében örökölt felmenőitől. Harmadik kérdésem: Törvényes öröklés szerint kívánom a hagyatéki eljárás lefolytatását, Örököstársaim megakadályozhatják-e ezt? Negyedik kérdés: köthetnek-e Örököstársaim osztályos egyezséget nélkülem?

köszönettel: tihanyil

Vizitantusz # 2011.09.28. 10:00

Kedves ObudaFan!
Gyors segitséget szeretnék kérni.
Anyukám 12 éve, 1999-ben meghalt. Hagytékként örököltem adósságot, amelyet a hagyatéki eljárás során megállapitott határidőig kamat nélkül visszafizettem. Nem értem, h miért kellene kamatot fizetnem. A kamat tartozásról és annak a kamatáról 2002 év végén végrehajtótól érkezett végrehajtási lap. Azóta semmi. 2011. szept végén óriási összegről jött végrehajtótól végrehajtási felszólitás.
Hogy történhet ez? 2002-2011 között semmi féle értesités nem érkezett, 12 év, illetve 9 év elteltével érkezik végrehajtói óriási összeg, ez az összeg magasabb, mint maga a tartozás. Jól tudom, hogy az elévülési idő 5 év?? A hagyatéknak nincsenek semmilyen tárgyai a birtokomban, igy a hagyatéki tartozás már nem is hajtható végre, ha jól tudom. Jogszerű ez az eljárás?
Számitok a gyors visszajelzésére. Köszönettel! Vt

ObudaFan # 2011.09.22. 09:21

Nincs mit.

kamidiko # 2011.09.22. 07:04

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ! Üdv.

ObudaFan # 2011.09.21. 13:57

Ha van ingatlan a hagyatékban, akkor mindenképpen van. A haláleset szerint illetékes helyi önkormányzat polgármesteri hivatalán lehet érdeklődni, megvolt-e már a hagyatéki leltár, és hogy áll az ügy.

kamidiko # 2011.09.21. 13:28

Kedves Fórumozók!

Sajnos teljesen "tudatlan" vagyok mindenféle jogi kérdésben, ezért kérem a segítségeteket.

A kérdésem a következő: A nagyapám áprilisban hunyt el. Egy belvárosi lakásban élt a második feleségével - ez a lakás még a dédszüleimé volt, úgy örökölte a nagyapám. Édesapám az egyetlen fia, aki az első feleségétől született. A jelenlegi feleséggel nem túl jó a kapcsolatunk, így aggódom kissé a hagyaték miatt, hogy nem akar-e valamit elsumákolni....

A haláleset óta semmilyen hagyatékkal kapcsolatos hivatalos dolog nem történt, tehát az édesapám nem kapott semmilyen értesítést a hagyatékkal (lakás) kapcsolatban.
Mennyi időn belül kell meglennie a hagyatéki tárgyalásnak? A hagyatéki tárgyalás mindenképpen megtörténik, ha van hagyaték? - ezt úgy értem, hogy nem az özvegyen múlik, hogy pl. bejelenti-e, vagy sem?

A választ előre is köszönöm!

mrguas # 2011.09.17. 14:40

Bocsánat, ha esetleg türelmetlennek tűnnék, de nincs valakinek ötlete, így hogy megírtam, az országot.
Még egyszer köszönöm.

mrguas # 2011.09.17. 09:13

Nagyon aranyosak, hogy ennyit foglalkoznak az ügyemmel.
Az elhunyt német állampolgár volt, magyarországi állandó lakhelyen élt, itt alapított céget, majd megkért engem, hogy egy ideig vigyázzak a kutyáira, mert nem tudja a bérelt lakásába magával vinni öket. Ezután nem sokkal öngyilkos lett. A testamentumot a rendőrség találta meg, amikor a halála körülményeit vizsgálta. Így kerültem én képbe, mint örökös. Az ingatlan egyébként Olszországban van. Az interneten találtam egy ügyvédi irodát, akik beszélnek magyarul, és még mielőtt döntenék minden örökösödési jogosítvány nélkül ki tudnák kérni a tulajdoni lapot, de sajnos ez számomra megfizethetetlen, főleg, ha nics tulajdonrésze az ingatlanban, és ennek hiányában vissza kell utasítanom a végrendeletet, mert akkor az csak adósság. Az meg van sajátom is.
Tisztelettel!

ObudaFan # 2011.09.17. 08:43

Szvsz nem fogja elfogadni.

Nem tudjuk, melyik külföldi országról van szó, így azt sem tudjuk, milyen jogsegélyegyezmény lehet a két ország között.