Az unoka a köteles részre jogosultak körébe tartozik - feltéve, hogy törvényes örökös lenne.
Természetesen, ha az örökös önként kiadja a köteles részt, akkor nincs szükség perre.
hagyatéki tárgyalás
Kedves Kovács Béla Úr!
Köszönöm a válaszát!
Még egy kérdésem lenne...elég bonyolult a helyzet állása egy kis történet hozzá...
Anyukám meghalt kedden Nagyikám pénteken.
A Nagyi után örököltem egy fél lakást -a másik fele törvényes öröklésen ment - ami után a nagyi másik lánya és a két nővérem köteles részt nyújt be.
Ígyis jár a köteles rész hogy anyu előbb halt meg mint a nagyim?
Köszönöm
Kedves Kovács Béla Sándor Úr!
Köszönöm a gyors válaszát!
Még egy kérdésem lenne...elég bonyolult a helyzet állása egy kis történet hozzá...
Anyukám meghalt kedden Nagyikám pénteken.
A Nagyi után örököltem egy fél lakást -a másik fele törvényes öröklésen ment - ami után a nagyi másik lánya és a két nővérem köteles részt nyújt be.
Ígyis jár a köteles rész hogy anyu előbb halt meg mint a nagyim?
Köszönöm
Nem biztos, hogy jól értem.
A nagymama 1/2 hányadban volt tulajdonosa az ingatlannak? Ezt hagyta önre végrendelettel? Ez volt a teljes hagyaték?
Igen, kicsit bonyolult...
Szóval a nagypapám meghalt 10 éve, de valami okból kifolyólag nem volt hagyatéki tárgyalás.
Ez akkor derült ki miután a nagyim elhatározta hogy rám haggya a lakását...
Nagyikám félt hogy esetleg büntetés lesz a vége amiért elmaradt a hagyatéki így nemis feszegettük tovább...
Ő megírt kézzel egy végrrendeletet de mivel a hagyaték másikfele még elvileg nagypapájé volt így a felett nem rendelkezhetett így én "csak" a lakás felére kaptam végrendeletet.
Amit most a többiek csak köteles résszel fogadnak el...
Tehát az ingatlan 1/2 eszmei hányada a hagyaték, az örökhagyó ezt végrendeletben Önre hagyta. Végrendelet hiányában a törvényes örökös az örökhagyó életben lévő gyermeke, és elhalt gyermekének három gyermeke, köztük Ön lenne 1/4-1/12-1/12-1/12 arányban.
A végerendelettel az öröklésből kizárt örökösök köteles részre jogosultak,a minek mértéke a gyermek esetében 1/8, a két unokák számára 1/24-1/24 hányad illetve annak értéke.
Már csak pár kérdésem van...:)
Ha esetleg én úgy döntök, hogy mégse adom önként a köteles részt, akkor annak mik a következményei, milyen procedura kell és mennyi esélyük van hogy a köteles részt megkapják?
Köszönöm a pontos válaszát!
Tisztelettel
Laszkovics
Ha perelnek, a pert 100% (na jó: 99,99999999%) valószínűséggel megnyerik, és Önt fogja terhelni a perköltség valamint a késedelmi kamat is.
:)
Volt egy gyanúm rá...
Köszönöm szépen!
További szép napot!
Jó napot kívánok!
Segítséget szeretnék kérni.
Az ügy az alábbi: nagypapám halála után örököltem amire nem tartok igényt.Három gyereke volt, az egyik az édesanyám aki már meghalt így az őt illető rész hármónkra szállt(3-an vagyunk testvérek).
Sem én sem a nővérem nem tartunk igényt semmire sem, viszont ha lehet szeretnénk ha azt a hugunk kaphatná meg.
Még egy apróság: semmiféleképp sem szeretnénk fizetni.
Előre is köszönöm a segítséget.
Még egy valamit elfelejtettem
Hogyan lehetne azt megoldani hogy ne kelljen megjelennünk, mivel két kisgyerekkel nem lenne túl jó(2 és 3 hónapos) viszont a levélben idézés szerepel amin tudommal kötelesek vagyunk megjelenni.
Ha te is és a nővéred lemondtok az örökségről a harmadik testvéretek javára, akkor az egyébként benneteket terhelő örökségi illetéket ő lesz köteles megfizetni. (Indokolt esetben kérhet részletfizetésre engedélyt.)
A nővéreddel közösen írt, és két tanú előtt aláírt nyilatkozatot tértis levélben küldjétek el a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek, egyben külön pár sorban kérve, hogy a két pici babára tekintettel a személyes megjelenéstektől tekintsen el.
Monalisa
laikus hozzászóló
Azt, hogy a közjegyzői munkadíj egyébként rátok eső díját meg kell-e fizetnetek a nővéreddel - mely független az örökölt hagyatéktól -, vagy a m.díj 1/3-át a harmadik testvéretek lesz köteles megfizetni, ezt nem tudom.
Szép Napot!
Olyan ügybenm kérek segítséget, hogy édesanyám mostohaanyjától kapott egy fenyegető levelet, melyszerint 4 éve meghalt apja temetési költsége ráeső részét fizesse ki. És ehhez kapcsolódik kérdésem, hogy ezt jogosan követelheti.??Bár a temetésről sem szóltak és édesanyám 7 éves kora óta kapcsolata megszakadt apjával.
Elsősorban a feleségnek/élettársnak a kötelessége a temetést lerendezni, erkölcsi és anyagi oldalról egyaránt. (Ha neki nincs miből ill. nincs elég, akkor szóba jön az elhunyt gyermeke/i/ költséghozzájárulása, arányos mértékben.)
Véleményem szerint a temetés után 4 évvel gusztustalan bármit is követelni, annál is inkább, mert a temetésről SEM szóltak.
Ha nagyon- nagyon forszírozza, akkor előbb mutassa be a temetés számláját, valamint hitelt érdemlően igazolja, hogy az önkormányzattól temetési segélyt nem vett fel. Mindezek után - és figyelemmel a fent leírtakra - esetlegesen szóba jöhet némi pénz juttatása, bár...
Monalisa
laikus hozzászóló
Tévedsz, monalisa. A temetési költségek az örököst terhelik, az pedig végrendelet hiányában nem az özvegy, hanem a leszármazó. Az elévülése meg 5 év, vagyis négy év után még vígan lehet követelni.
Béla,
köszönöm, igyekszem megjegyezni...
Akkor meg az, hogy maradt-e örökség az elhunyt után?! (Ha esetlegesen semmi, akkor a leszármazó köteles-e a temetés költségét megfizetni - csak mint viszont kérdés.)
Én azt a temetésről SEM szóltak kitételt úgy értelmezem, hogy a sajnálatos elhalálozásról sem...
Sziasztok,
a következőkben kérnék szépen segítséget:
Most lesz a hagyatéki tárgyalás, ahol (illetve előtte) egyezséget kívánunk kötni a testvéremmel, de nem tiszták az alapvetések.
A szóban forgó nyaralóingatlan kizárólag az elhunyt édesanyánk nevén van, így megörökölhetjük az egészet, ha édesapánk másként nem kéri (tehát házassági vagyonközösségi igényt nem jelent be). Ő ebbe beleegyezik, tehát ez nem gond. A haszonélvezetet viszont megtartaná, ez csökkenti a mi illetékterhünket (ami ugye nyaraló után 11%), de kérdés, hogy neki keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége és milyen mértékű, mivel ez vagyoni értékű jog?
Előre is köszi, üdv, Gábor
igen növeli. Édesapja életkora függvényében kell a vagyonszerzési illetéket megállapítani.
90 éves emberről lévén szó a haszonélvezet értéke 20%. Tehát lényegében az örökösök "megspórolnak" 20%-nyi illetéket, de az öreg viszont befizeti azt? Azaz összességében az illeték mindenképpen az egész megállapított érték után kifizetendő? Létezik olyan eset, amikor a haszonélvezet illetékmentesen kerül bejegyzésre? Teljesen belebonyolódtam már...
Légyszi segítsen valaki az alábbi haszonélvezet-kérdésben! Tehát a kérdés: az világos, hogy a haszonélvezet csökkenti az öröklési illeték alapját 20-40%-kal, de aki a haszonélvezetet megkapja, annak kell illetéket fizetnie? Milyen esetben és mennyit? Halála után automatikusan "ingyen" megszűnik a haszonélvezeti jog mint terhelés, vagy akkor lesz ennek illetéke? Köszi.
Mind a kettő illetékmentes.
Köszi Obudafan! Az zavart meg, hogy valahol olvastam olyat, hogy a haszonélvezetért vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az mire vonatkozhatott? (ott nem volt világosan megfogalmazva). Vagy az csak haszonélvezet alapítására vonatkozik, az öröklésnél keletkező haszonélvezet ingyenes csak?
Haszonélvezet visszterhes szerzéséért és visszterhes elidegenítéséért is kell fizetni.
Unokabátyámat gondoztam évek óta .2 lánya nem törődött vele. Még egészségesen ,évekkel ezelőtt úgy gondolta, rám hagyja összes vagyonát. Velem iratta meg a végrendeletét, melyet saját kezűleg aláírt. 2 tanú hitelesítette a végrendeletet.
Ezután a végrendeletről közjegyző készített hiteles másolatot.
Mikor 1 évvel ezelőtt kórházba került, akkor is én látogattam, láttam el minden szükséges felszereléssel:törülköző, pizsama stb.
Idén tavasszal meghalt. A 2 lány megjelent, minden mozdíthatót vitt.
Az illetékes polgármesteri hivatalhoz a végrendelet hiteles másolatát benyújtottam. Azt szeretném tudni ezek után örökölhetek-e. A közjegyzőhöz 68ezer Ft-ot kell vinnem. Nem kidobott pénz lesz-e?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02