árvaellátás,öröklés,

vica13 # 2010.01.16. 14:44

Az alábbiakra kérném a tájékoztatást:
barátnőm volt férje elhunyt,aki más településen lakott.
Eddig a nyudijintézettől kapta a gyermektartási dijat.
Milyen szervektől milyen eljárásokra számithat illetve ki intézkedik arról,hogy kiskorú lánya a jövőben árvaellátást kapjon?
Van-e valami tennivalója?
Előre is köszönet a segitségért.

monalisa1 # 2010.01.16. 16:18

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz kell kérelmet beadni az árvaellátás végett, egyúttal az ideiglenes özvegyi nyugdíjat is onnan kell kérni.

http.//www.onyf.hu
A szükséges űrlapok megtalálhatók, letölthetők.

"Mona"
laikus hozzászóló

eSZeM # 2010.01.16. 16:18

Én mindenképpen megkeresném a nyugdíjfolyósítót és megkérdezném, mi a teendő.
Ha eddig ők utalták, akkor az anyuka biztosan rendelkezik olyan adattal, ami alapján felvilágosítást tudnak adni.
Mivel a halálesettel megszűnt a nyugdíj folyósítása illetve a letiltás, erről küldenek értesítést.
Alapesetben a halotti anyakönyvi kivonattal és a gyermek születési anyakönyvi kivonatával kell egy igénylőlapon igényelni az árvaellátást.
A nyugellátásban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő elhalálozása esetén az árvaellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (1139 Budapest, Váci út 73., Tel.: 340-8957) kell előterjeszteni.

Vagyis mindenképpen hívd fel a fenti számot és ott elmondják a teendőket.

monalisa1 # 2010.01.16. 16:19

Javítva: http://www.onyf.hu

eSZeM # 2010.01.16. 16:30

Én Monalisa1 válaszával vitatkoznék.
Úgy tudom, hogy elvált házastársak esetén csak akkor jár özvegyi nyugdíj, ha az elhunyt korábban önként vagy bírósági kötelezésre házastársi tartást fizetett.

Az ONYF honlapján mindenesetre ez olvasható:
Az elvált, továbbá a házastársától külön élő személy özvegyi nyugdíjra jogosultsága akkor állapítható meg, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

gittus # 2010.01.16. 19:14

eSZeM
Monalisának igaza van az árvaellátás iránti igényt a Nyugdíjfolyósítónál kell előterjeszteni. Az özvegyi nyd feltételeit kevered az árvaellátással ráadásul rosszul. Nem elvált házastársról hanem "barátnőről" van szó ami legfeljebb élettárs címen terjeszthet elő valamiféle igényt
Az árvának akkor is jár árvaellátás ha a szülők nem éltek együtt vagy még csak nem éltek soha együtt.
A születési anyakönyvi kivonattal kell bizonyítani hogy az elhunytnak gyermeke. Kész.
Ha a nyufig utalt eddig gyermektartást akkor valószínü hogy nyugdíjas volt. Monalisa ezt olvasta ki a kérdező írásából.

eSZeM # 2010.01.16. 19:33

gittus

Jelen esetben Te nem olvastál pontosan.:-)

barátnőm volt férje elhunyt,aki más településen lakott.
Tehát a kérdező barátnője elvált anyaként, a volt férje nyugdíjából letiltás útján kapta a tartásdíjat.
Az árvaellátás jár, a megadott elérhetőségen és formában igényelheti, én is ezt mondtam.

Monalisa1 ezt írta:
A Nyugdíjbizto­sítási Igazgatósághoz kell kérelmet beadni az árvaellátás végett, egyúttal az ideiglenes özvegyi nyugdíjat is onnan kell kérni.

Szerintem azonban a hölgynek nem jár az özvegyi nyugdíj, csak ha korábban is kapott házastársi tartást, vagyis csupán ezt a mondatrészt vitattam.

Így rendben?

vica13 # 2010.01.17. 09:23

Köszi a válaszokat.
Az ok,hogy mint elvált feleségnek nem jár özvegyi nyugdij.
Gondolom a Nyugdijintézetnek valaki(elhunyt barátnője,vagy szülei) bejelenti az elhalálozást és a Nyugdint.értesiti barátnőmet a gyerektartásij megszünéséről.
Mivel neki nincs halotti anyakönyvi kivonata,nem is adnák neki oda,igy ő nem tudja igazolni az elhalálozást.
De az irt telefonszámon biztos adnak neki felvilágositást.

gittus # 2010.01.17. 09:54

eSzem
Árvaellátás volt a kérdés, nem özvegyi nyd.

gittus # 2010.01.17. 09:58

vica13

A települési önkormányzat ingyenesen köteles kiadni a halotti anyakönyvi kivonatot tb ellátás igényléséhez, egyébként pedig még ez sem szükséges. Az árvaellátás igénybejelentőn van egy rész amely szerint az adatbeszerzéshez hozzájárulás ad az igénylő igy a halottit is beszerzik az eljárás keretében.