Elvált apa utáni öröklés


the big cat # 2004.04.17. 19:08

Az elvált feleségnek semmilyen jogai nincsenek. Kizárólag a házastársnak vannak jogai, és ha valaki elválik megszűnik házastársnak lenni, és a váláskor megosztják a vagyont. További igényre nincs mód.

bizsu # 2004.04.17. 07:26

Köszönöm a választ! Azt szeretném még kérdezni, hogy az elvált feleségnek ugyanolyan jogai vannak, mintha az özvegye lenne? A lakás 1/3-án kivül az ingóságból nekünk semmi nem jár?

the big cat # 2004.04.17. 02:19

A leszármazók, függetlenül attól mely házasságból származnak egyenlő arányban örökölnek, a túléő házastárs haszonélvezetet fog kapni az ingatlanon.

Ha 3 gyereke van, akkor mindennek az 1/+-a jár fejenként.

A z igényeitekete elsősorban a hagyatéki tárgyaláson kell bejelenteni, aztán ha úgy érzizek kiforgattak benneteket, lehet perelni, de ahhoz már tapasztalt ügyvéd kell.

bizsu # 2004.04.16. 18:11

Édesapám a napokban halt meg. Az előző házasságából született a húgom és én. Apám újra nősült, született egy fia is. 20 év után elváltak, de a lakást közösen használták. Az ingatlan Apám szolgálati lakása volt, amit tavaly megvettek a Honvédségtől. A terv az volt, hogy eladják a lakást, a vételárat megfelezik és mindenki megy a maga útján. Sajnos a sors közbeszólt és ezt a lépést már nem tudták megtenni. A lakásban most exmostohánk, a fia, annak az élettársa ill. az 1 éves unoka lakik. Apánk azt mondta a kórházi ágyán, hogy rólunk is gondoskodott, de ezt igazából nem hiszem ill. volt feleségét ismerve erről nem fogunk tudomást szerezni. Több éve apai nagymamánk halt meg, a lányom örökölt volna mindent a végrendelet szerint, ami csak két tanuval volt hitelesíttve. Mostohánk ezt eltüntette minden ingó vagyonnal együtt. Utána mindent letagadott, mi is a szomszéd nénitől tudtuk meg, akinek a nagyi adott egy másolatot, ismerve mostohánkat. A közjegyző előtt is mindent tagadtak (Apámmal együtt). A közjegyzőtől azt a tanácsot kaptuk, hogy írjunk az ingóságokról egy listát, kb. árral és polgári peres eljárást indítsunk. Akkor Apánkra való tekintettel nem akartuk ezt. Most nem szeretnénk hagyni magunkat, holott a temetést is mi szerettük volna intézni, de telefonon közölte, hogy Õ már mindent elintézett. Attól félünk a Húgommal, hogy velünk is el fog bánni, bár jogilag semmi közük nem volt már egymáshoz. Fogadjunk inkább ügyvédet? Mi jár nekünk? Az ingó vagyonra, ami Apu szobájában volt, mi is igényt tarthatunk? Köszönöm a tanácsot, nagyon sűrgős lenne!!! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Apu végtelenül békés ember volt, aki írtózott a vitáktól, (volt párja pont az ellenkezője), ezért mindenben fejet hajtott a mostohánk előtt.