Nyári szünidei láthatás


drbjozsef # 2018.08.28. 05:13

Jó, jó, analógice értem, "fogd fel így" = "nem az, de".

Mert amikor pl. iskolakezdéskor az egyik szülő többtízezer forintot költ a szükséges (!) tanszerekre, akkor valahogy mindig az a válasz ilyenkor a különélő fél részéről hogy fizeti amit kell, oldja meg.

drbjozsef # 2018.08.27. 12:28

LukiZoli,

Igen, fizetned kell.

Fogd fel így : a bíróság meghatározott egy átalányt, amivel egy évben támogatnod kell a gyereke(i)det, de ezt havi "részletekben" fizetheted. Biztos van hónap amikor nem is elég a gyerekeid szükségleteire, amit fizettél, máskor meg marad is, mert éppen nálad voltak láthatáson. Nem számít.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.27. 12:09

Kolléga...

Dr.Attika # 2018.08.27. 12:06

Nem feleződik, hanem az anyának kellett volna fizetnie a két hónapra a gyerektartást. A Ptk. főszabálya úgy rendelkezik, hogy aki a gyermeket saját háztartásában tartja, akkor természetben köteles tartani, a másik szülő pénzben köteles a tartásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.27. 11:27

Nem feleződik.

LukiZoli # 2018.08.27. 11:19

Tiszteletem! A kérdésem az lenne, hogy a gyerekek 2fő velem voltak a tanszünet felében és az anyjuknak a teljes havi gyerektartás ki lett fizetve. Jogosan vagy ilyenkor feleződik a gyerektartás az aktuális hónapban illetve ha egy teljes hónapot nállam vannak akkor is kell e az édesanyjuknak fizetni. Köszönöm!

joko78 # 2018.07.23. 16:53

Köszönöm az előző segítséget de ujjab kérdésem lenne. Mivel a nyári kapcsolat tartás (ami a nyár második teljes felét jelenti határozat alapján) kezdete meghiúsult, van e jogom a következő számomra is alkalmas időpontban a gyermek átadását kérni? Illetve ha van lehetőség és az is meghiúsul azt is van e lehetőségem érdemben jelenteni?

joko78 # 2018.07.17. 15:01

Kösönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.17. 08:12

Gyámhatóság.

joko78 # 2018.07.17. 07:53

A történetem január végén kezdődött édesapám halálával.
A volt párommal Több mint tíz éven keresztül sikerült mindent megbeszélni a láthatásokkal kapcsolatban is.
édes apám halála óta viszont egy ideig csak bírói végzésben foglaltak szerint volt hajlandó oda adni a gyermeket.
Megjegyzem ezzel nincs problémám. Mindig igyekeztem megoldani hogy eljussak érte.
A határozat alapján a nyár második fele az enyém. Június elején közölte szóban a gyermek elfoglaltságait,
közte az én idő szakomra lefoglalt családi nyaralást Horvátországba. Erről velem előzetesen nem eggyeztetett, sem írásban sem szóban,
csere ajánlatot nem tett illetve amiket én
ajánlottam mindet vissza utasította. Közben valamivel tömi a gyermek fejét (a gyermek 12 éves) és ő nem akar jönni hozzám. (Gondolom azzal is hogy én nem akarom el engedni nyaralni és megjegyzem a nyári szünetben még csak beszélni sem tudtam vele még.)
Előtte mindig sírt ha haza kellett vinni.
A kérdéseim a következők:
1.Ha megjelenek az előre bejelentett időpontban a gyermekért és ő nem akar jönni akkor mit tegyek?
2.Ha sikerül mégis elhozni akkor a volt páromnak van-e jog alapja vissza követelni a befizetett összeget?
3.Mit lehet tenni ha az a gyanum hogy ellenem akarja bujtani, nevelni a gyermeket?

ooZolioo # 2018.07.03. 17:14

Köszönjük a segítséget.

Megkérdeztük a gyámhivatalt.
A nyári szünidő alatt, csak a 2x2 hét érvényes, és hiába nincs az intézményben őszi, téli, tavaszi, szünet, a hivatalos szünetek felére akkor is adnia kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.25. 18:39

Nyilván nem. De ezt a legjobb lenne, ha a gyámhatóságtól kérdeznéd, vita esetén ugyanis ők fognak dönteni.

ooZolioo # 2018.06.25. 18:22

Kedves fórumozók!

Két kérdésünk lenne gyerek láthatással kapcsolatban.
Az első úgy szólna, hogy a gyerek 3 éves, még bölcsődés. A bölcsődében, óvodában nincs Őszi téli tavaszi szünet ezért nem adja ezen szünetek felében.
Ez így megállja a helyét?

A második kérdés az lenne, hogy a nyári 2x2 hét-ben meg sem próbálunk egyezkedni, a bírósági Júli. 1.-14. és Aug. 1.-14. Amikor az időszakos kapcsolat tartás nem üti a szünidei kapcsolattartást, ez esetben el kell e hagyni az időszakost? Most úgy lenne hogy időszakosra 29.-1.-ig jönne, és 1-14-ig. Ez esetben jogos e hogy nem adja a hétvégi 29.-1. tartó láthatásra?

Előre is köszönjük a segítséget

Sammrita # 2018.03.20. 10:39

Miben állapodtatok meg anno a gyámügy előtt erről és az utazási költségekről?
A jsz. 2x2 hetet ad nyáron a külön élő szülőnek. A nagyit tessék lenyugtatni, már nem anyós, nem a fia helyettese, a felügyeleti jogot nem lehet átruházni. Örüljön mindenki, hogy van apa is, mama is és anya is...
A gyámügyhöz lehet fordulni, mielőbb.

adri850915 # 2018.03.17. 11:17

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne.13 éves lányomat évekig egyedül neveltem.Végül az apjához szeretett volna költözni,ezért az apjával-közös megegyezéssel- megcsináltattuk a gyámügyi papírt,miszerint a felügyeleti jog övé lett,de szülői jogaim persze ugyanúgy megmaradtak.Bíróságra nem mentünk.Gyerektartást is fizetek,természetesen.Lányom és apja tőlem nagyon messze élnek,ezért évente csak párszor látom a gyerekemet.Most jön a nyári szünet,lányomnak se lesz iskola,ezért szeretném ha néhány hetet nálam tölthetne a leány.Az apjának az anyja-tehát a lány nagymamája egy városban lakik velem,az anyával.Az apai nagymama a fejébe vette,hogy kifizeti a leány utazási költségét,de cserébe hozzá mehet csak nyáron a kislány nyaralni.Őt,a nagymamát felhatalmazza az apa,hogy hozzám csak akkor engedhesse el a gyereket,ha ő úgy gondolja (tehát ha a nagymama megengedi,akkor látogathat meg a lányom.Ha fizetem a lány utazási költségeinek a felét-legalább-,csak akkor nyaralhat nálam is a lányom.Ha jól sejtem,ez nem így működik?Láthatási jogom az van,ami nem attól függ hogy mennyit fizetek,igaz?
Én nem azt mondom hogy nem segítek be a nyári oda-vissza út költségeibe,de szerintem akkor sem a nagymamának van több joga látni a leányt,és nem neki kellene megszabni a feltételeket.
Kinek van igaza és mit tehetnék ez ügyben,ha korlátozni akarják a jogaimat?

ObudaFan # 2014.08.05. 11:25

atszirko

Ha nálad van a gyermek elhelyezve, akkor nincs közös felügyelet.
Jogi kötelezettséged nincs arra, hogy mindenről beszámolj, de szerintem a normális viszony fenntartása érdekében célszerű.

atszirko # 2014.08.04. 12:27

Tisztelt Ügyvédek!!

A kérdésem a következő.A férjemmel válás van folyamatban ,a gyerek nálam került elhelyezésre ,de viszont közös felügyeleti jog van.a kötelező 2 x 2 hetes nyári láthatóságról a férjem lemondott mondván tudja hogy a kislány nincs meg nála annyi ideig.Felajánlottam neki hogy cserébe rugalmasan is megoldhatjuk a láthatást.Betábláztam az egész nyarat kinél mikor van a gyerek .Elküldtem neki a kérésére.Majd most folyamatosan szúrkálódik ,hogy közös felügyeleti jog van ő a gyerek lépéséről mindig tudni akar és milyen jogon viszem el ehhez,ahhoz ,"amahoz".Egy éve élünk a kislányommal új kapcsolatunkban ,de a fenyegetőzések miszerint az "újember" ne menjen a lányunk közelébe szinte minden hetesek.Van ehhez joga???amikor a lány nálam van ,tartozok neki bármiféle részletezéssel hogy kinél mikor miért van a lány??Tisztességes ,dolgozó anyuka vagyok.Gondolom más is hasonlóan oldja meg munka mellett a gyermek nyarát.
Válaszokat előre is köszönöm!

iboly4 # 2014.08.04. 11:17

Kedves ObudaFan,

Köszönöm a segítséget.

Sajnos a beleegyezését már nem először vonta vissza, más esetben is megtette.

Remélem, előbb utóbb lesz vmi előrelépés nálunk, de sajnos a bíróság és a gyámhatóság is elég lassu.

Ma felvettem a kapcsolatot a Kapcsolatalapítvánnyal, hátha ők tudnak segíteni nekünk, de október előtt nincs szabad kapacitásuk.

Persze az is kérdés, hogy az édesapa belemenne-e egy ilyenbe önként, de talán ez javítana a helyzeten.

http://www.kapcsolatalapitvany.hu/index.php?…

Esetleg van vkinek ezzel bmilyen tapasztalata?

ObudaFan # 2014.08.04. 10:59

Mivel az időszakos kapcsolattartás ideje alatt elvileg amúgy is apukánál kellene, hogy legyenek a gyerekek, ez alatt az idő alatt természetesen nincs is értelme a folyamatos kapcsolattartásnak.
Ha az apa a menetrendbe beleegyezett, akkor ezt nem vonhatja vissza.

iboly4 # 2014.08.03. 13:26

Érdeklődni szeretnék, hogy az időszakos kapcsoattartás alatt van-e állandó kapcsolattartás?

Én úgy értelmeztem a PTK-ban leírtakat, hogy nincs helye.
(5)Nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak
1.az időszakos kapcsolattartás ideje alatt,
2.a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam alatt, amelynek mértéke
ba) a kapcsolattartásra jogosultat a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat szerint megillető időszakos kapcsolattartás időtartamát

Nálunk most a helyzet a következő:
A férjemmel válófélben vagyunk. A láthatással gondok vannak, a gyerekek - a legkisebb kivételével- egy ideje nem hajlandóak elmenni vele. Ezt bejelentette a gyámügyön (eddig 18 bejelentés van, amire én minden esetben reagáltam, tanuvallomásokat csatoltam), elindult az eljárás, kirendelték az ig. ügyi szakértőt. (Akit én előlegeztem meg, mert bár nem én indítottam az eljárást, így nem nekem kellett volna, de a férjem nem volt hajlandó erre. Azt kérte, hogy szakértő bevonása nélkül, csak az ő beadványai alapján döntsön a gyámhivatal). A vizsgálatra még nem került sor, a nyári szabadságok miatt minden elhúzódik.

A kérdés a következő. Ilyen esetben a folyamatos kapcsolattartás szünetel vagy sem?

A másik kérdésem az lenne, hogy a gyámhivatal tájékoztatása szerint nekem is jár ugyanannyi egyben töltött zavartalan idő, mint a férjemnek. Ezt én meg is írtam neki még május 31 előtt(ez a határidő a megegyezésra a bírósági végzés szeint), ő nem reagált rá semmit (de megkapta, mert tértivevényesen küldtem, a későbbi félreértések elkerülése miatt). A gyámhatóság szerint ezt így elfogadottnak kell tekinteni a részéről. Végül június végén annyit írt, hogy beleegyezik az általam megadott 2 időszakba. Erre az időszakra eső folyamatos kapcsolattartás is szünetel elvileg, tehát azt sem kell pótolni eszerint.Most visszavonta a beleegyezését (amivel a nyaralásunkat félbevágná. Erről a nyaralásról pedig tájékoztattam az eredeti levélben, tehát tud róla). Megteheti hogy visszavonja, kell-e egyáltalán a beleegyezése? vagy tényleg igaza van a gyámügynek és mivel határidő lejárta előtt nem élt kifogással, úgy azt elfogadottnak lehet6 kell tekinteni és ennyi?

Ebben a fura, visszás helyzetben mi az irányadó? Mi a jogilag helyes viselkedés, ami a gyerekek érdekeit valamennyire szem előtt tartja? Sajnos az emberileg helyes, megegyezés..., nem nagyon működik nálunk.

Azt reméltem, hogy mostanra már meglesz a gyámhatóság éltal kirendelt szakértői vizsgálat, netán az eredménye is, de még időpont miatt sem keresett a kirendelt pszichológus.

Természetesen ügyvéd, gyámügyi előadó, aki az ügyünkkel foglalkozik szabadságon van. Nyár...

pazs # 2014.07.28. 16:04

Jogosan.

Tündérbogár # 2014.07.28. 14:58

Kedves Fórumozók!
Apuka elvitte a gyerekünket (5éves), odaadtam az okmányait, mert oda szoktam adni hosszabb láthatásra a gyerek érdekében, és megtudtam hogy apuka külföldre vitte a láthatási ideje alatt a gyereket, engem nem kérdezett, nekem nem szólt. Jogosan tette?
Nálam van elhelyezve.
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 12:26

Az érdekes. Ha akarom öntyöm, ha akarom pöntyöm... Szőke?

Detti27 # 2014.07.23. 11:17

Még 9 évig kell ezen "lovagolni", ezért szeretném tudni, hogy jogilag mi ez a hétvége.
Idén úgy vettem, ahogy ő tavaly, de most ő a másik kategóriába sorolja...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 11:12

Ha nem akarsz veszekedni, akkor ez a hétvége olyan, amilyennek a másik szülő tartja. Ha szerinte már szünidő, akkor az. Ha szerintem még nem szünidő, akkor még nem az.
Mondom: ha tényleg nem akarsz ezen veszekedni.