Hagyatéki költség illetve temetési költség


Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 13:16

Hát a "vékony hivatkozás" éppenséggel köznyelven, hova tovább konyhanyelven van.

Nem gondozást írtam egyébként, hanem tartást. Ha csak gondozás volt, akkor szerintem eleve felejtős az ügy.

zoltan.kse # 2016.09.20. 14:21

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni,hogy az örökölt ingatlant mikortól lehet eladni.Hagyatéki tárgyalás még nem volt, de már érdeklődnének az ingatlan felől.
Válaszukat előre is köszönöm!

Nlaci # 2016.09.20. 14:49

Igen, bocsi tartást írtál. De a tartás és a teljes gondozás között is "vékony" a külöbség. A tartás az azt jelenti, hogy anyagilag is támogattam?

Dr.Attika # 2016.09.20. 15:57

Tisztelt zoltán.kse! Az örökös már az örökhagyó halálakor rendelkezhet az ingatlannal. El is adhatja. Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos lesz. Az más kérdés, hogy a vevő ebben bízik-e, mert az ingatlan-nyilvántartás ezt a jogi tényt még nem tartalmazza.

Nlaci # 2016.09.20. 21:06

Kedves Kovács Béla Sándor. A kérdésemre adott válaszod azért egy kicsit meglepett . Gondolom én, hogy te mint jogász, a birói gyakorlatot mondod el, de nekem és páromnak az a véleménye, hogy akkor annak a birónak, aki igy dönt,fogalma sincs arról, hogy mit jelent napi 12 órában egy magatehetetlen embert ápolni és róla gondoskodni. A párom azt mondja, ha mi nem jövünk ide az édesanyámat gondozni, akkor mi is megkapjúk a részünket, a nagy semmiért. Sőt, hogy tovább menjek még hamarabb, mert előbb elhunyt volna a mamika. Na ha jog ezt preferálja, akkor szomorúbb lettem. Bocsi, hogy ez a véleményünk és tudom, hogy válaszodnak megint nem fogok örülni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 22:33

Igen sok lehetőség van arra, hogy valaki ellenszolgáltatást nyújtson a saját ápolásáért, gondozásáért cserébe. Ha valaki ellenszolgáltatást szeretne kapni valaki ápolásáért, gondozásáért, akkor a gondozottal kötött szerződés alapján erre számos lehetősége van.
De ha a felek ezen számos lehetőségből egyikkel sem élnek, akkor a jogalkalmazó okkal következtet arra, hogy ingyenesnek tekintették a szolgáltatást. Különösen ha hosszú idejű volt a jogviszony.

Bea1 # 2016.09.21. 02:08

Ha felújították az ingatlant, és ezt bizonyítani tudja, az azért nem rossz!

Ha gondozta az édesanyát, ami miatt nem tudott elmenni dolgozni, akkor szokták a gondozásit fizetni.

Ezenkívűl... hol laktak, illetve ki fizette a rezsit ott, ahol laktak? Ha jól értem, a mamánál.

Általában ezt a gondozott nyugdíjából szokták megoldani.

Elvesztette az édesanyját, lehet, a testvéreit nem kellene.

Vagy a mama gondozása alatt jelezték a testvéreknek, hogy most más következik a gondozásban?

Vagy azt, hogy aki nem gondozza, az ne is számítson a köteles részre?

"akkor mi is megkapjúk a részünket, a nagy semmiért"

Az anya-gyermek kapcsolat nem nagy semmi!

A korházakban 12-24-36, de akár 48 órás műszakban magatehetetlen emberekkel foglalkozó nővérke éhbért kap, fizeti a saját albérletét, saját rezsijét, saját kajáját, és egyik ápoltjától sem örököl semmit sem.

Ezzel nem az áldozatos munkájukat akarom leminősíteni, mert teljesen igaza lenne, és jogos, amiket ír... csak nem utólag!

Utólag csak a keserű harag az, ami maradhat, azzal meg ne foglalkozzon, feltéve ha pénzért tud új testvéreket venni.

groszfater@gmail.com # 2016.09.21. 04:10
zoltan.kse # 2016.09.21. 20:04

Dr.Attika!
Köszönöm a választ!

Psychoka # 2016.11.09. 18:06

szép estét!

A következő helyzetben találtuk magunkat. Adott volt egy gonosz nagymama, aki 17 évesen kitette anyukámat, amikor teherbe esett, viszonyuk itt megromlott és az évek múltán sem javul (pláne amikor a saját lánya ellen ment tanúskodni a gyermekelhelyezési perben a válásuknál). A mamám meghalt pár napja (nem nagyon tartottuk vele a kapcsolatot) és megjelent a nagybátyám a színen, aki közölte anyukámmal, hogy a temetés költségeit neki kell állni, mert ő nem tudja (mindenét elherdálta). Azt tudni kell, hogy amikor a mamám megszorult és elvesztette a házát anyukám fogadta be évekre magához, annak ellenére, hogy nem volt köztük rózsás a viszony. A nagybátyámnak meg többször nagy összegeket adományozott, többek közt a saját temetési költségének fedezésére. Legutóbb több mint 2 millió forintot adott neki, mondván h a felét adja oda anyunak (idős korára már megbánta a korábbi genyóságát gondolom és így akart kompenzálni). Ehhez képest anyukámnak csak egy töredék részt adott, mert szerinte nem érdemli meg és anya részét a lányának adta. Eltűntek továbbá a mama aranyékszerei és a betegség alatt kb az összes félretett pénzét elszórta (az ő számlájára ment a mama nyugdíja és minden egyebe, így hozzáférése volt a mama pénzéhez)
A megromlott viszony miatt anyukám semmilyen formában nem szeretne részt vállalni a temetésből, pláne, hogy a nagybátyám közölte el se jöjjön, csak fizesse ki a felét.
A kérdés: van-e bármi mód arra, hogy anyukám mentesüljön a temetési költségekhez való hozzájárulás alól? (aminek a költségét ugye a nagymamám többször a nagybátyám rendelkezésére bocsátotta, csak ő másra költötte) ha visszautasítja az örökséget (bár kétlem, hogy maradt volna utána bármi örökölni való a ruháin kívül, se ingatlan, se vagyon) vagy közli a hagyatékátadó végzésnél hogy mennyi pénzt kapott már a nagybátyám méltányolják majd a helyzetet? anyukám nyugdíjas, valószínűleg a megélhetését is veszélyeztetné a temetési költség megfizetése

köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2016.11.09. 20:30

A temetési költségeket azért ki kell fizetni és ezért az örökhagyó gyermekei felelnek, más kérdés, hogy egymás között ilyen tényállás mellett el kell számolni, tehát édesanyádnak a nagybátyádtól vélhetően lehet követelése.

Eszter-ke # 2016.11.16. 09:53

Tisztelt Szakértő!

Most kaptunk egy bírósági végzést testvéremmel (50-50 % törvényes örökösök vagyunk) , miszerint elhunyt édesapánk tartozását köteles vagyok a halálakor bankszámláján szereplő összeg erejéig visszafizetni. Ez az összeg szerepelt a hagyatéki végzésben is. A hagyatéki végzésen azonban a hagyatéki tartozásoknál felsorolásra került a temetés költsége és a hagyatéki eljárás költsége, melyek számláit én, mint az egyik törvényes örökös fizettem.

Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben a temetési költség csökkenti a követlehető tartozás összegét, vagy a teljeset tudják tőlünk követelni, merthogy temetésre kötelezettek is vagyunk?

Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2016.11.16. 16:52

A temetési költség csökkenti azt az összeget, amelynek az erejéig felelősek vagytok a tartozasokert. Azért azt a bírósági iratot nem lenne baj bemutatni hozzáértőnek, hogy van-e vele valami teendő.

Peti0325 # 2016.12.29. 21:01

Tiszteletem!

Édesapám elhalálozása után testvéremmel ketten örököltük a bankszámláján lévő vagyonát, ami kevesebb volt, mint a temetési költségek. Ez az összes örökölt vagyon. A hagyatéki eljárás során megkérdeztem a közjegyzőt, hogy mi van akkor, ha egy bank követelést nyújt be felénk, mint örökösök felé. Azt válaszolta, hogy a temetési költségek elsőbbséget élveznek, és mivel ezek magasabbak, mint az örökölt vagyon, így nem érvényesítheti követelését a bank. Van azonban egy mondat a jegyzőkönyvben: "Közjegyzőhelyettes kérdésére a jelenlévő érdekelt kijelenti, az örökhagyó eltemetése kapcsán felmerült költségeket a hagyatéki terhek közé felvenni nem kéri, a temetési költségeket az örökösök közösen fizették, egymással szemben elszámolási igényük nincsen." Erre is rákérdeztem, és azt a választ kaptam, hogy csak akkor lenne fontos felvenni hagyatéki tehernek a temetési költséget, ha testvéremmel nem egyeznénk, hogy ki mennyit fizetett a temetésből, és követelésünk lenne egymással szemben. Ez mivel nem állt fent, így maradt a fenti mondat.

A napokban azonban kaptam egy levelet az otp faktoring-tól, miszerint követelnek rajtam, mint örökösen közel 100 ezer forintot. Én a fent említett elsőbbségre hivatkoztam, és csatoltam is a temetési számlákat. Válaszul ők az idézett mondatra hivatkoznak, miszerint nem kértük hogy felvegyék a temetési költséget hagyatéki tehernek, így nem fogadják el a számlát, és továbbra is követelik az összeget.

Kérdésem, hogy igaz-e amit a közjegyző mondott, ebben az esetben is levonódik a temetési költség abból az összegből, ameddig felelős vagyok az elhunyt tartozásaiért? Egyáltalán mi az hogy nem kívánom felvenni a hagyatéki terhek közé? Mindenhol azt az ifót olvastam, hogy a temetési költség, hagyatéki teher. Akkor miért kell felvenni hagyatéki terhek közé, ha alapból az?
Ez csak próbálkozása a banknak, vagy előfordulhat, hogy tényleg emiatt ki kell fizetnünk a tartozást?
Elnézést, ha túl hosszan írtam.
Válaszát előre is köszönöm.
P. Péter

alfateam # 2016.12.29. 22:42

Hagyatéki tartozások (Új Ptk.)
7:94. § [Hagyatéki tartozások]
(1) Hagyatéki tartozások

  1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
  2. a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (a továbbiakban: hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
  3. az örökhagyó tartozásai;
  4. a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
  5. a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

(2) A hagyatéki tartozásnak ezen a minőségén és fennállásán nem változtat, hogy a tartozás – az öröklés megnyílása előtt vagy azt követően – az örökös mint hitelező javára keletkezett.
7:95. § [A hagyatéki tartozások kielégítésének sorrendje]
(1) A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat.
(2) Abban a csoportban, amelyben valamennyi tartozás teljes kielégítésére nincs lehetőség, kielégítésnek a követelések arányában van helye.
7:96. § [Felelősség a hagyatéki tartozásokért]
(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
(2) Azokat a vagyontárgyakat, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetők, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levő hasznait annyiban lehet az örökös felelőssége megállapításánál figyelembe venni, amennyiben az örökös ezektől neki felróható okból esett el.
(3) Az örökös a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért saját vagyonával is felel.
(4) A házastárs a haszonélvezetével terhelt vagyonból tűrni köteles a hitelezők követeléseinek kielégítését, a hagyományon és a meghagyáson alapuló követelések kivételével.
A törvény maga határozza meg, hogy milyen költségek, illetve követelések terhelik a hagyatékot és minősülnek hagyatéki tartozásnak:

  1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
  2. a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
  3. az örökhagyó tartozásai;
  4. a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
  5. a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettsége
ObudaFan # 2016.12.30. 10:22

Peti0325

Valóban nem túl szerencsés ez a mondat ebben a felállásban, ugyanakkor véleményem szerint azért joglemondást nem tartalmaz, tehát amennyiben a bank szeretné érvényesíteni az igényét, az igazolható temetési költségekre továbbra is tudtok hivatkozni.

Vadsuhanc # 2017.01.03. 11:26

Tisztelt Fórumozók!

A hagyatéki eljárásban a hitelezői igény bejelentésének van-e tartalmi és alaki követelménye?

Gondolok itt arra, hogy az elhalt számlavezető bankja a közjegyző kérdésére válaszolva igazolja, hogy számlát ott vezetett az elhalt, amely számlán 10.000. forint tartozás van. Mást nem közöl. Elég ez a közlés vagy a banknak az igényét be kell jelenteni ?

Vagy a közjegyző az ingatlan nyilvántartás alapján értesül, hogy végrehajtási eljárás folyik az elhalt ellen, amelyet a végrehajtó igazol, de a hitelező az igényét nem nyújtja be a közjegyzőnek. Elég-e a végrehajtó közlése, amely igazolja az eljárást vagy hitelezőnek az igényt be kell jelentenie ?

Köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2017.01.03. 14:24

Az igénybejelentésnek szerintem igazából csak annyi a jelentősége, hogy amennyiben a hitelező bejelenti az igényét és ezt külön kéri, akkor csak ideiglenes hatállyal lesz a hagyaték átadva, kiévve, ha biztosítékot nyújt az örökös. Ebből viszont az is látható, hogy kifejezett aktivitásra van szükség a hitelezőtől.

Vadsuhanc # 2017.01.03. 14:49

Tisztelt ObudaFan

A hagyatékátadó végzésben szereplő hitelezővel felvettem a kapcsolatot, aki levélben tájékoztatott, hogy az örökhagyó halála előtt két évvel Ő már másra engedményezte a tartozást neki a tartozáshoz " semmi köze ". Hagyatéki eljárásban Ő semmiféle jognyilatkozatot nem tett és nem is tehetett.

Ezért kérdeztem volna, hogy hagyatéki végzésben a tartozás megnevezése a lényeg vagy az kinek tartozott az örökös halála pillanatában.

Az engedményezett neve sehol nem szerepel a végrehajtó is az eredeti hitelezőt jelölte hitelezőként, aki már két éve túladott a követelésén.

Urbán # 2017.01.14. 01:20

Tisztelt Fórumozok!

Nemrég meghalt kiskórú gyermekem nagyapja.Haláláról csak a közgyegyzői idézésből értesültem.Sajnos a fia halála óta nem beszéltünk.A nagyapja és két testvére nevén van egy falusi ház és hozá tartozó földek.A testvérei már eltemették és a hagyaték tárgyaláson megjelentek egy igen magas(450E forintos) temetési számlával,hogy fizesem ki nekik.
Kérdésem az lenne,hogy kiskórú gyermekem kárára ők rendezhetnek ilyen drága temetést?
Köteles vagyok ekkora összeget nekik megfizetni?
Vagy csak annyit amennyit én szántam volna a temetésre?
Várom válaszát,tanácsát!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.14. 08:34

Vitathatod, akkor beperelnek, és majd a bíróság állapítja meg, hogy a 450 forintos temetés nem aránytalanul drága.

Lyonee # 2017.01.14. 11:40

A költséget az örökösöknek kell állnia. A fiad örököl egyedül?

drbjozsef # 2017.01.14. 21:01

Urbán,

esetleg ezzel próbálkozhatsz, olvasd át ezt :

http://projektjeink.birosag.hu/…7_lap13.html

A lényeg :

"A temetési költség az állagörököst terheli, (BH. 1980/213.) és kizárólag az örökhagyó eltemettetésével felmerült költségek tekinthetők hagyatéki tehernek (BH. 1996/367.) Az illő eltemettetés költségénél szükséges figyelembe venni az általános szokásokat és a kegyeleti szempontok, amelyek indokolják az adott költség összegét."

és

"Az örökhagyó eltemettetésének a költségéhez a szokásos mértékű és minőségű síremlék költségét kell figyelembe venni, amely az örökhagyó emlékének a megőrzését szolgálja (BH 1996/367.)."

Kered meg a zárójeles bírósági határozatokat, elvileg a birosag.hu-n azt hiszem fent vannak.

Nézd meg azt is, milyen sírhelyre temették, mert ha pl. vettek egy olyan sírhelyet, ahova 4 urna temethető, akkor azt az egészet neked biztosan nem kell kifizetned.

Szóval elképzelthető, hogy tudsz csökkenteni az összegen, ha túlzónak érzed, de vagy megegyezel valahogy a rokonokkal, ha hajlanak rá, ha nem, akkor viszont visszautasíthatod a kifizetést, de ha beperelnek, és vesztesz, akkor még az ügyvédi- és perköltségeket is neked kell majd fizetni. Szóval gondold meg, érdemes-e.

sylvie1376 # 2017.01.17. 19:47

Tisztelt Cím! Anyósom hagyatéki tárgyalásán ha a férjem vissza utasítja az örökséget akkor a temetési költséget, hogy kapja meg? Ha a mostoha apja nem tudja kifizetni?

ObudaFan # 2017.01.17. 22:24

HA nem tudja, mert nincs miből, akkor valószínűleg nem fogja megkapni.