öröklés,hagyaték


Császár Gábor # 2004.05.18. 08:20

Tisztelt Dömpi! Csak egész röviden!
Az örökség, mint egész az örökhagyó halálának időpontjában nyílik meg; így az akkor hatályos törvények szerint kell elbírálni a helyzetet tekintet nélkül az elbírálás időpontjában.
2. Ha a jegyző által megbízott hagyatéki leltárt akkor pontossan meg tudod határozni a lakásod értékét utána pedig a topicban megtalálod az öröklési illeték mértékét.
1.A földhivatalnál ha még nincs bejelentve édesapád halála-bár ezt kétlem- akkor írj egy hazsonélvezti jogot törlő kérelmet és mellékeld édesapád halotti anyakönyvét.
3. Mentes az öröklési illeték alól:
az értékpapír, a takarékbetét, a gazdasági társaság tagját megillető vagyoni betét (üzletrész, szövetkezeti üzletrész) öröklése
4.Mindenképpen forduljatok Ügyvédhez


Várom válaszaitokat...

dömpi # 2004.05.14. 18:44

Tisztelt Cím !

Édesapám nemrég ment el. Az alábbiakat szeretném megkérdezni a sok ögyintézés közül:

1. a telek tulajdonosa én vagyok, édesapám haszonélvező volt: hogyan kell kérni a haszonélvezet törlését?

2.a lakásunk 1/2 részének tuladonosa apám volt, másik fele anyámé: ha én öröklöm a tulajdonjogát az 1/2 lakásnak és anyu a haszonélvezetet, ezután mennyi illetéket és SZJA-t kel fizetni és milyen érték után?

3.apám nevén van 450.000,- ft értékű értékpapír: be kell-e vallani a hagyatéki eljáráskor és ennek szintén mennyi az illeték és szja vonzata?

4. a BT beltagja apám volt, hogyan kell felvenni a taggyűlési jegyzőkönyvet új beltaggal és a társasági szerződésben kell-e utalni a tagváltozás milyenségére? 3000,-ft értékű üzletrésze volt, ez is a hagyaték része?

köszönöm a választ !