Póthagyatéki eljárás


Zlizzak # 2016.08.08. 16:30

Hát ezaz hogy miért gondol ilyet a közjegyző.es miért keresnek fel 4év után olyan semmit mondó levéllel hogy én bármilyen igényt is akarok e támasztani az örökösök felé..ha én elviekben nem vagyok örökös.
Szóval ha én nyilatkozom arról hogy nem szándékozom semmilyen igényt is eloterjeszteni akkor lezarodik a pothagyateki és békén hagynak örökre?! Mert nem szeretnék többet a múlttal foglalkozni. Meddig lehet egy hagyateki végzést elhuzni? Mi jöhet még? Pot hagyateki után még lehet bármi ügylet?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 13:51

Nem nagyon lehet elképzelni más igényedet, mint azt, hogy szerinted az előkerült vagyontárgy részben a te tulajdonod az élettársi jogviszony miatt. Azzal sem vesztesz semmit, ha nem jelented be ezt az igényt, később is érvényesítheted, és ha vitás, akkor a hagyatéki eljárásban úgy se érvényesítheted. (Annyi előnye lenne, hogy ha bejelented és időben megindítod a pert is, akkor a hagyatékot csak ideiglenes hatállyal adja át a közjegyző.)

De honnan gondolja a közjegyző, hogy te érvényesíteni akarsz az örökösökkel szemben bármilyen igényt is?

Zlizzak # 2016.08.08. 13:01

Nyilvántartott elettarsra gondoltam igen. Ez szerepelt a levélben: "a közjegyző felhivja a megkeresettet postai úton megkuldott nyilatkozatában közölje,hogy a hagyatéki eljárásban milyen igényt kíván eloterjeszteni az orokosokkel szemben,tekintettel arra,hogy a törvény szerint az elettars nem orokol". Nyilatkoznom kell valamiről ami a levélben egyértelműen nem derül ki,de 15napon belül meg kell azt tennem..úgy hogy nem érem el a hivatalt és nincs ügyfél fogadás. Miképpen lehet bármit is kideriteni ezzel az üggyel kapcsolatba hogy ne csusszak ki a hataridobol?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 11:27

Bejegyzett elettars voltam,de nem örökös.
Önellentmondás.
Nem "nyilvántartott élettársat" akartál írni?

Egyébként a póthagyatéki eljárásnak egy oka lehet: előkerült egy hagyaték vagyontárgya.

Zlizzak # 2016.08.08. 10:49

Pot hagyateki eljárási végzést kaptam kézhez. Bejegyzett elettars voltam,de nem örökös. Kifizettem az orokosoket, a hagyatéki eljárás lezarult a hagyaték átadásra került. Most 4év után mégis pothagyatek végzést kapok. A hivatalok szuneten vannak,nem tudok velük kapcsolatba lépni hogy megkerdezzem a konkrétumot ami miatt felkerestek. Mégis 15napom van arra hogy nyilatkozzak. A halasztás lehetőséget elutasitotta a közjegyző a levélbe. Lehetne mégis ilyen helyzetbe valahogy időt nyerni hogy kideruljon a tényleges ok ami miatt felkerestek?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.09. 19:15

Nem, igen, igen.

Abigél13 # 2016.07.09. 15:48

Üdvözlöm!
A bátyám 10 éve halt meg, de csak most derült ki, hogy van egy kis termőföldje, ami már a halálakor is megvolt, de valami oknál fogva nem került bele a hagyatéki eljárásba. A sógornőm nem tudott róla, így most szeretné érvényesíteni a fiuk örökségét. Anno a közjegyzőnek nem kellett volna tudni róla?
Póthagyatéki eljárást kell kérnie? Fizetni is kell érte?

ObudaFan # 2016.07.04. 15:55

A perben hivatkozhat ezekre az igényekre, ha nem evultek el, nem kell hozzá pothagyateki eljárás.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.04. 15:22

Azzal mit érne el?

Neirda01 # 2016.07.04. 13:05

Szép napot!

Érdeklődni szeretnék, hogy pót hagyatéki 6 évvel később kérhető-e. Volt hagyatéki, csak akkor a "kedves" feleség (második feleség) nem hozta el a hitel papírjait (szem. kölcsön, hitelkártya, stb. ez mind az ő nevére szól és az elhunyt éltében vette fel) és most polgári perben követeli az örökösön a felét. Az örökös kérhet útólag póthagyatékit, hogy ezeket is felvegyék a hagyatékba? Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2016.07.04. 05:23

Skater

Ha ő be szeretne jutni az ingatlanba és te nem engeded, akkor többlethasználati díjat kérhet tőled egészen a közös tulajdon megszüntetéséig.

Skater # 2016.07.02. 12:43

Hát, ha neked ilyen testvéred lenne,nem tudom mennyire idegesítene...nekem annyira nem vicces,mihamarabbi megoldást akarok találni,tanácsot kérni!Sok nem múlik a 3 napon az tuti:D

Burn Out # 2016.07.02. 12:36

valóban sok múlik ezen a pár napon :)

Skater # 2016.07.02. 12:29

Az lehet,de gondolhatod,hogy kivagyok...:(
ügyvéddel is csak jövő7en tudok érdemben beszélni addig meg megesz a fene...:D

Burn Out # 2016.07.02. 12:24

saját magadnak bonyolítod túl...

Skater # 2016.07.02. 12:23

Erre van a forum nem?:)

Skater # 2016.07.02. 12:23

Bocsi a sok rizsáért!!!:):):)
Elég bonyolult az ügy....sajnos,de szerintem nem miattam van.

Skater # 2016.07.02. 12:21

Édesanyám volt a haszonélvező,a testvérem még akkor költözött el,úgy tudom a haszonélvező az atyaúristen...!?
Ebből kifolyólag jogtalanul vitt el édesapám halálakor dolgokat,mert a haszonélvezőt illeti minden ami nem a testvéremé!?
Tartási szerződésem volt édesanyámmal,nem volt hagyatéki tárgyalás,amikor az ingósságokról kaptunk végzést vagy mit,akkor jelentkezhetett volna de nem tette.
Az lenne a leglényegesebb,hogy elkerüljem a vele való bármilyen kommunikációt,mert valótlan dolgokat állít,rágalmaz...nem is akarom látni,már akkor felstresszelem magam,legyen minden hivatalos nem érdekel csak legyen vége,minél kevesebbet kelljen vele találkoznom,beszélnem...

Skater # 2016.07.02. 12:13

A párom írta le nagy vonalakban a dolgokat,most volt időm részletesebben kifelyteni...
3/4 részben én vagyok az ingatlan tulajdonosa,és életvitelszerűen itt élek a családommal,én úgy hallottam ha engedélyem nélkül bejön az magánlaksértés!Ez így van?Nincs bejelentve ide.
S csak a családomat meg az egészségemet akarom megóvni attól hogy idegeskedjek,meg balhézzon...pl édesanyámnak az akkor 3 éves nevelt lányom előtt,akart nekimenni...már bocsánat de törvényes vagy nem ide nem engedem be!!!
S mivel mi itt élünk,nem megoldható a külön élettér akárkinek is mert az az én magánszférámban mászkál esetlegesen,s egy ilyen embert nem tudom ki tűrne meg...

Burn Out # 2016.07.02. 12:06

Valóban :D A túl sok halandzsától elvesztettem a fonalat :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.02. 12:01

Nem az ingatlanról beszél, hanem az ingóságokról. Az eddig fel sem merült benne, hogy a tulajdonostársnak ugyanolyan joga van használni, birtokolni az ingatlant, mint neki. Látod, beengedni sem akarja.
(Az külön kérdés, hogy miért kellett mégegyszer, sokkal hosszabban megírnia azt, amire már két napja kapott választ.)

Burn Out # 2016.07.02. 11:48

Póthagyatékit akkor lehet kérni, ha a hagyatéki eljárás befejezése után kerül elő a hagyatékhoz tartozó valamilyen vagyontárgy.

Inkább próbáld meg megvásárolni a tulajdonrészét. Ha ez nem megy, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani.

Skater # 2016.07.02. 11:37

Jó napot,üdvözlök mindenkit!
SkaterHUN vagyok.

Személyszerint nekem olyan problémám van a testvéremmel,hogy a családi ház,kertes ház 1/4 része az övé,öröklés útján...
3/4 részben én vagyok a tulajdonos,mivel édesanyámmal eltartási szerződésem volt,s így édesanyám része automatikusan az enyém lett,mert sajnos elhalálozott.
Arra lennék kíváncsi leginkább,hogy a testvéremnek milyen jogai vannak itt ahol én élek,mert kb. 3 éve el is költözött,s családom és én élünk itt életvitelszerűen.
Viszont nem szeretném beengedni sem,immár beszélni sem akarok vele,olyan okokból,még édesanyám élt,a testvérem köpködött utána az utcán,egy alkalommal meg is ütötte édesanyámat,rendőrségi ügy is lett belőle,de immár,sajnos nem tanuskodtam,mert szerettem volna más megoldást találni a problémák megoldására...látlelet is lett,feljelentés is...
Kíváncsi lennék arra ha póthagyatékit kérnénk az édesanyám ingósságairól,ez mivel jár?az én szobámban,az én életteremben kereshet e akármit is,nem érdekel semmi ingósság igazából,csak esetleg pár dolog amit használunk,nem kell nagy értékekre gondolni,1-2 régi tv,fagyasztóláda (30éves),hűtő ezzel asszem el is mondtam az ingósság javát...sajnos amilyen ember,valótlan dolgokat állít...,édesanyám a kórházban volt,s egy hét múlva már azzal volt elfoglalva,hogy mennyi pénz van a számláján,mennyi a nyugdíja,az aranyai megvannak e...szegény édesanyám még meg sem halt,ez a m...ok már ezekkel foglalkozott...bocsánat a kifejezésért!!!
Szóval ez valami leltárral jár a póthagyatéki,az ingósságok felett azt is tudom,hogy közjegyző jön ki,a díjára lennék kíváncsi,testvérem jogaira,mit csinálhat,mit nézhet meg közjegyző jelenlétében?A családom életterébe nem szeretnék beengedni egy ilyen embert,a személyes dolgaim közé...
Hozzáteszem én ki szeretném fizetni az ő részét,csakhogy én már 600.000 Ft-ot ráköltöttem az ingatlanra amelyet számlákkal tudok bizonyítani,s ezt én le szeretném vonni a ház teljes árából,ez az összeg amibe ő nem ment bele 150.000 Ft-tal kapna kevesebbet,de előzőleg azt hajtotta,hogy őt nem érdekli a pénz...ebben az összegben 2 szoba újravezetékelése,festése laminált padlózása (linóleum volt,ami penészes volt,szaga is volt...kisgyermekek mellett...),vakolati hibák,penészedés,felázás miatti javítása,bejárati ajtó csere (mert a régin az jött volna be aki nem akar...)
Sajnálatos módon,én már nagyon meg szeretnék szabadulni a testvéremtől,s a rágalmazásaitól,nem akarom ezt hallgatni soha többet,egyfolytában idegeskedek miatta,s a családomat féltem,hogy rájuk is kihat az én lelki hogylétem...egy ilyen ember miatt.
Édesanyám azért csinálta az eltartási szerződést,mert nekem nem tudták megadni amit a testvéremnek,neki már volt egy háza + amiben most élnek arról én és édesanyám lemondtunk az ő javukra (sajnos),amikor édesapám meghalt,két lakodalma is volt...nekem ez mind kimaradt az életemből,s most meg megy a herce-hurca...Mit akar még könyörgöm??????Édesapám halálakor megörököltem a kocsijukat,amit én fizettem ki kb 8-900.000-et a banknak...nagy öröm,mert a testvérem azt mondta erre örüljek lett legalább egy kocsim...csodás,apánk halálával...ezeknek a dolgoknak csak örülni lehet............

Köszönettel SkaterHUN

Ui: Nagyon nagy segítség lenne a válasz,legálább megnyugodnék,köszönöm!

ObudaFan # 2016.06.30. 16:17

Kerhetsz , persze, hagyateki eljarast, de ebben az eljárásban sem fog kiderülni, hogy leteztek-e ilyen ingosagok, vagy sem.

ryta657 # 2016.06.30. 15:31

Eltartási szerződés alapján megörököltem a szülői ház 3/4-ed részét, a testvéremé pedig az apai 1/4-ed rész maradt. Édesanyám halála után maradt ingóságokról nem készült sem leltár, sem hagyatéki eljárás, és a testvérem most követel, ugyanis az eltartási szerződés csak az INGATLAN-ról szól.
Decemberben halt meg édesanyám, azóta nem tudunk megegyezni. Nem maradt sok minden róla, néhány szekrény, ruhák, stb. A kérdésem az lenne, hogy lehet e póthagyatéki eljárást kérni még most, hogy tisztázódjon ki- mit visz, mert sajnos a testvérem olyan dolgokat is keres rajtam, amik nincsenek. Ő perelni nem akar, én pedig nem szeretnék orbitális családi ordítozást, ezért nekem kellene kezdeményezni, hogy történjen már valami az ingóságokkal....