Póthagyatéki eljárás


g0a79 # 2011.08.31. 06:57

köszi.

Ilyenkor mi szokott lenni az általános procedúra ha a bank jelentkezik 2 év után, hogy van még tartozás, amiről senki nem tudott(csak az elhunyt). mert ha ezt tudjuk akkor a hagyatéki eljáráson teljesen máshogy döntünk.

A lakást nem adtuk el (még benne lakik a nővére), jelenleg is ott áll. Ha azt mondom nem fizetem be a 300.000,- et mit csinálhatnak ráterhelik a lakásra vagy az örökölt vagyon értékéig letilthatják a fizetésből stb. Nekünk jobb lenne ha a házra terhelnék rá.

üdv,
Tibor

ObudaFan # 2011.08.30. 20:18

Nem.

g0a79 # 2011.08.30. 14:14

Sziasztok,

A következőben kérném a segítségeteket:

2 éve volt egy hagyatéki eljárásunk (nem mondtunk le az örökségről 800.000 Ft-házrész). Szerepelt benne negatív tételként 100.000 Ft ami egy banki követelés (édesapám személyi kölcsöne)
A ház rész azóta ránk az örökösök nevére került, bank nem jelentkezett.

1 hónapja jelentkezett a bank, hogy akkor fizessük be a 100.000,- Ft tartozást, és nemsokára küldik a másik követelésüket 300.000,- Ft ról.
A hagyatéki tárgyalásba szó nem volt a 300.000,- Ft- os követelésről (közjegyző sem tud róla) és ha tudjuk, hogy van plusz követelés akkor lemondunk az örökségről.

Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a hagyatéki eljárásról szóló törvény $103 szerint kérhetünk e póthagyatéki eljárást? és ez esetben lemondunk mindenről az állam javára.

Köszönöm,
Tibor

Siccc # 2011.04.01. 06:25

Sziasztok!
Szeretnék némi segítséget kérni az alábbiakban.Amiről szó van:örököltem,de már a hagyatékátadó végzés után kiderült,az örökhagyónak van még egy gyermeke,így a közjegyzőhöz a hagyatéki eljárás megismétlését kértem erre hivatkozva.Eltelt azóta már 3 hónao,a közjegyző levélben kérte az említett örökös pontos adatait,megkapta(szül.adatok,pontos lakcím,minden)mégsem történt azóta semmi.Szeretném tudni,egy ilyen esetben nincs valami határidő,amit be kell tartani az új tárgyalásra vonatkozóan?

monalisa1 # 2011.03.31. 15:07

Azt kell pontosan tudni mit is tartalmaz az az "előszerződés", vagyis pl. szerepel-e konkrét időpont ameddig bezárólag az úr az ingatlan tehermentesítését elvégzi, vagyis volt-e részéről biztatási igéret?!

Valamint hogy ama előszerződésben hozzájárult-e hogy az ő telkét idejekorán átminősítsed és közművesítsed?!

Mutasd meg a szerződést egy ügyvédnek.

A póthagyatéki tudtommal 1 évig kérhető (de lehet hogy csak 6 hónap).

monaLuis
laikus hozzászóló

Marcsy1975 # 2011.03.31. 13:20

Üdvözlöm! egy kis segítséget szeretnék kérni.
2008 agusztusban vásároltam 6000m2 szántot 200000Ft-ért.
Tehermentesítés miatt nem lett eredeti adásvételi szerződés, mert az úr nem vetette le a tehermentesítést.
Nekem elő adásvételi szerződésem van, de én ezt a földet teleké nyilvánítottam és közművesítettem. A probléma az, hogy az Úr 2010 novemberében elhunyt a lánya örökölte, a hagyatéki tárgyalás megtörtént. kérdésem ez lenne: kérhetek-e hagyatéki Pót eljárást, ha igen menyi ideig, mert nem tudunk megegyezni, sem a telket nem akarják visszaadni, sem a ráfordított összeget kártalanítani.
Ez esetben mi a teendő. Tisztelettel: Marcsy1975
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2011.02.24. 17:19

Meg kell keresni a tulajdoni lap szerinti tulajdonos utolsó lakóhelye szerint illetékes közjegyzőt, neki bejelenteni azt, hogy a tulajdoni lapon szereplő tulajdonos meghalt, és ő le fogja folytatni az eljárást. Aztán megkeresheted az örökösöket, és megveheted tőlük az ingatlant, vagy, ha megállapodni nem sikerül velük, közös tulajdon megszüntetése iránti perben kérheted, hogy a bíróság engedélyezze, hogy magadhoz váltsd ezeket a hányadokat.

vadász243 # 2011.02.23. 21:28

Tisztelt fórumozók

Több olyan osztatlan közös tulajdonban lévő földben is van tulajdoni hányadom, ahol a tulajdonostársak egy része már meghalt, a földet pedig a tulajdoni lapok szerint nem örökölte senki. Vannak ismerőseim, akik ilyen esetekben póthagyatéki eljárások útján már jópár hektár ilyen ,,gazdátlan" föld tulajdonosai lettek, de a részletekbe ők nem tudtak/akartak beavatni. Remélem itt azért majd olvassa valaki amit írok és tud majd segíteni. A kérdésem az lenne, hogy konkrétan mi a menete ennek az eljárásnak.

ObudaFan # 2010.11.30. 11:04

A közjegyző köteles lefolytatni a hagyatéki eljárást. Ha az a szerződés valójában öröklési szerződés, és valóban az van benne, hogy az örökhagyó minden vagyonát megöröklitek, akkor valóban az az egyetlen megoldás, ha valakire átruházzátok azt a vagyontárgyat.

CtWolf # 2010.11.29. 16:07

Tisztelt Fórumozók!
Örökléssel kapcsolatos kérdésem lenne. A Feleségem nagyapjával kb. 4 éve kötöttünk eltartási szerződést közjegyző előtt, és nemsokkal utána meghalt. A hagyatéki eljárás lezajlott, melyben minden vagyonát mi örököltük. Két hete kaptunk egy levelet a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőtől hogy póthagyatéki eljárást indít. Az eljárásban a nejem is és én is fizessük be az eljárási díjat, mert volt a nagypapának egy ingatlanrésze és azt (1/8) - (1/8) arányban mi örököljük. Az ingatlanrészeket fejenként 365 000 Ft-ra becsülték. Küldtünk egy válaszlevelet hogy tudomásunk szerint a szóban forgó ingatlanról már régen még a nagypapa életében megegyeztek, hogy azt a többségi tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos kapja. Ennek értelmében szeretnénk lemondani az örökségről a többségi tulajdonos javára. A közjegyző a válaszlevelében kifejtette hogy csak a póthagyatéki eljárásban szereplő ingatlanrészről nem mondhatunk le csak a teljes örökségről lehetett volna. Ha mégis oda akarjuk ajándékozni az ingatlant másnak beidéz minket egy tárgyalásra és vigyük magunkkal azt az örököstársat akinek a javára az ajándékozás történik. Mi semmi képen nem szeretnénk ezt az ingatlanrészt mert az már 14 évvel ezelőtt is egy düledező vályogház volt víz csatorna és gáz nélkül. Az ingatlan tudomásunk szerint lakatlan 14 éve, kulcsunk nem volt hozzá. Közülünk csak a feleségem járt ott. A többségi tulajdonosról szinte semmit nem tudunk. Csak egy nevünk van meg egy régi lakcímünk de életjelet már évek óta nem kaptunk felőle. Mi 3 éve elköltöztünk arról a környékről 200 kilóméterrel távolabb. Sem időnk sem pénzünk nincs gondozni azt az ingatlant. Jogosan járt el a közjegyző, hogy ennyi év után póthagyatéki eljárást indított? Valóban a mi kötelességünk azt az embert előkeríteni akinek ajándékoznánk a tulajdonrészt? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt az tulajdonrészt ne kelljen a nevünkre íratni? A felbecsült összeg is nevetséges, tekintve az ingatlan állapotát és hogy Jánoshalmán van. Ha megkapnánk, a felbecsült összeg után kellene majd illetéket is fizetni, ami irreális.
Válaszát előre is köszönöm.