Póthagyatéki eljárás


Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.31. 17:18

Mi a kérdés?

adamw # 2016.05.31. 14:09

Köszönöm válaszát!

Minden héten telefonálok - pld. ma délelőtt - és rendszeresen azzal küldenek el, hogy még nincs kitűzve időpont. A titkárnő nem tudja megmondani, hogy miért nincs kitűzve a tárgyalás. Milyen lehetőségeim vannak? Kérjek meg egy ügyvédet, hogy próbálkozzon ő? Mi az ami célravezető és érdemlegesen előrébb viszi az ügyet?

Köszönettel:
Ádám Dávid

ObudaFan # 2016.05.31. 12:10

Ha közjegyzőnél van az ügy, miért kellene póthagyatéki eljárás? A közjegyzőnél érdeklődni kellene, hogy miért nincs kitűzve tárgyalás.

adamw # 2016.05.31. 11:24

Tisztelt Szakértők!

Egy telket szeretnék vásárolni, de a bejegyzett tulajdonosok egyike elhunyt 2013. októberében Tolna megyében. A telek Baranya megyében van, a három vér szerinti örökös Somogy megyében él. Van egy nevelt gyermek aki igényt tart az örökségre és beadta a papírjai a tolna megyei (Tamási település) közjegyzőnek. Három év alatt semmi nem történt, a közjegyző titkárnője annyit mondd, hogy nincs kiírva a hagyatékolás időpontja várjunk türelemmel. Ilyenkor mi a teendő? A vér szerinti örökösök egyike adjon be kérvényt a póthagyatékra? Ezt hol tegye meg? Ott ahol a telek van vagy ott ahol elhunyt a bejegyzett tulajdonos vagy ott ahol élnek az örökösök?

Előre is köszönöm válaszukat!

Tisztelettel: Ádám Dávid

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.13. 16:24

Igen, de ezt már vagy négyszer mondtuk.

NagySSándor # 2016.05.13. 15:22

KÖszönöm!

Viszont van egy "utolérhetetlen" személy is az örökösök között.Pontos tartózkodási helyét a rokonok ismerősök közül sem tudja senki sem, csak azt,hogy Ausztriában él-élhet.
Ebben az esetben is a öröklés rendje-részaránya szerint bejegyzett tulajdonrészese lehet az ingatlannak?

Köszönettel: Nagy S. Sándor

ObudaFan # 2016.05.11. 15:45

Hacsak vissza nem utasítják az oroklest, tulajdonosok lesznek.

NagySSándor # 2016.05.11. 15:40
  • és, ha az-azok a személyek is örökölnek aki-k nem vesznek részt a póthagyatéki tárgyaláson ők ugyanúgy bejegyzett tulajdonosok lesznek a tulajdoni lapon?

Tulajdonképpen a célom az,hogy az örökösöktől (bárkitől) megvásároljam a 20%-nyi területüket,de maga az eljárás többe kerül mint maga a földterület (120nm)-ezért is az érdektelenség az örökösök részéről-ugyanakkor felajánlottam a póthagyatéki eljárási díj átvállalását is,meggyorsítva ezzel a későbbi adás-vételi szándékom.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 07:53

Ennek semmi jelentősége nincs az öröklés szempontjából. Még az az örökös is örököl, aki esetleg ismeretlen helyen tartózkodik.

NagySSándor # 2016.05.11. 05:54

"Dehogy"
Bővebben meg lehet tudni,hogy mi történik ilyen esetben?

Az örökösökre jutó földterület nagysága valamint az,hogy az is 5 részre oszlik,valamint maga a hivatali procedúra -előzetes érdeklődésem szerint nem váltott ki nagy lelkesedést az örökösök között.
Ezért kérdezem továbbra is, hogy mi lesz azzal, aki nem jelenik meg a póthagyatékin,nem mutat hajlandóságot részt venni az eljárásban és egyáltalán, érdektelenséget mutat az egész ügy iránt?

Köszönöm szépen!

Nagy S.Sándor

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.10. 14:10

csupán az, aki megjelenik
Dehogy!

NagySSándor # 2016.05.10. 13:07

Köszönöm a válaszokat!

Tehát, bárki a jogosultak közül beadhatja az elhunyt utolsó lakhelye szerinti jegyzőségen a póthagyatéki eljárás lefolytatásának kezdeményezését?
Később csupán az, aki megjelenik a Jegyző által összehívott póthagyatéki eljáráson-tekinthető örökösnek?
Aki távol marad ekkor a jogosultak közül, az önként kizárja magát az örökrészéből?

Köszönettel:Nagy S.Sándor

ObudaFan # 2016.05.09. 21:57

egyikük javára lemondó nyilatkozatot íratnék alá

Az nem lemondás lesz, még csak nem is visszautasítás, ahnem egy sima adásvétel. Aminek egyrészt nem az a módja, hogy két tanúval aláírjátok, mésrészt nem árt átgondolni az adó- és illetékvonzatát.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.09. 15:25

Barkácsolásnak tűnik, és nem is értem, mi szükség lenne rá. Valamelyik jogosult kéri a póthagyatéki eljárás lefolytatását. Pont. Minden egyebet majd magában az eljárásban.

NagySSándor # 2016.05.09. 15:17

Tisztelt Szakértők!

80%-os tulajdonosa vagyok egy teleknek.A fennmaradó 20%-nyi rész tulajdoni lap szerinti tulaja már sok éve elhunyt illetve az ő közvetlen (3 fő) örökösei közül 1 személy szintén meghalt-ennek az elhunyt örökösnek 3 gyermeke van.
A póthagyatéki eljárás benyújtható úgy is vagy kiegészítve azzal is,hogy felkeresem az összes közvetlen illetve a második generációs örökösöket és egyikük javára lemondó nyilatkozatot íratnék alá,helyben kifizetve a lemondókat.
A lemondó nyilatkozat tartalmazná azt,hogy a továbbiakban lemondanak a szóban forgó hrsz-ú ingatlan tulajdonáról az átvett pénzösszeg fejében egy időben,illetve a lefolytatandó póthagyatéki eljárásban hozzá járulnak ahhoz,hogy az örökösök közül konkrétan egy személy kerüljön tulajdonviszonyba majd.
Köszönöm a segítségüket,tanácsukat!
Tisztelettel: Nagy S.Sándor

sahozea # 2016.04.10. 16:04

Köszönöm szépen a választ!

Várnék a másik kérdésre vonatkozóan is, mikor nyújtsam be a közjegyzőnek, bogy ne kelljen póthagyatéki eljárást végigvárnom? Köszönöm.

ObudaFan # 2016.04.09. 10:24

Jól tudom továbbá, hogy az értékpapírszámlán lévő összeg öröklése illetékmentes?

Édesapád után mindent illetékmentesen örökölsz.

sahozea # 2016.04.08. 20:07

Tisztelt Hölgyek / Urak!

Édesapám után és az ő saját kezével írt - és csak erre szorítkozó - végrendelete alapján (nálam van) örökölni fogok egy értékpapírszámlát, amely jelenleg is "mozgásban van", mert az azon folyó napi kereskedés miatt eddig nem tártam fel az illetékesek előtt, mint a hagyaték részét. Ennek az az oka, hogy tudomásom szerint a közjegyző megállítja a számlát (felfüggeszti a kereskedést) a hagyatéki tárgyalás lezárásáig. A kérdés az, mikor nyújtsam be a közjegyzőnek kiegészítésként úgy, hogy elkerüljem a póthagyatéki tárgyalást, hogy befogadja még? (Gondolom, pót tárgyalás idejére szintén szünetelnie kellene a kereskedésnek) Tehát hogy minél gyorsabban "tulajdonost cseréljen" a számla és ne essek el az akár napi haszontól? Jelenleg a közjegyzőnél van édesapám anyaga, március 10-én érkeztetve. Nem adott felvilágosítást, mikor tárgyalja. Jól tudom továbbá, hogy az értékpapírszámlán lévő összeg öröklése illetékmentes? Köszönettel;

ObudaFan # 2016.02.29. 15:48

Az elhunytak vonatkozásában póthagyatéki eljárást kell kérni, az ismeretlen helyen tartózkodókra a gyámhatóságtól eseti gondnokot.

NagySSándor # 2016.02.29. 12:18

Tisztelt Szakértők!

Résztulajdonosa vagyok egy zártkerti ingatlannak 1/4 részben.
Szeretném teljes egészében megvásárolni a területet.
A tulajdoni lapon található bejegyzett tulajdonosok közül a már elhunytak szerepelnek-illetve van akiknek az örökösük is elhunyt.
Valamint külföldön élő rokon is van az örökösök között ismeretlen helyen tartózkodó.
A kérdésem a legegyszerűbben hangzik- hogyan kerülhet a tulajdonomba az ingatlan teljes egésze?

Illetve vonatkozik e a zártkertekre érvényes hosszadalmas eljárás menete rám is mint birtokon belüli vásárlóra vagy sem?

Köszönettel:Nagy Sándor

ObudaFan # 2014.02.02. 10:52

Nem, a hitelezőt.

kisaranyos # 2014.02.02. 07:09

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne. Annak, hogy fel tudjam ajánlani az örökrészemet a hagyatéki hitelezőnek mi az első lépése? A közjegyzőt kell megkeresenem, aki a hagyatéki tárgyalást lebonyolította?

ObudaFan # 2014.01.30. 12:00

Annak nincs módja. Viszont csak az örökrészeddel felelsz a hagyatéki tartozásért, tehát ha azt haladéktalanul felajánlod a hagyatéki hitelezőnek, akkor nem lesz tartozásod.

kisaranyos # 2014.01.29. 19:36

Tiszteletem.

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:
Édesanyám 2012. novemberében meghalt és a tulajdonában lévő ingatlant megörököltük a báttyámmal 13, 13 arányban. A hagyatéki tárgyalás 2013. szeptemberében jogerőre emelkedett és pár napja derült ki, hogy az ingatlanon jelzáloghitel van, aminek édesanyám volt az egyik készfizető kezese. A másik a nagymamám, akié a ház fennmaradó 13 része. Az adós nem fizet ha jól tudom 2 éve és a törlesztőrészleteket az édesanyám és a nagymamám fizette azóta. Amióta anyukám elment a nagymamám egyedül fizette a hitelt, de már nem annyit, amennyit havonta kellet volna, így a hitel felmondás alatt van.

Nem értem, hogy a hagyatéki tárgyaláson erről a teherről hogy nem esett szó, miért nem közölték ezt akkor velünk. Ez nem került bele a hagyatékátadó végzésbe, így eléggé megvezetve érzem magamat, mert a ház értéke nem fedezi a felvett hitelösszeget.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben póthagyatéki tárgyalást kérhetek-e, amin szeretném visszautasítani az örökségemet. Van-e valami módja annak, hogy ezt a kezességet (és a házrészt sem) ne örököljem meg?

Nagyon köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2013.07.29. 13:51

Ha még nem volt tárgyalás, akkor visszautasíthatod az öröklést, vagy az állam javára felajánlhatod.