Mi a kérdés?
Póthagyatéki eljárás
Köszönöm válaszát!
Minden héten telefonálok - pld. ma délelőtt - és rendszeresen azzal küldenek el, hogy még nincs kitűzve időpont. A titkárnő nem tudja megmondani, hogy miért nincs kitűzve a tárgyalás. Milyen lehetőségeim vannak? Kérjek meg egy ügyvédet, hogy próbálkozzon ő? Mi az ami célravezető és érdemlegesen előrébb viszi az ügyet?
Köszönettel:
Ádám Dávid
Ha közjegyzőnél van az ügy, miért kellene póthagyatéki eljárás? A közjegyzőnél érdeklődni kellene, hogy miért nincs kitűzve tárgyalás.
Tisztelt Szakértők!
Egy telket szeretnék vásárolni, de a bejegyzett tulajdonosok egyike elhunyt 2013. októberében Tolna megyében. A telek Baranya megyében van, a három vér szerinti örökös Somogy megyében él. Van egy nevelt gyermek aki igényt tart az örökségre és beadta a papírjai a tolna megyei (Tamási település) közjegyzőnek. Három év alatt semmi nem történt, a közjegyző titkárnője annyit mondd, hogy nincs kiírva a hagyatékolás időpontja várjunk türelemmel. Ilyenkor mi a teendő? A vér szerinti örökösök egyike adjon be kérvényt a póthagyatékra? Ezt hol tegye meg? Ott ahol a telek van vagy ott ahol elhunyt a bejegyzett tulajdonos vagy ott ahol élnek az örökösök?
Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel: Ádám Dávid
Igen, de ezt már vagy négyszer mondtuk.
KÖszönöm!
Viszont van egy "utolérhetetlen" személy is az örökösök között.Pontos tartózkodási helyét a rokonok ismerősök közül sem tudja senki sem, csak azt,hogy Ausztriában él-élhet.
Ebben az esetben is a öröklés rendje-részaránya szerint bejegyzett tulajdonrészese lehet az ingatlannak?
Köszönettel: Nagy S. Sándor
Hacsak vissza nem utasítják az oroklest, tulajdonosok lesznek.
- és, ha az-azok a személyek is örökölnek aki-k nem vesznek részt a póthagyatéki tárgyaláson ők ugyanúgy bejegyzett tulajdonosok lesznek a tulajdoni lapon?
Tulajdonképpen a célom az,hogy az örökösöktől (bárkitől) megvásároljam a 20%-nyi területüket,de maga az eljárás többe kerül mint maga a földterület (120nm)-ezért is az érdektelenség az örökösök részéről-ugyanakkor felajánlottam a póthagyatéki eljárási díj átvállalását is,meggyorsítva ezzel a későbbi adás-vételi szándékom.
Ennek semmi jelentősége nincs az öröklés szempontjából. Még az az örökös is örököl, aki esetleg ismeretlen helyen tartózkodik.
"Dehogy"
Bővebben meg lehet tudni,hogy mi történik ilyen esetben?
Az örökösökre jutó földterület nagysága valamint az,hogy az is 5 részre oszlik,valamint maga a hivatali procedúra -előzetes érdeklődésem szerint nem váltott ki nagy lelkesedést az örökösök között.
Ezért kérdezem továbbra is, hogy mi lesz azzal, aki nem jelenik meg a póthagyatékin,nem mutat hajlandóságot részt venni az eljárásban és egyáltalán, érdektelenséget mutat az egész ügy iránt?
Köszönöm szépen!
Nagy S.Sándor
„csupán az, aki megjelenik ”
Dehogy!
Köszönöm a válaszokat!
Tehát, bárki a jogosultak közül beadhatja az elhunyt utolsó lakhelye szerinti jegyzőségen a póthagyatéki eljárás lefolytatásának kezdeményezését?
Később csupán az, aki megjelenik a Jegyző által összehívott póthagyatéki eljáráson-tekinthető örökösnek?
Aki távol marad ekkor a jogosultak közül, az önként kizárja magát az örökrészéből?
Köszönettel:Nagy S.Sándor
„egyikük javára lemondó nyilatkozatot íratnék alá”
Az nem lemondás lesz, még csak nem is visszautasítás, ahnem egy sima adásvétel. Aminek egyrészt nem az a módja, hogy két tanúval aláírjátok, mésrészt nem árt átgondolni az adó- és illetékvonzatát.
Barkácsolásnak tűnik, és nem is értem, mi szükség lenne rá. Valamelyik jogosult kéri a póthagyatéki eljárás lefolytatását. Pont. Minden egyebet majd magában az eljárásban.
Tisztelt Szakértők!
80%-os tulajdonosa vagyok egy teleknek.A fennmaradó 20%-nyi rész tulajdoni lap szerinti tulaja már sok éve elhunyt illetve az ő közvetlen (3 fő) örökösei közül 1 személy szintén meghalt-ennek az elhunyt örökösnek 3 gyermeke van.
A póthagyatéki eljárás benyújtható úgy is vagy kiegészítve azzal is,hogy felkeresem az összes közvetlen illetve a második generációs örökösöket és egyikük javára lemondó nyilatkozatot íratnék alá,helyben kifizetve a lemondókat.
A lemondó nyilatkozat tartalmazná azt,hogy a továbbiakban lemondanak a szóban forgó hrsz-ú ingatlan tulajdonáról az átvett pénzösszeg fejében egy időben,illetve a lefolytatandó póthagyatéki eljárásban hozzá járulnak ahhoz,hogy az örökösök közül konkrétan egy személy kerüljön tulajdonviszonyba majd.
Köszönöm a segítségüket,tanácsukat!
Tisztelettel: Nagy S.Sándor
Köszönöm szépen a választ!
Várnék a másik kérdésre vonatkozóan is, mikor nyújtsam be a közjegyzőnek, bogy ne kelljen póthagyatéki eljárást végigvárnom? Köszönöm.
„Jól tudom továbbá, hogy az értékpapírszámlán lévő összeg öröklése illetékmentes?”
Édesapád után mindent illetékmentesen örökölsz.
Tisztelt Hölgyek / Urak!
Édesapám után és az ő saját kezével írt - és csak erre szorítkozó - végrendelete alapján (nálam van) örökölni fogok egy értékpapírszámlát, amely jelenleg is "mozgásban van", mert az azon folyó napi kereskedés miatt eddig nem tártam fel az illetékesek előtt, mint a hagyaték részét. Ennek az az oka, hogy tudomásom szerint a közjegyző megállítja a számlát (felfüggeszti a kereskedést) a hagyatéki tárgyalás lezárásáig. A kérdés az, mikor nyújtsam be a közjegyzőnek kiegészítésként úgy, hogy elkerüljem a póthagyatéki tárgyalást, hogy befogadja még? (Gondolom, pót tárgyalás idejére szintén szünetelnie kellene a kereskedésnek) Tehát hogy minél gyorsabban "tulajdonost cseréljen" a számla és ne essek el az akár napi haszontól? Jelenleg a közjegyzőnél van édesapám anyaga, március 10-én érkeztetve. Nem adott felvilágosítást, mikor tárgyalja. Jól tudom továbbá, hogy az értékpapírszámlán lévő összeg öröklése illetékmentes? Köszönettel;
Az elhunytak vonatkozásában póthagyatéki eljárást kell kérni, az ismeretlen helyen tartózkodókra a gyámhatóságtól eseti gondnokot.
Tisztelt Szakértők!
Résztulajdonosa vagyok egy zártkerti ingatlannak 1/4 részben.
Szeretném teljes egészében megvásárolni a területet.
A tulajdoni lapon található bejegyzett tulajdonosok közül a már elhunytak szerepelnek-illetve van akiknek az örökösük is elhunyt.
Valamint külföldön élő rokon is van az örökösök között ismeretlen helyen tartózkodó.
A kérdésem a legegyszerűbben hangzik- hogyan kerülhet a tulajdonomba az ingatlan teljes egésze?
Illetve vonatkozik e a zártkertekre érvényes hosszadalmas eljárás menete rám is mint birtokon belüli vásárlóra vagy sem?
Köszönettel:Nagy Sándor
Nem, a hitelezőt.
Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne. Annak, hogy fel tudjam ajánlani az örökrészemet a hagyatéki hitelezőnek mi az első lépése? A közjegyzőt kell megkeresenem, aki a hagyatéki tárgyalást lebonyolította?
Annak nincs módja. Viszont csak az örökrészeddel felelsz a hagyatéki tartozásért, tehát ha azt haladéktalanul felajánlod a hagyatéki hitelezőnek, akkor nem lesz tartozásod.
Tiszteletem.
A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:
Édesanyám 2012. novemberében meghalt és a tulajdonában lévő ingatlant megörököltük a báttyámmal 13, 13 arányban. A hagyatéki tárgyalás 2013. szeptemberében jogerőre emelkedett és pár napja derült ki, hogy az ingatlanon jelzáloghitel van, aminek édesanyám volt az egyik készfizető kezese. A másik a nagymamám, akié a ház fennmaradó 13 része. Az adós nem fizet ha jól tudom 2 éve és a törlesztőrészleteket az édesanyám és a nagymamám fizette azóta. Amióta anyukám elment a nagymamám egyedül fizette a hitelt, de már nem annyit, amennyit havonta kellet volna, így a hitel felmondás alatt van.
Nem értem, hogy a hagyatéki tárgyaláson erről a teherről hogy nem esett szó, miért nem közölték ezt akkor velünk. Ez nem került bele a hagyatékátadó végzésbe, így eléggé megvezetve érzem magamat, mert a ház értéke nem fedezi a felvett hitelösszeget.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben póthagyatéki tárgyalást kérhetek-e, amin szeretném visszautasítani az örökségemet. Van-e valami módja annak, hogy ezt a kezességet (és a házrészt sem) ne örököljem meg?
Nagyon köszönöm a segítséget.
Ha még nem volt tárgyalás, akkor visszautasíthatod az öröklést, vagy az állam javára felajánlhatod.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02