Póthagyatéki eljárás


Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.13. 11:13

A hagyatékátadó végzés elleni fellebbezés nem igazán adekvát és hatékony módja a hagyatéki hitelezői igények érvényesítésének.
Szerintem mindenki jobban járna, ha előadnád a konkrét tényállást: mitől félsz?

drbjozsef # 2016.09.13. 11:20

littleman,

ha valaki igényt jelent be a közjegyzőnél a fellebbezési időben, akkor a közjegyző csak utasítani fogja az igénylőt, hogy adjon be bíróságon keresetet X napon belül, ha nem, akkor jogerőssé válik a hagyatékátadó végzés. A közjegyző előtt nincs egyezkedés, meg bizonyítás, a közjegyző ilyen dolgokban nem dönt, csak a bíróság.

Ha nincs egyezség, nem lehet megúszni a bíróságot, és igen, annak komolyabb illetéke van. (de ott is lehetnek kedvezmények)

Ha ha új tény/örökös/örökölhető ingatlan,ingóság/etc kerül elő a jogerő után, bírósági úton még az is támadható.

littleman2000 # 2016.09.13. 11:30

A lényeg az ideiglenes hatálynál ami 30+8nap volt ott nem inditottak pert.most meg kaptuk a telyes hatályu hagyatékot aminek van 15.nap jogerőre emelkedés.kérdésem ha most beadnának igény akkor átadja e a közjegyző vagy vissza tartja emiatt.itt ugye a papirban leirtakkal szemben fellebezhetnek de a vagyonra már nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.13. 11:31

Nem anyanyelved a magyar?

littleman2000 # 2016.09.13. 11:32

De igen csak számomra ti nem adtok érthető magyarázatot.

drbjozsef # 2016.09.13. 13:09

Akkor : igen.

Kisgolyo # 2016.11.09. 23:44

Édesanyám kilenc éve halt meg akkor örököltem részéröl fél házat. Most a nagymamám is meghalt és kiderült hogy a négy gyerek anyu és a testvérek földet örököltek. Mivel édesanyám is meghalt igy én öröklök. Az lenne a kérdésem mit kell tegyek hogy a föld átjöjjön a nevemre anyukám után mert mikor meghalt én nem tudtam a földröl.Pothagyatékit kell kérnem? Lehet e a mamám hagyatéki tárgyalásával ezt egybetartani? Visszaszállhat e a három testvérre édesanyám része? Ha a üaüám hagyatéki eljárása elöbb lenne akkor is át jön a föld a nevemre?

Kisgolyo # 2016.11.10. 00:08

Elfelejtettem megemliteni hogy a föld haszonélvezete a nagymamámé volt. Mikor nagyapám meghalt akkor örökölt a négy gyerek csak közben édesanyám is elhunyt és most a nagymma. Akkoriban a négy gyerekre anyura és a három testvérre átszállt a föld csak én rám nem édesanyám halála után a része mert nem tudtam rola.p

ObudaFan # 2016.11.10. 06:31

Póthagyatékit lehet kérni és szerintem az egyesíthető az új hagyatéki eljárással. Az öröklés rendjét az semmiben nem befolyásolja, hogy mi volt a hagyatéki eljárások sorrendje.

Veronika2017 # 2017.03.16. 07:26

Kedves Tisztelt Óbudafan Ügyvéd Úr tisztelt Szakértő- Szakértők!

Én már feltettem a kérésemet személyesen megszólítva egy ügyvéd Urat ebben a fórumban de választ ez ideig nem kaptam és keresgélve a fórumban sem találtam meg a a kérdésemre a választ.
Most Önhöz fordulok mert azt látom , hogy Ön válaszol a kérdésekre korrekt módon.Remélem nem sértődik meg ha nem Önnek írtam először!Remélem Ön válaszol nekem.
A keresőben az öröklés terén és hagyatéki eljárásban az alább címzett Ügyvéd Urat dobta ki a kereső mint lehetséges válaszadót.
A kérdésem jelenleg is ott van, idézem ez volt:
"Ez egy kérés: Tisztelt Kovács Béla Sándor Úrnak !
Tisztelt Uram !
Pót hagyatéki eljárást kellene kezdeményeznem "pénz"értékben aminek az örököse én lettem volna 2002. évben ha az illetékes közjegyző beveszi azt a hagyatékba.
Az illetékes: iratokat őrző Törvényszéken nemrégiben néztem át az egész paksamétát -egy iratot keresve- és ekkor akadtam rá a fel nem vett pénzértéket tartalmazó dokumentumra egy részjegyre 33500Ft a KJ. saját kézírásával rá van jegyezve "ezt még hozzá kell venni a leltárhoz+ az aláírása".Ezt én hitelesítve lemásoltattam.
A Kj. kárfelelőssége elévült az összeg nem kamatozott erről hivatalosan van tudomásom.Nyilván 2002. évben többet ért és ma a pórhagyatéki díjazás szabályait nézve olvasva pénzérték fele illeti meg a közjegyzőt mivel költségmentességet nem kapnék az eljárás alól.Arra ugyanis nem hivatkozhatom , hogy Kj. műhiba miatt nem jutottam hozzá ehhez a mások számára kicsi az én helyzetemben sajnos még most is segítséget jelentő összeghez, de a Kj. eljárási díj miatt lehet , hogy még rá is fizetnék erre a pórhagyatékra.
Uram, Ön mint jogi szakértő szerint nincs erre valamilyen megoldás ?
Válaszát tisztelettel várom és nagyon szépen köszönöm!
Veronika"
Ezt volt és jelenleg is a kérdésem Mit tehetek tehetnék az ügyben?
Tisztelettel köszönöm Önnek , remélem Ön válaszol nekem!

Veronika2017

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.16. 08:39

Ezzel a nickkel aligha kérdeztél tavaly...

ObudaFan # 2017.03.16. 12:34

Meg kell fizetni a közjegyzői munkadíjat, ha ezt szeretnéd megkapni.
Én egyébként a közjegyzői műhibát nem látom olyan egyértelműnek. Sőt. Be volt ez a vagyon jelentve a közjegyzőnek? Ha pedig igen és úgy hagyta ki a közjegyző a hagytékból, miért nem akkor jelezte ezt az örökös?

Veronika2017 # 2017.03.17. 07:48

Kedves Óbudafan Ügyvéd Úr !

Köszönöm szépen a válaszát !Azért nem jelezte az örökös- örökösök mert nem tudtak erről a részjegyről nem volt róla dokumentum.A Pannonhalma Vidéke takarékszövetkezet viszont időben jelezte az eljáró Közjegyző felé de ez sem leltárba sem a hagyatéki eljárások során nem került szóba és jegyzőkönyvezve sem lett.
Véletlenül találtam meg.
Természetesen elmondhatom ,hogy a passzívumokat hagyatéki hiteleket ami több milliós tétel volt kiválóan bejegyezték és be is hajtották ehhez képest eltörpül egy 30.000Ft tétel az igaz.
Az örökhagyó párom, fiam( aki akkor 12 éves volt) édesapja öngyilkos lett(2002.) és a hátrahagyott búcsúlevélben és végrendeletben sem írta le , hogy van egy szövetkezeti részjegy. A hagyatéki eljárás több mint két évig tartott.Eljárási hibák miatt fellebbeztünk amit a az eljáró Bíróság javított ki de a részjegynek nyoma sem volt mindaddig míg azt a Törvényszéken az iratok között megtaláltam. Felénk nem jelezte a takarékszövetkezet ezt a kis tételt hogyan is tudhattunk volna erről?Ügyvéd képviselt de ő sem turkált bele a közjegyzői aktába ahol valószínűleg elfekvőben(?) lehetett ez a papír- és lett volna kijavítási lehetősége eljáró Közjegyzőnek.Senki sem tévedhetetlen az emberek hibáznak- hibázhatnak.
A dátumok önmagukért beszélnek és ez véleményem szerint eljárási hiba volt.
Költségmentességet talán kaphatunk itt sajnos nem mondhatjuk hogy értéke ismeretlen akkor kevés lenne a díja az eljárásnak.
Ezek szerint a mi hibánk és kárunk? Ezért kérdeztem eljárási hibára hivatkozhatunk-e ?

Köszönettel!
Veronika2017

ObudaFan # 2017.03.17. 18:48

Ki kell fizetni a díjat.

Veronika2017 # 2017.03.24. 07:49

Kedves Óbudafan Ügyvéd Úr !

"Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere."???Laudator temporis acti.
Köszönjük az előző válaszaidat pót-hagyaték ügyben.
Igaz, hogy Pót-hagyatéki eljárásra nem vonatkozik a végrendelet?Ezt mondta a közjegyző mivel meghozta tárgyaláson kívül az ideiglenes végzést a tak. szöv.részjegyet 50.000Ft háromfelé osztotta két külföldi és egy magyar törvényes örökös között. A számlát magyar örökösnek fiamnak küldte meg egyetemlegesen neki kell kifizetni 20.000Ft.( nyilván elkárolhatja a fiam mert nem lehet a két külföldin behajtani- OK.ráfizettünk!)
Még nem jogerős a végzés! A hibát elismerte -elfelejtették felvenni a hagyatékba a részjegyet.
Két lehetőség van : fellebbezés vagy tárgyalás kérése. Személyesen felkerestem ez utóbbi miatt mivel a Végrendeletben Édesapja úgy rendelkezik benne az áll, hogy az ingóságokat a fiam örökli és ezt annak idején elismerték az örökösök aggálytalan volt a végrendelet.

  1. Közjegyző azt mondta pót-hagyatékra nem vonatkozik a Végrendelet!???
  2. A részjegyre azt mondta nem ingóság hanem értékpapír és az nem ingóság.???

Ezt én nem hiszem:a NAV honlapján olvastam:ingó: a fizetőeszköz, az értékpapír, valamint mindaz, ami ingatlannak nem minősülő dolog;.
Mit tegyünk és 1.2. kérdésben hogyan rendelkezik a jog melyik törvény definiálja mi ingó , mi ingatlan? Ha kérnénk a tárgyalás megtartását és a végrendelet szerinti elosztást megtehetjük-e?Akkor a számla kifizetésével nem fizetnénk rá( annyira).
A fiam egyetemista ez a kis pénz(Kj. számla után 30.000Ft) egy havi kiadásait csökkentené.
"Legem brevem esse opportet."
Köszönjük szépen a segítséget!
Veronika2017

ObudaFan # 2017.03.24. 13:12

Hogy a végrendelet vonatkozik-e egy vagyontárgyra, azt a végrendelet tartalma dönti el, nem az, hogy hagyatéki, vagy póthagyatéki eljárásban bírálják el.
Az értékpapírokra általában az ingókra vonatkozó szabályok alkalmazandók, de ebben az esetben is a végrendelet tartalma a döntő.

Veronika2017 # 2017.03.27. 14:57

Kedves Ügyvéd Úr !Bocsánat, hogy még mindig ezen a póhagyatékon rágódom de az idő halad .Nem értem miért küldte meg Kj.az összes 16 volt hagyatéki hitelezőnek a végzést- ebből lett ugyanis a nagy költség.Azt gondolom fellebbezni kell mivel Kj. személyesen azt mondta kérhetjük a tárgyalást ha el kívánunk térni az (1/3,1/3,1/3 ) átadásától de az kizárólag lemondás lehet valamelyik örökös javára.Külföldi örökösöket nem érdekli még Édesapjuk temetésére sem jöttek el( ők a 2/3)a Kj. szerint a végrendelet nem terjed ki a póthagyatéki vagyonra. Imént ezt olvastam:
2. Póthagyatéki eljárás
Póthagyatéki eljárás lefolytatására akkor kerülhet sor, ha már volt hagyatéki eljárás, és annak befejezése után kerül elő olyan vagyontárgy, amely hagyatéki eljárás tárgya még nem volt. A „vagyontárgy” kifejezés szorosan értelmezendő, csupán aktívumról lehet szó. Vagyontárgyon nem értelmezendők kötelezettségek, hagyatéki tartozások. Nincs helye póthagyatéki eljárás lefolytatásának elszámolásra, hitelezői igényre, kötelesrész igényre stb.
A póthagyaték, eljárás tekintetében megegyezik az alap hagyatékra vonatkozó eljárással. Azzal a különbséggel: csak kérelemre indul, és ebben az esetben a kezdeményező félnek igazolnia kell a halálozás tényét, a hagyatéki vagyon meglétét, illetve az eljárás lefolytatásához fűződő jogos érdekét valószínűsíteni köteles.
A póthagyatéki eljárást a hagyatéki eljárás megindítására jogosultak kérhetik, illetve az eljáráshoz szükséges adatokat a kérelmező kötelezettsége szolgáltatni.
Nekünk a fellebbezést 16 példányban 10.000 Ft illetékkel kell benyújtani.Még időben vagyunk.
Köszönöm az előző választ is!
Veronika2017

ObudaFan # 2017.03.27. 21:21

Azt gondolom, hogy amit az iratok ismerete nélkül el lehet mondani, azt elmondtam.

Ojsa # 2017.09.11. 10:53

Tisztelt Ügyvéd Úr, kedves fórumozók!
Tanácsot kérnék.

2016-ban egy ismeretlen "hölgy" megkeresett telefonon és közölte, hogy szeretné, ha lemondanék az ő javára egy számomra (akkor még) ismeretlen telekről, mondván, hogy azt ő évek/évtizedek óta gondozza és különben is, ezt neki ígérte a néhai nagyapám.
2006-ban már volt egy hagyatéki eljárás nagyapám után, és a megörökölt földeket akkor értékesítettem is, erről a telekről azonban nem volt tudomásom.
Kértem, hogy valamilyen okiratot, adatot juttasson el hozzám, hívjon fel az ügyvédje, vagy bárki, aki hivatalosan is megerősíti azt, amiről beszél, mert elég zavaros. Ez nem történt meg, nem sokkal ezután a hölgy bejegyeztette a tulajdonjogát, elbirtoklás címen.
Az elbirtoklás menetét, jogosságát és sok minden más furcsa körülményt is vitatnék ebben az ügyben, de a kérdésem most csak az, hogy indíthatok-e póthagyatéki eljárást most, hogy már a "hölgy" nevén szerepel az ingatlan a nyilvántartásban?
köszönöm és üdv.
Ojsa

drbjozsef # 2017.09.11. 11:24

Indíthatsz. Ha nagyapád nevén volt a halála pillanatában, akkor akár történhet is valami. Persze, ez az elbirtoklást nem fogja közvetlenül érinteni, legfeljebb az öröklés kimondásával a tulajdonjogi igényedet alapozza meg, perelned mindenféleképpen kell ezután.

alfateam # 2017.09.11. 11:42

, nem sokkal ezután a hölgy bejegyeztette a tulajdonjogát, elbirtoklás címen.
Ezt Te honnan tudod?!

lajcsó # 2017.09.11. 11:52

"nem sokkal ezután a hölgy bejegyeztette a tulajdonjogát, elbirtoklás címen."
Ez azért nem működik csak úgy, hogy bement a földhivatalba és rögtön bejegyezték a tulajdonjogát.
A történetből kihagytál valamit.

Ojsa # 2017.09.11. 12:05

Igen, kihagytam, mint írtam, most a legfőbb kérdés, hogy jogos örökösként indíthatok-e póthagyatékit az újdonsült tulajdonossal a képben. Amit kihagytam, röviden: feljelentettem a hölgyet, az ügyet kivizsgálta a rendőrség, az ügy lezárult. A hölgy története (neki ígérte a nagyapám, ő gondozta évtizedekig, engem nem talált sehol, stb.), a közjegyzői okirat (az elbirtoklás jogosságát igazolandó, a tanuk (akik közül három közvetlen családtag) elegendő volt ahhoz, hogy az ő nevére kerüljön a telek. Ügyvédet is fogadtam, aki polgári pert javasolt, három ponton is támadható az ügy: 1/jóhiszemű használat megkérdőjelezése (tudott rólam) 2/ tanukkal igazolhatom, hogy nem ő gondozta és nem folyamatosan 3/ én vagyok az örökös. Utóbbit szeretném a póthagyatékival (is) igazolni.
A történet Szlovákiában játszódik.
Igen, sejtem, a szlovák jog és gyakorlat más...

drbjozsef # 2017.09.11. 12:41

Ha kétehetente másik topikba felrakod, nem valószínű, hogy más választ kapsz.

Indíthatsz póthagyatéki eljárást. Kérelmezni mindent lehet, és annak az ellenkezőjét is.

Ojsa # 2017.09.11. 12:52

Most csak a póthagyatékin volt a hangsúly, és megkaptam a választ, a többit intézem :)
Köszönöm mindenkinek!
üdv.