gondnokság alá helyezés


dr Zákányi Csaba # 2004.06.17. 10:20

Ki lehet idős, szellemileg leépült édesanyám gondnoka, ha erre szükség lesz? Lehetek én is pl. annak ellenére, hogy örököse vagyok?
Hogy van ez?

derill # 2004.06.17. 11:02

Igen. Az öröklési jogosultság nem zárja ki.

Van néhány kizáró körülmény. Nem lehet gondnok, aki eltartási, életjáradéki, vagy öröklési szerződést kötött a gondnokolttal, aki ellen a gondnokolt kifejezetten tiltakozik vagy aki egyébként alkalmatlan a gondnoki teendők ellátására. És kötelezni sem lehet senkit (ez korábban nem igy volt, bár arra sem volt példa tudomásom szerint, hogy bárkit köteleztek volna, aki nem akart gondnok lenni).
Egyébként viszont bárki, aki alkalmas, és aki ellen a gondnokolt nem tiltakozik.

A gondnokoltat nyilatkoztatni szokta a gyámhivatal ebben a kérdésben (is), kivétel, ha nem képes nyilatkozattételre az egészségi állapota miatt.

Javaslom a Ptk. továbbá a 149/1997.(IX. 10.) Kormányrendelet (Gyer.) átnézését e tekintetben.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kocka76 # 2007.10.23. 14:30

Az alábbi helyzet megoldására szeretnék tanácso(ka)t kérni:
Édesanyám fizikai és szellemi állapotának romlása elérte azt a szintet, ahol döntéseinek a következményeivel már nem nagyon van tisztában...
Felmerült a lehetőség, hogy gondnokságom alá vegyem(ezt pszichiáter is megerősítette), aminek említésére is parázs vita alakult ki köztünk.
Mik a lehetőségek, ha el szeretném kerüni, hogy visszaéljenek az állapotával?
Félek, hogy képes idegeneknek is aláírni papírokat. Erre már volt példa sajnos, olyan kölcsönt vett fel a hátam mögött, melynek a visszafizetése teljes egészében rám hárult...
Házunk 50-50%os tulajdonú, és mivel lelkesen emlegeti a közjegyzőt, félek, valami meggondolatlan lépést készül tenni...
Mit tehetnék?
Előre is köszönöm.

amatőr # 2007.10.23. 15:15

A lakóhelye szerint illetékes bíróságon pert lehet indítani édesanyáddal szemben a gondnokság alá helyezése iránt.

Vagy, ha nem szándékozol Te magad a pert megindítani, a gyámhivatalnál lehet jelezni, hogy a gondnokság alá helyezés szükségessége merült fel és kérni, hogy indítsanak pert.

ObudaFan # 2007.10.24. 16:11

Amennyiben valamivel alá tudod támasztani, hogy valamilyen meggondolatlan lépést készül tenni, mindenképpen a gyámhatósághoz érdemes fordulni, és azt is érdemes kérni, hogy a gyámhatóság zárlatot rendeljen el, és ez ügyben keresse meg az illetékes földhivatalt.

Szatti # 2008.03.10. 12:36

Üdv!

Érdeklődnék, hogy tud-e valaki választ adni a következő kérdésemre:
27 éves fiatalembernél folyamatban van a cselekvőképtelenség, vagy a csökkentett cselekvőképtelenség megállapítása. a szakember szerint valószínűleg gondnokság alá kell majd helyezni.
Egyenesági rokona az édesanyja, akivel egy lakásban élnek. Az anya nem érzi magát alkalmasnak a gondnoki teendők ellátásában, fél az időnként agresszív fiától.
Mi akövetkezménye annak (olvastam a korm.rendeletben, hogy nem kötelező rokonnak vállalni a gondokságot), ha az anya visszautasítja ezt a témakört?
Mit tesz a bíróság, illetve a pszichiátria, ahol megállapították, hogy mivel a fiúnak nincs "reális életszemélete", korlátozzák a cselekvőképességét?
a konkrét kérdés, hogy ki fog rá vigyázni, és hol fog lakni?

Köszönök minden választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.10. 12:44

A cselekvőképességet korlátozó, de még a kizáró gondnokság sem azt jelenti, hogy a gondnok "vigyáz" a gondnokoltra, meg lakhatást biztosít neki. Annyit tesz, hogy a gondnok hozzájárulása szükséges a jognyilatkozatai érvényességéhez, vagy éppen a gondnok nyilatkozhat helyette.
A rokontartás, gondozási kötelezettsége és a saját belátással nem rendelkező személy által okozott kárért viselt polgári jogi felelősség mind más kérdés.

spenot gizi # 2008.06.27. 19:27

Sziasztok... egyenesági rokonként szeretném tudni melyik számomra a legmegfelelőbb lehetőség:
Részleges gondnokság alá helyezés avagy a teljes gondnokság -hivatalos gondnok kirendelésével /mivel engem nem fogadna el/?
Alkoholista hozzátartozó védelméről lenne szó aki nem ismeri el a betegségét és az ezzel járó kiszolgáltatottságok következményeit.
Elég ha a Gyámhivatalhoz fordulok és a Bíróság hivatalból majd eldönti?Feltétlenül szükség lesz a jelenlétemre?Milyen költségvonzatokkal számolhatok?
A válaszokat előre is köszönöm G.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.27. 23:07

Nemigen számít kérdezik a gondokság alá helyezettet, hogy elfogadja-e a kijelölt gondnok személyét. Tudod, épp azért helyezik gondokság alá, mert nem képes fontos kérdésekben racionálisan dönteni.

burnout # 2008.06.28. 07:01

Én is kérdeznék..Van egy súlyosan fogyatékos testvérem, akit születése óta a nagymamam nevelt. Nos, a nagymama halála után (kb.3 éve) a szüleim őt intézetbe rakták. Hogy hová, és hogy fizetnek-e érte, vagy ez egy, amolyan állami/egyházi karitatív intézmény, azt ugyanúgy nem lehet kihúzni belőlük, mint ahogyan soha nem beszéltek a betegségéről se.
Kérdés: Mi van akkor, ha a szüleim elhaláloznak? Gondolom - nyilvánvalóan - ő is örököl. Ki lesz/lehet majdan az ő gondnoka? Megakadályozhatják-e, hogy esetleg eladhassam a közösen örökölt családi házat?
Ha fizetős intézményben van, meddig vagyok köteles fizetni az ellátásáért? Csak a hagyaték erejéig, vagy esetleg a saját és a gyerekeim rovására is? (Persze ez még a jövő zenéje, de egyelőre munkanélküli vagyok, és szeretnék tisztán látni a jövőt illetően.)
Köszi.

spenot gizi # 2008.06.28. 17:06

Köszönöm a segítséget üdv.G.

monalisa1 # 2008.06.29. 15:23

bornout

A testvéred felől a városi/megyei egészségügyi-szociálpolitikai osztályon próbálj érdeklődni, aztán a Vöröskereszt, a Karitasz, a Máltai Szeretetszolgálat, netán az egyik-másik egyházi intézmény jöhet még szóba. A vele kapcsolatos további kérdeseidre majd annak alapján kapsz választ, informálást. (Amúgy tényleg érdekes a kérdés, mert ma már egy egyházi intézménynél is kell a hozzátartozóknak fizetni a tartásért, gondozásért.)

Örökség(e) estén hivatalból ügygondokot rendelnek majd ki, tehát "elkótyavetyélni" nem fogja tudni.

Csigáné # 2008.07.08. 07:44

Sziasztok!
Szüleink 15 éve elváltak édesapánk alkoholizmusa és agresszív magatartása miatt. Azóta édesapánkkal nem tartjuk a kapcsolatot, édesanyjánál és különböző intézetekben élt. Tavaly decemberben átkerült egy hozzánk nagyon közeli intézetbe, azóta mi is, és édesanyánk is zaklatásoknak vagyunk kitéve általa. A probléma az, hogy a váláskor, 15 évvel ezelőtt, kezdeményezte ugyan a vagyonmegosztást, de a tárgyaláson nem jelent meg, így az félbeszakadt, és azóta sem történt meg. Ez az új intézet, mely egy személyes gondoskodást nyújtó, bentlakásos szociális intézet szenvedélybetegek részére, már kutakodott a jövedelmünk, mint a legközelebbi hozzátartozók jövedelme után, ugyanis édesapánk nyugdíja nem fedezi az ottani ellátását. Ugyanakkor édesapánk 15 év után egy bírósági keresetet is beadott, mely szerint követeli édesanyánktól a a közös házból a részét. Gyanítjuk, hogy a kereset mögött is az intézet áll, ugyanis azt így megfogalmazni édesapánk már nem képes. Időközben, miután édesapánk nem magyar származású egyénekkel jelent meg az édesanyánk lakta háznál (természetesen alkoholos befolyásoltság alatt), mondván, hogy ő azt eladja, és a vevők szeretnék megnézni, édesapánk beszámíthatatlanságára való tekintettel a gyámhivatalnál kezdeményeztük a gondnokság alá vételét sűrgősségi eljárással, véggondnok kijelölésével. Mindez még április elején történt, de vizsgálat még azóta sem indult meg. Most azt fontolgatjuk, mi indítjuk meg a gondnokságot a bíróságon. Már csak azért is fontos lenne számunkra, mert az biztos, hogy valamennyi része még van a házban, még ha nem is annyi amit kér, ki kell fizetnünk neki, de legalább ne az ablakon dobjuk ki, mert így ráteszi a kezét az intézet, valamint elissza. Sajnos ebből az intézetből, mivel cselekvőképes egész nap oda megy ahová akar, és így természetes kocsmába is. Erről saját szemünkkel bizonyosodtunk meg ottjártunkkor. Ahhoz, hogy kifizessük lakáshitelünk mellett újabb hitelbe kellene vernünk magunkat, mindhárman lediplomáztunk a segítsége nélkül is, most pedig még a saját gyerekeinktől is vegyük el miatta?
1.)Senki nem kérte, mi pedig különösen nem, hogy ebbe az intézetbe kerüljön. Nem lehetne kezdeményezni valahol, hogy egy távolabbi, olcsóbb intézetbe kerüljön, amit még fedez a nyugdíja? Hol tudnánk ezt kezdeményezni?
2.) Lehetséges, hogy 3 hónap után a gyámhivatal még mindíg nem indított eljárást orvosi szakvéleményre várva? Hol tudnánk ezt megsürgetni?
Üdv és köszönet
Ágnes

ObudaFan # 2008.07.08. 15:05

Itt valami nem stimmel. Az hagyján, hogy félbeszakadás itt csak valamelyik fél halálával következett volna be a perben, de ha maga a bontás megvolt, és utána a külön vagyonjogi perben nem jelent meg az egyik fél, annak aztán semmilyen hatással nem kellett lennie a perre.

Lehetséges, hogy 3 hónapnál hosszabb időt vesz igénybe a gyámhatóság eljárása, de a pert te is megindíthatod.

Csigáné # 2008.07.09. 09:13

Bocs, ObudaFAn,valószínűleg én fogalmaztam rosszul, lényeg, hogy 15 évvel ezelőtt a vagyonmegosztás nem történt meg, és édesapám azóta sem kezdeményezte, csak most, az intézet befolyására.
A baj, hogy még el sem kezdődött a gyámhatósági eljárás. Ha mi kezdeményezzük a pert, és nem várunk a gyámhivatalra, az gyorsabb lefolyású lehet? Milyen plusz költségbe kerül az nekünk?
Addig is legjobb lenne, ha nem ebben az intézetben lenne. Hogyan tudnánk elérni, hogy elkerüljön innen?

ObudaFan # 2008.07.09. 10:59

Nem lesz gyorsabb szerintem, mert a gyámhatóság már most elkészítteti a szakvéleményt, ami az egyetlen időigényes része a pernek.

Csigáné # 2008.07.09. 12:00

Köszönöm, akkor várunk még egy kicsit.

Csigáné # 2008.07.09. 12:18

Már csak azt nem értem, hogy nem egy utcán kóborló emberről van szó, akit nem lehet orvos elé cipelni, hanem egy szociális intézetben lakóról, ahol elvileg folyamatos orvosi felügyelet alatt áll, legalábbis biztosan van az intézetnek orvosa. Akkor miért nem lehetett már innen bekérni egy szakvéleményt, holott az intézet is panaszkodik rá folyamatosan, mert problémái vannak vele?

monalisa1 # 2008.07.09. 13:57

Vélhetően a szociális intézetben tevékenykedő orvos nem igazságügyi pszichiáter orvosszakértő, másvalaki pedig nem jogosult a vizsgált személyről hiteles véleményt mondani.

Azt hogy az intézményvezető miért nem járt el ebben az ügyben már előzőekben, azt tőle/tőlük tessék megkérezni.

kisrita # 2008.07.09. 15:36

Csak annyit fűznék hozzá, hogy nálunk a gondokság alá helyzés/ illetve felülvizsgálat sokszor majdnem egy évbe telik mig lezajlik. Van hogy gyorsabban megy, attól is függ mennyi eset van. De az is hozzátartozik a dologhoz, hogy áprilisban már azt mondják a hivatalban hogy ne kérjünk már vizsgálatot, mert nyári szünet lesz hamarosan................:(

Türelem, mást nem nagyon tehetnek. Ha el van indítva a gondokság alá helyezés, akkor meg is lesz csak idő kérdése.

Csigáné # 2008.07.10. 10:25

monalisa1

Az intézet azt állította, hogy csak mi, mint hozzátartozók indíthatjuk meg a gondnokság alá vételt, ő, mint intézet ezügyben tehetetlen. Ma már tudom, mert utánanéztem, hogy ő is fordulhatott volna gyámhivatalhoz, úgy ahogy mi tettük.
Egyébként az intézet teljesen elzárkózik a velük való kommunikációtól, többször előfordult, hogy az előre megbeszélt időpontban sem fogadtak minket, mindenféle okokra hivatkozva. Csak a jövedelmünk és édesapám pénze érdekli őket. Gyanítom, hogy inkább tűr, és közben perre "buzdítja". És biztos nem ő az egyetlen akivel ezt teszi.

kisrita

Ezt a választ már mi is megkaptuk, hogy a nyári szabadságolások miatt hosszabb lesz. Várnánk is türelemmel, ha nem állna fenn annak a veszélye, hogy valami olyan történik közben, amit nem szeretnénk. Ahogy már korábban sötét bőrszínű egyénekkel, részegen megjelent nálunk, lehet, hogy legközelebb valamelyik kocsmában aláírt ajándékozási szerződéssel állít/állítanak be valakik beköltözési szándékkal.
És mi van a véggondnok kijelölésével, amit a vizsgálat lefolytatásának idejére kértünk?
Hogyan szabadulhatnánk meg az intézettől?

uj_balek # 2008.07.10. 11:22

A gyámhivatal zárolhatja az érintett vagyonát.
Ezt kérni kell tőlük, ajánlatos bizonyítékokkal alátámasztani ennek szükségességét, mert különben nem fognak lépni.

Csigáné # 2008.07.10. 11:40

Igen, ezt szeretnénk, és kértük is, nyomos indokokat felsorolva, de a gyámhivatalban úgy néztek ránk, mint akik nem is tudják miről beszélünk.

kisrita # 2008.07.14. 08:34

Igen mert a gyámhivatalban is nyári szabi van...............
Nem akarok csúnya lenni de ott sem intéznek semmit a nyári hónapokban szabadságolások miatti ügyintézőhiányra hivatkozva. A te problémád meg nem érdekli őket - a szociális szférában ( akár egyhivatal, akár egy intézet stb) a legkevesebb a szocilási érzékenység, az empátia és a tolerancia. :(

Csigáné # 2008.07.14. 08:49

Ezt értem, és tudomásul is veszem. De hogyan lehetne elérni, hogy ez idő alatt zárolva legyen a vagyona, hiszen egyszer már írásban kértük?