Gyermekelhelyezés, válás...

sagit # 2014.01.22. 10:36

Levendula7
Először is ha már nem élnek együtt akkor nem kell foglalkozni vele. Amint a kicsi megszületik és nem vállalja apasági pert kell indítani a bíroságon ahol gyermektartást is megállapítanak.

Levendula7 # 2014.01.21. 14:26

Bocsánat, hogy ide írok, de a saját témámat sehol sem találom.
Kérdésem a következő lenne:
Tisztelt Segítők!
Abban szeretném kérni a véleményeteket, hogy mit tehet egy kismama, akit a gyermek apja, még terhesen elhagyott egy másik nőért, de azóta is folyamatosan zaklat, fenyegetőzik, hogy majd elveszi a gyereket, és a leendő anyuka csak néha láthatja és szoptathatja meg majd a gyermekét. Apai elismerő nyilatkozat nincsen, a gyermekvállalást semmilyen módon nem támogatja (sem anyagilag, sem mentálisan).
Lehet-e ezzel a helyzettel kezdeni valamit, mert a hónapok óta tartó fenyegetés már a magzat és a kismama egészségét veszélyezteti, akkora idegi, pszichés megterhelést jelent ez az állandó félelemben való élés.
A segítséget, és a válaszokat nagyon szépen köszönöm.

gabor42 # 2014.01.21. 10:52

ÓbudaFan, köszönöm.
Tehát ha megállapodás/szerződés előtt bármit elvisz, az jogtalan? Tudom, hogy persze bizonyítanom kell a hiányt, sőt bármikor mondhatja, hogy én dugtam el, de az elvi álláspont az, hogy amíg nincs megállapodás, addig nincs szemezgetés, igaz?
Köszönöm.

ObudaFan # 2014.01.17. 22:33

potyi2

Ha előtted nyilatkozik az apuka, az azért egy bírói egyezséghez nem lesz elég. Kérd az idézését, aztán majd odaviszik.
Gyermektartásra is bíróság kötelezheti az apukát.

ObudaFan # 2014.01.17. 22:32

gabor42

Akkor meg is van a megoldás, mert ha egyezséget köttök az ingókról, utána már nem viheti el azt, ami az egyezség szerint nálad marad.

Ivba # 2014.01.16. 15:43

Tanácsra lenne szükségem!
A szituáció a következő: kicsivel több mint egy hete költöztem el a férjemtől a 1,5 éves lányommal. Eleinte úgy tűnt, meg tudjuk beszélni a gyerek láthatásával kapcsolatos dolgokat, de elkezdett fenyegetőzni, hogy elveszi tőlem a lányom. Most ott tartunk, hogy írnánk egy megállapodást a láthatásról. A kérdésem az lenne, hogy mire kell odafigyelnem, mi kerüljön ebbe a bizonyos megállapodásba, és mi ennek a menete.
A választ előre is köszönöm!

gabor42 # 2014.01.16. 12:02

Kedves ÓbudaFan,
Elsősorban köszönöm.
"Vihet el az ingóságokból, az ő tulajdonában is állnak." Ezt azt is jelenti, hogy akár kiürítheti a házat, amíg dolgozom? Aggodalmam oka, hogy az új partner erősen pókerfüggő...
Továbbá a keresetében az ingóságok megosztásáról azt írja, hogy szerződésben kívánja rendezni. Ez pedig nálam ellentmond az einstand-nak...
Köszönöm!

potyi2 # 2014.01.16. 08:14

Köszönöm a választ. Mit tehetek akkor,ha jelenleg elzárás alatt van az apuka. Ha nyilatkozik aaről, hogy hozzájárul ahhoz, hogy (én) azaz az anya gyakorolja a szülői felügyeleti hogokat kizárólagosan. Mehetek ezzel a papírral a bírósághoz, vagy a gyámhatósághoz. Nem voltunk összeházasodva, nem éltünk,nem élünk együtt. Még gyerektartást sem kapok a fent emlitett ok miatt. Ennek érvényesítésére hava fordulhatnék? Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.16. 07:45

Biztosan lehet fellebbezni azzal a felfüggesztéssel szemben. Az eljárás elhúzódása miatt pedig megalapozott a panasz.

kecsa # 2014.01.15. 23:05

Jogi tanácsot szeretnék kérni!
Kapcsolattartás újraszabályozását kezdeményeztem 2013.05.29.-én.( Oka hogy 250 km távolságra költöztek a gyerekek)Érthetetlen módon és okból a mai napig nem kaptam választ a gyámhivataltól. Az eltelt időszakban én jóhiszeműen az érvénybelevő határozat szerint mentem a gyerekekért.
Az eltelt időszakban a volt nejem 4 esetben nem biztosította a láthatést,ezért én végrehajtást kezdeményeztem és a költségeim megtéritését is egyben. A Gyámhatóságtól 2014.01.15.én érkezet levélben arról tájákoztatnak:
apa kapcsolattartás végrehajtása tárgyában indított eljárásokat az újraszabályozásig FELFÜGGESZTI.
Kérdésem:Amig nem szűletik űj szabályozás a régi érvényesnek tkinthető?
Kifogással élhetek?
Panasszal élhetek,hogy 7 hónapja nincs újraszabályozás?
Segítségüket köszönöm!
Egy apa!

kecsa

ObudaFan # 2014.01.15. 18:35

Úgy egy évig első fokon.
Vihet el az ingóságokból, az ő tulajdonában is állnak.

gabor42 # 2014.01.15. 15:12

Kedves Fórumozók!
Mit tudtok, mennyi ideig tart egy ideiglenes gyermekelhelyezési döntés meghozatala a bíróság részéről?
A férj vagyok, teljesen rendezett körülmények között élő (ház, munkahely, stb) családfő, akinek a felesége szerelmes lett, el akar költözni a gyerekekkel, beadta a keresetét is. 3 és 6 éves fiúkról van szó, aki rendkívüli módon ragaszkodnak hozzám. Havi 100-100e Ft gyerektartást kér, munkája nincs, nekem cégvezetői pozícióm van.
Illetve milyen lehetőségeim vannak annak megakadályozására, hogy önkéntes elköltözése esetén még a kitűzött első tárgyalás előtt (ápr 7), semmiféle megállapodás birtokában ingóságokat is elvigyen a közös házból? Tudom, hogy amíg nem vagyunk elválasztva, a gyerekeket - sajnos - anyaként elviheti, ahova akarja. Veszélyeztetés esete nem áll fent.
Köszönöm!

ObudaFan # 2014.01.15. 14:22

A bíróságon kellene erről egyezséget kötnetek, vagy ha erre a másik fél nem hajlandó, pert kell indítani a gyermek elhelyezése iránt.

potyi2 # 2014.01.13. 15:46

Szeretnék felvilágosítást, tanácsot kérni az alábbiakban. Gyermekemet egyedül nevelem, bár erről semmilyen hivatalos papírom nincs (nem voltunk házasok, az apa az apaságot elismerte). Honnan és milyen hivatalos, vagy magánokiratot kellene beszereznem arról a szülői jogokat egyedül gyakorlom (pl.: Óvodai beíratáshoz stb)

ObudaFan # 2014.01.13. 09:50

Nikolett34

Azt bejelentheted, de önmagában ettől még a bíróság figyelembe veheti a vallomásukat.

ObudaFan # 2014.01.13. 09:49

csybe76

Mármint a szülői felügyeletet engedné át neked? Hát vagy megegyeztek, hogy ez meddig tart, vagy ha nem sikerül, akkor, gondolom, nem fogja átengedni erre az időre a gyereket.

Nikolett34 # 2014.01.12. 14:51

Szeretnék érdeklődni, hogy ha a gyermekelhelyezési perben az alperesi apa szüleit beidéztette a bíróság és akkor hiába kértem szóban a haragos viszony feltüntetését, azt csak most látom nem került jegyzőkönyvbe és figyelembe vették a tanúvallomásukat, holott segédkeztek a 8 éves kisfiam bújtatásában.. így eleve nem lehettek pártatlanok és életszerűtlen, hogy nem vagyok velük haragos viszonyban, utólag bejelenthetem, hogy haragos viszonyban állunk , elfogult tanúk és ne vegyék figyelembe a vallomásukat?

Köszönöm előre is.))

csybe76 # 2014.01.08. 16:33

Nyolc év utàn a volt fèrjem lemond a gyámságról és át akarja adni nekem ideiglenesen mennyi az ideiglenes idö?????

ObudaFan # 2014.01.07. 09:49
csurak # 2014.01.06. 07:53

Érdeklődnék, hogy gyermekelhelyezési pernél milyen szempontokat vesznek fogyelembe a szellemi-testi-lelki fejlődés esetében?

ObudaFan # 2013.12.20. 06:33

Mást nemigen, mint hogy újra kéred az ideiglenes intézkedést az ünnepekre. De karácsonyig már aligha lesz meg.

Nikolett34 # 2013.12.18. 12:17

Köszönöm az eddigi válaszokat...

Szeretnék érdeklődni, hogy júniusban volt az utolsó gyermekelhelyezési tárgyalás, ahol a következő tárgyalást december első hetére tette a bírónó..

Itt ideiglenes intézkedés van hatályban, ahol az apánál helyezte el kisfiúnkat a bíróság - a 8 éves gyermek ragaszkodására tekintettel - a gyermekünket, akit egyébként önkényesen vitt el és nem engedett látni két hónapig..

A december eleji tárgyalás elmaradt a bírónő betegségére hivatkozással az utolsó pillanatban és tegnap kaptam kézhez, hogy márciusban lesz a következő tárgyalás.. Nem intézkedtek most a rendkívüli kapcsolattartásról, így nem láthatom karácsonykor sem a kisfiam.. az apának hiába jelzem ezt a kérelmem, nem válaszol, telefont sem veszi fel..

Kérem a segítségetek, hogy ilyen esetben milyen intézkedéseket tehetek?

Köszönettel: Nikolett

kakukk_73 # 2013.11.08. 17:51

Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.
2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.
Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.
Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.
Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat.

ObudaFan # 2013.11.02. 09:30

Akkor valószínűleg igen.

Kiszke # 2013.10.31. 15:49

az apa és az anya is ügyfél volt