A kis tudatlan

Judit10 # 2004.07.06. 21:24

Édesapám 19 elvált édesanyámtól, lerendezett vagyonmegosztással. Újranősült, feleségének 1 élő gyermeke van valamint elhunyt gyerekénének két gyereke. Most Édesapám elhunyt, és igazából azt sem tudom, mi volt az Õ tulajdona, mi a feleségéé. Kérdésem: Mire tarthatok igényt a hagyatékából: csak az Õ nevén szereplő dolgokra és arra milyen formában vagy a közösen szerzett ingó és ingatlanra? A vagyonleltárt a feleség vetette fel. Arról majd csak a hagyatéki tárgyaláson fogok tudomást szerezni és ott nyilatkoznom is kell ezzel kapcsolatban? Két gyermekem javára szeretném hasznosítani azt, amit rámhagyott.
Köszönöm a segítséget!

szajbertattila # 2004.07.07. 06:55

minden közös, amit a házastársak az életközösség alatt szereztek - a legjobban fogható dolgok itt az ingatlanok, az ingóságot nehéz lesz kidertíteni..

A közös fele - édesapádé, meg ha volt különvagyona, akkor az is - nagyjából ez lesz a hagyaték

A hagyatékot - végrendelet hiányában - az összes gyerek egyenlő arányban örökli, de a házastársnak haszonélvezeti joga lesz rajta. A haszonélvezeti jog megváltható, erről majd a hagyatéki tárgyaláson tájékoztatnak.

A Te lemondhatsz az öröklésről a gyermekeid javára, ekkor helyetted ők lépnek, de csak annyit kapnak összesen, amennyit Te kapnál egyedül, haszonélvezeti joggal terhelten.

Ha a gyerekek kiskorúak, és egyezkedni kell az özveggyel a haszonélvezeti jog megváltásáról, akkor én nem javasolnám a lemondást, mert könnyebb bármit is tenni, ha a magad nevében lépsz... a legjobban megegyezéssel lehet kijönni az ilyen helyzetekből - fontos, hogy képbe légy a hagyaték értékével kapcsolatban (a hagyatéki tárgyaláson felértékelt ingatlan általában a valóságban többet ér, nem kötekező elfogadni ezt az értéket)

Judit10 # 2004.07.08. 19:45

Köszönöm az eddigieket, és újabb kérdéseim adódtak.
Közösnek az számít, ami kettőjük nevén van?
Valószínűleg csak a lakás fele van Édesapám nevén, annak ellenére, hogy annak idején egy fél családi házat és egy autót "vitt" magával. Bár lehet, hogy egy telek (kiskert) az Õ nevén van. De pl. az autó a felesége "különvagyona" - ezt az özvegy mondta így.
A hagyatékin nem fogok tudni nyilatkozni a haszonélvezeti jog megváltásáról, mert nem tudom ki fizet kinek, miért és mennyit. Viszont azt írták, annak végéig kell nyilatkozni.
Gyermekeim nagykorúak, ha le akarok mondani a javukra, nekik is jelen kell lenniük?
Egy festményt szeretnék Édesanyám számára visszakapni, ami akkor a vagyonmegosztás része volt. Mit tehetek ez ügyben?
Számomra most az alacsony felértékelés kedvező az illeték fizetés miatt,de ez a későbbiekben is kötni fog?
Most ezekre kérnék választ és előre is kösz!!

derill # 2004.07.09. 08:05

Attila gondolom majd bővebben válaszol a kérdésedre - jobban ért ehhez a témához mint én -, de az biztos, hogy az alacsony felértékelésnek az lenne a következménye, hogy ha kéri a megváltást annak az alacsony értéknek fizeti ki a felét. Példa. A lakás ér 10 milliót, de csak ötre értékelték. Õ azt mondja, megváltja a fele értéket, tehát neked 2,5 milliót kell csak kifizetnie, holott egyébként 5 milliót kellene, ha a tényleges érték szerepelne. Tehát ami az egyik oldalon jó, az nem biztos, hogy a másik oldalon is.

Ezen felül azt, amit a feleség állit, bizonyitania kell, tehát jelen esetben azt, hogy az autó különvagyona volt. Ha nem tudja bizonyitani, akkor közös vagyon.

Az számit közösnek, ami mindkettőjük nevén van, továbbá az összes ingóság, ha nem tudja bizonyitani, hogy az nem közös. A leltár során tényleg leértékelik a dolgokat, az ingóságoknál előfordul, hogy sok mindent nem tüntetnek fel a leltárban.

Érdemes a leltárra odafigyelni, mert elő szokott fordulni olyan benne: "xy arról nyilaktozott, hogy a lakásban található ingóságok kizárólag saját tulajdonát képezik". Na ezt nem szabad elhinni. Ezt bizonyitsa be, ha nem tudja, akkor minden közös. De Attilának abban is igaza van, hogy nehéz az ingókat bizonyitani. A festménnyel is ez lesz a gond, ha arra hivatkozik, hogy már nincs meg, akkor nehéz lesz bizonyitani, hogy meg van. Ráadásul az egyezség kérdése, hiszen bevitte a közös vagyonba - hacsak nem külön vagyona volt, de akkor ezt neked kell bizonyitani - tehát annak a fele is a házastársé.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Judit10 # 2004.07.12. 05:46

Kedves szajbertattila!
Kérlek válaszolj részletesen, ahogy erre derill utalt, ugyanis az idő sürget, 14-én mennem kell a hagyaték tárgyalásra. Leginkább a megváltás érdekel: a közös vagyon megváltását az özvegy is és én is kérhetem és az kötelező érvényű-e a másik félre? Ha Édesapám nevén volt ingatlan arra is van hasznélvezete az özvegynek? Már említettem, hogy egy telek(kiskert) talán ilyen.
A megváltási értéket hogy számolják?
Később már csak úgy tudom a tulajdon közösséget az özveggyel megszüntetni, ha "megveszem" tőle a lakás felét?
A megváltásról csak most a tárgyalás ideje alatt nyilatkozhatok, vagy kérhetek időt, hogy egyezkedni tudjak?
Lehet, hogy igen butákat kérdezek, de sajnos teljesen járatlan vagyok jogi ügyekben.
Köszönöm, ha válaszolsz: Judit10

derill # 2004.07.12. 07:24

Szerintem küldj neki személyes emailt ha sürgős. Nem biztos, hogy mindig minden irásra rátalál valaki. Vannak olyan témák, amikre egyszer válaszoltam, vagy én kérdeztem valamit, és azóta sem "találom". Majd egyszer meglesznek:) Ez ugyanis idő kérdése is, nem biztos, hogy van ideje szörfözgetni. Ami cim szerint érdekli, abba belenéz, ami nem, abba nem.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szajbertattila # 2004.07.12. 07:30

majd este írok - most megyek "a gyárba" dolgozni

Judit10 # 2004.07.12. 07:36

Köszi, majd este megnézem újra!

szajbertattila # 2004.07.13. 11:28

A haszonélvezeti jog megváltását kéreheti az özvegy is, és a gyerek is, de nem lehet kérni az özvegy által lakott lakásra, és annak a berendezési, felszerelési tárgyaira. nyilatkozni az igényről a hagyatéki tárgyalás során kell - nem feltétlenül az első tátgyaláson, lehet a többediken is - tehát nem kell holnap dönteni, később is nyilatkozhatsz.

Megváltás esetén az özvegyet egy gyermekrész illet meg, viszont e te részed mentes lesz a haszonélvezettől - hogy ez mit jelent, majd a közjegyző bővebben kifejti, ha megkéred. Hogy a hagyatáknak pénzben mennyi lesz az értéke, arról korábban már írtunk - nem kötelezőp elfogadni az adó és értékbizonyítványban szereplő értéket.

A haszonélvezeti jog az ingatlanra is fennáll - megváltsást azonban nem lehet kérni a házastásr által lakott lakásra (mint írtam fent)

Ha közös tualjdonba kerülsz és meg akarod szüntetni a közös tulajdont, akkor annak az egyik módja lehet a magához váltás is - kérheted, hogy ő vagy te váltsa magához egy kialkudott áron a másik tulajdoni hányadát...

egyébként pedig ez egy olyan ügy, amiben gyakotrlati lépések kellenek, és nem oldható meg a fórumról hipotetikus jogászkodással (ha ez van, akkor ezt kéne, ha az van, akkor meg azt, de ha emez, akkor meg emezt) - rendesen kell tájékozódni benne, megnézni mi a helyzet és kitalálni egy megoldást.

Azt hiszem, hogy az ügy innentől túlmegy a fórum keretein, a legjobb tanács amit adhatik az az, hogy keress meg egy szakembert, aki innentől segít majd levezényelni az ügyet és pénzhez jutni.

Sok sikert a holnapi tárgyaláson

szajbertattila # 2004.07.13. 11:28

A haszonélvezeti jog megváltását kéreheti az özvegy is, és a gyerek is, de nem lehet kérni az özvegy által lakott lakásra, és annak a berendezési, felszerelési tárgyaira. nyilatkozni az igényről a hagyatéki tárgyalás során kell - nem feltétlenül az első tátgyaláson, lehet a többediken is - tehát nem kell holnap dönteni, később is nyilatkozhatsz.

Megváltás esetén az özvegyet egy gyermekrész illet meg, viszont e te részed mentes lesz a haszonélvezettől - hogy ez mit jelent, majd a közjegyző bővebben kifejti, ha megkéred. Hogy a hagyatáknak pénzben mennyi lesz az értéke, arról korábban már írtunk - nem kötelezőp elfogadni az adó és értékbizonyítványban szereplő értéket.

A haszonélvezeti jog az ingatlanra is fennáll - megváltsást azonban nem lehet kérni a házastásr által lakott lakásra (mint írtam fent)

Ha közös tualjdonba kerülsz és meg akarod szüntetni a közös tulajdont, akkor annak az egyik módja lehet a magához váltás is - kérheted, hogy ő vagy te váltsa magához egy kialkudott áron a másik tulajdoni hányadát...

egyébként pedig ez egy olyan ügy, amiben gyakotrlati lépések kellenek, és nem oldható meg a fórumról hipotetikus jogászkodással (ha ez van, akkor ezt kéne, ha az van, akkor meg azt, de ha emez, akkor meg emezt) - rendesen kell tájékozódni benne, megnézni mi a helyzet és kitalálni egy megoldást.

Azt hiszem, hogy az ügy innentől túlmegy a fórum keretein, a legjobb tanács amit adhatik az az, hogy keress meg egy szakembert, aki innentől segít majd levezényelni az ügyet és pénzhez jutni.

Sok sikert a holnapi tárgyaláson

Judit10 # 2004.07.13. 20:22

Köszönöm, pont ennyire volt szükségem, hogy tudjam miről fognak/fogunk beszélni. Nem akarok ügyvédhez fordulni, félek akkor is a "másik fél" lenne erősebb. De majd meglátom holnap mivel találom magam szemben. Kösz az erősítő jókívánságot!