Távoltartási végzés


D.Gabriella # 2021.05.24. 16:45

Köszönöm a választ így tényleg segítség volt! :)

drbjozsef # 2021.05.24. 16:26

Konkrétabb? Erre a kérdésre?
Úgy érted, lenne egy konkrétabb kérdésed?

Nem értek a büntetőjoghoz - ahova ez a kérdés tartozna a család és öröklési jog helyett -, de a hozzátartozók közötti megelőző távoltartás nem (hacsak nem Ptk. szerinti hozzátartozód a rokon), míg a Btk. szerinti távoltartást pedig már büntetőügy alatt rendelhetik el pl. házi őrizet helyett.

Amíg levélben fenyegetőzik, és nincs erőszak, addig nem hinném hogy lenne helye sajnos.

Viszont ha ilyen komolynak érzed a helyzetet, feljelentést tehetsz a rendőrségen Btk.222.§ szerinti zaklatást elkövette, pláne, ha többször előfordult már ez.

Aztán ha folyik a büntetőügy, lehet kérni a távoltartást, ha az alatt is fenyegetőzne.

D.Gabriella # 2021.05.24. 15:15

Esetleg segíteni is tudnál egy konkrétabb válasszal?

drbjozsef # 2021.05.24. 10:27

Kérni bármit lehet.

D.Gabriella # 2021.05.24. 06:28

Üdv,
Lehet e távoltartási végzést kérni nem közvetlen családtagra (de rokon) ha levélben fenyeget? Egy örökösödési vita kapcsán próbálja erőszakkal el lehetetleníteni hogy eladjuk a tulajdonunkat. A levélben ilyenekt ír, hogy ne akarjam hogy elkezdjem őt irritálni mert "az ilyeneket gyorsan és véglegesen szoktam elintézni".
Több ilyen fenyegetés is volt már, a nőkkel nagyon bátor, volt már ellene feljelentés a saját anyjától is verés miatt, amit később aztán visszavontak.

ObudaFan # 2020.12.31. 11:02

Zaklatás miatt lehet feljelentést tenni és a büntetőeljárás keretei között lehet kérni távoltartást.

kerek71 # 2020.12.24. 21:30

Kerem szives segitseget: Van egy sulyos mentalis beteg apam, akinel edesanyam halalat kovetoen teljesen elhatalmasodott a paranoia. Masfel eve nem tartjuk vele a kapcsolatot, mert gyulolete odaig fajult iranyunkba, hogy feljelenteset tett ellenem es ferjem valamint fiam ellen, hogy mi folyamatosan lehallgatjuk es megfigyeljuk ot otthonaban. Szerinte az edesanyam utan batyam es en altalam torvenyileg megorokolt resz miatt csinaljuk mindezt. Mi csak nyugalmat szeretnenk, de par hete folyamatosan hivogat bennunket, hajnalban, ejszaka, tizszer huszszor, munkahelyemre oda jott, ele allt az automnak, mondvan, addig jar oda, mig ki nem rugnak. Postaladankban napi szinten cetliket hagy, melyre irogatja az uldozesi maniait. Pl. Ettol nem tud aludni- folyamatosan altatot szedett egesz eleteben- ,ezert majdnem balestet szenvedett es stb. Tehetetlenek vagyunk, az egesz eletunket megmergezi lassan. Kamasz lanyom rettegesben el, es mi is. Hogyan lehet erre pontot tenni egy beteg ember eseteben, akit valoszinuleg a torveny sem tart vissza semmitol??

rigoz # 2020.11.18. 10:08

Még egy fontos dolog: A bíróság a távoltartást akkor rendeli el, ha a felek előadásából és a körülményekből a hozzátartozók közti erőszakra, a bántalmazásra következtetni lehet. Ennek során minden valószínűsítő körülménynek jelentőssége van, illetve lehet, de önmagában a bántalmazott (kérelmező) előadása nem elegendő. A távoltartás elrendelésének nincs helye, ah nem lehet valószínűsíteni objektív alapon a bántalmazás megtörténtét, illetve azt, hogy ez a beavatkozás nélkül folytatódna, megismétlődne (bár utóbbi a büntetőeljárásban elrendelt távoltartásnál fontosabb, a megelőzőnél nem).

A megelőző távoltartás elrendelése önálló polgári nemperes eljárás.

Vikoka # 2020.11.18. 10:00

Köszönöm , kicsit megnyugodtam, hogy a törvény eszközeivel végső esetben tudok élni.

rigoz # 2020.11.18. 09:56

Akivel szemben a bíróság távoltartást rendel el, az a bántalmazottal/sértettel

  • semmilyen módon, sem közvetlen, se közvetve nem veheti fel a kapcsolatot
  • közös gyerekeikkel való kapcsolattartás-szülői felügyeleti joga szünetel
  • köteles távoltartani magát Tőle
  • nem közelítheti meg és mehet a bántalmazott lakhelyére/hez, tartózkodási helyére/hez, munkahelyére/hez, egyéb, rendszeresen látogatott felekezeti helyére/hez, közintézményekre/hez, illetve oktatási intézményre/hez

stb.

a távoltartás tartama alatt.

A megelőző távoltartás hozzátartozók közt alkalmazható, független az együttélés, a tényleges tartózkodás helyének mibenlététől.

Ha a bíróság elrendeli a távoltartást, akkor

  • az nyomban hatályos, fellebbezéstől függetlenül
  • annak megsértése szabálysértés, tehát az elkövető azért akár elzárással is büntethető, büntetőeljárásban elrendelt távoltartás szabályainak megsértője
  • a bántalmazott kérelmére védelmi tanúsítványt állít ki
  • az legfeljebb 60 napig hatályos, de amíg a feltételek fennállnak, a megelőző távoltartás, illetve a távoltartás elrendelése újból kérhető

A BVOP tudomásom szerint rögzíti a hívásokat.

A megelőző távoltartás elrendelése bűnügyi szempontból a feltételes szabadságvesztés elrendelését nem befolyásolja közvetlenül. A büntetőeljárásban elrendelt távoltartás sem, maga a büntetőeljárás ténye, viszont igen... Az vezethet letartóztatáshoz a büntetőügyben..

Vikoka # 2020.11.18. 08:52

Egyébként is feltételesen van kint, gondolom egy ilyen távoltartási végzés nem tenne jót neki.

Vikoka # 2020.11.18. 08:51

Megvannak a hívások időpontjai, de úgy tudom, csak indokolt esetben hallgatják le a hívásokat, de lehet hogy rögzítik.
A távoltartási végzés úgy működik, hogy ha meghozzák a végzést, nem jöhet a közelünkbe? Még úgy sem, hogy eredetileg még oda van bejelentve lakcímügyileg?

rigoz # 2020.11.18. 08:38

@Vikoka: Szívesen!

Az első mondat helyesen: Meg lehet próbálni, de a börtönbüntetés tartama alatt megvalósult folytatólagos zaklatást szerencsés lenne, ha bizonyítható lenne. De mivel a BVOP rögzíti a hívásokat, amiket bonyolítanak az elítéltek, így lehet indítványozni a beszerzésüket, bár kérdés, meg vannak-e még... Nem tudom, hogy meddig őrzik Őket... Ahhoz viszont pontos időpontok kellenének..

Vikoka # 2020.11.18. 07:41

Köszönöm szépen

rigoz # 2020.11.18. 07:29

Meg lehet próbálni, de a börtönbüntetés tartama alatt megvalósult folytatólagos zaklatást szerencsés lenne

Fontos tudnia, hogy a kérelmére indult eljárásban köteles a személyes meghallgatáson megjelenni. A kérelmező igazolatlan elmaradását a bíróság a kérelem visszavonásaként fogja értékelni és az eljárást - érdemi döntés hozatala nélkül - megszünteti.

A bíróság idézi, mint kérelmezettet a volt élettársat, mint bántalmazót is. A feleket egymás jelenlétében hallgatja meg főszabály szerint.

A bíróság köteles azonban gondoskodni arról, hogy a felek a bíróság épületében szükségtelenül ne találkozzanak.

Az eljárást írásban, két tanú által hitelesítetten aláírva vagy teljes terjedelmében saját kezűleg írva és aláírva, illetve az iraton ekként elismerten vagy ügyvédi ellenjegyzéssel vagy közjegyzői aláírás-hitelesítési záradékkal ellátottan hitelesítve aláírva, postai úton, a bíróság épületében elhelyezett gyűjtőládában elhelyezve nyújtható be vagy az Ügyfélkapuval rendelkező kérelmező részérőlé a bíróságok központi honlapján közzétett, rendszeresített űrlapon (Űrlap polgári nemperes eljárás megindító kérelem benyújtásához), illetve ahhoz csatolva terjeszthető elő. A kérelmet a jogi képviselő nélkül eljáró fél a lakó-, tartózkodási helye vagy az illetékes bíróság előtt az erre rendszeresített ügyfélfogadási időben (panasznap) jegyzőkönyvbe mondhatja.

Az eljáró bíróság a saját lakóhelye, illetve az utolós közös lakóhely szerint illetékes járásbíróság, illetve kerületi bíróság.

A bíróság az eljárást 3 munkanapon belül folytatja le. Eljárás lezáró döntése (megszüntető, kérelmet érdemben elbíráló végzés) a kihirdetéstől vagy a távollévő fél részéről a kézbesítéstől számított 3 napon belül fellebbezésnek van helye.

A fellebbezést a másodfokú bírósághoz a beérkezést követően haladéktalanul felterjesztik. A másodfokú bíróság tárgyaláson kívül, 3 munkanapon belül bírálja azt el. A másodfokú bíróság döntését a a nem elektronikusan kapcsolattartóval a rendőrség útján közli. A bíróság távoltartást elrendelő végzése fellebbezésre tekintet nélkül, előzetesen végrehajtható. A jogerős érdemi végzés és a kérelmet visszautasító vagy az eljárást megszüntető végzés ellen bizonyos okok esetében felülvizsgálati kérelem terjeszthető elő az általános szabályok szerint a Kúriához, a jogerős végzés közlését követő 45 napon belül. A felülvizsgálati eljárásban a jogi képviselet kötelező.

Az eljárás illetékmentes.

Vikoka # 2020.11.18. 07:04

Üdvözlök mindenkit!
Az alábbi problémámra szeretnék véleményt kérni:
Volt férjemmel egy háztartásban éltünk tavaly augusztusig.
Akkor őt letartóztatták ittas vezetés miatt, kapott letöltendő szabadságvesztést.
Amíg bent volt, telefonon folyamatosan csak a zaklatás, fenyegetés volt. Múlt héten szabadult állítólag, haza még nem jött, valszínű a szüleinél bújkál. Félünk tőle a gyerekeimmel együtt, mert kiszámíthatatlan.
KÉrhetek távoltartási végzést, vagy várjam meg, míg felbukkan és ismét fenyeget?
A ház amiben lakunk az eszközkezelő tulajdona, bérlőként vagyunk ott.
Köszönöm a véleményeket

rigoz # 2020.09.14. 16:38

@ZsofiBalogh: Megelőző távoltartás elrendelését a párja kérheti, mivel neki hozzátartozója a kedves hölgyemény.

Ön (is) feljelentést tehet és ha meggyanúsítják a hölgyet, akkor kérheti a büntetőeljárásban, hogy az Ön vonatkozásában is rendeljék el a tárvoltartást.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.14. 16:35

Inkább is. Külön nemigen fog menni. Ha egyáltalán.

ZsofiBalogh # 2020.09.14. 16:24

Üdv, egy olyan kérdésem lenne, hogy 3 éve vagyok együtt a párommal akinek a volt (hivatalosan nem) felesége nem tudta a mai napig feldolgozni ezt és péntek este szerencsétlenségünkre belefutottunk és ránk támadt (többször megütött és páromat is) a nyílt utcán majd fenyegető üzeneteket küldött nekem, hogy meg fog ölni, ki fog jönni a munkahelyemhez és meg fogja keseríteni az életemet, azóta rettegek bejárni a munkahelyemre vagy egyáltalan utcára menni. Szóval az lenne a kérdésem ilyen esetben mi a legjobb amit tenni tudok? Kérhetnék távoltartási végzést vagy csak feljelentést tudok tenni? A választ előre is köszönöm.

aprilismajus # 2019.08.01. 13:02

A válást még nem mondták ki, ezért kérheti a feleség az ideiglenes megelőző távoltartást, hisz azt hozzátartozók közötti bántalmazás után szabják ki.

A rendőrség akkor alkalmaz ideiglenes megelőző távoltartást többek között, ha a bántalmazott bejelenti a bántalmazás tényét és az előadott tények alapján, a felek magatartásából hozzátartozók közötti erőszakra lehet következtetni.

A férjnek nincs más dolga, mint elmondani az igazságot, s akkor alappal bízhatnak benne, hogy az ideiglenes megelőző távoltartást nem szabja ki a rendőrség.

Az ideiglenes megelőző távoltartást egyébként hetvenkét órára rendelik el, s a bántalmazottól kell távol tartania magát a bántalmazónak.

pappkata # 2019.08.01. 12:04

Tisztelt Címzett!

Röviden elmesélem a történetet. Párom elköltözött a házából, ahova a mai napig be van jelentkezve, ruhái, értéktárgyai a helyszínen vannak még, de elkülönítve, lezárva a garázsban.
A hét több napján oda szokott menni, mert van ott plusz tevékenysége. Külön élnek 1/2 éve. A válóperi tárgyalás 2019.09.hóban lesz. Most telefonon beidézte a bírónő a páromat, hogy holnap menjen be, mert távoltartási végzést kértek ellene. Kb 3 hete az asszony neki ment a páromnak az nyílt utcán, leakarta tépni a kocsijáról a rendszámot, eközben pedig elesett és a térdén keletkezett egy seb. Ő azt állította, hogy a párom megütötte a kerékkulccsal. Én már többször szemtanuja voltam, hogy úgy jött haza a párom, hogy szanaszét volt karmolva, a pólója megtépdesve rajta. Tehát, itt akit "bántalmaznak" az sajnos az én párom! Lehetséges, hogy emiatt az állítás miatt van ez? Ez lehetséges? Itt a nők mindent megtehetnek?!
Mégis milyen alapon akarnak távoltartási végzést ellene, hisz nem mondták még ki a válást, az anyagiakban pedig nincs megegyezés, mert a feleség az egész vagyont akarja. Mit lehet ilyenkor tenni? Van okunk félni? Köszönöm válaszukat.

Mazsolapitti # 2019.07.26. 11:59

Köszönöm a választ. Én pontosan ezt mondtam neki,hogy ez ellen max a kapu kulcsra és telefonon szám tiltása az ami segít. A gondnokság alá helyezés meg sajna csak plusz feladattal járna... Esetleg akkor a gondnok,már persze ha kizáró és nem korlátozó gondnokság alá helyezik,akkor talán egy bentlakásos hely orvosolná a dolgot. De így már láthatja anyós is, hogy nem beszéltem a levegőbe. Még egyszer köszönöm szépen.
Egyébként gyógyszer nélkül is vannak gondjai fejben de ebből a szempontból ez mindegy is. A lényeg, hogy amíg nem bántalmaz valakit,meg nem a kerítésen átmászva jut be addig semmit nem lehet tenni. A gyógyszert meg pont a neurológus javaslata alapján írják fel neki szóval kórházba felesleges vinni.

rigoz # 2019.07.25. 17:12

@drbjozsef: Nem gondokság kell ennek a jó embernek, hanem erről a gyógyszerről kell leszoktatni. Ha kell, akkor mentőt kell rá hívni és akkor a kórház kezdeményezi a kötelező intézeti gyógykezelést.

Ott szépen "kikúrálják" erről a szerről és akkor valószínű minden rendben lesz.

Nem jogi kategória azért sem egyébként, mert kóros elmeállapotban - belátási képességét nagy mértékben csökkentő gyógyszeres befolyásoltság alatt - követi el, ami önmagában büntethetőséget kizáró ok.

Semmiképpen sem a megelőző távoltartás a helyes eszköz a probléma megoldására, nem mellesleg cselekvőképtelen személy nem is perképes...

drbjozsef # 2019.07.25. 17:03

Mazsolapitti,

A "zaklatja mindenféle dologgal" nem jogi kategória. Ez önmagában sovány. Ha nem akar, nem beszél vele, nem engedi be. Amíg nem csinál valami jogszabályba ütközőt, nemigen tudtok fellépni ellene.

Gondnokság alá lehet helyeztetni, de azzal nem lennétek ilyen értelemben előrébb.

Mazsolapitti # 2019.07.25. 15:19

Tisztelt Fórumozók!
Anyósom ügyében kérnék tanácsot.
Nemrég halt meg a régóta demens édesanyja,akit ő gondozott annak ellenére,hogy az öccse élt a nénivel egy házban. Most, hogy a mama meghalt,a testvére folyamatosan zaklatja mindenféle dolgok miatt. Erős gyógyszereket szed betegségei miatt, nyugtatókat,stb,a temetésről is haza kellett vinni,mert azt nem tudta,hogy hol van. Lehet ellene távoltartást kérni? Vagy az állapota miatt esetleg valami bentlakásos intézményben elhelyezni? Sokszor ha beszedi a gyógyszereit,akkor napokig fel sem kell az ágyból... De ha nem veszi be,akkor meg állandóan telefonálgat meg személyesen megjelenik anyóséknál... Köszönöm a segítséget előre is!
Zsuzsa