Távoltartási végzés


adri0126 # 2013.01.13. 17:01

Üdv!

Nekem van egy elítélt exbarátom, aki személyi szabadság megsértésének bűntette, ill. zaklatás miatt van börtönben.
A kérdésem az lenne, hogy mivel félek, hogy mi van ha megkeres, miután kiengedik, van e mód távolságtartást igényelni, és ha igen, milyen formában kell ezt megtenni?

Válaszát várva: adri0126

ObudaFan # 2013.01.04. 18:42

Az attól függ, mit szeretne elérni.

mmp1971 # 2013.01.04. 12:06

Tanácsot kérnék:
Szilveszterkor az erősen ittas férj megtámadta a feleséget. Az ott lévő vendégek menekítették el magukhoz az őrjöngő férj elől. A nagykorú gyermek azóta szintén vele van. Mi a helyes lépés? (indul a válás) Feljelentés? Hazaköltözés? Távolmaradás?
Köszönet előre is!

ObudaFan # 2012.12.18. 21:03

Kérj a rendőrségtől ideiglenes megelőző távoltartást.

szerencsétlen40 # 2012.12.18. 07:59

Valaki tudja miért történt?
Tegnap Dec,17én a bíróságon távol tartási kérelmet nyújtottam be,azt mondták 3 napon belül kötelezö a tárgyalást megtartani,ki is tűztek dec 19re az idő pontot.1 óra múlva felhívtak,hogy a bántalmazó nem ér rá és ezért elnapolták JANUÁR 3ára.Nem az én érdekeimet kellene nézni?Látlelet,rendörségi,kiszállás minden történt.Azért kértem a távol tartást mert veszélyben vagyok.Januárig még hány bántalmazást kell át élnem?Tehet ilyet a bíróság,mi van a 3 napos határidővel?Nem az a lényeg hogy megakadályozák a további bántalmazást?Köszönöm

ObudaFan # 2012.07.29. 19:26

A törvény ténylegesen a volt házastársat és a volt bejegyzett élettársat nevesíti. Azt kell átgondolni, bűncselekmény bizonyíthatóan megvalósult-e, és feljelentést tenni. Mindenesetre látni kellene legalább az eddig keletkezett iratokat.

ejatek # 2012.07.29. 17:26

Üdv!
A problémám az, hogy: Összejöttem egy lánnyal, még az ismerkedéses fázisban mondta, hogy neki nem lehet gyereke, ekkor ezt bántam, mert komolyan terveztem vele, és féltem nem lehet közös gyerekünk soha. Mesélte, hogy anyja erős nyugtatókon élt amikor terhes volt vele, és ezért nem lehet gyereke (ezt nőgyógyászati vizsgálatnál mondták neki, legalábbis nekem ezt mondta, de ez később kiderült nem teljesen igaz). 2hónap kapcsolat után szakítottunk közös megegyezéssel, mivel rájöttem, hogy sose tudnék vele leélni egy életet, ezt ő is megértette. Nemsoká jött a hír, hogy terhes, ekkor pontosította a meséjét, hogy igazából sose mondták neki orvosok, hogy nem lehet gyereke, csak azt mondták kockázatos lenne kihordania, és azért hitte azt, hogy nem lehet, mert eddig sose védekezett, és még eddig nem esett teherbe.
Eleinte próbáltam meggyőzni, hogy vetesse el, de erről hallani se akar, mert szerinte ez gyilkosság, és a gyereknek joga van élni. Ami igaz is, de ha nézzük a körülményeket hiba megtartani. Ketten nem fogunk sose összeköltözni, hisz már eleinte kiderült, hogy nem illünk össze. Ő még iskolába jár, anyukája azóta is nyugtatókon él és szinte egész nap csak alszik. Egy olyan házban laknak, ami szinte rájuk omlik, még fürdőszoba sincs a házban. Higéniáról annyit, hogy a WC a konyhában van, és a konyhaszekrényen egérülülék van a „tiszta” tányérok mellett. Szóval olyan helyen élnek, ahol szerintem nem is nevelhetne fel gyereket, pláne hogy amikor az „anya” iskolában lesz, olyan valaki vigyázna a babára (nagyszülő), aki egész nap alszik, és magában beszélget.
Szóban abban megegyeztünk, hogy nem fog gyerektartást kérni, a gyereket nem veszem a nevemre, és akkor látogathatom meg amikor akarom, de mivel nem bízok már meg benne szeretném ezt hitelen papíron látni, hogy ne kelljen attól féljek, hogy gyerektartást kér végül valamikor. Ebben szeretnék segítséget kérni! Hogyan tudnám ezt elintézni lehetőleg ingyen, vagy minimális összegért. Segítségeket előre is köszönöm!

pamutmaci # 2012.07.25. 20:40

Tisztelt fórumozók segítsetek!

Távol tartási törvénnyel kapcsolatban lenne kérdésem.
A történet röviden:
1986-2002-ig volt két fél között élettársi kapcsolat, az 1959, 1977 Ptk. szerint is élettársak voltak. Egy lakásban éltek, közös gazdasági kapcsolatban, közös gyermek született, közös vagyont szereztek. A kapcsolatuk közjegyző előtt nem lett bejelentve, hiszen arra 2010 jan 01. óta van lehetőség, de nekik 2002-ben megszűnt az élettársi viszony.A közös ingatlanban kénytelenek lakni. A "papa" sorozatosan bántalmazza a "mamát" nem válogatva a módszerekben! Az elmúlt 10 évben számtalan feljelentés, látlelet, kórházi kezelés volt, de eddig sem a rendőrség, sem a bíróság nem tett olyan intézkedést ami a "papát" visszatartaná (vagyis csak ejnye-bejnye volt)az egyre súlyosabb bántalmazásoktól, késsel való fenyegetésektől.
Az elmúlt héten történt újabb eset kapcsán kértünk távol tartást, melyet azzal utasítottak el:

  • A rendőrség: hogy "volt élettárs megfogalmazás a 2009.évi LXXII. törvényben csak a homoszexuálisok esetében értendő és ezt alátámasztja a Ptk. 685. § b) pontja " ezért nem adhatnak távol tartást! Szerintem egy nagy sületlenség, csak leráztak minket a rendőrök!
  • Bíróság: "a felek nem minősülnek volt élettársnak mert nem jegyeztették be kapcsolatukat"!

Kérdésem mi a teendő ilyenkor????
A két hatóság, két különböző indokra hivatkozva nem tesz semmit!!
Ki számít a törvény szerint volt élettársnak? Ha a törvény szerint a kapcsolat vége előtt élettársnak minősültek a feltételek megléte miatt, akkor ha ennek vége miért nem nevezhetők "VOLT ÉLETTÁRNAK" a felek. Mit mondd erre az esetre a jog? Elfogadhatatlan számomra, hogy ha a kapcsolatunk fennállása alatt nem volt kötelező a kapcsolat bejelentése akkor a "papa" úgy veri meg a "mamát" ahogy akarja és a jog nem védi meg? Vagy a Monori-Gyömrői rendőrség és bíróság ellen tegyünk panaszt az elmúlt 10 év miatt? De hol?
Segítsetek mert a helyzet már tarthatatlan előbb-utóbb megkéselik egymást!!
Halkan jegyzem meg a "mama" már kiszabadult volna a börtönből, többször is ha "kinyírta" volna a "papát" és nyugta lenne.
A mai fa...sza jogrendszerben, ez lenne a jó megoldás?
Nyírjuk ki egymást nehogy a hatóságoknak dolgozni keljen?
Kérlek benneteket mondjatok valami okosat, mit tehetünk.
Köszönöm

ObudaFan # 2012.06.26. 12:51

Feljelentést kell tenni a rendőrségen, ha igazolható, hogy ezt az iratot kényszer hatására írta alá.

sajtk # 2012.06.26. 10:07

Üdv!
Nekem egy olyan problémám lenne,hogy én és a párom egy hitelre vett lakásban lakunk ami az ő nevén van!
Az édesanyja segitett hogy megvegye a lakást és vett fel hitelt hozzá.
Mi azt már visszaadtuk neki és kitudta volna fizetni belőle a tartozását,de nem ez történt hanem valami másra lett elköltve és feljöttek vidékről hogy itt lakjanak nálunk és mindezt ugy hogy nem fizetnek semmit mert ő segitett és mi tartozunk nekik!Persze ezzel semmi gond nincs mert segitett és mi is segitünk,de már régebben is bántalmazta néha lelökte a lépcsőről ha ideges volt rá és még az iskolában is hazudnia kelett hogy elesett meg hasonló dolgok!Miután feljöttek élősködtek rajtunk és beleszóltak a magánéletünkbe igy már nemlehetett élni mert 3 fizetésből nemtudtak meglenni ami fejenként volt több mint 100.000 forint és nem kellett fizetniük semmit nekünk hanem még ők jöttek át hogy cigire adjunk pénzt.
kicsivel több mint 8 hónapot voltak itt nálunk és utána most elköltöztek de követelnek a semmire 35.000 forintot havonta hogy tudja fizetni a hitelt amit a páromnak vette fel és már visszadtuk nekik!
Igy nem jogos ha ők nem arra költik amire kapják a pénzt!
Mialatt itt laktak akkor is a pénz miatt többször is megutötte és megtépte a páromat még engem is megütött,de nem ütöttem vissza hanem elmentünk egy időre,mert csak magam alatt vágtam volna a fát ha megütöm én is és persze egy nő és egy anya a párom anyja.
Most visszajárnak és ajtónyitáskor beakarnak jönni és fenyegetőznek azzal hogy visszaköltöznek meg hogy szétverik vagy veretik a fejünket!
Persze megtudnám én is oldani testi kényszeres erővel,de az nem megoldás emberek vagyunk nem állatok!
Van egy papir amit a párom még a pénz és lakás felvétele és megvételel előtt aláirt egy ismerős ügyvéd jelenlétében,de ugy hogy mielőtt elindultak át hozzá szétverték a fejét hogy irja alá és ha nem irja akkor agyonverik meg eltörik kezét lábát meg hasonló dolgok!
Félt és aláirta.
Nemtudjuk milyen papir mert nem olvasta el,de valami a pénzel kapcsolatban!
Vagy lakásrészesedéssel kapcsolatos!
Távoltartási végzést szeretne kérni,de nemtudjuk hogy lehet e anyára és apára kérni meg hogy mennyi időre mert az utcán is bántalmazták már munkába menet és még a munkahelyére is bementek ott cirkuszólni és ezért másik állást kellett keresnie!
Az új helyre is bementek de ott rendes volt a főnök és kitessékelte őket és kitiltotta a bolból!
Követik a munkahelyére és már fél kinyitni az ajtót még a postásnak is mert arra vár,hogy megint mikor lesznek ott vagy várják a ház előtt!
Mit tudunk ilyenkor tenni?
Nemszeretném ha elfajúlnának a dolgok és én veszitsem el a fejem,mert akkor engem lecsukhatnak és a páromat egydűl hagyom magára akinek már tényleg csak én vagyok és az én családom!
Én 26 éves férfi vagyok és a párom pedig egy 24 éves nő.
Köszönöm szépen előre a segitségeket és a választ!
Szép napot!

ObudaFan # 2012.06.04. 09:15

Ha élettársam bántalmaz, csak akkor kérhetek távoltartási végzést, ha kórházi látleletem van a sérülésekről, vagy egyéb esetekben is?

Nem csak akkor.

A lakás mindkettőnk nevén van, fele-fele arányban. Van így jogom távoltartást kérni?

Igen.

Mit tehetek, ha utána visszajön, és újra bántalmaz?

Újra lehet kérni a távoltartást.

Olyan esetben, ha valakinek, aki ellen a végzés kiadták nincs hová mennie, hogyan hajtható végre a végzés?

Az az ő dolga, hova megy, a törvény csak azt írja elő, hova nem mehet.

Cindrulino # 2012.06.04. 08:45

Ha élettársam bántalmaz, csak akkor kérhetek távoltartási végzést, ha kórházi látleletem van a sérülésekről, vagy egyéb esetekben is? A lakás mindkettőnk nevén van, fele-fele arányban. Van így jogom távoltartást kérni? Ha jól olvastam, csak 30 napra szól a végzés. Mit tehetek, ha utána visszajön, és újra bántalmaz?
Olyan esetben, ha valakinek, aki ellen a végzés kiadták nincs hová mennie, hogyan hajtható végre a végzés?

ObudaFan # 2011.10.05. 20:03

A rendőrség az ideiglenes megelőző távoltartást akkor rendeli el, ha az eset összes körülményéből, így különösen a bántalmazó és a bántalmazott által előadott tényekből, a hozzátartozók közötti erőszak helyszínéből, a hozzátartozók közötti erőszakra utaló jelekből, a bántalmazó és a bántalmazott magatartásából és egymáshoz való viszonyából a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére megalapozottan lehet következtetni. A rendőrség az ideiglenes megelőző távoltartó határozatot haladéktalanul, a helyszínen köteles meghozni. Ha a rendőrség az eljárása során a bántalmazóval szemben az előállítás rendőri intézkedést alkalmazza, a rendőrség a határozatot legkésőbb az előállítás időtartamának lejártáig hozza meg.
Akivel szemben ideiglenes megelőző távoltartást, illetve megelőző távoltartást rendeltek el, a távoltartás hatálya alatt köteles

  1. magát távol tartani a bántalmazottól,
  2. magát távol tartani a bántalmazott életvitelszerű tartózkodására szolgáló ingatlantól,
  3. magát távol tartani az ideiglenes megelőző távoltartó határozatban, illetve a megelőző távoltartó határozatban megjelölt más személytől, és
  4. tartózkodni attól, hogy a bántalmazottal közvetlenül vagy közvetve érintkezésbe lépjen.
best_01 # 2011.10.05. 18:39

Sziasztok!

Következő kérdésem lenne:
Rendőrségen kérhető-e távoltartási végzés családon belüli személyre, illetve ez esetben a rendőrség azonnal kiszáll és kötelezően el kell hogy hagyja az illető a lakást? A lényeg, hogy ne essen tudomása szándékunkról az előtt, mint hogy ténylegesen kötelezik a távozásra, illetve legyen itt velünk valaki, aki esetleg meg tudna védeni.
Köszönöm.

ObudaFan # 2011.09.04. 22:02

Nem lesz belőle bajod.

Tinus86 # 2011.09.04. 18:08

Azt szeretném megkérdezni, hogy annó kaptam távolságtartási végzést, valakivel szemben aki súlyos testi sértést követett el ellenem! A távolságtartási még aktív, rengeteg sms-t kaptam az itélet után az illetőtől! Majd közösségi portálokon is megkeresett különböző üzenetekkel!
Sajnos az egyik ilyen üzenete láttán nem álltam meg és felhívtam telefonon! kb 2 percig beszéltünk,amikor elmondta,hogy tagadni fog mindent a tárgyaláson,és hogy nagyon meg fogom ütni a bokám, amiért felhívtam! Ebből lehet bajom? Esetleg ejthetik a vádat ellene?
Előre is köszönöm a válaszát

ObudaFan # 2011.06.01. 08:57

Azokkal szemben kérheted, akikkel együtt laksz és aki hozzátartozód. Ebből a szempontból hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, a testvér házastársa, bejegyzett élettársa, és annak kell még tekinteni a volt házastársat, a volt bejegyzett élettársat, a gondnokot, a gondnokoltat, a gyámot, a gyámoltat.

A megelőző távoltartást a bíróság legfeljebb harminc napra rendelheti el.

A veled együtt nem lakók zaklató magatartásával szemben, ha az súlyos, elképzelhető, hogy zaklatás miatt sikeres feljelentést tudsz tenni a rendőrségen.

sziszi77 # 2011.06.01. 06:30

Üdv.Megszeretném kérdezni ki és milyen esetekben lehet kérni a távoltartási végzést?4 egyedül vagyok a négy kisgyerekemmel a volt férjem és volt családja folyamatosan zaklat ,a volt férjem idáig fenyegetőzőtt ,hogy öngyilkos lesz,stb,bejárogat hozzám ,a ház az enyém az én nevem van.Én és a gyerekek vagyunk ide bejelentvel.Bántalmazás nem történt,csak zaklatás és fenyegetőzés.Szeretném megkérdezni kérhetem -e a távoltartási végzést ilyen esetben?A másik kérdésem csak a volt férj ellen lehet vagy a családja ellen is?Meg az is érdekelne miből áll pontosan ez a távoltartási végzés?Mennyi időre adják?Köszönöm a válaszokat