Távoltartási végzés


Benett12 # 2019.05.28. 14:20

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

rigoz # 2019.05.23. 20:05

Tisztelt Benett12!

Írni kell a lakóhely szerint illetékes járásbíróságnak (kerületi bíróságnak) egy kérelmet, amiben kéri, hogy tiltsák meg a (volt) élettársnak, hogy Önnel kapcsolatban lépjen, pontosan kifejtve, hogy azt miért, milyen okokból kéri, minél inkább alátámasztva azt, lehetőleg tanúkkal.

A teljes bizonyító magánerejű okiratba foglalandó (teljes terjedelmében saját kezűleg írt és aláírt irat, melyet azon ekként ismer el, két ún. okirati tanú által hitelesítetten, előttük aláírt vagy ekként elismert irat, elektronikus aláírt vagy bélyegzővel ellátott, elektronikus formában benyújtott irat, közjegyző/ügyvéd/bíró által ellenjegyzett irat) kérelmét a következő módokon nyújthatja be:

  • tértivevényes levélben, 3 példányban
  • személyesen, ügyfélfogadási időben a bíróság kezelőirodáján, 3 példányban
  • ha van Ügyfélkapuja, akkor az Általános Nyomtatvány Kitöltő Programban az OBHGEPI_NP01 (polgári nemperes eljárást kezdeményező űrlap) azonosítójú űrlapon vagy ahhoz csatolt elektronikus iratba foglalva

Kérelmét az ún. panasznapon továbbá szóban is előadhatja az illetékes bíróságon.

Célszerű lehet írásbeli vallomásokat csatolni - figyelemmel arra is, hogy a bíróság 3 napon belül kell döntsön a kérelemről -, illetve olyan tanúkat idéztetni, akik várhatóan ott tudnak lenni a meghallgatáson.

A bíróság a kérelemről a beérkezésétől számított 3 napon belül dönt, e határidőben a feleket személyesen meghallgatja, mely meghallgatáson a kérelmezőnek személyesen meg kell jelennie, ha elmarad, azt a kérelme visszavonásának kell tekinteni és annak érdemi elbírálása nélkül a bíróság a nemperes eljárást megszünteti.

A bíróság azonban a meghallgatást mellőzheti és köteles gondoskodni arról, hogy a felek a bíróság épületében - a tárgyalótermen kívül - szükségtelenül ne találkozzanak.

A bíróságnak az ügy érdemében hozott vagy az eljárást megszüntető végzése ellen 3 napon belül fellebbezés nyújtható be, mely azonban a távoltartást elrendelő - előzetesen végrehajtható - végzés végrehajtására halasztó hatállyal nincs, a törvényszék a fellebbezést az érkezésétől számított 3 napon belül bírálja el azzal, hogy az elsőfokú döntést nem változtathatja meg.

A másodfokú döntést - az elektronikus kapcsolattartó fél kivételével - a címzettnek a rendőrség kézbesíti.

A másodfokú, jogerős döntés ellen a kézébesítéstől számított 30 napon belül ügyvéd útján az elsőfokon eljárt bírósághoz - érdemi jogszabálysértésre hivatkozva - felülvizsgálati kérelem nyújtható be.

Amennyiben az ügyben büntetőeljárás is folyik, akkor abban is kérheti a távoltartás elrendelését, illetve mivel közös címre vannak bejelentve, kérheti az illetékes rendőrkapitányságtól ideiglenes megelőző távoltartás elrendelését is, mely annak tárgyában legfeljebb 24 órán belül dönt és mely döntése ellen fellebbezésnek nincs helye, az közigazgatási nemperes eljárásban támadható meg 3 napon belül, mely kereset közvetlenül az illetékes bírósághoz terjesztendő elő.

alfateam # 2019.05.23. 16:46

/www.origo.hu/jog/20111011-a-bantalmazottak-a-tavoltartas-harom-formajat-vehetik-igenybe.html

Benett12 # 2019.05.23. 12:50

Szép napot!
Én arról szeretnék pontosan érdeklődni, hogy
kérhetek-e távoltartási végzést az élettársam ellen? Mivel 7 éve együtt vagyunk, van egy közös gyermekünk, viszont körülbelül 2 éve bántalmaz, fenyeget,most az utóbbi időben volt, hogy én hagytam el a saját otthonom a kisfiammal együtt, mivel ő nem képes el menni. És oda is utánam jött és haza hozott!Az ingatlan amelyben élünk az én tulajdonom, viszont ő is ide van bejelentve! Az én kérésemre nem megy el, akkor mi a teendő? Kérhetek távoltartási végzést? Ezt hogy kezdjem el?

ObudaFan # 2018.07.30. 04:50

Ha a gyermeket tényleg zaklatja (és ezt a gyermek is így éli meg), akkor feljelentést lehet tenni.

Mercédesz Alexandra # 2018.07.24. 14:16

Szép Napot!
Tudom hogy "ismeretlen" ellen nem kérhetek távoltartási végzést. Elmesélem röviden a történetemet. Remélem valaki tud tanácsot adni mit tehetek.
Kisfiam édesapjával mielött megismerkedtem ő egy embernél lakott(aki vér szerint nem rokona). Amikor megszületett a kisfiam unokájaként tekintett rá de én ennek nem örültem hogy ő próbál a "pápája" lenni. A kisfiam édesapjával szakitottunk...az apuka elment azóta is eltüntként van nyilván tartva. De viszont az idős emberrel is megszakítottam a kapcsolatot. Utólag tudtam meg hogy bántalmazta a kisfiamat. A rendőrségen is bejelentettem és kiröhögtek. Azóta folyamatosan zaklatja a bölcsödébe elmegy hogy lássa és mindig arra mászkál amerre mi vagyunk a kifiammal.Egy faluban lakunk ő itt a polgármester is és azt hisszük minden joga meg van ahhoz hogy lássa a fiamat. Utólag kiderült hogy meleg a férfi. Fiamat nem szeretném kitenni semmi lelki sérülésnek. Idén szeptemberben megy óvodában és oda is elfog járni hogy zaklasa a fiamat. Milyen jogi intézkedést tudok ellene hogy távoltartsam ezt az embert? Aki tud tanácsot adni azt megköszönném. További szép napot. Köszönöm

alfateam # 2017.11.12. 14:34

.Az egészségügyi törvényekben az szerepel,hogy nem kényszeríthető gyógykezelésre,ugyan is nagykorú.
Dehogynem, ha a bíróság elrendeli.

13/2014. (XII. 16.) IM rendelet

Amira1021 # 2017.11.12. 13:52

Tisztelt válaszadó!
Ezúton szeretnék tanácsot kérni.Van egy többször pszichiátrián kezelt testvérem,akinek van egy öt hónapos kisfia.A nővérem gyógyszer és alkoholfüggő,a gyermeke most az én ideiglenes gyámságom alatt áll pontosan ez miatt.Az egészségügyi törvényekben az szerepel,hogy nem kényszeríthető gyógykezelésre,ugyan is nagykorú.Többször fenyeget engem,az anyukánkat és a párját hogy megszurkál bennünket,mind a hármunkra rántott már kést és igen is félünk már tőle.Lehet e elöbb valamit lépni ez ügyben,mielött esetleg tragédia történne akár a párjával akivel egy fedél alatt él,és akár velünk.Esetleg távoltartásit kérvényezni,és ezt hogy tudjuk el indítani.
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2017.10.09. 13:41

petike67

A szabálysértési nyilvántartásba kerültél be 2 évre, és nincs benne az erkölcsiben.

petike67 # 2017.10.09. 12:19

Szép napot!

Megelőző távoltartást rendelt el a bíróság velem szemben, a nyáron. Mikor hatályba lépett, másnap felmentem a közös lakásunkba, amitől szintén eltiltottak, néhány személyes holmimért, azonban a feleségem rendőrt hívott. Bevittek fogdára, másnap gyorsítottban szab.sértési bírságot szabtak ki, és a bírónő felhívta a figyelmemet, hogy ezzel a cselekedettemmel priuszom lett, amely öt évig szerepel a nyilvántartásban. Ez igaz? Ha szab.sértést követtem el, hogy kerülhetek bele a központi nyilvántartásba? Erkölcsire lenne szükségem, kikérhetem? Vagy benne lesz a távoltartás megszegése?

Öreg Tölgy # 2016.11.23. 05:42

Ej, ej, Bibika, zaklatás miatt minden esetben a rendőrség nyomoz. Ne keverjük a magánindítványt (anyagi jogi fogalom) és magánvádat (az meg eljárási).

L.Z.,

bár a katonai bíróságról nem írtál semmit, de feltételezem, a BKKB nyomozási bírói csoportjától kaptad az idézést, ami a volt Katonai Bíróság épületében van, és a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsai most is ott vannak. Attól még a (civil) nyomozási bíró jár el a távoltartás miatt.

Eleve kétféle távoltartás van, az egyik a hozzátartozók közötti (és arról polgári bíróság dönt), a másik meg a büntetőeljárási, ami bárki ellen mehet, viszont az a feltétele, hogy büntetőeljárásnak kell folyamatban lennie az érintettel szemben. Arról nem tudsz?

Javaslom, gyere át a büntetőjog kategóriába, ott van topic a zaklatásról is, és feltételezhetően szakszerűbb tanácsokat kaphatsz.

bibika # 2016.11.23. 00:16

A zaklatás magánindítványra üldözendő és akkor nyomoz a rendőrség, ha a tettes ismeretlen, vagy a magánindítvány kellékhiányos.

L.Z. # 2016.11.22. 23:59

Mivel jelen esetben 7 nap alatt sem konzultálni sem ügyvédet keriteni nem tudok így elég érdekes. Az is elég érdekes, hogy nem tájékoztattak a jogaimról vagy arról, hogy kirendelt védőt kaphatok. Azt sem értem, hogy jön ebbe bele egy katonai biróság.

Jól tudom, hogy távoltartást csak családtag és hozzátartozó ellen lehet kérni valamint bántalmazás esetén? Mivel egyik sem vagyok és bántalmazás sem történt (az illető lakhelyét, munkahelyét sem tudom már 3 éve nem találkoztam vele) ezért ez megint egy érdekes dolog.

ObudaFan # 2016.11.22. 13:36

Ha szeretnél bizonyítani, védekezni, akkor célszerű elmenni. Nem csak hogy konzultálhatsz ügyvéddel, de jelen is lehet a védőd.

L.Z. # 2016.11.22. 12:11

Elnézést, de kimaradt az előzőből és utólag már nem lehet szerkeszteni.

Ha jól olvastam utána akkor a távoltartással pont azt érné el, hogy az általam évek óta nem tudott adatai a tudomásomra jutnának. Lakhely, munkahely, családtagjai ilyen adatai. Nem teljesen értem, hogy ez miért jó valakinek... de így kétségtelen, hogy az FMH-t illetően pénzt spórol nekem, mert nem kell utánajárni ezen adatoknak.

L.Z. # 2016.11.22. 12:03

Kedves hozzáértők!

A mai napon a rendőrség kézbesített részemre egy zaklatás miatti távoltartás ügyében jövő héten tartott ülésről egy értesítést. Amit nem tudok hova tenni.

Előzmény az, hogy egy telefonszám alapján régi ismerősöm (nem családtag) feljelentett februárban zaklatás miatt. A telefonszám nincs a nevemen, kb 1 éve nem is használom (tönkrement az idő múlásával 20 év körüli prepaid SIM volt). Az ügy nyomozását sokadjára hosszabbították jelenleg február közepéig.

A feljelentővel évek óta nem tartom a kapcsolatot, azt sem tudom hol lakik, hol dolgozik. Viszont tetemes pénzel tartozik nekem ami miatt ügyvéd által múlt héten el lett küldve a fizetési meghagyás arra a címre ahol lakik/lakott. Ezt megelőzően egyetlen SMS-t küldtem neki ügyvédi javaslatra amiben közöltem vele, hogy önként kifizetheti vagy jogi úton viszem tovább az ügyet.

A fő kérdésem az lenne, hogy egy ilyen ülésnek mi a lefolyása mivel sem kirandelt jogi képviselőt nem biztosítanak, sem arra nem hagytak időt, hogy sajáttal konzultáljak (vagy a kirendelttel). Köteles vagy e elmenni (nem idézést hanem értesítést kaptam)?

Van e bármilyen bizonyítási lehetőségem pl. az FMH-al, hogy fogalmam sincs hol lakik, nem vagyok családtagja, teljesen más mobilszámot használok? Bár az utóbbi 2 szerintem már bebizonyosodott mivel majdnem 1 éve hosszabbítgatják a rendőrségi ügyet. Úgy vélem az általam tudott lakhelyéről már elköltözött (ide lett küldve az FMH, gondolom majd visszajön), mert egy teljesen másik kerületi biróságra szól az értesítés.

Köszönöm a válaszokat előre is.

ObudaFan # 2016.04.21. 15:57

A régit nem lehet megújítani, de az új sérelmekre tekintettel a birosagon meg lehet próbálni megelőző távoltartást kérni. Te meghatalmazással járhatsz el.

Little brother # 2016.04.21. 07:49

Kedves Fórumozók!
Édesapámnak szeretnék segíteni, akit bátyám rendszeresen fenyeget, zaklat, telefonon hívogatja és mindenféle kisebb-nagyobb dologgal próbál neki keresztbe tenni (pl kisebb károkat okoz a kertjében, a ház körül). Többször nagyon durván megfenyegette, ordibál vele, számtalanszor fellökte, rángatta. Egyszer azt is mondta neki, hogy ő tud olyan mérget, amit nem mutat ki a boncolás (bátyám biológus) Volt is már peres eljárás amiatt, hogy bátyám bántalmazta apát, (gyakorlatilag összeverte) és emiatt távoltartást rendelt el a bíróság egy évre. Ez évekkel ezelőtt volt és azután nyugodtabb időszak következett, de most újra egyre gyakoribbak a zaklatások. Többször ki kellett hívni a rendőrséget, de mivel ők azt mondták, hogy testi sértés most nem történt, sem vagyoni károkozás, ezért nem tudnak semmit tenni, csak kitessékelték bátyámat apa házából (rendszeresen bemászik a kerítésen) Édesapám félelem miatt nem mer semmit tenni, de ha csak telefonon felhívja a bátyám, már reszket a félelemtől, annyira felzaklatja a dolog.

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e egy régebbi távoltartást megújítani, vagy arra hivatkozva újat kérni? Vagy nem tehetünk semmit, amíg újra tettlegességig nem fajul a dolog?

Illetve ki indíthatja el a pert? Én is, mint hozzátartozó, vagy csak Édesapám?

ObudaFan # 2016.02.19. 17:53

Megelőző távoltartást csak a hölgy ellen kérhetsz és csak akkor, ha élettársad volt és ha ő konkrétan bántalmaz. A férfi ellen megelőző távoltartást nem tudsz kérni, mert nem (volt) hozzátartozód. Ellene a polgári per mehet, esetleg a magatartás jellege és súlyossága függvényében büntetőeljárás, amelynek a keretében már esetleg meg lehet próbálni távoltartást kérni.

Szabi0 # 2016.02.19. 09:42

Jó napot! Nekem olyan gondom lenne, hogy barátnőmmel szakítás után sajnos egy lakásban ragadtunk, lakás én nevemre van kivéve én is fizetem 5 éve, vele 3 és fél évig voltunk együtt. Lakásban ruháin kívül semmi tulajdona nincs. Van egy gyereke ők is be lettek jelentve állandó tartózkodásra. Szakítás óta megjelent ujj barátja és állandó éjszakai látogató lett hiába próbálom kitüntetni se az ujj párja se ő gyerekkel nem halandó távozni, április előtt. Azóta volt férje is megjelent és próbálnak elüldözni az albérletből. Ma már volt férje nekem is esett és fenygetőzött is az incidensről hangfelvétel is készült, lélek jelenlétemnek hála. Sajnos költözni én sem tudok munkám ideköt. A hölgynek munkahelye nincs. Válaszukat előre is köszönöm.
ÜDV. Egy erőszakot nem szerető ember
Szabolcs

ObudaFan # 2015.08.07. 10:57

Ex elettars ellen eppen lehet kerni es itt felmerul, hogy lehettetek elettarsak. Csak amit leirsz, az nem szolgal tavoltartas alapjaul. Viszont zaklatas miatt a szerzodest rendorsegen feljelentest lehet tenni es amiatt is, hogy feltorte az internetes dolgaidat.

Keszirox # 2015.08.06. 14:50

Üdv!
Körülbelül ket honapja szakitottam a párommal, másfél évig tartott a kapcsolatunk. Kozos üzletek,kozos elet. Viszont mivel en építettem fel mindent es o csak belecsöppent igy egyértelműen az ebből l származó hasznok az en nevemen vannak es minden nálam maradt. Szakitasnal nekem jott, ami nem azt takarja, hogy meg is ütött, de a hajlam megvolt ra, csak gyorsabb voltam. Nap mint nap a lakáshoz járkált, csengetett, a kornyekemen olalkodott, mikor nem is arra lakik. A kozos üzletben benne hagytam, próbáltam felnőtt emberek módjára intelligensen szétválasztani az üzletet a maganelettol, de neki sajnos nem ment. O lepett ki önszántából. Viszont ezek utan mivel mar nem volt benne erdeke megpróbált minden leheto módon keresztbetenni,ellehetetleníteni.Ezzel sem járt sikerrel. Ezek utan elkezdte fenyegetni a barátaimat, felkereste a hozzam közelálló személyeket, mindenkit megpróbált manipulálni azon keresztul amit megtudott róluk a velem töltött másfél ev alatt, kit felhivatott, megfenyegetette,hogy a hozzátartozójának baja esik, ha továbbra is együtt marad velem üzleti célból. Kit azzal az indokkal, hogy en bajban vagyok es rajta keresztul szeretne nekem segíteni, hozzáteszem hogy en minden létező kapcsolatot megszakítottam vele es eljottem Magyarországról egy idore. Viszont feltörte az internetes dolgaimat, írogat a családomnak es nem száll le a barataimrol. Nem vagyok a fizikai erőszak híve. Viszont kezdek kétségbe esni, mert lassan mennek mar haza, de nem tudom ezek utan mi jöhet meg?! Olvastam, hogy exbaratra nem lehet tavoltartasi végzést kérni. Az lenne a kérdésem, hogy nincs-e bármilyen kiskapu amiért megis, vagy ha nem azt valami hasonlót amitől komfortosabban érezhetem magam a saját megszokott környezetemben is?! Elore is koszonom a válaszukat! Minden tiszteletem!

ObudaFan # 2015.07.21. 20:08

Sehogy. Emiatt nem fognak tavoltartast elrendslni, de meg a kapcsolattartasi jogat sem korlatozzak.

Tűzrózsa # 2015.07.21. 06:25

Kedves Fórumozók!
3 kamaszt nevelek a férjemmel
Ebből kettő fiú a sajátom és egy "kis" lány(15 éves) akit a férjem hozott magával,mert az anyja lemondott róla 8 évesen.
Az anyja néha néha felbukkan a lány életébe és ezzel felborít mindent.
Nem tiltottuk el soha az anyjától,pedig jobb lenne.
A gyerekeket rendszeresen felzaklatja az igéreteivel amit elfelejt betartani,elkéri a zsebpénzét amit elfelejt megadni,Babysitternek használta a kistestvéréhez,hogy a "dolgait elintézze"-vagyis plázázik addig.Volt rá szemtanú.
A találkozókat néha lemondja az utolsó fél órába sms-be -annyi gerince nincs hogy felhívja.
Kimagyaráz mindent és sajnáltatja magát,hogy beteg,rosszul volt,szerencsétlennek állítja be magát a gyereknek,aki mindíg megbocsájt neki és rendszeresen sír is mert az anyja becsapja.A lány most kezdi a 9.-et és ez a felzaklatott lelkiállapot nagyon nem tesz jót jövőjének.Így nem lehet rendesen tanulni sem.
Mi szülők sem bírjuk tovább nézni tehetetlenül!
Az anyával már számtalanszor beszéltünk,de túl primitív,hogy megértse amit kérünk.
Oly annyira,hogy a második gyermekét aki óvodás,szintén elhagyta nem rég.
Milyen lépéseket tehetünk?
A távolságtartás lenne a legjobb megoldás!
...De hogy indítsuk el?
Kérem aki tud segítsen tanácsot adni!
Nagyon szépen köszönöm!!!!
Petra....

ObudaFan # 2015.05.19. 14:22

Zaklatás miatt feljelentést tehetsz.