Gyermektartás emelés lehetséges?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.10. 17:49

Ha te mondod.

Gabicsek # 2011.10.10. 19:46

sagit!
Szerinted mit kellene legalább 50 %-ban elszámoltatni egy gyerekenként átlagosan 10-15.000.-Ft-os gyermektartásban? Tisztában vagy vele, hogy a gyerek többe kerül, mint amennyi gyerektartást fizetnek (plusz ha ugyanannyit az eltartó is hozzáad természetesen). Ha csak kicsit gondolkodsz, rögtön rájössz, mennyivel többet tesz a kalapba az a szülő, aki a gyereket ténylegesen eltartja. (ruházat, élelem, iskoláztatás, bérlet, váratlan kiadások - pl. gyógyszerek -, továbbá fűtés-, villany-, víz-csatornaszámla, tv. internet, stb. gyerekre eső része, soroljam?) Próbáld csak egyszer ki 1-2 hónapig, rögtön rájönnél, hogy milyen kevés is az a gyerektartás, főleg a mai árakhoz képest. És akkor még el sem vittem az Állatkertbe, vagy moziba, vagy bábszínházba, sehova.

sagit # 2011.10.11. 04:41

Gabicsek!
Mint az éremnek ennek is két oldala van az irreálisan kicsi és az irreálisan nagy gyt. A legritkább az optimális. És bizony megitélnek igen sok pénzt a nevelő szülőnek úgy hogy rábizzák, hogy használja fel a gyermek(ek) javára. De sokan törlesztenek belőle adóságot, hitelt, nem dolgoznak és abból élnek albérletet stb fizetnek és a gyereknek nem annyi jut amennyi kellene mert az egészet neki kellene, rá kellene költeni. És a saját példámból kiindulva fizetek 2 gyerek után a fizetésem 40%-át 60e HUF-ot. Nomost számoljunk:
gyt : 60000HUF
Anyának is ennyit kéne akkor ugye? : 60000HUF
Csp: 27000HUF (kb)
Neki jár adójóváírás gyerekek után :kb:10000HUF
Akár hogy is számolom akkor a gyerekekre kellene költeni havi :147000HUF????????????????????
Szerinted??? Mert ezt a család a gyerekekre kapja!!!
Mikor költ egy család ennyit havonta a gyerekre? Nem azt mondom hogy nem lehet csak azt hogy nem teszi.
Mert NINCS ennyije!!!
Én azért harcolok hogy a gyerekeim velem is lehessenek hogy ne zárjanak ki az életükből, mert egy magyar válás alapból ezzel jár!!!
Egyébként még együtt voltam a volt feleségemmel eszébe sem jutott hogy mozi álatkert stb vigye a gyerekeket most hogy elváltunk és engem húzhat le vele most már mehetnékje van:-)

Tünciribünciri # 2011.10.12. 09:11

Tisztelt Fórum!

2003-ban elváltam, akkor 4 éves volt a kislányom.A volt férjem havi 20.000 Ft tartásdíjat fizet. Azóta kislányom igényei, ruházkodása, stb. megváltozott. Havi rendszeres kiadása tánc, bérlet, fix telefonszámla, napközi, ruházkodás. stb majdnem eléri a 20.000Ft-ot.
A volt férjem persze mindig közli, ő ennél az összegnél nem tud többet adni.(nem beszélve az év eleji beiskolázásba sem segít be). Azt szeretném csak megkérdezni, kérhetem-e az összeg megemelését,és ha igen, hova kell fordulnom?

Köszönettel: Pécsről.

C a s a b l a n c a # 2011.10.12. 10:10

Kérheted a bíróságon. Az ingyenes jogsegély napon a az illetékes bíróságon megszerkesztik a beadványt és mindenben tanácsot adnak.

Természetesen a bíró megvizsgálja a tartásdíj-fizetésre kötelezett személy vagyoni-családi viszonyait, ugyanis ha ő most jelenleg pl: másik 2 gyerek apja, fizetése átlagos (tehát egy nagy nulla), akkor nemigen lehet számítani nagyobb összegre...

sagit # 2011.10.12. 11:04

Tünciribünciri,
Ez kicsit vicces. Tehát ahogy írod CSAK a gyt-ből szinte mindent megoldhatsz a gyereknek... Nos a többit a magadéból tedd hozzá úgyanúgy kb 20000-t. És máris jobban hangzik. Nem csak az apának kell a gyereket eltartani...NEKED IS!!!!

Tünciribünciri # 2011.10.12. 17:37

Sagit!!

Nem tudom, hogy nevel-e gyereket!??
Én, a 12 éves lányomra bőven kifizetek havi 20.000 Ft-ot. Én ruháztatom, etetem, van fedél a feje felett, van ruhája amiben el tud menni iskolába, kirándulni, sőt! fizetem az iskolában az egyre gyarapodó "váratlan kiadásokat",és ugye egy kamaszodó kislányról beszélünk , elviszem nyaralni...és sorolhatnám...
Ezeket csak az tudja, aki nevel gyereket.
És az apuka mit tesz? Itt van 12.-e, egy fillért még nem láttam a 10.-e helyett, de szerencsére a 12 éves lányom ezeket pontosan látja!! De ez már az ő dolga.

Gabicsek # 2011.10.12. 19:30

Tünciribünciri!
Én évek óta 16 ezer forintot kapok, egy fillérrel sem többet, pedig a bíróság a jövedelme 25 %-át ítélte meg munkahelyi letiltással, minden hónapi 10-ig. Ehhez képest minden hónapban ő utalja a számlámra 15-e körül, és nem számít, iskoláztatás van, vagy téli ruhákat, stb. kell bevásárolnom egy 13 éves kiskamasznak, a 16 ezer, az 16 ezer, egy fillérrel sem több. (kivéve, hogy nyáron választás elé állítottam: vagy felezünk a nyári tábori költségeken, vagy beteszem az ajtajába a gyereket, és a nyár felén ő fog rá vigyázni, mert senkinek sincs ennyi szabadsága).
Én csak azért nem pattogok, mert örülök, ha két hetenként megjelenik 1-2 órára és látogatja a gyereket, mivel a fiam nagyon várja az apját, és nekem ez mindennél fontosabb. Amikor a gyerektartás megállapítására pert indítottam, a per ideje alatt - egy év - egyetlen egyszer sem látogatta a gyereket, mert rám haragudott. Nekem is jól jönne bőven több gyerektartás, de nem akarok újból harcot, mert fontosabb a fiam boldog arca, amikor az apja megjelenik.

Gabicsek # 2011.10.12. 19:36

sagit!
Csak most olvastam, amit írtál, de elírtad az összeget, mert az nem 147.000.-Ft., hanem 167.000.-Ft., ha jól számolom, mivel a gyerekkedvezmény gyerekenként havonta 10.000.-Ft., tehát két gyereknél 20.000.-Ft.
Ebben igazad van! Nincs az az ég, hogy ennyit költenénk két gyerekre havonta, ebben egyetértek veled. De irigylem azokat az apákat, akik minél többet szeretnének a gyerekükkel találkozni, őket időnként magukhoz elvinni, jó kis programokat csinálva a gyerekeikkel. Mint előző beírásomban is láthatod, én annak is örülök, ha két hetenként megjelenik, mert ez neki így kényelmes.

sagit # 2011.10.13. 05:00

Gabicsek,
Ekkore összegnél már lényegtelen... :-) DE akkor is ez az amit ugye a gyerekre kéne költeni de nem megy oda mert anyuka nem dolgozik, a párja sem... soroljam?
DE engem csak az érdekel hogy a gyerekeim minél többet legyenek velem, ne tudjanak az életükből kiebrudalni és hálistennek EZ anyukának nem sikerül!!!

Tünciribünciri,
Nem értem mi a fő probléma az exe is fizet 20e. maga is mellétesz annyit és olvasom hogy mindent megkap a kislány akkor mi a probléma? Hogy lehetne több? Igen lehetne mert a jóisten pénzét is rá lehet költeni egy gyerekre de ha havi 40e + csp + adókedvezmény nem elég rá akkor át kell gondolni a budget-et, Mert az már egy minimálbér amennyit maga akar a gyerekre költeni. Amivel persze semmi bajom, de magának se legyen ha az apa ebben nem akar asszisztálni...

EmeseDora # 2015.03.19. 12:51

Egy példa és észrevétel: nagyon sok kiadás van a gyerek(ek)el kapcsolatban havonta, igaz az kijön kevesebből, de hol van a sok nem látványos és nem rendszeres kiadás? Ezeknek egy részét tuti nem kalkulálja be apuka, sok kicsi sokramegy alapon.(amennyiben ő fizet tartásdíjat)
Én 2 éve írom a kiadásokat naponta, pont a tartásdíj emelés miatt:
éves szinten a gyerekekkel kapcsolatos kiadásom 1800 000 és 2000 0000 Ft között mozog körülbelül. Ez havi 150-166 ezerre jön ki. És ebben semmi extra nincs olcsó helyen vásárolok nekik ruhát azt is csak ami nagyon kell, 1 szezonban 1 cipőben járnak, nincs 5 pár márkás edzőcipőjük.
Ezzel szemben amit kapok rájuk
apuka 30 000 gyerektartás (két gyerekre összesen)
én 30 000 hozzájárulás
családi pótlék cc 30 000 Ft
családi adókedvezmény 20 000 Ft
Összesen: 110 000 Ft.
Ebből is látszik, hogy havi 40 ezer forinttal egészítem ki a gyerekre kapott pénzt, hogy alábbiak megvalósuljanak...És még nem járnak a gyerekeim főiskolára stb, ahol tandíjat kell fizetni stb. Évről évre nőnek a kiadások.

Vegyünk két általános iskolás gyereket egyedül nevelő szülőt:
1-1 különóra hetente 10-12 ezer /hó

• a versenyek nevezési díjai, sportfelszerelések

ebédbefizetés iskolába 15-20 ezer/hó
iskolába 1 ilyen könyv, egy program, színház stb, röpködnek az ezresek.
osztálykirándulás 20-20 ezer /év
1-1 hetes tábor nyáron (ami szerintem nem luxus) 40-50 ezer /gyerek
ruházkodás
gyógyszerek vitamin 1-1 betegség esetén 10ezres tételek
táppénz miatti jövedelemkiesés
rezsiköltség gyerekekre eső része
havi 26 nap te adsz nekik kaját, zsebpénzt
te veszed a mosószert, öblítőt
osztálypénzt fizetsz, tanároknak ajándék évvégén,karácsonykor stb,
töltöd a gyerekek telefonját
iskolába hozod, viszed, edzésre hozod viszed nem 5 Ft benzinköltség,
nyaralás ahová csak akkor jutnak el a gyerekek, ha én elviszem őket, mert apuka nem (persze ha ő is viszi ehhez ne járuljon hozzá)
szülinapi bulit tartaszt, mert kéri a gyereked, hogy ő is szeretne játszóházas bulit... ennek évente két gyerekre simán vagy 50-60 ezer a költsége. Amit lehet luxusnak nevezni, de szerintem nem az.

Személy szerint én azt sem bánnám, ha apuka nem adna egy forinttal sem tartásdíjat, csak pl a táborok, kirándulások stb költségéhez járulna hozzá. Időnként besegítene a ruházákodásba, hogy ugyanolyan fizetés és jövedelmi viszonyok mellett ne nekem kelljen ennyivel nagyobb terhet viselnem. Mert a jelenlegi állás nálunk az, hogy ő 30ezret ad, én meg 70 et... hát nem korrekt akárhogy nézem jobbról balról.