Egy példa és észrevétel: nagyon sok kiadás van a gyerek(ek)el kapcsolatban havonta, igaz az kijön kevesebből, de hol van a sok nem látványos és nem rendszeres kiadás? Ezeknek egy részét tuti nem kalkulálja be apuka, sok kicsi sokramegy alapon.(amennyiben ő fizet tartásdíjat)
Én 2 éve írom a kiadásokat naponta, pont a tartásdíj emelés miatt:
éves szinten a gyerekekkel kapcsolatos kiadásom 1800 000 és 2000 0000 Ft között mozog körülbelül. Ez havi 150-166 ezerre jön ki. És ebben semmi extra nincs olcsó helyen vásárolok nekik ruhát azt is csak ami nagyon kell, 1 szezonban 1 cipőben járnak, nincs 5 pár márkás edzőcipőjük.
Ezzel szemben amit kapok rájuk
apuka 30 000 gyerektartás (két gyerekre összesen)
én 30 000 hozzájárulás
családi pótlék cc 30 000 Ft
családi adókedvezmény 20 000 Ft
Összesen: 110 000 Ft.
Ebből is látszik, hogy havi 40 ezer forinttal egészítem ki a gyerekre kapott pénzt, hogy alábbiak megvalósuljanak...És még nem járnak a gyerekeim főiskolára stb, ahol tandíjat kell fizetni stb. Évről évre nőnek a kiadások.
Vegyünk két általános iskolás gyereket egyedül nevelő szülőt:
1-1 különóra hetente 10-12 ezer /hó
- a versenyek nevezési díjai, sportfelszerelések
ebédbefizetés iskolába 15-20 ezer/hó
iskolába 1 ilyen könyv, egy program, színház stb, röpködnek az ezresek.
osztálykirándulás 20-20 ezer /év
1-1 hetes tábor nyáron (ami szerintem nem luxus) 40-50 ezer /gyerek
ruházkodás
gyógyszerek vitamin 1-1 betegség esetén 10ezres tételek
táppénz miatti jövedelemkiesés
rezsiköltség gyerekekre eső része
havi 26 nap te adsz nekik kaját, zsebpénzt
te veszed a mosószert, öblítőt
osztálypénzt fizetsz, tanároknak ajándék évvégén,karácsonykor stb,
töltöd a gyerekek telefonját
iskolába hozod, viszed, edzésre hozod viszed nem 5 Ft benzinköltség,
nyaralás ahová csak akkor jutnak el a gyerekek, ha én elviszem őket, mert apuka nem (persze ha ő is viszi ehhez ne járuljon hozzá)
szülinapi bulit tartaszt, mert kéri a gyereked, hogy ő is szeretne játszóházas bulit... ennek évente két gyerekre simán vagy 50-60 ezer a költsége. Amit lehet luxusnak nevezni, de szerintem nem az.
Személy szerint én azt sem bánnám, ha apuka nem adna egy forinttal sem tartásdíjat, csak pl a táborok, kirándulások stb költségéhez járulna hozzá. Időnként besegítene a ruházákodásba, hogy ugyanolyan fizetés és jövedelmi viszonyok mellett ne nekem kelljen ennyivel nagyobb terhet viselnem. Mert a jelenlegi állás nálunk az, hogy ő 30ezret ad, én meg 70 et... hát nem korrekt akárhogy nézem jobbról balról.