Édesanyám 2015 decemberében elhunyt egy pszichiátriai intézmény zárt osztályán, röviddel, mielőtt teljes körü gondnokság alá helyzeték volna.
Előtte sokáig eredményesen mint természetgyógyász dolgozott.
Egyben egész életében paranoid skizofréniában szenvedett, melynek szenvedő alanya első sorban én voltam. Gyermekkorom rettegésben telt el, állandóan verést és leocsmárolást kaptam. Kezedetben az ékszereinek lopásával, tizenévesen a mostohaapámmal való szexuális kapcsolattal, 15 éves koromtól pedig számtalan életére tőrő gyílkossági merénylettel vádolt. Mindent megtett annak érdekében, hogy tőnkre tegyen. Születésnapom alkalmával faxokat kaptam "Isten éltessen te anyagyilkos" üzenettel.
Orvoshoz nem járt, mindig magát kezelte, csak az élete utolsó 2 hónapjában került sor a kényszerbeutalására és a diagnózisra. A klinika vezetője indítványozta a teljes körű gondnokság alá helyezését.
Halála után a dossziéi átnézése alkalmával találtam egy receptblokkra jegyzet végrendelet tervezetet, mely sem dátummal sem aláírással nem rendelkezik, de viszont a pecsétjével. Ebben méltánytalansági alapon engem és gyermekeimet kizár az őrőkségből, s hugomat, továbbá annak fiát nevezi meg kizárólagos őrőkősnek. Meg szeretném említeni azt is, hogy idősebbik leányom orvos, s ő is pár év óta a gyilkos merénylők körébe tartozott.
Feltételezem, hogy a fent nevezett végrendelet nem érvényes, de attól tartok, hogy létezik egy hasonló, az előírásoknak megfelelő dokumentum.
Kerdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem arra, egy érvényes végrendeletet megtámadni azzal, hogy édesanyám a cselekvőképességében korlátozott volt?
Tanácsukat köszönettel veszem.