végrendelet megtámadása

Amsey # 2016.01.23. 14:37

Édesanyám 2015 decemberében elhunyt egy pszichiátriai intézmény zárt osztályán, röviddel, mielőtt teljes körü gondnokság alá helyzeték volna.

Előtte sokáig eredményesen mint természetgyógyász dolgozott.
Egyben egész életében paranoid skizofréniában szenvedett, melynek szenvedő alanya első sorban én voltam. Gyermekkorom rettegésben telt el, állandóan verést és leocsmárolást kaptam. Kezedetben az ékszereinek lopásával, tizenévesen a mostohaapámmal való szexuális kapcsolattal, 15 éves koromtól pedig számtalan életére tőrő gyílkossági merénylettel vádolt. Mindent megtett annak érdekében, hogy tőnkre tegyen. Születésnapom alkalmával faxokat kaptam "Isten éltessen te anyagyilkos" üzenettel.

Orvoshoz nem járt, mindig magát kezelte, csak az élete utolsó 2 hónapjában került sor a kényszerbeutalására és a diagnózisra. A klinika vezetője indítványozta a teljes körű gondnokság alá helyezését.

Halála után a dossziéi átnézése alkalmával találtam egy receptblokkra jegyzet végrendelet tervezetet, mely sem dátummal sem aláírással nem rendelkezik, de viszont a pecsétjével. Ebben méltánytalansági alapon engem és gyermekeimet kizár az őrőkségből, s hugomat, továbbá annak fiát nevezi meg kizárólagos őrőkősnek. Meg szeretném említeni azt is, hogy idősebbik leányom orvos, s ő is pár év óta a gyilkos merénylők körébe tartozott.

Feltételezem, hogy a fent nevezett végrendelet nem érvényes, de attól tartok, hogy létezik egy hasonló, az előírásoknak megfelelő dokumentum.

Kerdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem arra, egy érvényes végrendeletet megtámadni azzal, hogy édesanyám a cselekvőképességében korlátozott volt?

Tanácsukat köszönettel veszem.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.23. 16:27

Ami lehet, hogy nincs is, minek azt támadni?

ObudaFan # 2016.01.24. 14:16

Amsey

Gondnokság alá volt helyezve az édesanyád? Ha cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt volt, érvényesen nem tehetett végrendeletet. A cselekvőképességében vagyoni jognyilatkozatai tekintetében részlegesen korlátozott nagykorú pedig érvényesen kizárólag közvégrendeletet tehet. A végrendelet érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása és a gyámhatóság jóváhagyása nem szükséges.

A gondnokság alatt álló személy végrendelete érvényes, ha a gondnokság alá helyezés oka a végrendelkezés idején már megszűnt.

Ha nem volt gondnokság alá helyezve, akkor is érvénytelen a végrendelet, ha a megtételekor olyan állapotban volt a végrendelkező, hogy az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége teljesen hiányzott. Ezt viszont neked kell igazolni tudni.

Amsey # 2016.01.25. 11:32

Köszönöm a hozzászólásokat.

Mint ahogy már részleteztem, a paranoid skizofrénia diagnózisra csak anyám kényszerbeutalása alkalmával került sor kb. 2 hónappal halála előtt. Viszont a zárójelentésben egyértelműen az áll, hogy sok év óta szenvedhetett ebben, s gyógyszerezéssel már kezelhetetlen volt az állapota. Az orvosok a teljes kőrű gondozását indítványozták a gyámügynél, s egy héttel a halála után került volna sor a bírósági tárgyalásra. Vagyis nem állt még gondnokság alatt.

ObudaFan # 2016.01.25. 14:58

Ebben az esetben neked kell igazolnod, hogy nem volt beszámítható a végrendelet megtételekor. Erre a "szenvedhetett" nem elég.

Amsey # 2016.01.25. 16:07

Persze tanú lenne számtalan, de orvosi diagnózisra cak most került sor, miután egész életében saját magát kezelte. Viszont találtam néhány kéziratos jegyzetét.
Egy 2011-es kalendáriumi noteszben a következő állt:
"Hallás károsított vagyok. Mikrohullámos, lézersugaras besugárzások 80-90 gamma becquerel-ig. 3 betokozódás az agyban csontkárosodással. A győri Kft implantátuma. A kolostorból a hátamba lőttek."

Van néhány más jegyzete is, de úgy vélem, már a fenti is mutatja anyám súlyosan pszichés állapotát, s talán azt is, hogy mennyire szenvedtem mellette és miatta.
Nem tudom, hogy a bíróság mit fogad el bizonyítékként, azt viszont igen, hogy hugom és fia már mint kizárólagos örökösök viselkednek, s már sok mindent elhordtak. Az örökség tárgya egy 5800nm-es ingatlan 2 házzal teli antikvitással és 5 boros pincével. Érdemes küzdeni ellenük?

Amsey # 2016.01.25. 16:40

A felsorolt problémákhoz még annyit szeretnék hozzá fűzni, hogy sok aktuális iratot anyám dossziéi között nem találtam. Feltételezem, hogy azt a "vélt örökösök" elvitték, mivel csak kényszer hatására adták nekem át az ingatlan kulcsait. Amennyiben a hiányos dossziék között volt egy "érvényes" végrendelet, azt nem közölték velem. Számítok viszont azzal, hogy ha egy nem kerül elő az ő érdekükben, utólag készítettik.
Én Délafrikában élek, s csak anyám halála miatt utaztam Magyarorzágra. Ezért kimondottan nehezen tudom kontrollálni a helyzetet, főleg azért is, mert semmiféle érdembeli információt nem kapok hugomtól.

ObudaFan # 2016.01.25. 21:11

Ha a tanúvallomások egyértelműek és vannak hasonló iratok is, abból talán ki tud indulni egy szakértő. Könnyű nem lesz.

Babi58 # 2016.03.19. 10:17

Édesapàm 2009-ben készített egy közvégrendeletet majd halàla előtt egy hèttel készítetett egy màs àltal írt több lapból àlló végrendelkezést.Kérdésem a következő.Ha a màs àltal írt végrendelet nincs minden oldala alàírva csak az utolsó oldal van szignózva és tanuzva plusz az egyik tanu volt az írója a végrendeletnek akkor tàmadható a végrendelkezés alaki hibàra hivatkozva?Ha igen milyen formàba tudom ezt megtenni?Ha megtàmadom érvénybe lép az első?Vàlaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.03.19. 10:43

Próba szerencse.
De ha életében törődtél volna édesapáddal akkor most nem kellene megtámadni a végrendeletet.

337679 # 2016.03.19. 11:30

Udv.

Ha anyam ir vegrendeletett,es meghalna.
Koteles reszt azt kerhettem?
Vagy milyen esetben tagadhato meg a koteles resz?Anyamnak van egy csaladi haza,teher mentes.De mindent az ocsemee hagy,mert az ocsem odaadja az osszes fizeteset neki.
A masik ha kerem es megkapnam a koteles reszt,a tesom nem tudna kifizetni ,es neki kellene a haz akkor mi tortene?

ObudaFan # 2016.03.19. 12:00

337679

Csak akkor nem jár a kötelesrész, ha édesanyád érvényesen kitagad.
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört vagy sérelmükre egyéb súlyos bűncselekményt követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. - akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek - a büntetését még nem töltötte ki;
  7. a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá.

A nagykorú leszármazót az örökhagyó a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is kitagadhatja.

Ha nem fizet ki, végrehajtást kérhetsz, ebben az esetben az ingatlan is, de az egyéb vagyona, jövedelme is fedezete a kötelesérszednek.

ObudaFan # 2016.03.19. 12:03

Babi58

Egyrészt támadhatóak a végrendeleti tanúnak adott juttatások, másrészt támadható minden alá nem írt oldal. Hogy a sikeres megtámadás után mi történik, az attól függ, mi marad az utolsó lapon, valamint hogy az a korábbi végrendeletben írtakhoz hogyan viszonyul.

337679 # 2016.03.19. 12:53

Koszonom valaszt
Tulajdonkeppen ha nagyon akar akkor nem kapja meg valaki a koteles resz.
Amiket felsorolt indokok kozul van sok olyan amit bizonyitani se lehet.
Csak azt nem ertem az en gyerekeimet minek kellett a nyomorek anyamnak tonkre tennie...Folyamatosan elajulnak meg vetnyomas mas problemajuk van..Ha anyamnak nincs penze...adja el a hazat menjen be orogek othonaba..ne az en gyerekeimet tegye tonkre...

337679 # 2016.03.19. 13:25

Koszonom valaszt
Tulajdonkeppen ha nagyon akar akkor nem kapja meg valaki a koteles resz.
Amiket felsorolt indokok kozul van sok olyan amit bizonyitani se lehet.
Csak azt nem ertem az en gyerekeimet minek kellett a nyomorek anyamnak tonkre tennie...Folyamatosan elajulnak meg vetnyomas mas problemajuk van..Ha anyamnak nincs penze...adja el a hazat menjen be orogek othonaba..ne az en gyerekeimet tegye tonkre...

ObudaFan # 2016.03.20. 07:18

Amit nem lehet bizonyítani, az nem túl jó kitagadási ok, ugyanis vita esetén az örökösnek kell bizonyítani, hogy sikeres volt a kitagadás.