Örökségről való lemondás


ObudaFan # 2015.02.23. 12:29

Bárki írásban visszautasíthatja az öröklést, de ebben az esetben nem jelentheti ki, hogy ki javára utasítja vissza, hanem a sorban a következő örököl. Vagyis ha van leszármazója, aki nem utasítja vissza az öröklést (vagy kiskorú leszármazó esetén például a gyámhatóság nem járul hozzá a visszautasításhoz), akkor ő, ha pedig nincs, akkor a többi, visszautasító nyilatkozatot nem tett testvér egyenlő arányban.
A másik járható út, hogy a testvérek elfogadják az öröklést, majd édesanyádnak ajándékozzák, de akkor a testvérek öröklési illetéket fizetnek, édesanyád pedig ajándékozási illetéket ez után.

Irénke65 # 2015.02.20. 18:14

Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném az ügyben hogy anyukám nővére nem rég halt meg. Ő volt a legidősebb gyermek, férje már rég meghalt. Saját gyermek nem született. Tehát az elhunyt nagynéném testvérei örökölnek akik összesen 9-en voltak de már csak 4 élő van, tehát az elhunyt testvérek leszármazottjai is örökösök. De többen leszeretnének mondani anyukám (az elhunyt testvére) javára. Az ország minden részén vannak örökös leszármazottak de nem szeretnének eljönni a hagyatéki tárgyalásra mert nem tartanak igény semmire. Mi a módja az örökség lemondásnak? Mi történik akkor ha nem jönnek el a hagyatéki tárgyalásra? Van-e valamilyen lemondó nyilatkozat amit a közjegyző elfogad? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv. Irénke65

chriswb # 2015.02.19. 18:19

hello Noah!
Én is ezt kérdeztem!
Mi az, hogy "csak az örökrészével felel" a leszármazott? Vagyis a gyermek(ek)?
Ha nincs örökség csak adósság?
Illetve van ingatlan, de annak az értéke kevesebb, mint a rajta lévő hitelek?
A bank,az állam elkárolja ezeket?
Nem is rossz!
Felvenni egy rozoga ingatlanra annyi hitelt, amennyit bírsz.
Aztán meghalsz, az utódok(lásd örökösök) meg lemondanak az örökségről!
Ami nem más, mint rengeteg adósság!
hello

ObudaFan # 2015.02.19. 13:37

Senki javára nem lehet az öröklést visszautasítani, hanem csak úgy általában. Ha nem mind a négyen utasítjátok vissza az öröklést, akkor a visszautasító nyilatkozatot nem tett testvéreid örökölnek. HA mind a négyen visszautasítjátok, akkor ha van esetleg távolabbi rokon, aki még törvényes örökös, ő örököl. Ha nincs, akkor végső soron az állam.
Egyébként az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.

Noah # 2015.02.18. 14:08

Édesanyám az örökhagyó, mi 4-en vér szerinti gyerek az örökösök. Előre láthatólag örököltünk egy kis ingatlant, melyre még nem járt le a kölcsön. Csak adósságot örökölünk. 2 testvérem meg sem lett jelölve örökösként,így nem is akarnak foglalkozni az üggyel.(engem is csak úgy vettek fel a hagyatéki nyilvántartásba örökösként, hogy a Közjegyzőnél érdeklődtem, hogy mikorra várható a hagyatéki tárgyalás, különben nem is tudják hogy hány gyereke,örököse van az Édesanyámnak)
Kérdésem az lenne,hogy ha én lemondok a rám eső örökség részről az állam javára, akkor ez csak akkor érvényesül, ha mind a 3 testvérem is lemond? Mi történik, mivel 2 testvérem nincs megjelenítve örökösként, s nem érhetőek el magán úton.

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.02.18. 11:10

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, de egyébként az öröklést vissza leeht utasítani. Ha minden örökös visszautasítja, végül az Állam örököl.

Barbidanu0811 # 2015.02.18. 09:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleim házassága 6 éve megromlott, mert kiderült, hogy édesanyám több banknál is felvett hitelt, amit természetesen nem fizetett. Sajnos nem tudom, hogy jelenleg mekkora összeg lehet a tartozása. Voltak apukámmal közös kölcsöneik is. Amikor fény derült a dolgokra anyukám elköltözött. Apukám rá egy évre meghalt. A hagyatéki tárgyaláson két testvéremmel lemondtunk az örökségről, mely egy ingatlant foglal magában. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha esetleg anyukám is meghalna, akkor mi történik a kölcsönökkel? Mi történik akkor, ha addig a ház eladásra kerül (amely most anyukám nevén van) és nem marad ingatlan/ingóság csak adósság? Lemondhatunk újra az örökségről? Lehet olyat, hogy senki sem fogadja el az örökséget?
Nem szeretnénk olyan kölcsönöket fizetni életünk végégig amelyekhez semmi közünk.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel

NZsolt # 2015.02.15. 23:36

Kedves ObudaFan, köszönöm a segítséget!

Üdv,
Zsolt

ObudaFan # 2015.02.10. 21:35

Kell, 9%-ot. Célszerűbb elfogadni és ajándékozni a nővérnek, úgy nem lesz illeték.

NZsolt # 2015.02.10. 19:26

Tisztelt jogászok!

Következő kérdésben kérnék segítséget.
Elhunyt egy felnőtt nő, akinek van két szülője és egy nővére. Az elhunyt után lakóingatlan (kb 10 millió ft értékű) maradt, mint örökség. A szülők örökölnék ezt alapból, ha jól tudom ez illetékmentes ekkora értékben.
A kérdés, hogy amennyiben a szülők visszautasítanák az örökséget, és így az az elhunyt nővérére "szállna", kellene-e öröklési illetéket fizetni, mivel az már nem egyenesági öröklés lenne. Jól gondolom, hogy igen, és ha jól olvastam 6%-ot?

Előre is köszönöm segítségüket!

Üdv,
Zsolt

ObudaFan # 2015.02.03. 13:33

Vissza lehet utasítani a hagyatéki eljárásban, de ebben az esetben nem az fog örökölni, akit te erre kijelölsz, hanem aki a sorban utánad következik. Vagy el lehet fogadni, és el lehet ajándékozni, akinek szeretnéd, de annak egész más az illetékjogi vonzata, vagy például a felelősséged a hagyatéki tartozásokért.

Luca Sára # 2015.02.02. 15:33

Tisztelt Ügyvéd úr!
A kérdésem az lenne,hogy szeretnék lemondani az örökségemről, más örökösnek átadni,Milyen nyomtatványt kell kitölteni hozzá, vagy elég csak egy lemondó nyilatkozat a személyes adatokkal?Válaszát elöre is köszönöm-

ObudaFan # 2014.12.05. 15:35

Gunt3r

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, de egyébként az életében a vele kötött szerződésben lemondhatsz az öröklésről, a halála után pedig a hagyatéki eljárásban az öröklést visszautasíthatod.

Gunt3r # 2014.12.04. 19:03

Tisztelt Ügyvédek!
Érdeklődnèk hogy le tudok-e mondani az apám után járó öröksègről. Mèg èletben van, de fèlek hogy hitelt öröklök az alkoholizmusa miatt.
Válaszokat előre is köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.25. 18:24

52mama

Nem kaphatja meg illetékmentesen.

52mama (törölt felhasználó) # 2014.11.25. 18:16

Tisztelt Ügyvédek!

Változatlanul fenn áll a 11:04 perces kérdésem.

Köszönöm

ObudaFan # 2014.11.25. 10:17

Equilibro

Az édesapáddal kötött írásos szerződésben lemondhatsz az öröklésről, ebben ki lehet kötni, hogy a leszármazód sem örököl. HA nem sikerül megállapodni, a hagyatéki eljárásban visszautasíthatod az örökklést, de hogy a kiskorú gyermeked nevében is visszautasíthasd, ahhoz gyámhatósági hozzájárulás kell.

52mama (törölt felhasználó) # 2014.11.25. 10:04

Tisztelt Ügyvédek!
Öröklésről lemondással kapcsolatban van kérdésem. Egyik ismerősöm édesapja elhalálozott, évtizedekig élettársi kapcsolatban élt. Ismerősöm, aki a törvényes örökös, ellenérték nélkül minden örökséget az élettársnak adna. Hol teheti ezt meg úgy, hogy az élettársnak is illetékmentes legyen,a közjegyző előtt a hagytéki tárgyaláson?
Várom a választ.

Köszönettel: 52mama

Equilibro # 2014.11.15. 08:27

Tisztelt Kovács Béla!

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet lemondani az öröklésről. Édesapámmal nem tartottuk a kapcsolatot, édesanyámtól elvált. van egy háza, de olyan tartozás van rajta, hogy lehet, hogy a ház értéke se adja ki. És még egyéb tartozásai is lehetnek, amikről nem tudok. Jelenleg nagyon beteg, nem akarja hogy megörököljem a tartozásait, ezért szeretnék lemondani róla és minden örökségről, legyen az pozitív vagy negatív.
Mi ennek a formája? Kinek kell aláírni és benyújtani?
Illetve édesapámnak van egy testvére, ha én lemondok, akkor ez rászállhat ez az örökség vagy az én gyermekemre?

Illetve olyat lehet-e hogy a temetést vállalom, de az örökséget nem?
Válaszát nagyon köszönöm

LR1974 # 2014.06.01. 07:37

Értem, nagyon köszönöm az információt!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.30. 16:01

Ez már nem az örökhagyó tartozása, hanem a sajátja.

LR1974 # 2014.05.30. 15:15

Igen, ezt tudom, csak mivel Kft volt az örökhagyó nevén, így most a Cégbíróság kötelezte az "új tulajdonos" bejegyzésére, merthogy tulajdonos nélkül nem maradhat a cég. Mivel ennek nem tett eleget, mert azt sem tudta, mi van, így jött neki egy 50ezres bünti. Ezt gondolom nem lehet elkerülni. Ilyenkor fizesse ki, és utána szüntesse meg a céget?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.30. 14:58

Az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak az örökség erejéig felel.

LR1974 # 2014.05.30. 12:30

Tisztelt Kovács Béla, közeli ismerős a család, testvérem anyósa. De időközben újabb fejlemények történtek az ügyben, így az előző információkérésem kissé pontatlannak bizonyul, amiért elnézést kérek. A lényeg az, hogy személyesen még nem érték el a közjegyzőt, viszont az iroda azt a tájékoztatást adta, hogy a jegyzőkönyvben, melyet az anyuka aláírt, az szerepel, hogy elfogadta az örökséget. Innentől kezdve jogilag tiszta ügy, csak számomra, és számára is érthetetlen. Tisztában vagyok azzal, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít senkit, viszont az elmondottak alapján az a sanda gyanúm, hogy az anyuka teljesen bekavarodott a hagyatéki tárgyaláson (ami egy fiatal gyermek elvesztése után nem csoda, úgy gondolom), merthogy az egészből annyira emlékszik, hogy a közjegyző tájékoztatta, hogyha visszautasítja az örökséget, akkor az a gyermekekre, vagyis az örökhagyó testvéreire száll, viszont azt már nem hallotta, vagy nem is értem, hogy ők is visszautasíthatják. Testvérem azt mondja, aki szintén ott volt ezen a bizonyos tárgyaláson, hogy az anyuka visszautasította az örökrészt, és valóban bekavarta a dolgokat ez a testvéri öröklés stb., és sajnos nem olvasták el az elkészített jegyzőkönyvet, csak aláírta. Innentől kezdve gondolom már semmit nem lehet tenni :-(. Tudom, hogy kissé támadónak, és a közjegyzőt hibáztató hangvételűnek tűnik az irományom, de nem erről van szó, csak hát sajnálom az egyébként is tartozásokkal küszködő anyukát, hogy most még ez is a nyakába szakadt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.30. 12:19

Az az információd, hogy az anya visszautasította az örökséget, és nem fogadta el az ajándékot, honnan van?